| Author |
SP5ANJ Poziom 25

|
14 Nov 2008 06:28 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| bellc wrote: |
| ... Aha i jakie rozmiary mają kodesatory 330. Chodzi mi oto czy to podane jest w piko czy mikro. |
bellc chyba masz jakiś słaby dzień.
Zawsze na schematach , jeżeli podawane są wartości w postaci Tylko liczbowej , to :
wartości po kropce
0.1 - to 1/10 część µF = 100nF
0.022 - to 22nF
0.001 - to 1nF
a wartości w "pełnych" liczbach "
330 - 330pF
100 - 100pF
1 - 1pF
a wartości podawane "cyfra . cyfra" to
1.0 - to 1µF
2.2 - 2,2µF albo 2µ2
100.0 - to 100µF
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
pcx Poziom 5

|
14 Nov 2008 07:07 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Bellc: „Jakie napięcie należy przyłożyć do odbiornika Zeta SDR”
zwróć uwagę, że na schemacie układ jest zasilany z gniazda USB komputera. Co oznacza, że napięcie wynosi 5V
|
|
| Back to top |
|
 |
birband Poziom 19

|
14 Nov 2008 07:09 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Do kol. "tradytor". Jak sobie poradziłeś z tymi szumami o których pisałeś wcześniej?:
( "Za każdym razem w oknie spektrum widać tylko prążek na środku i dwa sąsiednie węższe z obu stron, oddalone o 8kHz. Poza tym słychać różne szumy, gwizdy, a nawet czasem zniekształcone rozmowy. I teraz najciekawsze: te dźwięki są tłem i nie zmieniają się podczas "przestrajania" w programie. Natomiast gdy wyciągnę kwarc z podstawki, to słyszę dźwięki jak przy przestrajaniu radia (prawdopodobnie oscylator na bramkach zjeżdża do jakiejś częstotliwości, którą generuje bez kwarcu). Po wsadzeniu innego kwarcu słyszę inne dźwięki, ale także są one silnym i niezmiennym tłem, na którym słychać delikatne zmiany podczas softwarowego strojenia. To, co słyszę w tle nie jest widoczne na wykresie widma Winrada.")Mam to samo zjawisko, jak to wyeliminować?.
|
|
| Back to top |
|
 |
gilong Poziom 17

|
24 Jan 2009 18:50 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam. Skladam odbiornik DR2 autorstwa niejakiego YU1LM. Pytanie dla ludzi ktorzy juz cos od niego wykonali. Czy przy skladaniu braliscie pod uwage elementy zaznaczone jak na schemacie czy tak jak jest na soldermasce? bo chyba we wszystkich jego schematach sa drobne roznice.Aha i jaki powinien byc skutek podlaczenia odbiornika do PC? powinno odrazu slyszec sie jakis szum czy nic? Aha i jeszcze jedno pytanko, czy zamiast generatora lub dds mozna podlaczyc bezposrednio oscylator?
|
|
| Back to top |
|
 |
jagroszek Poziom 2

|
28 Jan 2009 01:46 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
birband poczytaj trochę [url=http://sq4avs.googlepages.com/uk%C5%82adysdr-cz%C4%99stozadawanepytania
Dodano po 36 [sekundy]:
http://sq4avs.googlepages.com/uk%C5%82adysdr-cz%C4%99stozadawanepytania
Dodano po 29 [minuty]:
Tradytor miał najprawdopodobniej złe skonfigurowane ustawienia audio i stąd słyszał te szumy i inne dźwięki w tle, uruchomiłem ten sam odbiornik i nie miałem większych problemów. Zrezygnuj na razie z kwarcu i podłącz coś przestrajanego, kwarce w tym układzie wzbudzają się na podstawowej częstotliwości. Jak nie zmierzysz częstotliwości nie będziesz wiedział w jakim pasmie odbierasz. Po odp. cdn.
|
|
| Back to top |
|
 |
gilong Poziom 17

