Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Obrotomierz cyfrowy


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Obrotomierz cyfrowy
Author
Message
TakiJeden
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 14 May 2003
Posts: 38
Location: Olsztyn

Post#1 Post from the author of the topic 11 Oct 2003 13:59   

Obrotomierz cyfrowy


Witam, zlozylem obrotomierz do samochodu wg schematu http://www.elektroda.pl/download/dwpl.php?file=inne/pe/obrotomierz_cyfrowy.pdf

Obrotomierz dobrze dziala, ale chyba czegos wczesniej nie doczytalem i po zlozeniu okazalo sie ze ma jedna wade. W czasie zliczania wygasza wyswietlacz, po czym pokazuje wynik. W rezultacie wyglada to jak migajace cyferki co moze byc dosc irytujace.
Czy mozliwe jest przerobienie tego ukladu aby zliczanie nastepowalo bez wygaszania wyswietlacza, czyli w efekcie zmienialaby sie jedynie wartosc wskazana na wyswietlaczu.
Prosze pomozcie bo troche w to pieniazkow wpakowalem, a efekt drazniacy.

Z podziekowaniami za ewentualne odpowiedz:))

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Oct 2003 13:59   





Back to top
   
TakiJeden
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 14 May 2003
Posts: 38
Location: Olsztyn

Post#2 Post from the author of the topic 15 Oct 2003 10:18   

Re: Obrotomierz cyfrowy


Panie i Panowie czy nikt z takiego ogromu ludzi swietnie znajacych sie na elektronice nie potrafi mi pomoc ??????????

Helpful message? + -

Back to top
   
solcon
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 Sep 2003
Posts: 361
Location: Warszawa

Post#3 15 Oct 2003 16:01   

Re: Obrotomierz cyfrowy


trzeba by pogrzebać z częstotliwością gen. pomocniczego i ponownie skalibrować , inne rozwiązanie to przemyśleć sterowanie licznikami , nie mam kokumentacji do 74026 bo może da się inaczej sterowac nim , może ma jakieś bufory (latch-e) w srodku , tak szybko analizując schemat to ten licznik to jak "armata" , a załatwia się to jednym malutkim prockiem (ogólnie to rozwiązanie z wcesnych lat 80)
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Oct 2003 16:01   





Back to top
   
TakiJeden
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 14 May 2003
Posts: 38
Location: Olsztyn

Post#4 Post from the author of the topic 16 Oct 2003 12:57   

Re: Obrotomierz cyfrowy


kurcze widzisz pewnie tak ale ja jestem kompletnym lamerem a ze chcialo mi sie zlozyc obrotomierz, to zmontowalem to z PE, no i juz. Pewnie teraz mozna to zrobic duzo prosciej ale jak mowie, trzeba sie na tym znac, a ja do takich ludzi nie naleze. Zmontowalem wg schematu dziala i ok, a reszta to czarna magia. Teraz za to, szukam pomocy u fachowcow Smile

A skoro to takie stare to czemu takie schematy nie sa zastepowane nowymi Smile Np z prockami ??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Oct 2003 12:57   





Back to top
   
solcon
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 Sep 2003
Posts: 361
Location: Warszawa

Post#5 16 Oct 2003 14:26   

Re: Obrotomierz cyfrowy


nie wiem czemu , moze zpowodów edukacyjnych , ogólnie ten projekt jest super pętla PLL , mnożnik częstotliwości poprostu super, tylko że procki tak naprawde się zaczeły jakieś 5 lat temu,

poszukam dokumentacji i przemyślę temat tego obrotomierza

ps. skąd jesteś ?

pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Oct 2003 14:26   





Back to top
   
Ski Man
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Jul 2003
Posts: 547
Location: Kraków

Post#6 16 Oct 2003 16:03   

Re: Obrotomierz cyfrowy


MCY74026= CD4026
w środku licznik dziesiętny i dekoder 7segment - nie ma latcha.
Dlatego tak działa.

Helpful message? + -

Back to top
   
TakiJeden
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 14 May 2003
Posts: 38
Location: Olsztyn

Post#7 Post from the author of the topic 17 Oct 2003 10:47   

Re: Obrotomierz cyfrowy


Witam i dziekuje slicznie za zainteresownie Smile Licze na to ze moze da sie cos z tym zrobic, jak nie to trudno. Bedzie migalo:) Ale dzieki jeszcze raz za checi

Odpowiedz na ps: Olsztyn Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
marbed
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 05 Apr 2005
Posts: 196
Location: Konin

Post#8 27 Jun 2005 13:54   

Re: Obrotomierz cyfrowy


Witam! Czy udało się rozwiązac problem z tym obrotomierzem? Jestem bardzo ciekaw.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Obrotomierz cyfrowy
Page 1 of 1
Similar topics
cyfrowy obrotomierz na AT89C2051 (3)
Cyfrowy obrotomierz Astra F (6)
Obrotomierz cyfrowy z Allegro (1)
Cyfrowy obrotomierz -Cinquecento (7)
Cyfrowy obrotomierz opel astra (1)
obrotomierz cyfrowy do CC 700 z zapłonem nanoplex (2)
Opel Astra G - Obrotomierz cyfrowy-układ korygujący sygnał (6)
Obrotomierz diesel. Czy można z niego zrobić obrotomierz na 12V? (2)
vw/golf III/1,6/obrotomierz - Wariuje obrotomierz/skacze iskra na zapłonie (11)
Obrotomierz Clio 1.9D. Jak i do czego jest podłączony obrotomierz? (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl topic RSS feed