Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

dlaczego komputer sie wylacza


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> dlaczego komputer sie wylacza
Author
Message
mulat
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Feb 2006
Posts: 333
Location: pomorze

Post#1 Post from the author of the topic 27 Apr 2007 15:45   

dlaczego komputer sie wylacza


witam
mam problem mianowicie komputer mi sie wylacza podczas gier.
w momencie wylaczenia i szybkiego wejscia do biosu temperatura procesora jest 65stopni wiec to jest ten problem.
athlon 3000+
cooler pentagram 120qvc 4 dni temu paste na procesor nakladalem.
kiedys juz o tym pisalem niby ze to zasilacz ale zasilacz mam nowke jeden dzien chieftec 450.
moze powodem byc rura kaloryfera biegnaca za komputerem w odleglosci okolo 20 cm ?
wiem ze nie ma problemu z grami jezeli komputer wystawie ze "stanowiska w ktorym stoi" i zdejme z niego obudowe.

ps. chyba jednak czas kupic jakiegos core

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Apr 2007 15:45   





Back to top
   
marcin1700
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 304

Post#2 27 Apr 2007 17:15helpful post - solution   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Chlodzenie napewno dobrze jest zalozone? Procesor byl podkecany? Napiecie na niego jest standardowe? Do tego pentagrama byl chyba dolaczony regulaor obrotow moze po prostu wentylator powoli sie kreci? Prosze sprawdzic to np. programem everest lub w biosie jesli jest taka informacja (mowie o obrotach na minute - RPM). A czy rura od koloryfera przeszkadza mozna sie przekonac odsuwajac komputer dalej od niej lub po prostu przykrecic na moment grzejnik, choc 20cm to dosc sporo

Helpful message? + -

Back to top
   
siwkins
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 502
Location: Szczecin

Post#3 27 Apr 2007 17:16helpful post - solution   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


mulat wrote:
witam
w momencie wylaczenia i szybkiego wejscia do biosu temperatura procesora jest 65stopni wiec to jest ten problem.


mulat wrote:
wiem ze nie ma problemu z grami jezeli komputer wystawie ze "stanowiska w ktorym stoi" i zdejme z niego obudowe.


Nie rozumiem po co ten post skoro sam sobie udzieliles odpowiedzi, moim zdaniem jest zle zalozony cooler. Przy tym pentagramie (prawidłowo zalozonym) i procku taka temperatura jest niemozliwa.
Ja mam pentaka 80AlCu i sempa 2400+@2100MHz Vcore 1,7 i temp w stresie max 45°C.

Helpful message? + -

Back to top
   
mulat
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Feb 2006
Posts: 333
Location: pomorze

Post#4 Post from the author of the topic 27 Apr 2007 17:23   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


jak mozna zle zalozyc ten cooler? zdjecie mam dodac? 2 srobki tylko trzeba przykrecic i cala filozofia.
a co do regulatora obrotow to go nie posiadam wiec wiatrak chodzi na max jak sie nie myle

Helpful message? + -

Back to top
   
siwkins
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 502
Location: Szczecin

Post#5 27 Apr 2007 17:30   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


mulat wrote:
jak mozna zle zalozyc ten cooler? zdjecie mam dodac? 2 srobki tylko trzeba przykrecic i cala filozofia


Wlasnie tak, ze masz teraz takie temperatury!
Dobrze zalozyc ten cooler nie jest wcale latwo, srubki trzeba dokrecac powoli , po ~2obr. na zmiane do oporu.
Wystarczy ze miedzy coolerem a rdzeniem procka bedzie bardzo mala szczelina i taki wlasnie bedzie efekt.

Helpful message? + -

Back to top
   
mulat
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Feb 2006
Posts: 333
Location: pomorze

Post#6 Post from the author of the topic 27 Apr 2007 17:33   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


co do napiecia procesora to w biosie jest normal Cpu vcore 1.5v w everescie pokazuje 1.62 /1.65? dlaczego
a gdzie moge sprawdzic predkosc obrotow wiatraka ... jak ktos wyzej pisal w biosie jest "CURRENT SYSTEM FAN SPEED (pewnie to) ale obok 9RPM

Dodano po 1 [minuty]:

co do kaloryfera to zauwazelem ze juz nie grzeja Razz taka mala zbieznosc Razz
procesor nie jest podkrecony teraz aktualnie jest wystawiony wiec temperatura 41stopni w biosie

Helpful message? + -

Back to top
   
siwkins
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 502
Location: Szczecin

Post#7 27 Apr 2007 17:44   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


wklej screen z everesta komputer->czujnik

Helpful message? + -

Back to top
   
mulat
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Feb 2006
Posts: 333
Location: pomorze

Post#8 Post from the author of the topic 27 Apr 2007 17:49   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


dlaczego komputer sie wylacza

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Apr 2007 17:49   





Back to top
   
siwkins
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 502
Location: Szczecin

Post#9 27 Apr 2007 17:56helpful post - solution   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Wentylator na procku kreci sie jak trzeba ~1900rpm
proponuje zdjac radiator, zmyć starą paste z proca i coolera, nalozyc nowa paste i zlozycz calosc do kupy.
Jezeli Twoj proc jest na jadrze venice s.939 to jest wykonywany w procesie 0,09 i zasilany napieciem 1,4 wiec nie powinien sie az tak nagrzewac.

Helpful message? + -

Back to top
   
mulat
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Feb 2006
Posts: 333
Location: pomorze

Post#10 Post from the author of the topic 27 Apr 2007 18:07   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


nie rozumiem tego mialem go wystawione z 40 minut temperatura jak na zdjeciu (oczywiscie grajac) teraz go schowalem temperatura 47-48 stopni i dziala.......
moze to upaly to tez powoduja?
jezeli troche slonca wychodzi to w pokoju zawsze duszno jest

Helpful message? + -

Back to top
   
siwkins
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 502
Location: Szczecin

Post#11 27 Apr 2007 18:11helpful post - solution   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


sprawdz ew. czy na zeberkach radiatora nie zebral sie kurz, potrafi w znacznym stopniu zmniejszyc zdolnosc oddawanie ciepla przez radiator.

Helpful message? + -

Back to top
   
mulat
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Feb 2006
Posts: 333
Location: pomorze

Post#12 Post from the author of the topic 27 Apr 2007 18:23   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


napewno nie 4 dni temu go czyscilem dokladnie.,
teraz zamknalem obudowe i wszystko ok.....nie wiem czemu ale tak sie zastanawiam nad takim freezerem one po 65zl sa

Dodano po 2 [minuty]:

a moj procek jest na 754 newcastle

Dodano po 7 [minuty]:

i dupa pogralem chwile po czym zaczelo pikac ze temperatura za duza (w tle mam everesta) wylaczylem gierke everest pokazuje 70stopni i zaczyna spadac (przy wylaczonej grze do 46stopni

Helpful message? + -

Back to top
   
marcin1700
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 304

Post#13 27 Apr 2007 18:28   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Prosze sie jeszcze upewnic ze to rzeczywista temperatura - wystarczy dotknac radiatora, przy 70* powinien byc goracy

Helpful message? + -

Back to top
   
mulat
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Feb 2006
Posts: 333
Location: pomorze

Post#14 Post from the author of the topic 27 Apr 2007 18:40   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


momentami gdy jest 70stopni procesora. radiator jest zimny....

Helpful message? + -

Back to top
   
marcin1700
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 304

Post#15 27 Apr 2007 18:56   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Odkrec jeszcze raz radiator i dokladnie wyczysc, nastepnie POPRAWNIE zaloz i upewnij sie ze w ogole przylega on do rdzenia CPU

Helpful message? + -

Back to top
   
siwkins
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 502
Location: Szczecin

Post#16 27 Apr 2007 19:29   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


mulat wrote:
momentami gdy jest 70stopni procesora. radiator jest zimny....


źle założony radiator

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Apr 2007 19:29   





Back to top
   
kazik_
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 02 Nov 2005
Posts: 105
Location: Ostrava

Post#17 27 Apr 2007 21:25   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Albo porostu wywal ten radiator i spróbuj np od kumpla inny lub kup za 35zł zwykły. Porostu jak zakładałeś ten radiator tyle razy i zawsze źle to może jest on jakiś lekko krzywy i nie dolega równomiernie płaszczyzną do procka, mimo, że w 754 i wyżej powierzchnia do której przylega cooler jest bardzo duża. Zdarzało się też czasem, że ukradkiem kabelek lubiał się wkraść pod radiator, i też był kłopot, tylko że to często robiło dla SOCKET 462 inaczej SOCKET A, a 60 st C to jeszcze nie katastrofa ja miałem zawsze na każdej MSI z CoreCell tyle i nie ważne czy był to pentagram czy cooler za 17zł czy boxowany procek, sam chipset był tak samo gorący jak procek, oczywiście nic nie kręciłem, a inteligentne podkręcanie miałem Disabled. Jeśli możesz to w Biosie podciągnij shut down na wyższą wartość. Procek tak naprawdę nie lubi gdy mamy do czynienie z temp. koło 90 st , a 120 st = śmierć wynika to choćby z wykresu wzrostu temperatury dla utraty właściwości (żywotności) krzemu Si.

Helpful message? + -

Back to top
   
mulat
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Feb 2006
Posts: 333
Location: pomorze

Post#18 Post from the author of the topic 28 Apr 2007 15:24   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


wyciagnalem jeszcze raz procesor posmarowalem pasta ale jakas zwykla biala jak guma... i dalej to samo. wiec chyba pozostaje tylko wymiana radiatora,

Dodano po 16 [sekundy]:

czy te freezony sa dobre po 70zl

Dodano po 0 [sekundy]:

czy te freezony sa dobre po 70zl

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> dlaczego komputer sie wylacza
Page 1 of 1
Similar topics
Dlaczego PC mi sie wylacza, (10)
Aplikacje same sie wylaczaja, Komputer sam sie wylacza, (10)
Komputer sie wylacza co chwile :( (6)
Komputer sie wylacza przy 3D! (10)
Komputer mi sie wylacza ale .... (4)
Komputer wylacza sie co chwile (6)
Komputer sam mi sie wylacza (6)
Wylacza mi sie komputer i wyskakuje (5)
Komputer sam sie wylacza! (6)
Komputer stacjonarny wylacza sie. (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl topic RSS feed