FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#181 31 Jan 2011 21:10   

Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra

Witam.
Mam pytanie do kolegi sq4avs odnośnie autorskiej konstrukcji HPSDR, opis w EdW sierpień 2009. Kolega pisze:

Quote:
W układzie tym trzeba stosować wersję bez padu termicznego, znacznie łatwiej dostępną.

Chodzi o układ OPA1632. Dlaczego trzeba stosować wersję bez padu termicznego? Chodzi tylko o to, że wersja bez padu jest łatwiej dostępna czy coś jeszcze? Na płytce są zrobione pola lutownicze pod 'pad' układu scalonego, także można też stosować wersję z padem. Czy są jakieś przeciwwskazania odnośnie stosowania wersji z padem?

Szymon
SQ6NDM
Back to top

mirekfd
Poziom 6
Poziom 6

Post#182 06 Feb 2011 10:12   

Witaj,

układ OPA1632 występuje w dwóch wersjach SOIC (raster 1,27) i MSOP (raster 0,65 i ta obudowa ma pad termiczny). PCB w projekcie HPSDR Rafała jest wykonane pod SOIC i ma scieżkę masy pod układem. To ważne, bo bo mimo o połowę mniejszego rastra wlutowałem układy MSOP z sukcesem podginając nogi (to oczywiście jest możliwe tylko ręcznie u amatorów, montaż automatyczny tego nie potrafi!). Wykorzystałem hot air i lutownicę SMD. Wykorzystałem w układzie wersję MSOP bo tylko taką miałem. Autor miał pewnie na myśli problem z montażem.

Co do paramertów układu użycie i rolę thermal pada opisuje nota aplikacyjna TI. Układ nie ma zabezpieczenia termicznego, podwyższona temperatura może pogarszać parametry. Szczegóły w nocie.

Mirek
Back to top

Faces
Poziom 23
Poziom 23

Post#183 06 Feb 2011 13:01   

Witam.
Mirek, dziękuję za informacje. Też zastosowałem układ w obudowie MSOP lutując go lutownicą oporową. Miałem okazję kupić OPA1632 w obudowie SOIC, ale zawaliłem aukcję. Zostało mi do wlutowania jeszcze kilka elementów i uruchomienie. Masz może próbkę dźwięku z odbioru?
Back to top

mirekfd
Poziom 6
Poziom 6

Post#184 06 Feb 2011 23:15   

Witaj,

próbek dźwięku z HPSDR jeszcze nie mam. Na razie mam w pełni zmontowaną płytkę i pracuję nad uruchomieniem układu taktującego. Elementy dokładnie takie jak w projekcie. Nie jestem zadowolony z pierwszych prób.
Zaczynałem od układu HPSDR w podstawowej wersji R33=390 i R41=100 połączony z AVT2912 (Si570 wersja LVDS bez transformatora z tłumikiem PI 2,9 dB 330/18/330) odcinkiem 7 cm kabelka koncentrycznego teflonowego 50 Ohm. 74ACT74 National Semiconductor przestaje generować poprawny sygnał dwufazowy do FST3253 przy f=97 MHz. Zmieniam R33 i R41 na 470 Ohm i 220 nH - poprawa prawie żadna, możliwości kończą się przy 100 MHz. Niestety nie mam WBC1-1TLB. Szybko zatem nawijam 3*5zw na mały rdzeń dwuotworowy odzyskany z transformatorka bardzo szerokopasmowego i dodaję ten transformator do Si570. Chodzi niewiele lepiej bo do 103 MHz. Podglądam sygnał na wejściach CLK 74ACT74. W zasadzie jest nieźle i to aż do 270 MHz. Amplituda sygnału przy 90 MHz i wyżej nie zmienia się zasadniczo (nawet lekko rośnie dzięki dławikowi) jest ok. 1 Vss a mimo to przerzutniki D wyraźnie gubią impulsy powyżej pewnej częstotliwości a potem wyżej w ogóle przestają przełączać. Coś jest nie tak. Do minimalnej granicy deklarowanej przez NS mam jeszcze 40 MHz ! Jutro sprawdzę wersję CMOS układu Si750 dopasowaną 4:1 do 50 Ohm i sprawdzę czy poziom napięcia będzie +12 dBm jak deklarują autorzy kitu QRP2000. Do sprawdzenia dlaczego na wejściach zegarowych przerzutników mam +2,45V bez sygnału ?? Układy serii ACT mają ViL<0,8V i ViH>2V. To co mam bardziej pasuje do serii AC zasilanej 5V (3,5/1,4) ale ta z kolei wg katalogu chodzi tylko do 160 MHz. Jak to wszystko nie wypali będę musiał wymienić przerzutniki na innej firmy bo jak na razie to obok poziomów napięć jest podejrzany element.

7.02.2011 Po wymianie R33 na 300 Ohm z dławikiem 220nH zamiast R41 na wejściach zegarowych mam +1,63V i układ przerzutników 74ACT74 prawidłowo pracuje do 143 MHz potem zaczyna gubić impulsy. To dużo lepszy wynik niż na początku.

Pozdrawiam

Mirek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Feb 2011 23:15   

Back to top

sq4avs
Poziom 8
Poziom 8

Post#185 05 Apr 2011 17:25   

Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio

Patent z dławikiem znany i opisany
http://sites.google.com/site/sq4avs/czestosciomierz-s53mv
a wogle można było napisać do autora z problemem ;-)
Back to top

mirekfd
Poziom 6
Poziom 6

Post#186 01 May 2011 15:58   

Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio

Rafał,

dzięki za dodanie otuchy i zaproszenie do kontaktu z autorem. Jak będę miał większe problemy to oczywiście skorzystam. Na razie zostawiłem te 390 OHm i dławik, podmieniłem 74ACT74 na 74LVC74AD Philipsa - ale dodałem dwie subminiaturowe diody krzemowe z odzysku co obniżyło zasilanie przerzutników do 3,6V. Inne sygnały cyfrowe na płytce HPSDR bez zmian czyli zakres 0 do +5V. Widziałem w karcie katalogowej, że układ w tej wersji wytrzymuje 6,5V na Vcc ale chciałem sprawdzić jak się zachowa układ w katalogowych warunkach pracy. Jest całkiem OK. Teraz układ generowania sygnału zegarowego prawidłowo pracuje do 229 MHz. To jest wynik jaki chciałem uzyskać-czyli odbiór do 50 MHz.

Pierwsze próby odbioru na HPSDR pasma 7 MHz na antenie magnetycznej fi=1,2m na balkonie Ip. + SB Audigy 2 ZS NB + Winrad 1.33 z ExtIO_Si570.DLL albo SDR-Radio 1.2 wypadły bardzo dobrze. Winrad jest bardzo skuteczny, niestety SDR-Radio nie ma opcji opóźniania próbek w kanałach L/R i dla tej karty dźwiękowej nie mogę zrównoważyć torów, za to estetyka, funkcjonalność, dekodery CW i PSK bardzo mi się podobają. Firmware do Si570 PE0FKO tylko w ver.15.11 bo nie mam jeszcze ATtiny85 (zamówione) a wyższe wersje nie mieszczą się w Attiny45. Niestety z tym firmware i hardware przełączanie filtrów AVT2918 ogranicza się do 4 filtrów. Planuję to rozszerzyć później z wykorzystaniem PCF8574 modyfikując firmware. Na razie powstaje konstrukcja mechaniczna całego odbiornika do której trafią: HPSDR AVT2909 + Filtry AVT2918 + Si570 AVT2912 +Termostat AVT2954/1 + moduł zasilania z 13,8V (+12, +9, +5, -9) projekt własny, czasu mam niewiele to i robota idzie bardzo wolno. Rafał duże dzięki za te konstrukcje jakie opublikowałeś w EdW.

Pozdrowienia

Mirek
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio
Page 7 of 7 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
RADIO BMW BUSINESS I WYSWIETLACZ KOMPUTERA (1)
Jak zrobić radio FM do komputera? (12)
Radio cyfrowe Bench KH2028 nie łapie żadnej rozgłośni (5)
Radio KF wołna. Emisje cyfrowe, traci moc. (1)
radio cyfrowe a analogowe (4)
Radio cyfrowe (1)
Cyfrowe CB-radio (15)
Radio Cyfrowe z komputera : Odbiornik SDR HF/VHF/UHF (16)
Mp3 player jako radio w do komputera (3)
Jak podłączyć CB radio do zasilacza od komputera? (5)

Page generation time: 0.355 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed