Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Żyrandol na 3 żarówki


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Żyrandol na 3 żarówki
Autor
Wiadomość
anpak
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 6
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 01 Maj 2007 13:22   

Żyrandol na 3 żarówki


Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie. Kupiłam żyrandol na 3 żarówki. Z żyrandola wychodzą 3 kable: niebieski, bązowy i żółto-zielony. Z sufitu też wychodzą 3 kable. Jak podłączyć żyrandol (pod włącznik na dwa klawisze) aby pod jednym paliła się jedna żarówka, pod drugim pozostałe dwie. W puszce przy włączniku jest pięć kabli, z czego dwa złączone ze sobą i zaizolowane.
Powrót do góry
   
jogi30
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 410
Miasto: Siedlce

Post#2 01 Maj 2007 13:41   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Próbuj aż trafisz na właściwe połączenie...tylko nie zrób spięcia .Powodzenia
Powrót do góry
   
anpak
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 6
Miasto: Łódź

Post#3 Post autora tematu 01 Maj 2007 13:52   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Bardzo śmieszne!!! Oczekuje bardziej konkretnej pomocy. Metodą prób i błędów osiągnęłam tyle, że palą mi się wszystkie żarówki albo żadna.
Powrót do góry
   
kpodstawa
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Lip 2003
Posty: 1145
Miasto: Katowice

Post#4 01 Maj 2007 14:09   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Jeżeli chcesz zaryzykować porażenie elektryczne, to możesz spróbować
postępować tak, jak ja opisałem niżej. Lepiej jednak poświęć pieniądze
na usługę elektryka

- Zaopatrz się w próbnik napięcia, który wskazuje świeceniem
lub dźwiękiem obecności napięcia na przewodzie
- Bez dołączonej lampy włącz oba włączniki klawiszami w ścianie
- Sprawdź obecność napięcia na kablach wystających z sufitu. Jeżeli
nie ma jakiegoś zwarcia, to na dwu kablach powinno być napięcie,
a na jednym nie - to jest przewód zerowy instalacji. Zaznacz go
jakoś, np. taśmą klejącą
- Wyłącz oba włączniki w ścianie, a jeszcze lepiej - wyłącz bezpieczniki
w pokoju, w którym będzie żyrandol, a jeszcze lepiej - wszystkie
bezpieczniki
- Kabel żółto-zielony żyrandola powinien być dołączony do tego kabla
bez napięcia - zaznaczonego taśmą klejącą
- Pozostałe kable żyrandola dołącz do pozostałych kabli z sufitu
- Włącz bezpieczniki, włączaj każdy klawisz z osobna, odwracając
oczy od żarówek, aby nie dostać po oczach szkłem, jeżeli będzie
jakieś eksplozyjne zwarcie

Zastrzegam, że ten przepis może nie być skutecznym, więc jeżeli się nie
uda, to nie nakrzycz nie mnie dużo, tylko tak trochę
Powrót do góry
   
anpak
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 6
Miasto: Łódź

Post#5 Post autora tematu 01 Maj 2007 14:18   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Ok. Tak zrobię. A jak podłączyć kable przy włączniku?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Maj 2007 14:18   





Powrót do góry
   
kpodstawa
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Lip 2003
Posty: 1145
Miasto: Katowice

Post#6 01 Maj 2007 15:13pomocny post - solucja   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


W puszce wyłącznika tylko jeden kabel powinien być pod napięciem
- to jest przewód fazowy instalacji. Dwa pozostałe powinny mieć drugie
końce w suficie. Ten kabel fazowy powinien być dołączony do zacisku
wspólnego wyłącznika... i tu nie potrafię opisać prostego sposobu
znalezienia, który to jest styk, bo ja korzystam z miernika z testerem
ciągłości obwodów. W każdym razie styk wspólny jest zwierany
danym klawiszem z odpowiadającym mu stykiem "sekcyjnym"
lub "grupowym" (sekcja to grupa żarówek włączana jednym klawiszem)

Można spróbować to sprawdzić metodą prób przez dołączenie przewodu
fazowego po kolei do każdego styku, włączenie klawisza i sprawdzenie
próbnikiem, gdzie pojawiło się napięcie. Jeżeli trafisz na przewód wspólny,
to każde załączenie klawisza da napięcie na odpowiadającym mu styku
grupowym

Uff i przepraszam za to pokrętne tłumaczenie
Powrót do góry
   
anpak
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 6
Miasto: Łódź

Post#7 Post autora tematu 01 Maj 2007 15:30   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Na właczniku mam taki schemat jak na zdjeciu. Czy przyda mi się do czegoś?

Załączniki:
Powrót do góry
   
jogi30
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 410
Miasto: Siedlce

Post#8 01 Maj 2007 15:37   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Podłącz pod L faze a 2 górne do żylandora
Powrót do góry
   
paweł1968
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 88
Miasto: Rybnik

Post#9 01 Maj 2007 15:47pomocny post - solucja   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam!
Tak jak kolega "kpodstawa" opisał , kabel fazowy pod
L- zacisk wspólny wyłącznika ,a dwa pozostałe kable pod pozostałe zaciski wyłącznika.

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba się powtarzam bo kolega "jogi30"już to napisał.
Powrót do góry
   
antoni_40
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 19

Post#10 01 Maj 2007 17:03   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


jest to podstawowe podłaczenie w technice oświetleniowej,kwestia tylko właściwej interpretacji przewodów. Musisz nabyć neonowy wskaźnik napięcia(śrubokręt z nonowym wskaźnikiem ,wydatek ok 2 zł) -wskaźnikiem szukasz w puszce wyłącznika przewodu fazowego(tego z prądem)następnie wyłącz prąd w domu,a przewód podłącz pod styk L wyłącznika,włącz prąd i upewnij się czy wyłącznik jest w stanie wyłączonym! (bardzo ważne!) stan ten sprawdzisz dotykając wskaźnikiem wolnych 2 sytków wyłącznika i naciskając klawisze. Teraz mając wyłącznik w pozycji wyłączony podłącz jeden z dowolnych przewodów ,włącz wyłącznik i sprawdź wskaźnikiem w którym z przewodów wychodzących z sufitu jest prąd(wskaźnik świeci) zaznacz go i w identyczny sposób odszukaj drugi z przewodów ,nie zapominając aby wyłącznik podczas podczas manewru podłączania był zawsze w stanie wyłączonym! (musisz o tym pamiętać!) Teraz masz podlączone już 3 przewody w wyłączniku,naciśnij klawisze i upewnij się czy w dwóch przewodach wychodzących z sufitu jest prąd i odwrotnie gdy wyłącznik jest w stanie wyłaczonym ma nie być prądu! Ostatni manewr to podłączenie żylandola:wyłącznik stan wyłaczony! i podłącz w kostce przewody



aj zamontuj:)
Powrót do góry
   
atlantel
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Cze 2005
Posty: 1061
Miasto: Świecie

Post#11 01 Maj 2007 19:54   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam!
Jeżeli dobrze zrozumiałem to kupiłaś oprawę w sklepie? Sądzę, że moi przedmówcy nie mają racji według mnie nie ma możliwości bez przebudowy jak to nazwałaś żyrandola wykonania połączenia tak aby świeciły 1 lub 2 żarówki gdyż te 3 przewody to brązowy- faza; niebieski- neutralny a żółto-zielony to przewód ochronny (może się mylę), domyślam się, że nie jesteś elektrykiem i nie masz żadnych przyrządów pomiarowych dlatego przy całkowicie odłączonym żyrandolu od zasilania! weź żaróweczkę z latarki i sprawdź dotykając jeden biegun baterii z przewodem PE(ochronnym), a drugi przez żaróweczkę do metalowej części żyrandola. Jeśli świeci to znaczy, że kupiłaś normalną oprawę i tylko może świecić całość lub nie świecić żadna. Tytułem informacji kolory żółto-zielony to według normy przewód ochronny, proszę Cię nie eksperymentuj z prądem jak radzili koledzy gdyż może się to źle zakończyć.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
andrzej34
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Cze 2006
Posty: 201
Miasto: Barcin

Post#12 01 Maj 2007 20:42   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam, jeśli konstrukcja tego żyrandola jest metalowa to przewód żółtozielony ma połączenie z korpusem, Kol. atlantel ma rację bądź ostrożny bo to może się skończyć "tańcem" (zakładam, że urwał byś to z sufitu) :)
Pozdrawiam

andrzej34 napisał:
(zakładam, że urwał byś to z sufitu) :)

Można dobitniej ;) !
[_P_]

Powrót do góry
   
pasorzytek
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 216
Miasto: Bydgoszcz

Post#13 02 Maj 2007 08:29pomocny post - solucja   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Ludzie co wy radzicie kobiecie... skoro z Żyrandola wychodzą kable
Zółto zielony (podłączony z jego metalową obudową (uziemienie))
brązowy (faza)
niebieski (zero)

to bez ingerencji w elektryke żyrandola nie ma możliwości zapalania pojedyńczej lub podwójnej żarówki.

musisz przerobić elektryczne podłączenie wewnątrz żyrandola z takiego
Żyrandol na 3 żarówki

na takie

Żyrandol na 3 żarówki

gdzie czarny i brązowy przewód to fazy (tam gdzie świeci próbówka

a niebieski to zero.

inaczej sie niestety nieda

jeżeli masz jakieś pytania pisz śmiało.

antoni40 napisał:
(te z prądem) do brązowegoi żóto-zielonego

Radzisz fazę dać na obudowę żyrandola?? "genialny" pomysł... wystarczy dotknąć żyrandola i czegoś metalowego aby poczuć na własnej skórze 230V 50hz.....
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Maj 2007 08:29pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
antoni_40
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 19

Post#14 02 Maj 2007 12:29   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Najmocniej przepraszam ,kolega pasorzytek ma rację,przewód żółto-zielony to przewód ochronny PE podłączony do obudowy metalowej żyrandola i nie wolno go podłączyć do fazowego(ostatnio jak podłączałem to niestety był przewodem fazowym chińszczyzna!) najlepiej zanieść do elektryka aby dokonał niewielkich zmian w okablowaniu a swoją drogą to czas najwyższy aby producenci sprzętu oświetleniowego ujednolicili kolory przewodów .bo spotykam różne kolory i dodali 4 przewód do ukladu wyłącznika 2 klawiszowego skoro chcą faktycznie iść z duchem nowych czasów.Ten sam problem dotyczy producentów przewodów(konkretnie do żyrandola) kolory i ilość żył.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Maj 2007 12:29   





Powrót do góry
   
anpak
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 6
Miasto: Łódź

Post#15 Post autora tematu 02 Maj 2007 12:59   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Napisałam, że 3 kable wychodzą z żyrandola. Nie dodałam, że jest jeszcze jeden żółto-zielony przymocowy z jednej strony do obudowy żyrandola a drugim końcem do uchwytu pozwalającego powiesić żyrandol. Na zdjęciu wygląda to tak. I chce wiedzieć, czy bez przeróbki można czy nie?

Załączniki:
Powrót do góry
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 217
Miasto: Małopolska

Post#16 02 Maj 2007 13:44   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam!
Bez przeróbki wszystkie żarówki będą świeciły razem. Przewód żółtozielony jest przewodem ochronnym.[/b]
Powrót do góry
   
anpak
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 6
Miasto: Łódź

Post#17 Post autora tematu 02 Maj 2007 15:20   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Dzięki za pomoc panowie! Rozkręciłam żyrandol i już wiem gdzie i jak muszę przerobić. Jak podłączyć to już wiem. Jesteście wielcy!!!
Powrót do góry
   
antoni_40
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 19

Post#18 02 Maj 2007 21:14   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


witaj .ja bez chwili zastanowienia przewód żółto-zielony wykorzystałbym jako 2 przewód roboczy,ewentualnie owinąłbym go izolacją,aby ktoś go potem błędnie nie interpretował. Zerowanie obudowy żyrandola można śmiało wykonać bezpośrednio z kostki do tego krótkiego przewodu żółto-zielonego
Powrót do góry
   
G.A.P.A
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 231
Miasto: Wągrowiec/Gdynia

Post#19 02 Maj 2007 21:33   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam.
Sorki ale zalatuje mi amatorką w wypowiedzi kolegi @antoni_40. Jak sama nazwa wskazuje przewód oznaczony jako żołto zielony to przewód ochronny a nie roboczy!! i do tego celu powinien być wykorzystywany.
Pozdrawiam - Maciej
Powrót do góry
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 217
Miasto: Małopolska

Post#20 02 Maj 2007 21:53   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


antoni_40 napisał:
Cytat:
ja bez chwili zastanowienia przewód żółto-zielony wykorzystałbym jako 2 przewód roboczy,ewentualnie owinąłbym go izolacją,aby ktoś go potem błędnie nie interpretował. Zerowanie obudowy żyrandola można śmiało wykonać bezpośrednio z kostki do tego krótkiego przewodu żółto-zielonego

A ja mam pytanie czy kolega kiedykolwiek się zastanawia?
Jak na podstawie zdjęcia uchwytu żyrandola można wnioskować, że dół żyrandola z oprawami żarówek ma metaliczne połączenie z górą?
Gdzie w całym temacie wspomniano, że układ sieci u kol. anpak to TN-C?
Czy kolega zastanowił się, że nie piszemy o 1,5 V "paluszku" a o sieci 230V gdzie błędne połączenia grożą porażeniem?
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
antoni_40
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 19

Post#21 03 Maj 2007 17:26   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Nie widzi szanowny kolega dobrze zdjęcia ,patrz na ten bigiel ,a jaki układ sieci TN-S? gdzie jest w 5 procentach w Polsce. za dużo teorii kolega ma wbite.Natomiast z godzę się z innym kolegą ,że jest to amatoraka Tak to jest amatorka,ale odniesienie jest tylko do koloru
Powrót do góry
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 217
Miasto: Małopolska

Post#22 03 Maj 2007 18:27   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam!
Owszem widzę - ten tzw. "bigiel" mostkuje wieszak lampy z górą obudowy i wcale nie świadczy o pewnym połączeniu dołu. Ostatecznie trzecia żyła w kablu znalazła się tam nie bez powodu.
Co do układu sieci - nawet gdyby faktycznie TN-C stanowiło 95% całości to bez znajomości konkretnego układu (kolega zna tylko te dwa?) nie można "bez zastanowienia" wnioskować, że musi to być TN-C.
A jak będzie inaczej to kolega napisze, że uczył się od Chińczyków?
Jest mi przykro ale całość wypowiedzi kolegi pachnie amatorszczyzną.
Powrót do góry
   
antoni_40
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 19

Post#23 03 Maj 2007 21:14   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Drogi kolego .jak ja jestem amatorem to,wytłumacz mi jaki ? w tym konkretnym przykładzie wybrałbyś rodzaj ochrony przed porażeniem,skoro z sufitu wychodzą 3 przewody?(dwa fazowe po wyłączniku i ten trzeci N czy PEN)konkretnie opsz i wytłumacz jak niepiśmiennemu dokerowi ,a może podlaczyć do piorunochronu oslawioną bednarką.? pozdrawiam:))
Powrót do góry
   
emka371
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 217
Miasto: Małopolska

Post#24 04 Maj 2007 20:42   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam!
Niestety nie jestem wróżką. Od początku usiłuję koledze wytłumaczyć, że na postawie danych które podała kol. anpak nie da się określić czy to jest przewód N czy PEN, a tym samym nie da się określić sposobu w jaki należałoby przeprowadzić ochronę przeciwporażeniową.
Co do mnie przestaję śledzić ten temat - jeśli kolega ma dalsze uwagi to proszę ewentualnie na pw.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
antoni_40
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 19

Post#25 04 Maj 2007 23:17   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam! No nie wierzę ,że kolega pozwoli koleżance anpak zamontować żyrandol bez ochrony przeciwporażeniowej! skoro jest w nim przewód do tego celu.Uzależnia kolega od wróżki .sieci, a na końcu chowa głowę w piasek twierdząc ,że przestaje śledzić temat(nie znam sieci to niech przewód sobie sterczy!) i zawiązać go na końcu w supełek,albo odłączyć bo jest zbędny-bo tak faktycznie teraz jest,ale jak proponowalem go wykorzystać to były wielkie gromy.Nie potrzeba wróżki ,można śmiało wykonać ochronę niezależnie czy jest to przewód N czy PEN jedynie nie wolno wpinać przewodu PE we wszelakie obwody prądowe . Takiego tutaj nie ma ,bo musiałby być czwartym przewodem(w niemczech ,austrii są, może nawet w chinach) pozdrawiam:)
Powrót do góry
   
jorg g
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 1440
Miasto: 21614

Post#26 05 Maj 2007 00:19   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Witam.
Czytam ten post i oczom nie wierze.

Propozycja wykorzystania przewodu ochronnego jako roboczy to tak
jak z lysa opona w aucie -dziurawa nie jest mozna jeszcze pojezdzic ;tylko skutki moga byc tragiczne i to najczesciej nie "jego" trafia.

Jezeli instalacja jest bez wylacznika roznicowo -pradowego to moze skaczyc sie tragicznie-( w niekorzystnym przypadku)
Rozwiazanie 1-nowy przewod z puszki do lampy
Rozwiazanie 2-najlepszew tym przypadku-zamontowac sciemniacz i po sprawie(dodatkowy koszt ale bezp.)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2007 00:19   





Powrót do góry
   
pasorzytek
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 216
Miasto: Bydgoszcz

Post#27 05 Maj 2007 12:53   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


jorg g tutaj akurat rozwiążanie pierwsze odpada ... gdyz z sufitu (puszki) są 3 przewody 2x L i raz N tylko lampka niestety nie ma takiej możliwości.
Powrót do góry
   
antoni_40
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Kwi 2007
Posty: 19

Post#28 05 Maj 2007 13:29   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Chodzi kolego tylko o kolor ,nie o system.poczytaj trochę o chronie podstawowej i dodatkowej i nie ściemniaj ściemniaczem:) jakie tragiczne skutki ?skoro z przewód N będzie także zmostkowany z obudową > Nie wolno tylko używać przewodu PE(ochronnego ) do wpinania w obwody prądowe . Przewodu z systemu sieci! (od transformatora)
Powrót do góry
   
pasorzytek
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 216
Miasto: Bydgoszcz

Post#29 06 Maj 2007 16:28   

Re: Żyrandol na 3 żarówki


Panowie ja bym proponował już skończyć wywód, skoro anpak sobie już poradziła to nie widze jakiegokolwiek problemu... temat do zamkniecia. temat podobny się napewno pojawi za pare dni/tygodni... różnić się pewnie będą tylko ilośćią żarówek...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Żyrandol na 3 żarówki
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Żyrandol na 4 żarówki. Jak go podłączyć? (5)
żyrandol na 3 żarówki z 4 przewodami (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.104 seconds

elektroda.pl temat RSS