FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#31 13 May 2007 22:01   

Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra

Admen wrote:
Witam

Pytam dlatego że chciałem wykorzystać układ SDR jako ostatni stopień p.cz np 8 Mhz.

Pozdrawiam

Witam
Nic nie stoi na przeszkodzie, możesz zrobić układ przemiany 8MHz/11kHz (lub 22kHz- zależy od typu karty i softu oraz układu odbiornika SDR ) z generatorem kwarcowym lub piezo. Poszukaj postów o odbiorze DRM - tam są takie układy.Jednym słowem trzeba "przesunąć" twoje p.cz. w pasmo karty muzycznej w PC.Jeżeli chcesz słuchać VLF do 20 paru kHz-nic
nie trzeba mieszać.Większość programów do SDR umożliwia wpisanie częstoliwości do odczytu i będzie OK. 73
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#32 Post from the author of the topic 14 May 2007 19:40   

Szare pudełko z SDR-em ruszyło !

Jest to SDR Reciver DR2 na podstawie YU1LM
. W pudełku są dwa układy produkcji Motoroli 47hc74 i 74hc4066 ( nie zauważyłem żadnej różnicy po wstawieniu analogicznych układów Philipsa 4747 powinien być AC a nie HC ale nie udało mi się go zdobyć w żadnym sklepie ) oraz 2 podwójne wzmacniacze operacyjne NE5532P.

Odbiornik działa rewelacyjnie z programem Winrad ze strony : http://www.weaksignals.com/ - jestem naprawdę zadziwiony jakośćą jaką się uzyskuje na 3,7Mhz ! działa przyzwoicie z programem M0KGK SDR Reciver chociaż sam odsłuch nie powala na kolana. B słabo działa z Power SDR ver 1.8.0 dlaczego? jeszcze nie wiem i chyba nie będę wnikał. Dodatkowo w tym trzecim sam proces zmiany częstotliwości odbieranej jest trudny do wykonania .

Samo urządzenie jest "napędzane" DDS-em i aby odebrać np f=3,720Mhz trzeba ustawić f wyjściową DDSa na częstotliwość 4 razy większą f=14.880Mhz. Niestety mój DDS chodzi tylko do ok 59 Mhz więc maksymalna częstotliwość którą udało mi się odebrać było w granicach 14,75 Mhz. Na wejście podłączałem prosty pi filtr na pasmo - ale bez niego odbiór jest możliwy- praktycznie nie zauważyłem różnicy.

POrównywałem odsłuch z odbiornikiem Degen DE1103 - i lepiej wypadło moje szare pudełko z SDR w środku.

Mankamentem jest to że trzeba stosować do odsłuchu częstotiwość 4 x wyższą na wejściu Local Oscylator

Zamiast DDS udało się na chwilę zastosować generator scalony z komputera o f około 14 Mhz odbiornik również odbierał w wycinku pasma 80m.
W załączniku zapis dzisiajszego odsłuchu na 80m przy pomocy programu M0KGK (bo można zgrywać do Wave) skonwertowany do MP3 - Z Winrad odsłuch jest jeszcze lapszy !

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

yaro
Poziom 12
Poziom 12

Post#33 16 May 2007 08:08   

Witam prosze kolegow o sugestie jaki generator przestrajany uzyc do prob z tymi odbiornikami, docelowo mysle o DDS wg SP3SWJ
Back to top

albion1
Poziom 16
Poziom 16

Post#34 16 May 2007 15:03   

SP5HTTmam pytanie. Jaką antene podłączyłeś ?
Back to top

Tsmolinski
Poziom 7
Poziom 7

Post#35 16 May 2007 22:55   

Witam serdecznie! To mój pierwszy post, choć śledzę wątki od czasu jakiegoś. Powiedzcie czy dobrze rozumiem ideę radia SDR (na razie część odbiorcza). Ten typ (czyli ja) tak ma, że zanim zacznie coś robić woli wiedzieć i rozumieć jak to działa. Z tego co wyczytałem to widzę taką drogę sygnału: 1. antena 2.filtry pasmowe, preselektor jakiś itp. (choć ponoć można i bez tego) 3.opcjonalnie wzmacniacz wcz na jakimś MOSFET-cie 4. stopień przemiany częstotliwości o tyle inny niż wszystkie, że pcz (sumowa czy różnicowa) leży już w zakresie akceptowalnym przez kartę dźwiękową do PC (akustycznym,ew. wyżej do 44 KHz). Resztę obróbki sygnału załatwia odpowiednie oprogramowanie. No i podejrzewam że VFO w pcz jest ustawiane z tego samego programu, żeby na ekranie ładnie się wyświetlało co aktualnie odbieramy. Jeśli coś pochrzaniłem to proszę naprostować, bo wygląda to ciekawie, aż korci żeby za lutownicę chwycić. Pozdrawiam!
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#36 Post from the author of the topic 17 May 2007 18:12   

Odpowiadam na pytanie o antenę - dipol 2 X 19m nad samym dachem budynku ale działa również na 10 metrach drutu podłączonego do gniazda antenowego i wywalonego za okno na poziomie 1 piętra

Jeśli chodzi o zasadę działania odbiornika - jest dokładnie opisana w załączonych odnośnikach do tego tematu.

Muszę się pochwalić ponieważ ciągle jestem pod wrażeniem jakości odbioru uzyskiwanej na tak prostym układzie jak SDR - gdybym go nie zrobił nie uwierzył bym, że to może działać ! ( steruję go DDS-em ale na początek wystarczy jakiś generator )

Ponieważ odbiornik mi działa - da się na mim odbierać SSB, AM , CW i inne emisje , również ładnie odbiera sygnał DRM !
Zmontowałem płytkę nadajnika SDR DT2 na podstawie projektu YU1LM. Jeszcze w stanie surowym Jak uruchomię ( o ile ruszy) dam znać .
Na zdjęciach otwarte pudełka - górne ukad formowania sygnału nadajnika .
dolne- działający odbiornik

Back to top

Memory 5
Poziom 4
Poziom 4

Post#37 17 May 2007 18:58   

Wreszcie jakiś ciekawy temat na tym forum.
A nie tylko jak wymienić końcówkę w CB

Zrobiłem ten odbiornik i działa. Dzięki za pomysł.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 May 2007 18:58   

Back to top

gilong
Poziom 17
Poziom 17

Post#38 18 May 2007 09:05   

a macie moze schamat tego sdr1000? bo na oficjalnej stronie niema nigdzie:/ raczej pytam za innych bo mozna brac rozwiazania z tego bo jak bym mial to skladac to za duzo roboty. ile kosztuje gotowy? i jeszcze pytanko czy oscylator da sie przeciagnac tak jak rezonator?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#39 Post from the author of the topic 18 May 2007 11:15   

Raczej trudno zdobyć dokumentację do SDR1000 albo SDR5000 - bo przecież oni to sprzedają jako gotowy produkt za niezłe pieniądze, albo kity do skadania.

Czemu nie zaczniesz od zrobienia tego odbiornika co ja ? Zajmie ci to z 4 godziny razem ze zrobieniem płytki. Coś dla udzi bez specjalistycznego sprzętu pomiarowego, żadnych indukcyjności- po prostu składacz i działa ! Jeśli chodzi o temat radia jest to dosyć rewolucyjne.

Jeśli ruszy nadajnik to będzie to najtańszy a zarazem najprostrzy TRX na KF jaki kiedykolwiek widziałem. Przy okazji o niezłych parametrach. JAk znajdę chwilę w pracy to pomierzę to na porządnym sprzęcie i podzielę się wynikami.
Back to top

gilong
Poziom 17
Poziom 17

Post#40 18 May 2007 13:05   

heh ja juz mam mojego zetasdr:) o ktorym pisalem:)ale to bylo na probe czy wogole dziala a teraz chce zlozyc jakiegos pozadnego calego trx z synteza, filtrami, i jakims PA moze z czegos seryjnego bo z PA na tak szeroki zakres i tyle modulacji moge nie dac sobie rady. powiedz jeszcze czy dobrze rozumie ze nadajnik w tym ukladzie to jest modul nadajnika i jeszcze osobno koncowka mocy?
Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#41 18 May 2007 14:52   

Cześć.

SP5HTT wrote:
Raczej trudno zdobyć dokumentację do SDR1000 albo SDR5000 - bo przecież oni to sprzedają jako gotowy produkt za niezłe pieniądze, albo kity do skadania.

:D Bzdura. Cała dokumentacja, oprogramowanie, schematy, manuale, nadajnik"dopałka" 100W i cała reszta.

http://support.flex-radio.com/Downloads.aspx

Jak ktoś nie potrafi znaleźć, to schemat jest tutaj :
http://support.flex-radio.com/Downloads.aspx?id=68

Na tej stronie znajdziemy też całą dokumentację i soft do FLEX-5000.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#42 Post from the author of the topic 18 May 2007 18:22   

Witam

Pytanie?? może się trochę powtarzam, ale chodzi mi o pełne zrozumienie układu.
Czy jesli zastosuje odbiornik SDR, tzn program do odbioru SDR, na częstotliwości którą obsługuje moja karta dzwiękowa, to wóczas nie potrzebuje żadnych dodatkowych układów elektronicznych, dekodowanie sygnału AM, SSB, CW, mam zapewnione programowo a nie sprzętowo.
Pytam bo chciałem wykorzystać program do obsługi SDR jako ostatnia pośrednia, czy wtedy wystarczy jak tylko zrobie przemiane częstotliwości pośredniej np. 8Mhz na częstotliwośc akustyczną mojej karty dzwiękowej ?

Pozdrawiam

http://radiohobby.go.pl
Back to top

gilong
Poziom 17
Poziom 17

Post#43 18 May 2007 18:26   

dobrze rozumiesz. ponawiam pytanie. czy oscylator da sie przeciagnac?
Back to top

Memory 5
Poziom 4
Poziom 4

Post#44 18 May 2007 19:02   

C2H5O2 dał link do schematu SDR1000- fajnie ! Ale schemat to nie wszystko.

ale nie ma tam ani wzorów płytek ani opisu cewek ani innych waznych danych więc nie będzie to takie proste - nie wyobrazam sobie jak to zrobic w domu w prosty sposób bez tych informacji. Więc pozostaje szukać czegoś prostszego albo kupic gotowe urządzenie na ktore mnie nie stać :cry:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 May 2007 19:02   

Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#45 18 May 2007 20:08   

Cześć.

Memory 5 wrote:
...ale nie ma tam ani wzorów płytek ani opisu cewek ani innych waznych danych więc nie będzie to takie proste - nie wyobrazam sobie jak to zrobic w domu w prosty sposób bez tych informacji...

Trzeba mieć niezłe zaplecze techniczne w domu, by odtworzyć to radio. Np. płytki wielowarstwowe z metalizacją otworów.

Radio Cyfrowe  z komputera :  projekt SDR1000 i  Flex Radio
Na zdjęciu jest "kawałek" SDR1000

Poszukaj na stronach naszych wschodnich sąsiadów. Oni kopiują to radio.

p.s. Dobrze Ci koledzy radzą. Zacznij od prostszych konstrukcji...
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#46 Post from the author of the topic 18 May 2007 20:12   

Schemat SDR1000 istotnie jest ale płytek nie widziałem (nie znalazłem?) wartości cewek są na schemacie . Reszta dokumentacji trochę bardziej wygląda jak instrukcja obsługi /modyfikacji gotowych kitów albo całego urządzenia.

Ja na razie zabrałem się za coś prostego. Chociaż lada moment ma być informacja o TRX AVALA-01 projektu kolegi Tasa YU1LM. Czyli tego pana którego płytki zrobiłem. Nie rozwiązał jaszcze problemu CW jak mi napisał i dlatego jeszcze tego nie udostępnił. Radio ma mieć DDSa i sterowanie prze LPT o ile dobrze zdozumiałem

Podesłał mi takie linki do stron po rosyjsku niestety :

http://rw3ps.qrz.ru/filesSDR.htm

http://www.rv3apm.com/rxdx.html

http://pwp.net.ipl.pt/alunos.isel/26203/sdr.htm
Back to top

Memory 5
Poziom 4
Poziom 4

Post#47 18 May 2007 20:22   

c2h5oh wrote:

:D Bzdura. Cała dokumentacja, oprogramowanie, schematy, manuale, nadajnik"dopałka" 100W i cała reszta.

http://support.flex-radio.com/Downloads.aspx

Jak ktoś nie potrafi znaleźć, to schemat jest tutaj :
http://support.flex-radio.com/Downloads.aspx?id=68

Na tej stronie znajdziemy też całą dokumentację i soft do FLEX-5000.

No to się zdecyduj cała jest, ale płytek nie ma - czyli nie ma.
Więc się nie zrobi w domu i trzeba kupić gotowe :cry:
Back to top

gilong
Poziom 17
Poziom 17

Post#48 18 May 2007 20:41   

ja chyba jako koncowy trx zrobie to co kolega SP5HTT :)powiedz ile cie to wszystko wyszlo;)?ja narazie po probach z moim zeta sdr jestem zadowolony bardzo a wszystko wyszlo mnie ledwo ponad 10zl:)technika jednak bardzo idzie do przodu:)
Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#49 18 May 2007 20:59   

Cześć.

Memory 5 wrote:
...No to się zdecyduj cała jest, ale płytek nie ma - czyli nie ma. Więc się nie zrobi w domu i trzeba kupić gotowe :cry:

Na zachodzie nikt takiej domowej partyzantki nie odwala. Więc pewnie nikt nawet nie pomyślał, by coś takiego w dokumentacji zamieszczać.
Napiszę jeszcze raz. W necie jest dostępna dokumentacja do SDR1000. Szukać należy na stronach rosyjskojęzycznych.

p.s. Można napisać do autorów projektu, że nie stać nas na płytki, prosimy o PDF-a (konieczne lustrzane odbicie :) ) i że chcemy sobie sami zrobić płytki.
Może się zlitują i udostępnią. Często pomagają krajom trzeciego świata.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#50 Post from the author of the topic 18 May 2007 21:04   

Prawdę mówiąc nie liczyłem - odbiornik około 15zł + wtyczki i obudowa jakieś kolejne 15 zł, płytka nadajnika podobnie .
Podeślij zdjęcie tego twojego chętnie zobaczę. Którego programu używasz do słuchania ? (ha i czego tu użyć do nadawania ? chyba od tego M0KGK zacznę)
Back to top

albion1
Poziom 16
Poziom 16

Post#51 18 May 2007 21:55   

Ja się załamałem. Płytki gotowe,zrobione metodą emalia na laminat i do chlorku(brrrrrrrrr..., w nocy te ścieżki mi sie śniły). Pozostało skompletowac częśći a tu zonk! Trzy sklepy w mojej okolicy i żadnego 74ac74 i 74hc4066. Dobrze że przez neta można zamówić ,ale dojdzie dopiero w następnym tygodniu.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#52 Post from the author of the topic 18 May 2007 22:58   

To normalne w naszym kraju - ja się nalatałem za tym jak głupi i też nie mogłem znaleźć.. jak pisałem wyżej 74ac74 - by się przydał.

Znalazłem coś co może się przydać do tego projektu . Podwajacz częstotliwości do DDSa- ze strony :

http://www.ewjt.com/kd5tfd/sdr1k-notebook/sr40/sr40-freq-doubler.html

Może ktoś znajdzie chwilę i sprawdzi jak to działa na f do 60Mhz -( po podwojeniu 120Mhz w co osobiście wątpię) jak by działało - można będzie do 30 Mhz słuchać na SDR !
Back to top

nexia
Poziom 16
Poziom 16

Post#53 19 May 2007 09:14   

Witam kolegów.Trudności z generatorem na wyższe pasma podsunęły mi taki pomysł;czy jeżeli zastosujemy odbiornik przestrajany DDS-em który przeniesie wszystkie pasma w jedną pośrednią i dopiero wówczas do tego dołączyć ten układ będzie to działać?Według mnie powinno.Można do odbiornika zastosować szerszy filtr kwarcowy(15kHz) bo z tą szerokością karta da sobie radę.Co o tym sądzicie.Odpadło by podwajanie częstotliwości DDS-a.
Back to top

sgyver1
Poziom 15
Poziom 15

Post#54 19 May 2007 09:15   

SP5HTT wrote:
Prawdę mówiąc nie liczyłem - odbiornik około 15zł + wtyczki i obudowa jakieś kolejne 15 zł, płytka nadajnika podobnie .
Podeślij zdjęcie tego twojego chętnie zobaczę. Którego programu używasz do słuchania ? (ha i czego tu użyć do nadawania ? chyba od tego M0KGK zacznę)

W zasadzie jeżeli chodzi o nadawanie SSB/CW nie masz wielkiego wyboru: oprogramowanie M0KGK (działa, robię na nim łaczności na 3,7MHz, chociaż przy odbiorze "szumi" więcej od innych).Jest też wersja PowerSDR na Softrocka, generuje poprawne sygnały I/Q i ma dużo wieksze możliwości,ale będzie problem ze sterowaniem PTT przez port szeregowy-mój transceiver tak ma rozwiązane przełączanie N/O.
Do usłyszenia na trx SDR, 73 Jarek SP4XYD
http://www.sp4xyd.republika.pl/projekty.html
Back to top

gilong
Poziom 17
Poziom 17

Post#55 19 May 2007 10:11   

no mi wyszlo ze na czest. gen. 108,72 mozna odebrac ch19 na CB:) wiec jesli taki uklad odpali na takiej czestotliwosci to problem z radyjkami bazowymi odpadnie:)pomyslcie przeciez kazdy mial by cos jakosci alana 555 w domu za cene polowy cobry 19:)ciekawe czy jest mozliwosc rogera programowego:)no ale to juz mozna przy mikrofonie dac:)oczywiscie nie na ch19 tylko na dx na wstegach:)ide robic obiecane fotki

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#56 Post from the author of the topic 19 May 2007 12:54   

Prośba do sgyver1 . Jak możesz to daj tutaj link do tego przerobionego programu SDR - bo ten który mam wersja 1.8.0 nie działa prawidłowo.

Przy PTT przez COM-a zwierasz 7 i 8 nogę w 9 pinowej wersji ?
Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#57 19 May 2007 13:27   

Cześć.

Co zdobić, jak nam DDS za nisko pracuje ? Dołożyć dubler częstotliwości :

Przeglądając rozwiązania SDR-ów, trafiłem na takie rozwiązanie na jednej ze stron internetowych.

p.s. Nowe "przody" do PowerSDR-a :

Miło się pracuje, mając taki panel do dyspozycji :) .
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#58 Post from the author of the topic 19 May 2007 13:45   

Ten link do podwajacza już jest wyżej ale nie zaszkodzi jeszcze raz..

Część nadawcza mi ruszyła ! - problem był w zwartym elektrolicie- pierwszy raz coś takiego widziałem .
Jest sygnał na wyjściu - ładnie się moduluje w AM - (niestety jest nośna - podobno kwestia regulacji potencjometrów na płytce zaraz się zabieram do roboty) Jak zrobię dokładne pomiary widma , mocy itp na analizatorze będę wiedział więciej- na razie zmodulowałem to jakąś mp3ką nie umiem jeszcze zmodulować tego z żadnego programu do tego przeznaczonego...

Prośbado tych co próbowali nadawać o jakiś opis jak to robić z programu M0KGK - PTT też mi nie reaguje - sterowane z COM
Back to top

sadowski25
Poziom 12
Poziom 12

Post#59 19 May 2007 20:28   

Witam
przymierzam sie w tym tygodniu do rozpoczęcia budowy SDR receiver DR2C.
Wszytkei czesci juz wiem gdzie zamłóić wiec tylko czekam na finanse .
tylko jedno mnei trapi po co wnim są dwa wejścia RF in i LO in ??
tu tylko podłączam zasilanie, antene i do komputera czy jak ??
i czy tutaj wystarczy jedna antena czy na każde pasmo musze stawiać sobie delte ??
Back to top

c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24

Post#60 19 May 2007 21:35   

Cześć.

RF to wejście sygnału. Antena.
LO to wejście oscylatora lokalnego. Np. DDS-a. Od tego co podasz na to wejście, zależy to, co będziesz odbierał.
W zależności od rozwiązania, sygnał na wejściu LO ma wartość częstotliwości 4x większą od częstotliwości odbieranej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 May 2007 21:35   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio
Page 2 of 7 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Similar topics
Jak podłączyć CB radio do zasilacza od komputera? (5)
Mp3 player jako radio w do komputera (3)
RADIO BMW BUSINESS I WYSWIETLACZ KOMPUTERA (1)
Radio cyfrowe Bench KH2028 nie łapie żadnej rozgłośni (5)
radio cyfrowe a analogowe (4)
Radio cyfrowe (1)
Cyfrowe CB-radio (15)
Radio Cyfrowe z komputera : Odbiornik SDR HF/VHF/UHF (16)
Czy radio z USB może służyć za głośniki do komputera? (1)
Radio sonu cdx-5290 nie czyta płyt z komputera (6)

Page generation time: 0.149 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed