Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

"spawarka do cienkiej blachy"


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> "spawarka do cienkiej blachy"
Autor
Wiadomość
sideman
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 39
Miasto: warszawa

Post#1 Post autora tematu 08 Maj 2007 00:21   

"spawarka do cienkiej blachy"


Witam serdecznie mam pytanie czy układ który poniżej przedstawiam ma racje bytu, chodzi mi o spawanie na prawde cienkiej blachy, tak około 1 - 2 mm(max) elektrodami 1,6 mm (różowe chyba:)), czy to będzie działać .Proszę o pomoc i porade : )
Trafo pochodzi ze wzmacniacza lampowego jest spore i solidne przekrój rdzenia to ok 15 cm, ma wiele odczepów po stronie wtórnej, napięcia rzędu od 6,3V ; 30V ; 80V; ..; 110V.
i chciałbym spawać prądem stałym.
z góry dziękuje

Załączniki:
Powrót do góry
   
Bruum
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 781
Miasto: Siedlce

Post#2 08 Maj 2007 00:26   

Re: "spawarka"


Prędzej Kolego Ciebie do drucików niż coś innego przyspawa. Nie te napięcie, nie ta wydajność prądowa. Szkoda takiego trafo na spalenie przy próbach. Ja bym je sprzedał komuś robiącemu wzmacniacze lampowe.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Maj 2007 00:26   





Powrót do góry
   
sideman
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 39
Miasto: warszawa

Post#3 Post autora tematu 08 Maj 2007 00:31   

Re: "spawarka"


a czy w jakiś sposób da się przerobić prostownik samochodowy na taką mini spawarkę, chodzi mi o wykorzystanie trafa z niego??
bo spawarki są w cenie...
Powrót do góry
   
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 4881
Miasto: łódzkie

Post#4 08 Maj 2007 00:38   

Re: "spawarka"


W cenie? Najtańsze transformatorówki są dostępne od 200zł, rewelacja to nie jest, ale lepsze to niż nic...
http://www.allegro.pl/26851_spawarki.html?id=26851&price_from=200&price_to=250
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Maj 2007 00:38   





Powrót do góry
   
Bruum
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Cze 2005
Posty: 781
Miasto: Siedlce

Post#5 08 Maj 2007 00:39   

Re: "spawarka"


Kolego-wszystko za mało! Jeśli trafo podniesiesz jedną ręką bez wysiłku to znaczy za małe na spawarkę. Potrzebujesz ze dwa kilowaty mocy transformatora. Spróbuj poszukać wzorów do obliczania trafo. A może któryś z Kolegów podrzuci minimalny przekrój rdzenia? Ja proponowałbym co najmniej 45cm².
Powrót do góry
   
sideman
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Wrz 2006
Posty: 39
Miasto: warszawa

Post#6 Post autora tematu 08 Maj 2007 00:44   

Re: "spawarka"


hmm a może dałoby się zamiast transformatora użyć np alternator samochodowy, on też by generował napięcie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Maj 2007 00:44   





Powrót do góry
   
paweł1968
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 88
Miasto: Rybnik

Post#7 08 Maj 2007 13:12   

Re: "spawarka"


Witam!
Napięcie tak, ale jakie max 24V , a to jest za mało na
"zapłon łuku" na elektrodzie spawalniczej.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
c64club
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Maj 2004
Posty: 304
Miasto: Katowice

Post#8 01 Cze 2007 18:06   

Re: "spawarka"


24V - a jakby dać prostownik i jakąś pojemność? mamy wtedy jakieś 33V. Czy t wystarczy? pod obciążeniem i tak spadnie.
Powrót do góry
   
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 326
Miasto: Międzychód

Post#9 01 Cze 2007 21:09   

Re: "spawarka"


Spokojnie , poszukaj transformatory na 24V . Dwa połącz szeregowo , i można próbować spawać . Największe były 630VA chyba .... Można szukać w likwidowanych zakładach . Ale jak znajdziesz to możesz pospawać samochód ...
Powrót do góry
   
jarek92
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Gru 2006
Posty: 424
Miasto: opoczno

Post#10 02 Cze 2007 02:03   

Re: "spawarka"


zadam pytaniie od kiedy elektroda to plus. zawsze się stosuje że elektroda to minus a masa<np. blacha to plus odwrotnie to ty tylko zrobisz dymu

Dodano po 1 [minuty]:

sideman napisał:
hmm a może dałoby się zamiast transformatora użyć np alternator samochodowy, on też by generował napięcie

arternator sałuży do czegoś innego
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Cze 2007 02:03   





Powrót do góry
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5491
Miasto: Olsztyn

Post#11 02 Cze 2007 06:29   

Re: "spawarka"


jarek92 napisał:
od kiedy elektroda to plus. zawsze się stosuje że elektroda to minus a masa<np. blacha to plus odwrotnie to ty tylko zrobisz dymu
Nie wprowadzaj ludzi w błąd - dla popularnych elektrod jest zawsze + na elektrodzie a - na materiale spawanym.
Chyba że na opakowaniu elektrod jest podana inna polaryzacja. :idea:
Powrót do góry
   
c64club
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Maj 2004
Posty: 304
Miasto: Katowice

Post#12 04 Cze 2007 13:32   

Re: "spawarka do cienkiej blachy"


Mam do dyspozycji trafo toroid - rdzeń o przekroju 44cm i średnicy 17cm. Nawinięte pierwotne - drut 2x 1,5mm (zamiast pojedyńczych zwojów lecą zwoje nawinięte na plasko podwojnym drutem). Wszystko poprzedzielane styrofolem.

Czy zrobię z tego spawarę do 2,5mm?
Urządzonko nie byłoby katowane, mogłoby pracowć nawet w cyklu 2-3 minuty pracy na 15 minut odpoczynku
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7117
Miasto: Warszawa

Post#13 04 Cze 2007 15:41   

Re: "spawarka do cienkiej blachy"


Tu masz rozważania na temat spawarek wraz z konstrukcjami i obliczeniami, poczytaj byś wiedział na co się porywasz ;))

http://elektronikadlawszystkich.fm.interia.pl/spawarka.htm
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> "spawarka do cienkiej blachy"
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak wyłączyć "Soft start" wskaźnika laserowego "50mW" (1)
Komunikaty rozgłaszanie - System rozpoznawania "swój" "obcy" (9)
" ARV Electronics SO-1 " czy "AVT 2767" (2)
zasada działania wejścia"WYŁĄCZ" i "ZAŁĄCZ" (2)
Filtry proste typu "pi" i "T" - wpływ oporu (2)
różnica między "masą", a "minusem" ... (21)
Wzmacniacz 70W RMS ,problem z "C" i "P" (3)
Przemiana sygnału z "+" na " minus" lub (8)
"Sterowanie plusem"- przeróbka na "minus" (2)
Co to za dioda? "S 491" lub "S 49I" (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS