Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Obrotomierz cyfrowy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Obrotomierz cyfrowy
Autor
Wiadomość
TakiJeden
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 38
Miasto: Olsztyn

Post#1 Post autora tematu 11 Paź 2003 13:59   

Obrotomierz cyfrowy


Witam, zlozylem obrotomierz do samochodu wg schematu http://www.elektroda.pl/download/dwpl.php?file=inne/pe/obrotomierz_cyfrowy.pdf

Obrotomierz dobrze dziala, ale chyba czegos wczesniej nie doczytalem i po zlozeniu okazalo sie ze ma jedna wade. W czasie zliczania wygasza wyswietlacz, po czym pokazuje wynik. W rezultacie wyglada to jak migajace cyferki co moze byc dosc irytujace.
Czy mozliwe jest przerobienie tego ukladu aby zliczanie nastepowalo bez wygaszania wyswietlacza, czyli w efekcie zmienialaby sie jedynie wartosc wskazana na wyswietlaczu.
Prosze pomozcie bo troche w to pieniazkow wpakowalem, a efekt drazniacy.

Z podziekowaniami za ewentualne odpowiedz:))
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Paź 2003 13:59   





Powrót do góry
   
TakiJeden
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 38
Miasto: Olsztyn

Post#2 Post autora tematu 15 Paź 2003 10:18   

Re: Obrotomierz cyfrowy


Panie i Panowie czy nikt z takiego ogromu ludzi swietnie znajacych sie na elektronice nie potrafi mi pomoc ??????????
Powrót do góry
   
solcon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 361
Miasto: Warszawa

Post#3 15 Paź 2003 16:01   

Re: Obrotomierz cyfrowy


trzeba by pogrzebać z częstotliwością gen. pomocniczego i ponownie skalibrować , inne rozwiązanie to przemyśleć sterowanie licznikami , nie mam kokumentacji do 74026 bo może da się inaczej sterowac nim , może ma jakieś bufory (latch-e) w srodku , tak szybko analizując schemat to ten licznik to jak "armata" , a załatwia się to jednym malutkim prockiem (ogólnie to rozwiązanie z wcesnych lat 80)
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Paź 2003 16:01   





Powrót do góry
   
TakiJeden
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 38
Miasto: Olsztyn

Post#4 Post autora tematu 16 Paź 2003 12:57   

Re: Obrotomierz cyfrowy


kurcze widzisz pewnie tak ale ja jestem kompletnym lamerem a ze chcialo mi sie zlozyc obrotomierz, to zmontowalem to z PE, no i juz. Pewnie teraz mozna to zrobic duzo prosciej ale jak mowie, trzeba sie na tym znac, a ja do takich ludzi nie naleze. Zmontowalem wg schematu dziala i ok, a reszta to czarna magia. Teraz za to, szukam pomocy u fachowcow :)

A skoro to takie stare to czemu takie schematy nie sa zastepowane nowymi :) Np z prockami ??
Powrót do góry
   
solcon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 361
Miasto: Warszawa

Post#5 16 Paź 2003 14:26   

Re: Obrotomierz cyfrowy


nie wiem czemu , moze zpowodów edukacyjnych , ogólnie ten projekt jest super pętla PLL , mnożnik częstotliwości poprostu super, tylko że procki tak naprawde się zaczeły jakieś 5 lat temu,

poszukam dokumentacji i przemyślę temat tego obrotomierza

ps. skąd jesteś ?

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Ski Man
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Lip 2003
Posty: 545
Miasto: Kraków

Post#6 16 Paź 2003 16:03   

Re: Obrotomierz cyfrowy


MCY74026= CD4026
w środku licznik dziesiętny i dekoder 7segment - nie ma latcha.
Dlatego tak działa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Paź 2003 16:03   





Powrót do góry
   
TakiJeden
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 38
Miasto: Olsztyn

Post#7 Post autora tematu 17 Paź 2003 10:47   

Re: Obrotomierz cyfrowy


Witam i dziekuje slicznie za zainteresownie :) Licze na to ze moze da sie cos z tym zrobic, jak nie to trudno. Bedzie migalo:) Ale dzieki jeszcze raz za checi

Odpowiedz na ps: Olsztyn :)
Powrót do góry
   
marbed
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Kwi 2005
Posty: 194
Miasto: Konin

Post#8 27 Cze 2005 13:54   

Re: Obrotomierz cyfrowy


Witam! Czy udało się rozwiązac problem z tym obrotomierzem? Jestem bardzo ciekaw.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Obrotomierz cyfrowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
vw/golf III/1,6/obrotomierz - Wariuje obrotomierz/skacze iskra na zapłonie (11)
Obrotomierz diesel. Czy można z niego zrobić obrotomierz na 12V? (2)
Opel Astra G - Obrotomierz cyfrowy-układ korygujący sygnał (6)
obrotomierz cyfrowy do CC 700 z zapłonem nanoplex (2)
Cyfrowy obrotomierz opel astra (1)
Cyfrowy obrotomierz -Cinquecento (7)
Cyfrowy obrotomierz Astra F (6)
Obrotomierz cyfrowy z Allegro (1)
cyfrowy obrotomierz na AT89C2051 (3)
Obrotomierz Clio 1.9D. Jak i do czego jest podłączony obrotomierz? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.105 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony