FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

ultrafiolet

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> ultrafiolet
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 10 Oct 2003 11:24   

ultrafiolet

mam jazeniowke uv 90 cm i mam pytanko czy jest to bardzo szkdliwe dla zdrówka ??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Oct 2003 11:24   

Back to top

Kris52
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 10 Oct 2003 11:45   

Re: ultrafiolet

Mam opakowanie po jazeniowce UV-C . Na opakowaniu pisze " Mocno szkodliwe dla oczu i skury ." chwila patrzenia i mocno naswietlone oczy. A osobiscie znam goscia co sobie tym naswietlil oczy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Oct 2003 11:45   

Back to top

Paweł.ko
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 10 Oct 2003 18:45   

Re: ultrafiolet

Dobra dobra.Ale o jakie UV chodzi?UV-C jest najbardziej szkodliwe i niebezpieczne (wykorzystywane jest m.in. w szpitalach do odkażania czyli zabijania bakterii).Ale są jeszcze UV-A i UV-B.Wszystkie rodzaje różnią się długością fali i w różny sposób wpływają na nasz organizm.W solarium spotyka się UV-B nie są one tak niebezpieczne jak UV-C ale i z nimi należy uważać.UV-A ma najmniejszy wpływ na nasz organizm (w pewnych ilościach emitują je choćby testery banknotów).Poczytać o tym można na stronie: http://www.ezagle.republika.pl/med2.htm :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Oct 2003 18:45   

Back to top

TMK_M
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 11 Oct 2003 20:51   

To jest szkodliwe dla oczu. Durze skutki moze miec dlugie patrzenie na ta jarzeniowke. Ale wystarczy ze zalorzysz okulary przeciwsloneczne z filtrem UV i wszystko bedzie OK! Takie okulary wystarcza aby chronic oczy. Na skore z twojej jarzeniowki UV zabardzo nie dziala.
Back to top

Zibu
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 11 Oct 2003 21:00   

ja osobiscie mam UV w pooju zadko kiedy kozytam głównie na imprezach ale nie zaobserwowalem żadnych skótków ubocznych na organizmie. spalem kiedyś po imprezie i byla włączona jażyniówka przez cala noc i nic mi niebylo. No może nie licząc OLBRZYMIEGO KACA. A tak naserio to według mnie świetlówki takie nie powoduja uszkodzen wzroku. Gorzej jak ktoś naświetli oczy przy spawaniu to jest dopiero niebezpieczne.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> ultrafiolet
Page 1 of 1
Similar topics
Ultrafiolet- jarzeniowka czy żarowka? (64)
JARZENIOWKA ULTRAFIOLET W AKWARIUM?? (9)
transoptor na ultrafiolet ?? (3)
Lampa Ultrafioletowa + Substanca odbijająca ultrafiolet (4)

Page generation time: 0.092 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed