Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Gniazdko komputerowe-podlaczenie


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Gniazdko komputerowe-podlaczenie Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
lukasrhcp
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 346
Ocena postów: 2
lukasrhcp
Poziom 16
Post#1 21 Kwi 2007 20:09  Autor tematu   

Gniazdko komputerowe-podlaczenie


Jak podlaczyc gniazdko komputerowe(takie do kabla RJ45),jest tu kilka dzienych oznaczen kolorw.Jesli ktos mialby jakis,schemat to bede wdzieczny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kleki
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Wrocław
Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 1359
Pomógł: 94
Ocena postów: 17
kleki
Poziom 21
Post#2 22 Kwi 2007 00:00    

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ-45

pzdr

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Wielkopolska
Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4711
Pomógł: 289
Ocena postów: 50
kasprzyk
Poziom 24
Post#3 22 Kwi 2007 09:36    

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


lukasrhcp napisał:
Jak podlaczyc gniazdko komputerowe(takie do kabla RJ45),jest tu kilka dzienych oznaczen kolorw.Jesli ktos mialby jakis,schemat to bede wdzieczny.


Jakiej firmy masz gniazdko, musisz mieć połączenie proste czy skrosowane?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukasrhcp
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 346
Ocena postów: 2
lukasrhcp
Poziom 16
Post#4 22 Kwi 2007 10:53  Autor tematu   

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


Firma sie nazywa Kontakt Simon,proste polaczenie mi wystarczy.W miedzyczasie powstal jeszcze jeden problem,mam gniazdko telefoniczne RJ11,i tam sa tylko 2 wtyki,nie zauwazylem jak kupowalem,czy bedzie dzialac,modem dsl na takim gniazdku??Czy mona dokupic taka wtyczke RJ12 ona jest chyba 4 wtykowa...??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Lilith_100
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Tarnów
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 901
Pomógł: 68
Ocena postów: 4
Lilith_100
Poziom 20
Post#5 22 Kwi 2007 12:03    

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


będzie działać, w kablu telefonicznym są wykożystywane tylko dwie środkowe żyły,
a co do gniazdek to nie ma tam nakleji na nim? z kolorkami?
jak połączenie 1:1 to sposób B

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukasrhcp
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 346
Ocena postów: 2
lukasrhcp
Poziom 16
Post#6 22 Kwi 2007 12:06  Autor tematu   

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


to po co sa gniazdka 4 wtykowe??Jest tam taka nalepka ,z numerkami od 1 do 8 i kolorami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
promyk79
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Pabianice
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 312
Pomógł: 17
Ocena postów: 4
promyk79
Poziom 16
Post#7 22 Kwi 2007 13:18    

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


wykorzystane są żyły 1,2,3,6 ------ dochodzą 4,5 i 7,8 w połączeniach 1000 Mb/s

czyli jak masz takie gniazdko to patrzysz sobie na kabel i podłączasz adekwatnie 1 żyłe z wtyczki z której teraz robisz gniazdko do 1 w gniazdku potem adekwatnie drugą żyłe z wtyczki do 2 w gniazdku potem 3 do 3 i 6 do 6 :)

wpinasz na koniec kabel prosty do gniazdka i do kompa i myka :)

piny liczysz od lewej ze strony która nie ma zapięcia trzymającego wtyczkę.

Dodano po 11 [minuty]:

chyba że te gniazdka mają inną numeracje najlepiej wepnij kabel do gniazdka weź miernik i podłączaj tak aby zachować na końcu podłączonego kabla do gniazdka taką samą kolejność jaką miałeś we wtyczce przed jej ucięciem aby przerobić ją na gniazdko.

na marginesie standardy używane to :
1 biało -pomarańczowy
2 pomarańczowy
3 biało-zielony
4 niebieski
5 biało-niebieski
6 zielony
7 biało-brązowy
8 brązowy

drugi standard:
1 biało-zielony
2 zielony
3 biało-pomarańczowy
4 niebieski
5 biało-niebieski
6 pomarańczowy
7 biało-brązowy
8 brązowy

jeśli z jednej strony kabla użyjesz standartu 1 a z drugiej strony kabla standartu 2 to uzyskujesz tak zwany kabel skrzyżowany (cross cable)

w przypadku użycia takiego samego standartu z obu stron uzyskujesz kabel prosty (simple cable)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
lukasrhcp
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 346
Ocena postów: 2
lukasrhcp
Poziom 16
Post#8 22 Kwi 2007 21:38  Autor tematu   

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


Tak to wyglada:http://obrazki.elektroda.net/84_1177270359.jpg

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
promyk79
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Pabianice
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 312
Pomógł: 17
Ocena postów: 4
promyk79
Poziom 16
Post#9 22 Kwi 2007 22:10Pomocny post    

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


nio to nic prostrzego wszystko pięknie zaznaczone parami

podłączasz pod
1 biało-pomarańczowy
2 pomarańczowy
3 biało-zielony
6 zielony

jakby nie działało to znaczy że twój provider łączy w drugim standardzie wtedy:

1 biało-zielony
2 zielony
3 biało-pomarańczowy
6 pomarańczowy.

Dodano po 6 [minuty]:

4 niebieski
5 biało-niebieski
7 biało-brązowy
8 brązowy

w obu standardach te bez zmian ale nie są konieczne bo nie są wykorzystane .

Masz te 2 standardy narysowane na tym opisie przyjrzyj się biały trójkąt oznacza że biały przewód a dalej w zależności od standardu .
teraz już wciśnij że pomogłem bo temat wyczerpany :P

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
lukasrhcp
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 346
Ocena postów: 2
lukasrhcp
Poziom 16
Post#10 23 Kwi 2007 13:00  Autor tematu   

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


Pomogles a mozesz mi podac jeszcze jak podlaczyc kabelki do wtyczki telefoncznej tej szerszej.Mam taki kabel okragly,kolory biały,zielony ,czerwony,niebieski..Patrzylem w innych wtyczkach kabel ma kolory zólty,zielony,czerwony,czarny,i w takiej kolejnosci jest poukladnay we wtyczce patrzaac od strony bez zacisku.Jest wiec roznica w kolorach tych kabli i nie wiem jak go zarobic.Bylbym wdzieczny

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Lilith_100
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Tarnów
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 901
Pomógł: 68
Ocena postów: 4
Lilith_100
Poziom 20
Post#11 23 Kwi 2007 20:15    

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


zaraboiasz go 1:1
popatrz jak się układają kolory we wtyczce zarobionej i zrób tak samo w drugiej

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
promyk79
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Pabianice
Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 312
Pomógł: 17
Ocena postów: 4
promyk79
Poziom 16
Post#12 23 Kwi 2007 22:54    

Re: Gniazdko komputerowe-podlaczenie


wydaje mi się że zielony z zielonym czerwony z czerwonym reszta nie ważna ... jakbym miał wtyczke zacisnąć wsadziłbym w 2 i 3 pin te przewody obojętnie w jakiej kolejności ...... telefoniczna wtyczka ma 4 piny a wykorzystane są te w środku czyli 2 i 3.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Gniazdko komputerowe-podlaczenie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
gniazdko komputerowe starego typu (5)
Ruter LAN, Linksys WAG54G2-EE, gniazdko - gniazdko RJ45 (9)
jak podłączyć gniazdko rj 45 - gniazdko optimal (3)
drugie gniazdko tele - Jak podlaczyc drugie gniazdko telefoniczne do neostrady? (5)
[Sprzedam] Stare podzespoły komputerowe, cześci komputerowe (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.044 seconds

elektroda.pl temat RSS