|
28 Feb 2009 15:02 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Odbiornik dziala czas zaczac budowac nadajnik. Padlo na DT2A. czy dobrze mysle ze nadawac bedzie na takiej frq jaka ustawie na komputerze a nie tylko na tej ktora ma LO? zastanawiam sie jak to dziala. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2009 15:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robert123 Poziom 15

|
02 Mar 2009 18:48 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Bardzo zgrabny projekt odbiornika SDR 0 - 30 Mhz był publikowany w Elektorze 05.2007. Sterowanie dds-em przez port usb (po rs-ie (ft232)). Na stronie Elektora są materiały dotyczące jego budowy, program sterujący syntezą, wzory pcb. Można zamówić samo pcb - 27funtów. Jeśli Ktoś jest zainteresowany szczegółami proszę pisać na priv.Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
13 Mar 2009 10:07 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam
Zainteresowany techniką SDR postanowiłem zbudować jakiś nieskomplikowany odbiornik, przeglądając wiele schematów wybór padł na ZetaSDR, http://www.qrz.lt/ly1gp/SDR/index.html , ponieważ jest w miarę prosty, a wszystkie potrzebne scalaki leżą u mnie, i tu mam pytanie czy tak w 100% ktoś z kolegów robił ten układ i uruchomił go ze stuprocentowym powodzeniem.
Przeglądając wiele schematów zauważyłem że większość rozwiązań jako multiplexer wykorzystuje us HC4053, w ZetaSDR HC4052, i tu mam dylemat dlaczego, tzn. może rozwiązanie na HC4052 nie jest dobre ?
Drugie pytanie, czy można korzystać z dowolnie wybranego programu przeznaczonego do ww celu, albo pod konkretny układ musi być konkretny program.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
13 Mar 2009 20:02 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| c2h5oh wrote: |
p.s. Nowe "przody" do PowerSDR-a :
Miło się pracuje, mając taki panel do dyspozycji :) . |
Czy jest możliwość żeby gdzieś zainportować taki lub inne "przody" do programy PowerSDR ?
|
|
| Back to top |
|
 |
SP3SWJ Poziom 15

|
14 Mar 2009 20:51 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Jeżeli szukacie DDS VFO do radia SDR to polecam AD9951 z obsługą "logiki" bazującej na DL4JAL, na tym linku http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/SP3SWJ/DDS_VFO/ jest do pobrania archiwum ze źródłami programu na płytke bazującą na DL4JAL.
Wersja programu dedykowana do SDR generuje na wyjściu 4x większe F niż pokazje na LCD :-)
Układ jest sprawdzony :D już 10 kolegów z OK tego używa z SDR i sa zadowoleni. Oczywiście ta wersja nie posiada sterowania z PC :-(
Jakby ktoś chciał to zrobic to trzeba:
- zrobić część procesorowa wg DL4JAL
- zrobić częśc DDS-ową wg DL5MGD
- połączyc kilkoma drucikami obie PCB .... kilka mostków na PCB i gotowe
... miłego nasłuchiwania na SDR.... a ja lubie ten odbiornik http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/websdr.html
/Jarek
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
21 Mar 2009 22:51 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam
Zrobiłem odbiornik SDR, niby działa, ale chyba nie wszystko do końca tak jak powinno, problem jest w tym że na środku widma mam pik którego nijak nie mogę się pozbyć, a po bokach pasma lustro, tzn. tą samą stacje, poniżej screen.
Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Babka Poziom 13

|
22 Mar 2009 08:11 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam.
Co do kolegi problemu to przede wszystkim trzeba ustalić (zbalansować) oba kanały I i Q. Na załączonym obrazku ewidentnie widać że nie wycina wstęgi bocznej.
W pierwszej kolejności sprawdził bym poprawność samego układu, czyli czy wychodzą identyczne napięcia na wyjściu oraz czy są w miarę przesunięte o 90 stopni, np. posłużyć się jakimś oscyloskopem pod windę. W opcjach karty w programie spróbuj włączyć opcje +1 lub -1 sample i zobaczyć czy sygnały lustrzane znikną. Co do piku na środku pasma to jest on tym mniejszy im bardziej są zbalansowane kanały oraz oczywiście od jakości samej karty dźwiękowej. Wypada on w zakresie małych częstotliwości dlatego ten obszar jest bardzo podatny na wszelkie zakłócenia związane ze słabą filtracją zakłóceń typu przydźwięk. Dobrym sprawdzeniem możliwości układu jest zasilanie SDR-a z baterii lub jakiegoś akumulatora.
Tak jak wspomniałem na początku sprawdź przede wszystkim układ pod kątem poziomu sygnału na obydwu kanałach oraz czy np. dostrajając się do jakiejś fali nośnej na oscyloskopie będą sygnały przesunięte względem siebie w przybliżeniu o 90 stopni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
22 Mar 2009 11:31 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Z problemem odbicia lustrzanego sobie poradziłem przez odpowiednie ustawienie parametru Shift Right Chanel Data w ustawieniach programu, najlepszy efekt uzyskałem ustawiając -2, wtedy odbicia lustrzanego nie ma.
Co do piku na środku widma niestety ale on jest u mnie nawet jeśli nie jest nic podłączone do karty dźwiękowej, wynika z tego że to chyba śmieci wywołane zakłóceniami przez komputer, a odbiornik zasilam z akumulatora.
Został jeszcze inny problem, odbieram tylko pasmo z szerokością 48kHz a nie 96, mimo że w ustawieniach programu mam zaznaczone Sampling Rate na 96kHz, widmo na spektrum się wtedy rozszerza, ale po bokach jest płaskie, może ktoś coś podpowie w tym temacie, karta to Sound Blaster Audigy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Babka Poziom 13

|
25 Mar 2009 15:42 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam.
Co do szerokości pasma to kwestia Audigy, powiem krótko nie nadaje się ona do zastosowań SDR, miałem tą kartę przez jakiś czas. U mnie najlepiej chodziło na rosyjskich sterownikach KX-drivers które można odpowiednio dopasować ale efekt i tak nie był za dobry, nierównomierne pasmo, zakłócenia i interferencje. Na poczatek wystarczy ale do konkretnej pracy polecam porządną kartę z przetwornikami A/D z prawdziwego zdarzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
25 Mar 2009 16:12 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam
Problem już został rozwiązany, po prostu trzeba było w samych ustawieniach karty dźwiękowej zaznaczyć 24/96kHz, o czym jakoś wcześniej nie pomyślałem.
Odbiornik wykonany na HC4052 http://www.qrz.lt/ly1gp/SDR/index.html, nie spisał się u mnie, występowało jakieś dzwonienie, coś się sprzęgało, ale podobny odbiornik z zastosowaniem układu HC4053 działa poprawnie.
A co do tego czy karta się nadaje czy nie, nie podzielę kolegi zdania, oczywiście są lepsze a co za tym idzie droższe karty, ale ta karta się doskonale do tego nadaje, nawet jest polecana na wielu forach na temat SDR radio, jeszcze raz zaznaczę że oczywiście są lepsze i droższe.
Na dwóch rezonatorach kwarcowych ma pokrycie całego pasma 40m i hula aż miło :)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
03 Apr 2009 22:57 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam.
Złożyłem odbiornik według DM2CQL http://web.geowap.mobi/527-iq-sdr-minimalsystem-f252r-4080-m.html
Jak do tej pory nie udało mi się zdobyć kondensatorów 1% (C5, C6, C7 i C8 ). Przy zastosowaniu kondensatorów o tolerancji 5% odbiornik działa normalnie. Cewkę w obwodzie wejściowym nawinąłem na karkasie 7x7. Generator kwarcowy jaki zastosowałem to 28.37516MHz co po podzieleniu przez 4 daje środkową częstotliwość odbioru 7.093MHz
Antenę jaką podłączyłem do odbiornika to 10 metrów linki miedzianej rozwieszonej między oknem, a latarnią na wysokości 1 piętra.
Mimo małych zmian i braku kondensatorów 1% odbiornik spełnia swoje zadanie o czym można się przekonać odsłuchując próbkę odebranego sygnału.
PS Oprogramowanie jakie używam to Winrad.
Pozdrawiam
Szymon SQ6NDM
|
|
| Back to top |
|
 |
sq7hjb Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
martin381 Poziom 12

|
10 May 2009 06:57 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
SP3SWJ napisał:
"Jeżeli szukacie DDS VFO do radia SDR to polecam AD9951 z obsługą "logiki" bazującej na DL4JAL, na tym linku http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/SP3SWJ/DDS_VFO/ jest do pobrania archiwum ze źródłami programu na płytke bazującą na DL4JAL.
Wersja programu dedykowana do SDR generuje na wyjściu 4x większe F niż pokazje na LCD"
Która to wersja oprogramowania?
|
|
| Back to top |
|
 |
tradytor Poziom 8

|
27 Jul 2009 22:31 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Właśnie zainstalowałem Audigy 2 ZS i też nie mogę jej zmusić do próbkowania na 96 kHz. Gość pisał, że w ustawieniach karty pogrzebał i mu się udało. Co konkretnie trzeba zmienić i gdzie to znaleźć?
W Winradzie mam ustawione ASIO 24-bit drivers (w menu Show Options) i wybrany sterownik Creative ASIO (w Select Sound Card).
Poza tym węższym pasmem karta spisuje się bez zastrzeżeń.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2009 22:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
prezes505 Poziom 10

|
10 Aug 2009 16:39 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| gilong wrote: |
| Witam. Skladam odbiornik DR2 autorstwa niejakiego YU1LM. Pytanie dla ludzi ktorzy juz cos od niego wykonali. Czy przy skladaniu braliscie pod uwage elementy zaznaczone jak na schemacie czy tak jak jest na soldermasce? bo chyba we wszystkich jego schematach sa drobne roznice.Aha i jaki powinien byc skutek podlaczenia odbiornika do PC? powinno odrazu slyszec sie jakis szum czy nic? Aha i jeszcze jedno pytanko, czy zamiast generatora lub dds mozna podlaczyc bezposrednio oscylator? |
Witam zabrałem sie za składanie odbiornika DR2C i tez zastanawiają mnie te rozbiezności.
Należy składac zgodnie ze schematem montazowych czy nanieść jakieś poprawki???
|
|
| Back to top |
|
 |
tradytor Poziom 8

|
10 Aug 2009 23:25 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Chodzi o różnicę taką, że R5 na schemacie ma 100 Om, a na płytce 220? Dla zewnętrznego oscylatora, lub DIL nie ma to znaczenia, a dla kwarcu - jeśli się nie wzbudzi, to spróbujesz drugą wartość. Schemat wygląda dobrze, więc wg niego można składać. Raczej sprawdź, czy płytka odwzorowuje schemat. Nie sprawdzałem całego druku, ale już na samym wejściu z anteny widzę, że R16 (1k) jest na płytce równolegle do dławika. Sam wiec widzisz, że schematy i rysunki płytek YU1LM trzeba dokładnie sprawdzać, bo zdarzają się pomyłki. Np w DR2A++ pomieszany jest schemat wokół IC8A, a na płytce jest poprawnie, z kolei druk ma błędy wokół wejścia LO.
|
|
| Back to top |
|
 |
gilong Poziom 17

|
11 Aug 2009 10:52 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
skladalem DR2 wg plytki i dziala
|
|
| Back to top |
|
 |
tradytor Poziom 8

|
11 Aug 2009 11:20 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
No to tylko się cieszyć. Ktoś, kto zdecyduje się na DR2 będzie już wiedzieć, że może w ciemno składać. I żeby nie było nieporozumień - to że wspominam o drobnych błędach w tych projektach nie oznacza, że są one do niczego! Jak najbardziej je polecam, bo to działa i to naprawdę nieźle. Dla zainteresowanych DR2A++ mogę podać co i gdzie poprawić.
Ten odbiornik to juz jeden z najbardziej wypasionych projektów YU1LM.
Jeśli ktoś ma jeszcze wyższe wymagania, to polecam ostatni numer EdW z projektem HPSDR.
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
25 Aug 2009 19:03 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Popełnił ktoś może ten HPSDR? Na stronie AVT dostępna jest tylko płytka, a ciekaw jestem czy nie będzie problemy z dostępnością części.
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
25 Aug 2009 19:29 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| Quote: |
| Popełnił ktoś może ten HPSDR? Na stronie AVT dostępna jest tylko płytka, a ciekaw jestem czy nie będzie problemy z dostępnością części. |
Jeżeli już pytasz czy nie będzie problemu z dostępem części to może warto abyś tu na forum pokazał schemat. Wtedy będzie można stwierdzić czy nie będzie problemu z dostępem elementów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Aug 2009 19:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
25 Aug 2009 20:38 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
To wystarczy zobaczyć spis elementów i ich nazwy wpisać w google.
Oczywiście nie wszystkie.
Te wątpliwe:
MMBT3904 - okazuje się łatwo dostępnym tranzystorem
BFT92 - PNP 5GHz, i nie rozumiem. Odbiornik jest od 150kHz do 30MHz, a zastosowany jest taki tranzystor. Może chodzi o to, że ma być tranzystor nisko szumny, a takimi są tranzystory na zakres GHz.
BFT92 ma szumy na poziomie 2,5dB przy 500MHz. Co mi teraz przychodzi na myśl z łatwo dostępnych tranzystorów PNP nisko szumnych to BC416, szumy 1,2dB (niska częstotliwość pomiaru tych szumów).
fst3253 - multiplexer/demultiplexer. Można poszukać odpowiednika lub podobnego układu. Prawdopodobnie może pasować układ 4052. Oczywiście nie mowa tutaj o takich samych wyprowadzeniach tylko parametrach.
OPA1632 - wzmacniacz operacyjny. Raczej nie powinno być z zamiennikiem w dobie dużej ilości i różnej 'maści' wzmacniaczy operacyjnych.
Reszta elementów to nawet z domowego magazynku.
Trzeba po prostu złożyć układ z innymi elementami w przypadku jak oryginalne nie są dostępne i się przekonać jak działa.
I zauważ jeszcze jedno, nie można traktować elementów jako krytyczne.
Pisałem w tym temacie, złożyłem odbiornik SDR według DM2CQL. w układzie trzeba było zastosować kondensatory o tolerancji 1% aby zachować symetryczność. Ja zastosowałem kondensatory o tolerancji 5% i układ działa bardzo dobrze.
PS Brak schematu jest, to trzeba by było mieć oryginalne elementy. Może warto napisać do autora z prośbą o udostępnienie schematu i wtedy można próbować zastosować podobne elementy, te które wskazałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
sp4msu Poziom 18

|
25 Aug 2009 21:33 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam .
A po mojemu to wystarczy zapytać autora o schemat.
Tranzystor BFT92 jest tranzystorem PNP a nie tak jak pisze "Faces" NPN. Jak się już podpowiada to raczej powinno być zgodnie z notą katalogową powiedzmy w/g http://pdf.elenota.pl/pdf/Philips/bft92_cnv_2.pdf
Pozdrawiam i miłych konstrukcji , a układ chodzi bez problemu .
|
|
| Back to top |
|
 |
jagroszek Poziom 2

|
|
| Back to top |
|
 |