Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 06 Maj 2007 00:44
    maly_john
    Poziom 8  

    Od jakiegoś czasu zauważyłem, że owy proces używa mi strasznie dużo % procesora.
    Zawsze, kiedy wyłączę to po paru minutach znów zaczyna zajmować znaczną część procesora.
    Wie ktoś może jak się pozbyć tego problemu?
    Svchost.exe - usługa lokalna proces używa % procesora!
    Bardzo proszę o odpowiedź.

    Moderowany przez TONI_2003:

    Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

  • #3 06 Maj 2007 02:38
    ZeeWolf
    Poziom 26  

    Możesz też w konsoli (cmd.exe) wpisać:

    Code:
    Tasklist /SVC

    i wkleić wyświetlony wynik - to powie które usługi podpięte są pod proces.

  • #4 06 Maj 2007 09:32
    jannaszek
    Poziom 39  

    ja mam taki sposób na niechciane problemy z hosts:

    katalog windows/system32/drivers/ect>hosts otwieram w notatniku i wywalam wszystko aby wyglądało to tak:

    Svchost.exe - usługa lokalna proces używa % procesora!



    wyłącz przeglądarkę,i przywracanie systemu

  • #5 06 Maj 2007 09:38
    Kolobos
    Spec od komputerów

    :arrow: jannaszek
    W tym watku nikt nie ma problemow zwiazanych z host's, wiec apropos czego jest Twoj post?

  • #7 06 Maj 2007 12:27
    maly_john
    Poziom 8  

    :arrow: ZeeWolf
    Po wpisaniu tego co mi zasugerowałeś wyskoczyło takie okienko

    Svchost.exe - usługa lokalna proces używa % procesora!



    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale podczas robienia tego zdjęcia SVCHOST używał 0 % procesora

    :arrow: Kolobos
    Cytat:
    Wklej log z hijackthis

    Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi :?:
    Pewnie dlatego ze kiepsko znam się na komputerach :|
    Gdybyś mógł napisać to w prostszy sposób (o ile się w taki da) co mam zrobić to byłbym Ci bardzo wdzięczny :D

  • #8 06 Maj 2007 12:31
    jannaszek
    Poziom 39  

    [quote="maly_john"]:arrow: ZeeWolf
    Po wpisaniu tego co mi zasugerowałeś wyskoczyło takie okienko


    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale podczas robienia tego zdjęcia SVCHOST używał 0 % procesora

    i zdje się że masz wszystko ok, ten proces zabiera zasoby tylko zaraz po starcie systemu,potem się uspokaja

  • #10 06 Maj 2007 13:24
    ZeeWolf
    Poziom 26  

    Pod proces svchost masz podpięte sporo usług - jeżeli akurat pracuje kilka z nich, to mogą znacząco obciążyć system - jaką masz konfigurację sprzętową?

  • #11 06 Maj 2007 23:14
    maly_john
    Poziom 8  

    Przy większym użyciu procesora

    Svchost.exe - usługa lokalna proces używa % procesora!



    Mój sprzęt:
    ECS K7S5A
    Athlon 1200
    40 GB Segate
    640 DDR RAM

  • #12 06 Maj 2007 23:35
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Czy mozesz wkleic log czy konczymy ten watek?

  • Pomocny post
    #13 07 Maj 2007 00:26
    ZeeWolf
    Poziom 26  

    No dobra. To popróbujemy po kolei.

    1. Najpierw, wyszukaj na wszystkich dyskach pliku svchost.exe.
    Jedynym miejscem, gdzie powinien się on znajdować, jest katalog %systmroot%\system32
    czyli w przypadku instalacji standardowej
    c:\WINDOWS\system32.
    Jeżeli znajdziesz ten plik w innych miejscach, spróbuj go stamtąd usunąć.

    2. Dalej możesz spróbować uruchomić konsolę odzyskiwania, i wpisać:
    expand X:\i386\svchost.ex_ C:\Windows\system32\svchost.exe
    gdzie X to litera napędu, w którym masz płytę z Windowsem. Następnie restart i sprawdź.

    3. Dalej za pomocą firewall'a blokujemy port 135.

    Sprawdź wszystkie metody pojedynczo, za każdym razem testując zachowanie systemu.
    Napisz jeszcze, czy masz obecnie włączone aktualizacje automatyczne, i czy po instalacji systemu miałeś je włączone.

    No i wklej log z tego nieszczęsnego Hajdżeka, bo kolega Kolobos się rozsierdził ;) (pozdrawiam). Jak to zrobić już Ci napisał.

  • #14 07 Maj 2007 23:43
    maly_john
    Poziom 8  

    [b]Wiec plik svchost.exe jest tylko i wylacznie w c:\windows\system

    Code:
    Tak wyglada wynik skanu programem hijackthis[/b]
    
    Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.0 (BETA)
    Scan saved at 23:35:38, on 2007-05-07
    Platform: Windows XP  (WinNT 5.01.2600)
    Boot mode: Normal

    Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\System32\spool\drivers\w32x86\3\hpztsb03.exe
    C:\PROGRA~1\Avast4\ashDisp.exe
    C:\WINDOWS\vsnpstd.exe
    C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    C:\Program Files\uTorrent\utorrent.exe
    C:\Program Files\Avast4\aswUpdSv.exe
    C:\Program Files\Avast4\ashServ.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\Program Files\Avast4\ashWebSv.exe
    C:\Program Files\Avast4\ashMaiSv.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
    C:\PROGRA~1\DAP\DAP.EXE
    C:\Documents and Settings\and\Moje dokumenty\HiJackThis_v2.exe

    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
    R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyServer = 217.76.118.129:8080
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    R3 - URLSearchHook: (no name) - {00A6FAF6-072E-44cf-8957-5838F569A31D} - (no file)
    O2 - BHO: DAPHelper Class - {0000CC75-ACF3-4cac-A0A9-DD3868E06852} - C:\Program Files\DAP\DAPBHO.dll
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 5.0\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.ocx
    O3 - Toolbar: DAP Bar - {62999427-33FC-4baf-9C9C-BCE6BD127F08} - C:\Program Files\DAP\DAPIEBar.dll
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE NvQTwk,NvCplDaemon initialize
    O4 - HKLM\..\Run: [HPDJ Taskbar Utility] C:\WINDOWS\System32\spool\drivers\w32x86\3\hpztsb03.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\Avast4\ashDisp.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k
    O4 - HKLM\..\Run: [snpstd] C:\WINDOWS\vsnpstd.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
    O4 - HKCU\..\Run: [ADS] C:\Windows\ADS.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [µTorrent] "C:\Program Files\uTorrent\utorrent.exe"
    O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
    O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
    O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
    O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
    O8 - Extra context menu item: &Download with &DAP - C:\PROGRA~1\DAP\dapextie.htm
    O8 - Extra context menu item: &Search - http://edits.mywebsearch.com/toolbaredits/menusearch.jhtml?p=ZNxmk142YYPL
    O8 - Extra context menu item: Download &all with DAP - C:\PROGRA~1\DAP\dapextie2.htm
    O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: Run DAP - {669695BC-A811-4A9D-8CDF-BA8C795F261C} - C:\PROGRA~1\DAP\DAP.EXE
    O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O12 - Plugin for .spop: C:\Program Files\Internet Explorer\Plugins\NPDocBox.dll
    O16 - DPF: {1D4DB7D2-6EC9-47A3-BD87-1E41684E07BB} - http://ak.imgfarm.com/images/nocache/funwebproducts/ei/SmileyCentralFWBInitialSetup1.0.0.15.cab
    O16 - DPF: {62789780-B744-11D0-986B-00609731A21D} (Autodesk MapGuide ActiveX Control) - http://www.modgik.lodz.pl/Mapa/mgaxctrl.cab
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{1735F5A4-301E-46B7-B8B5-5EA1B485E3DE}: NameServer = 217.76.118.129,217.76.112.66
    O17 - HKLM\System\CS1\Services\Tcpip\..\{1735F5A4-301E-46B7-B8B5-5EA1B485E3DE}: NameServer = 217.76.118.129,217.76.112.66
    O17 - HKLM\System\CS2\Services\Tcpip\..\{1735F5A4-301E-46B7-B8B5-5EA1B485E3DE}: NameServer = 217.76.118.129,217.76.112.66
    O22 - SharedTaskScheduler: Moduł wstępnego ładowania interfejsu Browseui - {438755C2-A8BA-11D1-B96B-00A0C90312E1} - C:\WINDOWS\System32\browseui.dll
    O22 - SharedTaskScheduler: Demon buforu kategorii składników - {8C7461EF-2B13-11d2-BE35-3078302C2030} - C:\WINDOWS\System32\browseui.dll
    O23 - Service: Apache - Unknown owner - C:\AppServ\Apache\Apache.exe (file missing)
    O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - Unknown owner - C:\Program Files\Avast4\aswUpdSv.exe
    O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exe
    O23 - Service: avast! Antivirus - Unknown owner - C:\Program Files\Avast4\ashServ.exe
    O23 - Service: avast! Mail Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Avast4\ashMaiSv.exe
    O23 - Service: avast! Web Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Avast4\ashWebSv.exe
    O23 - Service: MySQL - Unknown owner - C:\AppServ\mysql\bin\mysqld-nt.exe (file missing)

    --
    End of file - 5260 bytes

    Svchost.exe - usługa lokalna proces używa % procesora!

  • Pomocny post
    #15 07 Maj 2007 23:55
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Przestan wklejac te zdjecia, do niczego nie sa one potrzebne.

    Masz piracki windows bez żadnych aktualizacji wiec nic dziwnego, ze masz problemy!

    Zamnij porty przy pomocy wwdc.exe , zmien przegladarke na Opere i nie uzywaj Internet Explorer'a.

    W hijackthis usuwasz te wpisy:
    R3 - URLSearchHook: (no name) - {00A6FAF6-072E-44cf-8957-5838F569A31D} - (no file)
    O4 - HKCU\..\Run: [ADS] C:\Windows\ADS.exe <- plik usun z dysku.
    O8 - Extra context menu item: &Search - http://edits.mywebsearch.com/toolbaredits/menusearch.jhtml?p=ZNxmk142YYPL
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O16 - DPF: {1D4DB7D2-6EC9-47A3-BD87-1E41684E07BB} - http://ak.imgfarm.com/images/nocache/funwebpr...s/ei/SmileyCentralFWBInitialSetup1.0.0.15.cab

    Oraz plik ads.exe z dysku. Na koniec skan:
    http://www.superantispyware.com/downloads/SUPERAntiSpyware.exe

  • #16 08 Maj 2007 17:54
    maly_john
    Poziom 8  

    Wiem Kolobos ze poświęciłeś mi już dużo i jestem Ci za to bardzo wdzięczny. Zrobiłem wszystko co napisałeś po za

    Cytat:
    Zamnij porty przy pomocy wwdc.exe
    tylko tego nie wiem jak zrobić, bo jak już pisałem wcześniej moja znajomość PC jest mała.

  • #18 08 Maj 2007 18:04
    maly_john
    Poziom 8  

    Dziękuje bardzo ZeeWolf :-)

  • #19 09 Maj 2007 22:45
    maly_john
    Poziom 8  

    Zrobiłem wszystko tak jak pisaliście, ale niestety problem dalej występuje :cry:
    Dziękuje i tak za czas jaki poświęcili mi użytkownicy Kolobos i ZeeWolf

    Gdyby ktoś miał inny pomysł na usunięcie tego problemu to będę wdzięczny za opisanie go tutaj.

  • #20 09 Maj 2007 23:15
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Wklej w zalaczniku log z Deckard's System Scanner oraz z gmera z zakladki rootkit.

  • #22 10 Maj 2007 01:19
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Zamknales porty przy pomocy wwdc?
    Czy po wylaczeniu uTorrent problem nadal wystepuje?
    Logi wygladaja ok.

  • #23 11 Maj 2007 22:52
    maly_john
    Poziom 8  

    Faktycznie ma to coś wspólnego z uTorrentem a dokładnie z portami przez jakie sie łączy...
    Może jest jakiś port który mógłbym wpisać do uTorrenta tak żeby problem już nie występował?
    Zamknąłem porty przy pomocy wwdc

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty