FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Generator funkcyjny

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Generator funkcyjny
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 10 Oct 2003 01:35   

Generator funkcyjny

Mam zadanie, które polega na zaprojektowaniu i wykonaniu gen funkcyjnego, generującego dowolny przebieg okresowy. Gen. ten ma mieć rozdzielczość 8 bitową. Zna może ktoś jakieś linki poruszające tą tematykę, albo może ma ktoś jakieś materiały na ten temat. Mam pewien pomysł na projekt, tylko jest on trochę rozbudowany i chciał bym go uprościć, a także sprawdzić czy wogóle jest on dobry. Chyba nie obejdzie się tutaj bez pamięci, która będzie przechowywać próbki. Mój pomysł jest taki, aby zrobić jakiś prosty generator, którego sygnał podam na 8 bitowy licznik binarny, wy licznika adresuje w/w pamięć. Z pamięci próbki podaje na przetwornik c/a a z przetwornika na filtr DP o stałej cz. dopasowanej do częstotliwości przemiatania komórek pamięci. Prosze o radę czy jest to ok co napisałem i czy/jak można by było to uprościc??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Oct 2003 01:35   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 10 Oct 2003 01:40   

Re: Generator funkcyjny

achilles wrote:
Mój pomysł jest taki, aby zrobić jakiś prosty generator, którego sygnał podam na 8 bitowy licznik binarny, wy licznika adresuje w/w pamięć. Z pamięci próbki podaje na przetwornik c/a a z przetwornika na filtr DP o stałej cz. dopasowanej do częstotliwości przemiatania komórek pamięci.
To powinno działać bez problemu, proponuje przejrzeć archiwa PE lub EP, bo ja gdzieś widziałem cały układ realizujący taką funkcje w podobny sposób.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Oct 2003 01:40   

Back to top

achilles
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 10 Oct 2003 01:56   

Przeglądałem archiwa elektrody i niestety nic nie znalazłem. Problem jest taki, że ja w jakiś sposób tą pamięć muszę załadować. Najprościej ale i najżmudniej było by to zrobić na piechotę, tzn rećżnie adresować i wprowadzać dane, ale za tym idzie wzrost kosztów, a jest to projekt który po zrobieniu najprawdopodobniej pójdzie do kosza, mnie się on na nic nie przyda, a muszę go zrobić na zalkę, dlatego też ważny jest koszt :(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Oct 2003 01:56   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 10 Oct 2003 02:01   

achilles wrote:
Problem jest taki, że ja w jakiś sposób tą pamięć muszę załadować. Najprościej ale i najżmudniej było by to zrobić na piechotę, tzn rećżnie adresować i wprowadzać dane, ale za tym idzie wzrost kosztów
Może zrobić to np arkuszem kalkulacyjnym? Chyba tak zrobili we wpomnianym projekcie.
Back to top

achilles
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 10 Oct 2003 02:10   

Nie rozumiem, kto tak zrobił i w jakim projekcie? I czy mógłbyś szerzej wytłumaczyć ten arkusz k...
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 10 Oct 2003 02:13   

No przecież napisałem, że był opublikowany w EP albo PE bardzo podobny projekt. Prawdopodobnie stamtąd zaczerpnąłem pomysł użycia arkusza kalkulacyjnego do policzenia odpowiednich próbek sygnału do zapisania w pamięci stałej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Oct 2003 02:13   

Back to top

achilles
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 Post from the author of the topic 13 Oct 2003 18:20   

Sprawdziłem w necie i nie ma tam tego o czym mówiłeś, są jakieś generatory ale to nie jest to o co mi chodzi. Może ktoś inny ma jakieś pomysły na w/w temat?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Generator funkcyjny
Page 1 of 1
Similar topics
AVT 823 - Tani generator funkcyjny (4)
Generator funkcyjny (avt-823) (4)
Generator funkcyjny 10Hz - 20kHz (5)
Generator funkcyjny po raz kolejny. (1)
Generator funkcyjny na NE555 (5)
Generator funkcyjny na mikrokontrolerze (2)
generator funkcyjny... (1)
Generator funkcyjny (Pilnie potrzebny OFFSET) (5)
AD9833 Wznowienie tematu- generator funkcyjny (11)
Prosty wzmacniacz, generator funkcyjny, mikrokontroler. (4)

Page generation time: 0.064 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed