| Author |
ztn Poziom 1

|
24 Dec 2010 13:36 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
W Wielkiej Brytani opracowana została metoda spalania odapdów przy wykorzystaniu "Pieca Plazmowego Chapmana". Czy ktoś z forumowiczów zetknął się z tą metodą w praktyce?.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Dec 2010 13:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Real Kocio Poziom 6

|
28 Dec 2010 12:44 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Nie spotkałem się ale wiem tylko, że ta metoda nie uzyskała pozytywnej opinii biura BAT w Sewilli.
Poza tym chapman mi się źle kojarzy - z morderstwem Lenona.....
|
|
| Back to top |
|
 |
michalm74 Poziom 7

|
31 Jan 2011 14:39 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
A czy nie jest to tak naprawdę dopalanie gazów po zgazowaniu śmieci? Nie dyskwalifikuje tej metody a wręcz przeciwnie, było by to jasno opisane z chemicznego punktu widzenia. Czy może pan coś więcej napisać o samym wyładowaniu jakiego jest typu. Łuk plazmowy nie do końca jest dla mnie jasny.
Pozdrawiam
MM
|
|
| Back to top |
|
 |
Real Kocio Poziom 6

|
31 Jan 2011 15:04 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Plazma służy tylko do podgrzania powietrza w cyklu strobo.
Powietrze podgrzane w ułamku sekundy do 6000 stopni rozszerza się eksplozywnie i właśnie molekuły powietrza tną łańcuchy węglowodorowe na związki prostsze a najprostszym jest CH4 czyli metan..........
|
|
| Back to top |
|
 |
jozefg Poziom 24

|
02 Feb 2011 10:13 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
| michalm74 wrote: |
Czy może pan coś więcej napisać o samym wyładowaniu jakiego jest typu. Łuk plazmowy nie do końca jest dla mnie jasny.
|
Zapoznaj się z zasadą działania spawarek(przecinarek) plazmowych to będziesz miał jakieś wyobrażenie jak to działa. :D
Strumień plazmy osiąga w ułamku sekundy temperaturę do 50 tysięcy stopni C° - w tej temperaturze stal odparowuje, wypala dziury w betonie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
02 Feb 2011 15:29 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Mówi się często, że plazma to 4 stan skupienia. Jej przewodność elektryczna maleje ze wzrostem temperatury - podobnie jak w piorunie. jest po za tym kilka rodzajów plazmy.
|
|
| Back to top |
|
 |
michalm74 Poziom 7

|
06 Feb 2011 20:16 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Plazma to nie tylko spawarki, wyładowanie łukowe czy plazmotrony lub pioruny. Plazma niskotemperaturowa bo o takiej tu mówimy może być jeszcze nierównowagowa (plazma wysokotemperaturowa występuje tylko w gwiazdach). W moim pytaniu chodziło mi o rodzaj stosowanego wyładowania, i organizacja przestrzeni wyładowczej. To ma podstawowe znaczenie przy obliczaniu kosztów. Łuk plazmowy nie był dla mnie jednoznaczny, wyładowanie łukowe jest. Kolego jozefg istnieje plazma, której temperatura "mierzona termometrem" nie przekracza kilkudziesięciu stopni, a energia elektronów to kilka eV co odpowiada kilkunastu tysiącom K. Ten rodzaj plazmy jest szeroko stosowany w technice i przemyśle. Plazma równowagowa jest spektakularna ale droga, ale w niektórych przypadkach niezastąpiona (spawanie i inne).
|
|
| Back to top |
|
 |
jozefg Poziom 24

|
06 Feb 2011 20:47 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Koledze chodziło o to żeby zrozumieć co to jest plazma, myślę że zrobiłem to w sposób dość obrazowy, choć zagadnienie uprościłem do maksimum.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel LED Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
Chris_W Poziom 23

|
25 Feb 2011 10:10 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
| Real Kocio wrote: |
Plazma służy tylko do podgrzania powietrza w cyklu strobo.
Powietrze podgrzane w ułamku sekundy do 6000 stopni rozszerza się eksplozywnie i właśnie molekuły powietrza tną łańcuchy węglowodorowe na związki prostsze a najprostszym jest CH4 czyli metan.......... |
A ile procent nie udaje się "pociąć"? Bo w 100% efektywność jakoś nie wierzę.
- jak się usuwa takie związki jak chlor, siarka, azot, fosfor, arsen a dokładniej ich tlenki - po spaleniu i wyemitowaniu do atmosfery, nie są obojętne dla środowiska - czy są poddawane zobojętnianiu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2011 10:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michalm74 Poziom 7

|
25 Feb 2011 19:45 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Całości nie przeczytałem, zabiła mnie średnica włosa 38000 µm = 38mm cytuję "...Aby zobrazować skalę wielkości włókien azbestu można porównać: Azbest chryzotylowy średnica-15-42 μm ; Włos ludzki średnica-38000 μm. Nowotwory spowodowane pyłem...". Pan inż? chyba coś pomieszał.
MM
|
|
| Back to top |
|
 |
encore Poziom 15

|
27 Feb 2011 12:54 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Wracając do spalania śmieci to jakieś 2 lata temu byłem na wykładzie profesora z wydziału Inżynierii Środowiska politechniki Warszawskiej. człowiek opowiadał że wymyślili tam również "plazmową" metodą spalania śmieci, chwalił się że metoda ma wiele zalet itd. Nie pamiętam niestety nazwiska profesora bo zwyczajnie mało mnie to wtedy obchodziło ale jak ktoś jest zainteresowany to znajdzie profesora na wydziale.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Feb 2011 12:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Real Kocio Poziom 6

|
19 Nov 2011 15:23 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
| Chris_W wrote: |
A ile procent nie udaje się "pociąć"? Bo w 100% efektywność jakoś nie wierzę.
- jak się usuwa takie związki jak chlor, siarka, azot, fosfor, arsen a dokładniej ich tlenki - po spaleniu i wyemitowaniu do atmosfery, nie są obojętne dla środowiska - czy są poddawane zobojętnianiu? |
Gaz po odseparowniu metanu,wodoru i innych palnych frakcji wraca do cyklu i przechodzi raz jeszcze przez piec zgazowywania.
Emisji szkodliwych substancji do powietrza, ziemi i wody nie ma. Z tego powodu instalacja została wpisana na listę najnowszych dostępnych technologii 7 lat temu ijako jedyna do dziś jest.
Dodano po 2 [minuty]:
Chciałem ponadto powiedzieć, że niebawem będzie można naocznie sprawdzić jak działa instalacja.
Rozpoczyna się budowa Zielonej Elektrowni pod Warszawą..... Gdzie? Będzie w prasie i TV
|
|
| Back to top |
|
 |
kstempniak Poziom 7

|
06 Dec 2011 13:51 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Wydaje mi się, że to co napisano powyżej jest obarczone poważną "dziurą" - napisałeś, że gaz po odseparowaniu metanu, wodoru itp wraca do cyklu. Rozumiem, że układ ma nieskończoną pojemność i można do niego zawracać nieskończoną ilość chloru, ołowiu, arsenu :cry: . Ponadto rodzi się pytanie o to w jakich warunkach przeprowadzany jest proces schładzania gazu przed uwolnieniem do atmosfery (chyba, że układ ma nieskończoną pojemność) aby nie powstawały tlenki azotu, siarki i wiele innych.
Swego czasu uczestniczyłem w kilkunastu wykładach na temat termicznych metod utylizacji odpadów - prowadzący nie omieszkał wspomnieć o braku wiarygodnych informacji nt działania wielu nowych metod (między innymi plazmowej).
Jeśli teraz ktoś powie, że prowadzący jest zamkniętym na innowacje betonowym sceptykiem to niech przeczyta jeszcze raz poprzedni post - autor mimowolnie doskonale wyjaśnia dlaczego nie warto wierzyć sprzedawcom.
Oczywiście kolega może jeszcze wyjaśnić co się dzieje z pozostałościami tego procesu i "uciąć język" wszystkim sceptykom.
|
|
| Back to top |
|
 |
Real Kocio Poziom 6

|
08 Dec 2011 00:47 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Proste, Cała instalacja nafaszerowana jest różnymi filtrami monitorowanymi w czasie rzeczywistym.
Jak już zacznie działać - zapraszam na zwiedzanie i wypytywanie głównego inżyniera.
|
|
| Back to top |
|
 |
kstempniak Poziom 7

|
08 Dec 2011 01:24 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Proste, Cała instalacja nafaszerowana jest różnymi filtrami monitorowanymi w czasie rzeczywistym.
Jak już zacznie działać - zapraszam na zwiedzanie i wypytywanie głównego inżyniera. |
Czyli zgodnie z Polską tradycją: kupmy eksperymentalną technologię, o której nikt nic nie wie, zapłaćmy za wdrożenie i "jakoś to będzie".
Najpierw piszesz, że instalacja jest super hiper mega ekologiczna, ale kiedy ktoś zadał pytanie o szczegóły to okazuje się, że w zasadzie nie wiadomo nic.
Czuję się zaproszony na zwiedzanie. Mam nadzieję, że instalacja będzie działać lepiej niż Thermoselect czy SBV.
|
|
| Back to top |
|
 |
Real Kocio Poziom 6

|
08 Dec 2011 15:08 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Nie rozumiem o co ci chodzi?
Po co ci te informacje?
By robić jakieś niefachowe komentarze?
Nie mam na to czasu.
Jeśli reprezentujesz firmę lub inny podmiot zainteresowany uruchomieniem takiej instalacji w twoim regionie, to napisz na firmowym papierze zapytanie ofertowe.
Nie musisz inwestować w znaczek i kopertę. Może być mailem na: generalplasma(malpa)gmail.com
Wtedy odpowiemy na każde pytanie adekwatnie do zaangażowania negocjacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chris_W Poziom 23

|
08 Dec 2011 22:33 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Poczynając od samej idei spalania, poprzez ideę plazmy, kończąc na idei instalacji tu reklamowanej - mozna mieć obiekcje co do zasadności ich uzycia.
Podstawowe pytania:
1 Dlaczego spalanie?
Wiele związków uzyskuje dzięki temu niepotrzebną aktywność (np związki chloru przy spalaniu PVC). Dla wiekszości zanieczyszczeń najlepszą forma utylizacji jest składowanie na wysypiskach - w szczególności odpady pochodzenia organicznego oraz odpady komunalne. Tylko pewna część zanieczyszczeń - nie może być w ten sposób utylizowana - takie zanieczyszczenia nie podlegają również utylizacji jakąkolwiek metodą spalania - mam na mysli zanieczyszczenia chemiczne, metalami ciężkimi, promieniotwórcze itp.
2. Dlaczego spalanie plazmowe?
Poza wysoką temperaturą metoda nie różni sie od klasycznego spalania - a więc reakcji z tlenem. Nie nadaje się do usuwania niektórych pierwiastków a najczęściej powoduje ich aktywowanie (tlenki chloru, siarki, azotu, nawet metali ciężkich) - można co prawda je usunąć innymi metodami - ale te same pierwiastki w odpadach komunalnych nie stanowią wielkiego problemu dla przyrody - po spaleniu w plaźmie są wielokrotnie groźniejsze bo wystepują w postaci gazowej oraz są silnie reaktywne - dlatego więc konieczne jest ich wychwytywanie z procesu - co tylko podnosi koszty eksploatacyjne. Przypomne, że powietrze, promieniowanie słoneczne, oraz mikroflora na tej planecie - również powoduja utlenianie (a także redukcję w zależności od warunków) praktycznie wszystkich związków reagujących z tlenem, robią to w sposób powolny, ale na skalę nieporównywalnie większą niż wszystkie kombinaty przetwarzające śmieci.
3. Dlaczego spalanie plazmowe metodą II?
Po procesie pirolizy pozostaje sucha masa zawierająca skondensowane zanieczyszczenia - utylizacji ulegają wyłącznie związki organiczne - które ze wszystkich zagrożeń zawartych w smieciach są najmniej groźne - ulegają samoutylizacji pod wpływem warunków atmosferycznych. Zatem szlaka po pirolizie nie może być materiałem budowlanym - nadal jest odpadem który trzeba gdzieś składować. Ponadto nadal mamy do czynienia z reaktywnymi gazami które trzeba usuwać po spalaniu, a które nie stanowią zagrożenia jeśli nie spalamy smieci (chlor, azot, siarka).
Mam wrażenie cały proces tworzenia spalarni śmieci jest uzasadniony tylko w porównaniu z domowym spalaniem śmieci w piecach. Wtedy rzeczywiście spalarnia zrobi to w sposób wielokrotnie wydajniejszy, efektywniejszyi nie generujący jeszcze groźniejszych odpadów - jednak jeśli przyjmiemy że odpady komunalne są składowane zgodnie z najnowszymi normami (tak jak spalarnia polega na najnowszych normach) to nie ma najmniejszego uzasadnienia do budowy takowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
kstempniak Poziom 7

|
09 Dec 2011 00:14 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Real Kocio - wyluzuj
Zadałem proste pytanie na które nie znasz odpowiedzi - nic niezwykłego u sprzedawców.
Odpowiedź znalazłem sam na stronie "twojej" firmy :) Jak dla mnie (nie jestem fachowcem) metoda ta to tylko chłit martiekingowy, boryka się z tymi samymi problemami co konwencjonalne spalarnie rusztowe, chociaż rzeczywiście generuje mniejsze emisje niektórych związków :)
Chris_W Co sądzisz o biologicznym przetwarzaniu odpadów? Ten temat też stał się ostatnio dość powszechny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chris_W Poziom 23

|
09 Dec 2011 09:15 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Byłem kiedyś w oczyszczalniach ścieków, byłem w zakładach segregujących odpady (z bio-kompostowniami) - w każdym z tych miejsc pozostałości po biologicznym przetworzeniu nadal są odpadem - nie należy ich stosować tam gdzie mogą w jakiś sposób szkodzić człowiekowi - czyli nie można ich użyć jako nawozu pod produkcję rolniczą (mimo że to kompost) - a jest z tym kłopot bo praktycznie nie ma na ten towar zainteresowania (nie było parę lat temu, teraz może się coś zmieniło). Bardzo często w oczyszczalniach produkuje sie metan metodą biologiczną, co pozwala uzyskać dodatni bilans energetyczny.
Moim skromnym zdaniem, jak coś może zgnić, to zgnije i nie należy temu przeszkadzać (czyt. na siłę tego spalać) a czasem warto temu pomóc (przez biologiczne przetwarzanie) bo być może duża wydajność liczona w m3 metanu, pozwoli procesowi stać się zarabiającym biznesem.
Bardzo często porusza się problem wszelkich polimerów że nie ulegają szybkiej biodegradacji - ale z drugiej strony czy muszą? Jeśli będą składowane w stosownych miejscach to nie widze żadnego zagrożenia - stopniowo i one ulegną rozkładowi. Nawet zmielone razem z kompostem (bardzo często zanieczyszczają kompost) nie stanowią zagrożenia, właśnie z racji ich trudnej biodegradacji - będa wypełnieniem dla gleby - tak jak tym wypełnieniem jest piasek kwarcowy (który również nie ulega biodegradacji) lub okruchy szkła pochodzące ze śmieci czy zwyczajne kamienie. Z punktu widzenia flory (roślin) korzystających z gleby elementy syntetyczne zawarte w glebie są neutralne, a ich rozkład nawet jeśli generuje częściowo szkodliwe związki, to przy dużej skali czasowej rozkładu - stężenia substancji szkodliwych są poniżej wszelkich zauważalnych ilości. W takim kompoście pochodzącym z przetwarzania śmieci, wystepuje albo może występować zwiększona zawartośc metali ciężkich - i chyba to jest największym problemem. Oczyszczalnie radzą sobie z tym lepiej bo "towar" mają ciekły - a rynek oferuje masę żywic jonowymiennych przeznaczonych do wychwytywania metali ciężkich.
|
|
| Back to top |
|
 |
Real Kocio Poziom 6

|
09 Dec 2011 10:15 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Chris_W
Zapoznaj się bliżej z MPIIG
Tu się nic nie spala. No, jedynie gaz w silniku napędzającym generator.Ale nie dotyczy to śmieci,broń Boże!
Tu następuje zgazowywanie w środowisku beztlenowym. Skąd w innym przypadku było by tyle syngazu?
Spalarnie to demony ekologii....
Cały cymes i "kosmiczność" technologii MPIIG w Zielonej Elektrowni polega na tym, że zgazowuje się śmieci, popiół przetwarza w witryt, na który jest bezproblemowy zbyt a gaz powstały przy zgazowywaniu po przejściu przez szereg instalacji filtrujących i oczyszczających wykorzystany jest do produkcji zielonej energii elektrycznej. Spaliny z generatora wychładzane są na turbinkach produkujących także energię elektryczną, i w temp. ok.200 stopni wracają do kolumny zasypowej by ogrzewać spadający wsad.
Dodano po 5 [minuty]:
| kstempniak wrote: |
Real Kocio - wyluzuj
Zadałem proste pytanie na które nie znasz odpowiedzi - nic niezwykłego u sprzedawców.
Odpowiedź znalazłem sam na stronie "twojej" firmy :) Jak dla mnie (nie jestem fachowcem) metoda ta to tylko chłit martiekingowy, |
Nie wiem co nazywasz chłitem martiekingowy, generalnie w Polsce nazywa się to HIT MARKETINGOWY.
Nie wiem co wyczytałeś na naszej stronie ale ja nie jestem sprzedawcą i na proste pytania nie mamczasu odpowiadać. Jak widzisz sam sobie już odpowiedziałeś więc więc staraj się nie marnować mojego czasu......
|
|
| Back to top |
|
 |
Chris_W Poziom 23

|
09 Dec 2011 14:06 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Chris_W
Zapoznaj się bliżej z MPIIG
Tu się nic nie spala. No, jedynie gaz w silniku napędzającym generator.Ale nie dotyczy to śmieci,broń Boże!
Tu następuje zgazowywanie w środowisku beztlenowym. Skąd w innym przypadku było by tyle syngazu? |
No rozumiem - świetna metoda produkcji energii - nie pierwsza i nie ostatnia bazująca na podobnej zasadzie - ale z tematem wątku niewiele ma wspólnego.
W żaden sposób nie wyjaśniłeś co się dzieje z prawdziwymi zanieczyszczeniami - a lakoniczne stwierdzenie (maszyneria czuwa i je wyłapuje) nic nam nie mówi - tymbardziej że sedno metody - czyli oparte na plaźmie wcale nie usuwa tych zanieczyszczeń - a służy do przygotowania mieszanki gazów po pirolizie (głównie pary wodnej i węglowodorów), do spalenia w silniku. W kwestii ochrony środowiska najważniejsze jest pytanie stawiane tu od dawna co się dzieje ze związkami metali cieżkich oraz innych niebezpiecznych substancji w pozostałościach stałych po pirolizie - nie daj boże są wykorzystywane jako paliwo - bo wtedy podważasz sens całej swojej koncepcji usuwania odpadów. Oraz co się dzieje z lotnymi i szkodliwymi dla środowiska gazami - to są kluczowe pytania dla wątku z punktu widzenia ochrony środowika, a tylko pod takim kątem instalacja może być rozważana jako inwestycja.
|
|
| Back to top |
|
 |
kstempniak Poziom 7

|
11 Dec 2011 01:05 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Real Kocio jest zbyt ważny i ma zbyt dużo pracy w "swojej" firmie żeby odpowiadać na takie "niefachowe" pytania jak "w jaki sposób oczyszczacie spaliny"?
Dość żartów. Tak na poważnie to technologia wygląda obiecująco, ale jest mało upowszechniona i była wykorzystywana tylko na niewielką skalę i tylko do utylizowania odpadów niebezpiecznych z przemysłu.
To co real kocio nazywa "naszpikowaniem filtrami" (bardzo fachowe określenie...) oznacza płuczkę i filtr elektrostatyczny - doskonały zestaw, który zapewne wystarczy do oczyszczania spalin (albo raczej gazów odlotowych).Ponadto zastosowano filtr do usuwania rtęci (tak na marginesie normy emisji dla spalania odpadów niemal uniemożliwiają współspalanie odpadów z węglem, powód to dość bogaty w rtęć polski węgiel; energetykę obowiązują łagodniejsze normy emisji niż spalarnie) Niestety przy okazji powstają ścieki i kolejne odpady.
I jeszcze jedno pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi w materiałach prasowych:
Real Kocio cały czas pisze o zgazowaniu, natomiast w materiałach prasowych mówi się o pirolizie. To chyba nie są te same procesy...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Dec 2011 01:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Real Kocio Poziom 6

|
11 Dec 2011 03:48 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Piszesz bzdury, naucz się czytać ze zrozumieniem. Jak na razie to przez 6 lat taka instalacja utylizowała odpady komunalne w Landskronie. Dość mam tych gadek, Stawiamy taką instalację za swoje pieniądze więc nasze jeno jest ryzyko. Jak już będzie działać to się przypomnijcie. zaproszę na zwiedzanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
kstempniak Poziom 7

|
11 Dec 2011 09:26 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
Powodzenia :)
Cytat z materiałów prasowych waszej firmy:
"ScanDast, Landskrona w Szwecji - jest największym i najstarszym zakładem opartym na technologii MPIIG. Zakłady w Landskronie mają roczną moc przerobową do 100 000 ton pyłów i popiołów pochodzących z przemysłu metalurgicznego."
Ani słowa nt. odpadów komunalnych.
W zasadzie nigdzie tam nie ma mowy o odpadach komunalnych...
Okoliczni mieszkańcy ucieszą się z menu Pańskiej spalarni :(
|
|
| Back to top |
|
 |
marekms1 Poziom 12

|
28 Feb 2012 21:26 Re: Spalanie odpadów metodą plazmową |
|
|
|
generalplasma(malpa)gmail.com]
Technologie ,inwestycje za miliony euro a na swoją domenę pieniędzy brak- Konto na publicznym serwerze.[/code]
|
|
| Back to top |
|
 |