FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zegar widmowy - Bluetooth - przekaz info do ruchomej części

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Zegar widmowy - Bluetooth - przekaz info do ruchomej części
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 27 Apr 2007 13:53   

Zegar widmowy - Bluetooth - przekaz info do ruchomej części

Ostatnio zaczęły mnie fascynować zegarki widmowe. Ponieważ poważnym problemem jest przestawianie godziny, z powodu zatrzymania pracy zegarka,to przyszedł mi do głowy pomysł, aby przyciski sterujące były na oddzielnym panelu, a komunikacja zachodziłaby za pomocą Bluetooth

Co wy na to?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Apr 2007 13:53   

Back to top

251mz
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 27 Apr 2007 14:29   

Re: Zegar widmowy - Bluetooth - przekaz info do ruchomej cz

najpierw rozwiaz problem zasilania takiego zegarka , bo szczotki dołoczone to troche hałasuja, aaa jesli bedzie działał na baterie to ten blu.. ci nie potrzebny bo bateria padnie z 20x zanim bedzie potrzeba przestawienia godziny, koledze chyba nikt nie powiedział ze takie zegarki to tylko sa na pokaz na pare godzin góra a nie chodza ciagle
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 30 Apr 2007 12:14   

Zasilanie robi się na bezrdzeniowym transformatorze obrotowym - nie jest to problem. Taki zegarek może chodzić bez przerwy, ale problemem jest tutaj zazwyczaj hałas (szum) jaki on generuje. Co do przekazywania informacji to też się nad tym zastanawiam od dłuższego czasu, ale ja chcę zrobić coś trochę większego kalibru niż ustawianie godziny :) Do ustawiania godziny to myślę że dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie pilota z rc5. Odbiornik mógłby się bez problemu kręcić razem ze wszystkim. Zalety to to, że nadajnik-pilot jest już z głowy, bo chyba każdy takowy pilot ma. Do tego odebranie kodu z punktu widzenia zarówno hardware-owego jak i software-owego to pikuś :)
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 Post from the author of the topic 30 Apr 2007 18:10   

Jeżeli chodzi o zasilanie, to coś będę musiał pokombinować. Na elektrodzie był gdzieś schemat bezprewodowego przekazu prądu. Ja chce zrobić sobie taki zagarek i na pokaz i na zastosowanie codzienne. Myślałem nad zrobieniem takich małych szczotek, ale myślę sobie i tak to nie da.

A tak w ogóle, jak działa Bluetooth? Czy możliwy jest przekaz typu "1 10ms, 0 3ms, 0 6ms" itd. czyli taki przekaz na odległość systemem 0, 1 (jest niema)?
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 30 Apr 2007 18:52   

Quote:
A tak w ogóle, jak działa Bluetooth? Czy możliwy jest przekaz typu "1 10ms, 0 3ms, 0 6ms" itd. czyli taki przekaz na odległość systemem 0, 1 (jest niema)?
Bluetooth to cały skomplikowany protokół przesyłu danych, a nie tylko sposób przesyłu. Poczytaj sobie tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth#Struktura_ramki. Zaprogramowanie obsługi bluetooth "na piechotę" raczej nie wchodzi w grę ...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Apr 2007 18:52   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 Post from the author of the topic 03 May 2007 15:59   

to w jaki sposób przekazać informacje do procka? Pewnie ktoś zaraz powie że IR i odbiornik. A jakiś inny? Typu 011000....

Dodano po 2 [minuty]:

Faktycznie Bluetooth nie wchodzi w grę. Zbyt skomplikowany system przekazu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 May 2007 15:59   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 Post from the author of the topic 23 May 2007 12:06   

Można by było to jakoś na podczerwień, ale jest problem, bo ja mam do przekazania 15 sygnałów...
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 23 May 2007 22:38   

No to co? Nie można szeregowo?
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 Post from the author of the topic 24 May 2007 10:22   

Chm szerogowo dopłączyć 15 odzielnych kanałów... ciekawe.

Ale jak by co to wpadł mi do głowy inny pomysł, a mianowicie cewka. Zrobić 2 cewki 1 większą 2 mniejszą ,tak aby wchodziła w tą 1. Jedną przy sygnale zasilać prądem zmiennym, a na drugiej dać prostownik.

Co wy na to?
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 24 May 2007 13:51   

Quote:
Ale jak by co to wpadł mi do głowy inny pomysł, a mianowicie cewka. Zrobić 2 cewki 1 większą 2 mniejszą ,tak aby wchodziła w tą 1. Jedną przy sygnale zasilać prądem zmiennym, a na drugiej dać prostownik.

Co wy na to?
Przecież to jest ogólnie znany sposób zasilania zegara widmowego. A 15 sygnałów szeregowo to nie problem, jeśli jest wystarczająco szybki tor transmisji. Nie widzę różnicy w sposobie transmisji przez trafo i przez podczerwień. Co to mają być za sygnały?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 May 2007 13:51   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 Post from the author of the topic 25 May 2007 08:11   

Tak potrzebuję zrobić opcję kierunku wiatru, z czego jest 7 kanałów ( N, E, W, S, i jeszcze typu NNE, NE, NEE...), Kolejny to wskaźnik czy pada deszcz, jeszcze kolejny to pomiar temperatury na zewnątrz i w silniku.

a sory, to będzie 10, bo będzie jeszcze na części obracającej się.

Ale nie rozumiem, jak szeregowo?
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 25 May 2007 08:49   

Szeregowo, to znaczy że przesyłasz jeden bit informacji na raz. Coś takiego jak wcześniej napisałeś
Quote:
Typu 011000....
więc chyba o to Ci chodzi. A co do ilości tych sygnałów to bierzesz procesor, który te wszystkie sygnały odbiera i przesyła przez jeden tor podczerwieni w określonej kolejności, np <pierwszy bajt>=kierunek wiatru, <drugi bajt>=temperatura 1, <trzeci bajt>=temperatura 2 itd aż do wyczerpania wszystkich informacji. Jeśli nie zależy Ci na dużej częstotliwości pomiarów to możesz w ten sposób przesłać praktycznie tyle różnych pomiarów ile chcesz. Inna sprawa to to, że procesor zegara będzie się zajmował odbiorem tych informacji, przez co obsługa spraw czysto widmowych może zostać zaniedbana i wariować.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 Post from the author of the topic 25 May 2007 14:24   

tylko, że nie bardzo wiem, jak napisać taki program. Moim głównym procesorem ma być atmega2560, i nie wiem, czy wyrobi, w odbiorze informacji. Kolejny problem, to przekaz wartości temperatury, stosując cewkę, można odrazu zmierzyć wastość na części ruchomej. Co do pogrubionego fragmentu to nie jestem pewien. Jeszcze, jeśli chodzi o IR, to przekaz może blokować jakiś pilot.

Może toj est marudzenie, ale będzie to mój pierwszy, i porządny projekt. Narazie wystko analizuję.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Zegar widmowy - Bluetooth - przekaz info do ruchomej części
Page 1 of 1
Similar topics
Sprawdzenie schematu, zegar widmowy RGB (14)
Zegar widmowy - czujnik położenia. Co lepsze? (3)
Zegar widmowy AVT programowanie (8)
zegar widmowy (powrót tematu):) (2)
[tiny2313][Bascom] Zegar widmowy. (6)
Laserowy zegar widmowy - wykonalne? (1)
Zegar widmowy (7)
AT29LV010A + zegar widmowy (3)
Wahadłowy zegar widmowy, potrzebne informacje. (4)
[Bascom] zegar widmowy- reset wartości timera (7)

Page generation time: 0.235 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed