FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Odbiór danych z portu podczerwieni

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Odbiór danych z portu podczerwieni
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 24 Apr 2007 00:51   

Odbiór danych z portu podczerwieni

witam

Chciałbym zrobić program do odbioru danych z portu podczerwieni stworzonego do programu GIRDER do pluginu IGOR.

Od czego zacząć??
Czy ktoś już to robił??
Może jest już gotowy projekt?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=26321#26321
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Apr 2007 00:51   

Back to top

Akane
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 24 Apr 2007 02:37   

Re: Odbiór danych z portu podczerwieni

Akurat nie mam portu podczerwieni, ale w SDK czytałem że można się do niego dobrać za pomocą socketu z protokołem AF_IRDA, lub lepiej jako port COM http://www.codeproject.com/ce/IrdaMobile.asp
Back to top

pandaci
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 Post from the author of the topic 24 Apr 2007 08:20   

Dzięki. A coś z polskich projektów??
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 24 Apr 2007 22:34   

ale tobie chodzi o gotowy projekt ? czy żeby ktoś ci podpowiedział rzeczywiście jak zacząć i jak to można samemu zrobić? zdecyduj

... jeśli chodzi o tę drugą możliwość to można to zrobić poprzez najzwyklejsze w świecie oprogramowanie portu szeregowego COM. Za pomocą RTS-CTS wsystawiając poziom wysoki podajesz napięcie zasilania dla odbiornika IR.... dopasowanie stanu napięć następuje dzięki diodzie zenera. Natomiast odbiór robisz za pomocą linii wejściowej portu COM czyli DSR. Można obsługę do tego napisać np w Delphi (ja tak zrobiłem) albo w innym języku - tylko trzeba się nim w miarę dobrze posługiwać. Uzyć trzeba by było programowania z użyciem wątków i bezpośredniego dostępu do portu COM za pomocą WINAPI. Trzeba też umieć obsłużyć pętle czasowe wykorzystujące czasy mniejsze niż 1ms. Algorytmy stosuje się podobnie jak przy programowaniu tego na mikrokontrolerach:

zapoznaj się np ze stronką:
http://www.ustr.net/infrared/index.shtml

dzięki temu że samemu pisze się obsługę można napisać własnej produkcji "gridera" ;)

pozdrówka
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Apr 2007 22:34   

Back to top

pandaci
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 Post from the author of the topic 25 Apr 2007 14:23   

No właśnie chciałbym samemu napisać obsługę bo on ma nie tylko podawac kod. OD czego mam zacząć. Chciałbym napisać w CBuilder.
Back to top

dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 25 Apr 2007 16:02   

Jesli bylyby problemy to w tym temacie jest wszystko opisane jak skonfigurowac GIREDRA :D http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=695384&start=30&sid=03e91535e3c7a3095d77c385ee12d64a
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Apr 2007 16:02   

Back to top

pandaci
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 Post from the author of the topic 25 Apr 2007 16:30   

Nie chodzi mi o konfigurację girdera. Tylko o napisanie programu do odbioru podczerwieni :-)
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 25 Apr 2007 16:34   

pandaci wrote:
No właśnie chciałbym samemu napisać obsługę bo on ma nie tylko podawac kod. OD czego mam zacząć. Chciałbym napisać w CBuilder.

... zacząć od poznania obsługi portu COM - bądź to za pomocą WINAPI albo np za pomocą komponentu ComPort (do zassania za free z netu).

gdy już będziesz wiedział jak obsługiwać linie wejściowe i wyjściowe portu COM a jest to wbrew pozorom banalnie proste to sam zaskoczysz o co chodzi powoli. Później będziesz tylko musiał sobie prześledzić algorytmy odbioru - na początek z tej stronki co podałem o kodzie RC5 - a następnie opanować techniki domierzania małych czasów na PC oraz pracę z użyciem wątków ... i po sprawie.
Back to top

pandaci
Poziom 14
Poziom 14

Post#9 Post from the author of the topic 25 Apr 2007 16:53   

Aha czyli trochę roboty. Nie widział nikt już gotowego projektu??
Jak nie to się będe zabierać ale nie wiem za bardzo jak to z tymi czasami o co chodzi??
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 25 Apr 2007 18:13   

pandaci wrote:
... ale nie wiem za bardzo jak to z tymi czasami o co chodzi??

poczytaj dokładnie jak przebiega kodowanie RC5 i dekodowanie takiego sygnału - zobacz jakie są algorytmy i wyjąśni ci się o co chodzi z czasami... ogólnie rzecz biorąc - każdy wysyłany kod podczerwieni zaczyna się od tzw headera (nagłówka) i on właśnie ma charakterystyczny czas dla danego standardu. W większości wypadków rozpoznając właśnie ten czas nagłówka można rozpoznawać w jakim pilot standardzie nadaje - czy RC5, czy SIRCS(SONY) czy NEC czy JVC i wiele innych.

... tak więc trzeba budować precyzyjne procedury czasowe, które mierzą czasy pomiędzy opadającymi i narastającymi zboczami "lecącego zakodowanego sygnału" naciśniętego klawisza.

... ale jak mówię poczytaj o samym standardzie RC5 na początku to wtedy dużo ci się wyjaśni

pozdr
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Odbiór danych z portu podczerwieni
Page 1 of 1
Similar topics
Odczyt danych z portu rownoleglego (7)
Jak zrobić rejestrator? Zapis przebiegu odczytanego z portu podczerwieni. (5)
Odbiór podczerwieni, Atmega8, avr-gcc? (3)
Odbiór i nadawanie sygnału podczerwieni (27)
[sam7x256] odbiór danych z portu przez DMA - jest możliwe? (1)
Odbiór danych z myszy za pomocą portu PS2 (6)
odczyt danych z portu com (7)
[C#] Odbieranie danych z portu RS232. (5)
[C++] Odczyt danych z portu (dane przesylane po rs) (2)

Page generation time: 0.125 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed