FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

strojenie odbiornika nasłuchowego (AVT 157)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> strojenie odbiornika nasłuchowego (AVT 157)
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 20 Apr 2007 00:04   

strojenie odbiornika nasłuchowego (AVT 157)

Cześć

Mam pytanie: jeśli dolny zakres VFO wynosi 8,258 MHz to muszę zmniejszyć C23, tak by wynosił 8,5 MHz. Teraz C23=220pF i nie wiem o ile mniej-więcej trzeba zmniejszyć. O 20 czy o 200 pF? Jaka (w przybliżeniu) musiałaby być owa różnica. Chodzi o to że dostęp do miernika częstotliwości mam tylko na politechnice więc nie bardzo mam czas na metode prób i błędów. Chciałbym wiedzieć, chociaż orientacyjnie, o jakich różnicach pojemności mowa.
U mnie zakres VFO wynosi około 700 kHz a powinien 850 kHz. Czy dolutowana dioda pojemnościowa, do już wlutowanych trzech, powinna poszerzyć ów zakres do oczekiwanej wartości czy lepiej zwiększyć napięcie zasilania ptencjometru?

Dzięki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Apr 2007 00:04   

Back to top

Bruum
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 21 Apr 2007 00:08   

Re: strojenie odbiornika nasłuchowego (AVT 157)

Kolego Kufel-nikt odpowiedzialny nie udzieli Ci dokładnej odpowiedzi na odległość. Zbyt dużo niewiadomych. Proponowałbym Ci zastosować kondensator 150pf plus trymer 50pf, którym będziesz mógł dokonać szybkiej korekty na polibudzie. Jak zmniejszysz pojemność wzmiankowanego kondensatora to automatycznie wzrośnie Ci zakres przestrajania generatora ze względu na większy udział warikapów w pojemności wypadkowej obwodu, a więc i większą deltę tej ostatniej. Poprawka-zastosuj kondensatory 100pf 50pf i trymerek 50pf, połączone oczywiście równolegle. Pozwoli Ci to na regulację pojemności od prawie 0 do 200 pf przez usuwanie bądź 50pf, bądź 100, bądź obu.
Miej też w zanadrzu dodatkowy warikap żeby go w razie potrzeby dołożyć. Za lepsze uważam podniesienie napięcia sterującego, lecz może się to wiązać ze skomplikowaniem urządzenia, którego podstawowym założeniem jest prostota.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> strojenie odbiornika nasłuchowego (AVT 157)
Page 1 of 1
Similar topics
Częstotliwości do skanera nasłuchowego . (5)
Czy da się połączyć kity AVT 413 z AVT 414 i AVT 1141 (1)
Pytania dotyczące odbiornika CB AVT 2807. (1)
alan ct-145 strojenie obwodów wejsciowych odbiornika (1)
President Harry I - Strojenie nadajnika i odbiornika (4)
strojenie odbiornika Alan 18 (1)
odbiornik nasłuchowy-na bazie AVT 157(80/10) (1)
wyjście antenowe do odbiornika nasłuchowego (6)
Szukam schematu do budowy radia nasłuchowego (2)
Nagrywanie ze skanera nasłuchowego na dyktafon kasetowy (8)

Page generation time: 0.101 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed