FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Motorola gm 380 - programowanie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Motorola gm 380 - programowanie
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 08 May 2007 17:46   

Motorola gm 380 - programowanie

Od pewnego czasu jestem posiadaczem motoroli gm 380. Zakupiłem riba i ściągnąłem oprogramowanie. Jak się potem okazało oprogramowanie jest złe. Potrzebne jest R03.07.06, którego nikt beziteresownie nie chce udostępnić. Potraktowałem radio programem który spowodował że radio nie chce się włączyć (jest matrwe) a na wyświetlaczu pojawił się jednorazowo komunikat "test failed". Czy może ktoś wie jak uruchomić to radio i pomóc w jego zaprogramowaniu.
Back to top

Staszek z Chełma
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 08 May 2007 20:29   

Re: Motorola gm 380 - programowanie

Czy to z tej strony ściągałeś http://www.ham.dmz.ro/motorola/gm380.php

Teraz Motorola wzięła się za porządki z programami, wgrywane są nowe oprogramowania które nie reagują na starsze wersje , jak również bezpłatne "ożywienie" radiotelefonu , przy nieudanym wgraniu upgrade (ale tylko dla posiadaczy legalnych oprogramowań). [url][/url]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 May 2007 20:29   

Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 08 May 2007 22:50   

gaguga wrote:
Zakupiłem riba i ściągnąłem oprogramowanie. Jak się potem okazało oprogramowanie jest złe. Potrzebne jest R03.07.06, którego nikt beziteresownie nie chce udostępnić.

Witam.

Jestem zdziwiony , że Ty jesteś zdziwiony.

Wiadomo chyba wszystkim ,że programy "profesional" są dla " zawodowców ".

Przecież zawodowe serwisy muszą z czegoś żyć. I nie wymagaj aby każdy kupujący Motorolę mógł sobie dowolnie zmieniać wszystkie ustawienia. Po to są serwisy z "certyfikatem" Motoroli , aby świadczyć m.in. takie usługi.

Twoją motorolę obsłuży każdy program do CP lub CM.

Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

Staszek z Chełma wrote:
Teraz Motorola wzięła się za porządki z programami, wgrywane są nowe oprogramowania które nie reagują na starsze wersje

To nie jest do końca tak jak piszesz.

Stare programy to do radii GM lub GP.

Nowe programy są do CM i CP.

Są to dwia niezależne typy i inne oprogramowania.

Pozdrawiam.
Back to top

vovo
Poziom 7
Poziom 7

Post#4 09 May 2007 16:27   

1. Podane przez Ciebie oznaczenie R03.07.06 (VER.NO.) to wersja softu zastosowanego w tym radyjku. Do obsługi tej motorolki potrzebujesz CPS w wesji od R03.05.00 do góry. Motorola niestety w ostatnim czasie zmienia bardzo często wersje softu ze względu na modernizację elektroniki.

2. Jeżeli chodzi o próbę zastosowania niewłaściwego (starego) softu Motoroli to radio nie powinno się wyłożyć, w trakcie programowania CPS sygnalizuję złą wersję.

3. Jeżeli radio po włączeniu pokazuje Test failed to "wysypał" się programowo eeprom. Wystarczy zapakować ponownie defaultowy plik właściwym CPS-em. Jeżeli natomiast w ogóle się nie podnosi to niestety tylko serwis Cię ratuje.

Pzdr vovo
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 May 2007 16:27   

Back to top

gaguga
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 09 May 2007 17:08   

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

1. Nie dziwię się że nikt bezinteresownie nie chce udostępnić oprogramowania, ale też są pewne granice rozsądku cenowego.

2. Próbowałem wszystkich dostępnych niby dla gm 380 programów ale komunikat był zawsze ten sam ( cp ver. 4 a radio ma cp ver. 5).

3. Na radiu tylko raz pokazał się komunikat „test failed” teraz nie reaguje na nic. Po podłączeniu zasilania brak reakcji. I tym samym nie można już nic wgrać.

4. Czy ktoś wie jak je reanimować, czy faktycznie muszę szukać serwisu?
[/b]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 May 2007 17:08   

Back to top

vovo
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 10 May 2007 09:28   

W przypadku kiedy radio jest martwe nic już sam nie zdziałasz.
Próba wpompowania softu na siłę z reguły kończy się usterkami programowymi i jest to sygnalizowane na wyświetlaczu. W Twiom przypadku wysypała się całkiem komunikacja na płycie i radio nie jest w stanie się podnieść (w motce są 3 kości pamięci: ram, flash i eeprom).
Jeżeli wysypie się eeprom to pół biedy bo właściwy soft to załatwi. Jeżeli wypadła programowo inna kośc to tylko serwis. Niepolecam serwisu centralnego "M", mają ceny zryczałtowane i kasują straszne pieniądze.
Back to top

Charlie_JL
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 10 May 2007 19:11   

Witajcie
a czy z któryś mądrych kolegów mógłby takie oprogramowanie i odpowiedni soft wrzucić na forum
Sam mam podobny problem , więc czekam na reakcje społeczności , może być na priv.
Pozdr.
Charlie_jl
Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 10 May 2007 19:17   

Cześć.

Charlie_JL wrote:
...a czy z któryś mądrych kolegów mógłby takie oprogramowanie i odpowiedni soft wrzucić na forum

Raczej nikt się nie podłoży :) . Tym bardziej, że to co jest na elektrodzie jest też widoczne w Googlach. Poza tym, umieszczenie na forum komercyjnego (płatnego) oprogramowania, jest niezgodne z regulaminem.
Tak więc do dzieła ! Może ktoś umieści.
Back to top

Charlie_JL
Poziom 11
Poziom 11

Post#9 10 May 2007 19:38   

:arrow: c2h5oh
czy wrzucenie wsadu do gm jest też niezgodne z regulaminem ???.
A koledze z padniętym radiem głównie to jest chyba potrzebne .
Charlie_jl
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 May 2007 19:38   

Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 10 May 2007 19:45   

Cześć.

Jeżeli ktoś odważny (nie wiemy kto jest kim w realu :) ) zdecyduje się podzielić softem, to zrobi to poprzez PW lub e-mail.
Raczej o umieszczeniu na publicznym forum bym nie liczył.
Back to top

Charlie_JL
Poziom 11
Poziom 11

Post#11 10 May 2007 22:04   

Witajcie
więc czekam na odważnego na PRIV :D , bo naprawdę to sprawa dla mnie ważna

Pozdr.
Charlie_jl
Back to top

vovo
Poziom 7
Poziom 7

Post#12 11 May 2007 16:20   

Witam.
Obawiam się że odważni się nie znajdą ponieważ odwaga w tym przypadku nie ma nic wspólnego z rozsądkiem. Ci którzy mają dostęp do oprogramowania na pewno z tego żyją i to całkiem dobrze. Dzwoniłem kiedyś do motoroli w sprawie zakupu softu do warisów i nie ma najmniejszego problemu za ok. 7 stówek. Biorąc pod uwagę że lubią zmieniać wersję i może się trafić nowsze radyjko znowu powstaje problem. Sam wiem ile się trzeba nabiegać żeby coś wykopać. Kiedyś była w Wawce giełda krótkofalarska i było łatwiej.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Motorola gm 380 - programowanie
Page 1 of 1
Similar topics
Motorola GP680. Czy da się flashować żeby chodziła jak gp 380 i miała 255ch? (4)
Radnotelefon motorola gm 380 pasmo vhf pytanie (4)
Motorola HT1250 - czym się różni od GP 380? (6)
Programator RIB USB motorola gp 380 (4)
Motorola GM 380 jak włączyć skanowanie? (1)
motorola gp 380 70 cm (15)
Programowanie. Gm 380 na 70 cm. Tranking. (2)
Programowanie MOTOROLA GM350 (3)
Motorola GP340 programowanie (8)
Motorola MC Micro - Programowanie (8)

Page generation time: 0.134 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed