Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



dlaczego komputer sie wylacza


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->dlaczego komputer sie wylacza Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mulat
Level 17
Location: pomorze
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 347
Helped: 7
mulat
Level 17
Post#1 27 Apr 2007 15:45  Topic author   

dlaczego komputer sie wylacza


witam
mam problem mianowicie komputer mi sie wylacza podczas gier.
w momencie wylaczenia i szybkiego wejscia do biosu temperatura procesora jest 65stopni wiec to jest ten problem.
athlon 3000+
cooler pentagram 120qvc 4 dni temu paste na procesor nakladalem.
kiedys juz o tym pisalem niby ze to zasilacz ale zasilacz mam nowke jeden dzien chieftec 450.
moze powodem byc rura kaloryfera biegnaca za komputerem w odleglosci okolo 20 cm ?
wiem ze nie ma problemu z grami jezeli komputer wystawie ze "stanowiska w ktorym stoi" i zdejme z niego obudowe.

ps. chyba jednak czas kupic jakiegos core

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marcin1700
Level 17
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 304
Helped: 15
marcin1700
Level 17
Post#2 27 Apr 2007 17:15Helpful post    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Chlodzenie napewno dobrze jest zalozone? Procesor byl podkecany? Napiecie na niego jest standardowe? Do tego pentagrama byl chyba dolaczony regulaor obrotow moze po prostu wentylator powoli sie kreci? Prosze sprawdzic to np. programem everest lub w biosie jesli jest taka informacja (mowie o obrotach na minute - RPM). A czy rura od koloryfera przeszkadza mozna sie przekonac odsuwajac komputer dalej od niej lub po prostu przykrecic na moment grzejnik, choc 20cm to dosc sporo

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
siwkins
Level 20
Location: Szczecin
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 505
Helped: 34
Post rating: 3
siwkins
Level 20
Post#3 27 Apr 2007 17:16Helpful post    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


mulat wrote:
witam
w momencie wylaczenia i szybkiego wejscia do biosu temperatura procesora jest 65stopni wiec to jest ten problem.


mulat wrote:
wiem ze nie ma problemu z grami jezeli komputer wystawie ze "stanowiska w ktorym stoi" i zdejme z niego obudowe.


Nie rozumiem po co ten post skoro sam sobie udzieliles odpowiedzi, moim zdaniem jest zle zalozony cooler. Przy tym pentagramie (prawidłowo zalozonym) i procku taka temperatura jest niemozliwa.
Ja mam pentaka 80AlCu i sempa 2400+@2100MHz Vcore 1,7 i temp w stresie max 45°C.

Helpful post? + 0
Back to top
mulat
Level 17
Location: pomorze
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 347
Helped: 7
mulat
Level 17
Post#4 27 Apr 2007 17:23  Topic author   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


jak mozna zle zalozyc ten cooler? zdjecie mam dodac? 2 srobki tylko trzeba przykrecic i cala filozofia.
a co do regulatora obrotow to go nie posiadam wiec wiatrak chodzi na max jak sie nie myle

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
siwkins
Level 20
Location: Szczecin
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 505
Helped: 34
Post rating: 3
siwkins
Level 20
Post#5 27 Apr 2007 17:30    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


mulat wrote:
jak mozna zle zalozyc ten cooler? zdjecie mam dodac? 2 srobki tylko trzeba przykrecic i cala filozofia


Wlasnie tak, ze masz teraz takie temperatury!
Dobrze zalozyc ten cooler nie jest wcale latwo, srubki trzeba dokrecac powoli , po ~2obr. na zmiane do oporu.
Wystarczy ze miedzy coolerem a rdzeniem procka bedzie bardzo mala szczelina i taki wlasnie bedzie efekt.

Helpful post? + 0
Back to top
mulat
Level 17
Location: pomorze
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 347
Helped: 7
mulat
Level 17
Post#6 27 Apr 2007 17:33  Topic author   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


co do napiecia procesora to w biosie jest normal Cpu vcore 1.5v w everescie pokazuje 1.62 /1.65? dlaczego
a gdzie moge sprawdzic predkosc obrotow wiatraka ... jak ktos wyzej pisal w biosie jest "CURRENT SYSTEM FAN SPEED (pewnie to) ale obok 9RPM

Dodano po 1 [minuty]:

co do kaloryfera to zauwazelem ze juz nie grzeja :P taka mala zbieznosc :P
procesor nie jest podkrecony teraz aktualnie jest wystawiony wiec temperatura 41stopni w biosie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
siwkins
Level 20
Location: Szczecin
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 505
Helped: 34
Post rating: 3
siwkins
Level 20
Post#7 27 Apr 2007 17:44    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


wklej screen z everesta komputer->czujnik

Helpful post? + 0
Back to top
mulat
Level 17
Location: pomorze
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 347
Helped: 7
mulat
Level 17
Post#8 27 Apr 2007 17:49  Topic author   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


dlaczego komputer sie wylacza

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
siwkins
Level 20
Location: Szczecin
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 505
Helped: 34
Post rating: 3
siwkins
Level 20
Post#9 27 Apr 2007 17:56Helpful post    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Wentylator na procku kreci sie jak trzeba ~1900rpm
proponuje zdjac radiator, zmyć starą paste z proca i coolera, nalozyc nowa paste i zlozycz calosc do kupy.
Jezeli Twoj proc jest na jadrze venice s.939 to jest wykonywany w procesie 0,09 i zasilany napieciem 1,4 wiec nie powinien sie az tak nagrzewac.

Helpful post? + 0
Back to top
mulat
Level 17
Location: pomorze
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 347
Helped: 7
mulat
Level 17
Post#10 27 Apr 2007 18:07  Topic author   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


nie rozumiem tego mialem go wystawione z 40 minut temperatura jak na zdjeciu (oczywiscie grajac) teraz go schowalem temperatura 47-48 stopni i dziala.......
moze to upaly to tez powoduja?
jezeli troche slonca wychodzi to w pokoju zawsze duszno jest

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
siwkins
Level 20
Location: Szczecin
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 505
Helped: 34
Post rating: 3
siwkins
Level 20
Post#11 27 Apr 2007 18:11Helpful post    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


sprawdz ew. czy na zeberkach radiatora nie zebral sie kurz, potrafi w znacznym stopniu zmniejszyc zdolnosc oddawanie ciepla przez radiator.

Helpful post? + 0
Back to top
mulat
Level 17
Location: pomorze
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 347
Helped: 7
mulat
Level 17
Post#12 27 Apr 2007 18:23  Topic author   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


napewno nie 4 dni temu go czyscilem dokladnie.,
teraz zamknalem obudowe i wszystko ok.....nie wiem czemu ale tak sie zastanawiam nad takim freezerem one po 65zl sa

Dodano po 2 [minuty]:

a moj procek jest na 754 newcastle

Dodano po 7 [minuty]:

i dupa pogralem chwile po czym zaczelo pikac ze temperatura za duza (w tle mam everesta) wylaczylem gierke everest pokazuje 70stopni i zaczyna spadac (przy wylaczonej grze do 46stopni

Helpful post? + -1
Back to top
marcin1700
Level 17
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 304
Helped: 15
marcin1700
Level 17
Post#13 27 Apr 2007 18:28    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Prosze sie jeszcze upewnic ze to rzeczywista temperatura - wystarczy dotknac radiatora, przy 70* powinien byc goracy

Helpful post? + 0
Back to top
mulat
Level 17
Location: pomorze
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 347
Helped: 7
mulat
Level 17
Post#14 27 Apr 2007 18:40  Topic author   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


momentami gdy jest 70stopni procesora. radiator jest zimny....

Helpful post? + 0
Back to top
marcin1700
Level 17
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 304
Helped: 15
marcin1700
Level 17
Post#15 27 Apr 2007 18:56    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Odkrec jeszcze raz radiator i dokladnie wyczysc, nastepnie POPRAWNIE zaloz i upewnij sie ze w ogole przylega on do rdzenia CPU

Helpful post? + 0
Back to top
siwkins
Level 20
Location: Szczecin
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 505
Helped: 34
Post rating: 3
siwkins
Level 20
Post#16 27 Apr 2007 19:29    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


mulat wrote:
momentami gdy jest 70stopni procesora. radiator jest zimny....


źle założony radiator

Helpful post? + 0
Back to top
kazik_
Level 12
Location: Ostrava
Joined: 02 Nov 2005
Posts: 106
Helped: 1
Post rating: 1
kazik_
Level 12
Post#17 27 Apr 2007 21:25    

Re: dlaczego komputer sie wylacza


Albo porostu wywal ten radiator i spróbuj np od kumpla inny lub kup za 35zł zwykły. Porostu jak zakładałeś ten radiator tyle razy i zawsze źle to może jest on jakiś lekko krzywy i nie dolega równomiernie płaszczyzną do procka, mimo, że w 754 i wyżej powierzchnia do której przylega cooler jest bardzo duża. Zdarzało się też czasem, że ukradkiem kabelek lubiał się wkraść pod radiator, i też był kłopot, tylko że to często robiło dla SOCKET 462 inaczej SOCKET A, a 60 st C to jeszcze nie katastrofa ja miałem zawsze na każdej MSI z CoreCell tyle i nie ważne czy był to pentagram czy cooler za 17zł czy boxowany procek, sam chipset był tak samo gorący jak procek, oczywiście nic nie kręciłem, a inteligentne podkręcanie miałem Disabled. Jeśli możesz to w Biosie podciągnij shut down na wyższą wartość. Procek tak naprawdę nie lubi gdy mamy do czynienie z temp. koło 90 st , a 120 st = śmierć wynika to choćby z wykresu wzrostu temperatury dla utraty właściwości (żywotności) krzemu Si.

Helpful post? + 0
Back to top
mulat
Level 17
Location: pomorze
Joined: 15 Feb 2006
Posts: 347
Helped: 7
mulat
Level 17
Post#18 28 Apr 2007 15:24  Topic author   

Re: dlaczego komputer sie wylacza


wyciagnalem jeszcze raz procesor posmarowalem pasta ale jakas zwykla biala jak guma... i dalej to samo. wiec chyba pozostaje tylko wymiana radiatora,

Dodano po 16 [sekundy]:

czy te freezony sa dobre po 70zl

Dodano po 0 [sekundy]:

czy te freezony sa dobre po 70zl

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> dlaczego komputer sie wylacza
Page 1 of 1

Similar topics to dlaczego komputer sie wylacza

Dlaczego PC mi sie wylacza, (10)
Aplikacje same sie wylaczaja, Komputer sam sie wylacza, (10)
Komputer sie wylacza co chwile :( (6)
Komputer sie wylacza przy 3D! (10)
Komputer mi sie wylacza ale .... (4)
Komputer wylacza sie co chwile (6)
Komputer sam mi sie wylacza (6)
Wylacza mi sie komputer i wyskakuje (5)
Komputer sam sie wylacza! (6)
Komputer stacjonarny wylacza sie. (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops