Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Obrotomierz cyfrowy


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->Obrotomierz cyfrowy Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
TakiJeden
Level 9
Location: Olsztyn
Joined: 14 May 2003
Posts: 38
Post rating: 1
TakiJeden
Level 9
Post#1 11 Oct 2003 13:59  Topic author   

Obrotomierz cyfrowy


Witam, zlozylem obrotomierz do samochodu wg schematu http://www.elektroda.pl/download/dwpl.php?file=inne/pe/obrotomierz cyfrowy.pdf

Obrotomierz dobrze dziala, ale chyba czegos wczesniej nie doczytalem i po zlozeniu okazalo sie ze ma jedna wade. W czasie zliczania wygasza wyswietlacz, po czym pokazuje wynik. W rezultacie wyglada to jak migajace cyferki co moze byc dosc irytujace.
Czy mozliwe jest przerobienie tego ukladu aby zliczanie nastepowalo bez wygaszania wyswietlacza, czyli w efekcie zmienialaby sie jedynie wartosc wskazana na wyswietlaczu.
Prosze pomozcie bo troche w to pieniazkow wpakowalem, a efekt drazniacy.

Z podziekowaniami za ewentualne odpowiedz:))

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
TakiJeden
Level 9
Location: Olsztyn
Joined: 14 May 2003
Posts: 38
Post rating: 1
TakiJeden
Level 9
Post#2 15 Oct 2003 10:18  Topic author   

Re: Obrotomierz cyfrowy


Panie i Panowie czy nikt z takiego ogromu ludzi swietnie znajacych sie na elektronice nie potrafi mi pomoc ??????????

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
solcon
Level 19
Location: Warszawa
Joined: 09 Sep 2003
Posts: 361
Helped: 9
Post rating: 1
solcon
Level 19
Post#3 15 Oct 2003 16:01    

Re: Obrotomierz cyfrowy


trzeba by pogrzebać z częstotliwością gen. pomocniczego i ponownie skalibrować , inne rozwiązanie to przemyśleć sterowanie licznikami , nie mam kokumentacji do 74026 bo może da się inaczej sterowac nim , może ma jakieś bufory (latch-e) w srodku , tak szybko analizując schemat to ten licznik to jak "armata" , a załatwia się to jednym malutkim prockiem (ogólnie to rozwiązanie z wcesnych lat 80)
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
TakiJeden
Level 9
Location: Olsztyn
Joined: 14 May 2003
Posts: 38
Post rating: 1
TakiJeden
Level 9
Post#4 16 Oct 2003 12:57  Topic author   

Re: Obrotomierz cyfrowy


kurcze widzisz pewnie tak ale ja jestem kompletnym lamerem a ze chcialo mi sie zlozyc obrotomierz, to zmontowalem to z PE, no i juz. Pewnie teraz mozna to zrobic duzo prosciej ale jak mowie, trzeba sie na tym znac, a ja do takich ludzi nie naleze. Zmontowalem wg schematu dziala i ok, a reszta to czarna magia. Teraz za to, szukam pomocy u fachowcow :)

A skoro to takie stare to czemu takie schematy nie sa zastepowane nowymi :) Np z prockami ??

Helpful post? + 0
Back to top
solcon
Level 19
Location: Warszawa
Joined: 09 Sep 2003
Posts: 361
Helped: 9
Post rating: 1
solcon
Level 19
Post#5 16 Oct 2003 14:26    

Re: Obrotomierz cyfrowy


nie wiem czemu , moze zpowodów edukacyjnych , ogólnie ten projekt jest super pętla PLL , mnożnik częstotliwości poprostu super, tylko że procki tak naprawde się zaczeły jakieś 5 lat temu,

poszukam dokumentacji i przemyślę temat tego obrotomierza

ps. skąd jesteś ?

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ski Man
Level 23
Location: Kraków
Joined: 20 Jul 2003
Posts: 550
Helped: 36
Post rating: 6
Ski Man
Level 23
Post#6 16 Oct 2003 16:03    

Re: Obrotomierz cyfrowy


MCY74026= CD4026
w środku licznik dziesiętny i dekoder 7segment - nie ma latcha.
Dlatego tak działa.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
TakiJeden
Level 9
Location: Olsztyn
Joined: 14 May 2003
Posts: 38
Post rating: 1
TakiJeden
Level 9
Post#7 17 Oct 2003 10:47  Topic author   

Re: Obrotomierz cyfrowy


Witam i dziekuje slicznie za zainteresownie :) Licze na to ze moze da sie cos z tym zrobic, jak nie to trudno. Bedzie migalo:) Ale dzieki jeszcze raz za checi

Odpowiedz na ps: Olsztyn :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marbed
Level 15
Location: Konin
Joined: 05 Apr 2005
Posts: 201
Post rating: 3
marbed
Level 15
Post#8 27 Jun 2005 13:54    

Re: Obrotomierz cyfrowy


Witam! Czy udało się rozwiązac problem z tym obrotomierzem? Jestem bardzo ciekaw.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Obrotomierz cyfrowy
Page 1 of 1

Similar topics to obrotomierz cyfrowy

cyfrowy obrotomierz na AT89C2051 (3)
Cyfrowy obrotomierz Astra F (6)
Obrotomierz cyfrowy z Allegro (1)
Cyfrowy obrotomierz -Cinquecento (7)
Cyfrowy obrotomierz opel astra (1)
obrotomierz cyfrowy do CC 700 z zapłonem nanoplex (2)
Opel Astra G - Obrotomierz cyfrowy-układ korygujący sygnał (6)
Obrotomierz diesel. Czy można z niego zrobić obrotomierz na 12V? (2)
vw/golf III/1,6/obrotomierz - Wariuje obrotomierz/skacze iskra na zapłonie (11)
Obrotomierz Clio 1.9D. Jak i do czego jest podłączony obrotomierz? (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.06 seconds