| Author |
sadowski25 Poziom 12

|
19 May 2007 21:48 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Czyli by odbierac na tym odbioniku musze mieć DDS ?
jak taki zrobić ??
Zależy mi na ty msprzecie odbiorczym gdyz jest dobry, a obecnie staram sie o nadanie znaku nasłuchowca...
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
19 May 2007 22:02 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Może najpierw zrób sobie odbiornik SDR i jakiś generator na np 15Mhz ( kwarcowy zmienisz kwarc i masz inne pasmo ! prostsze od DDSa) -pozwoli ci to słuchać fragmentu 3,5Mhz w fonicznym paśmie.
Bo DDS to niby prosta sprawa ale nie tak do końca - pracochłonna w porównaniu do tego odbiornika - Wpisz w Google SP3SWJ - tam znajdziesz wszystko o DDS co potrzebne.
sgyver1 napisał:
W zasadzie jeżeli chodzi o nadawanie SSB/CW nie masz wielkiego wyboru: oprogramowanie M0KGK (działa, robię na nim łaczności na 3,7MHz......Jest też wersja PowerSDR na Softrocka, generuje poprawne sygnały I/Q i ma dużo wieksze możliwości,ale będzie problem ze sterowaniem PTT przez port szeregowy-mój transceiver tak ma rozwiązane przełączanie N/O.
To może napisz jak ty to robisz , udaje ci się nadawać z tych programów i jak zrobiłeś to PTT bo niestety u mnie nic nie działa. Sama płytka TX - tak ale programy z niż nie współpracują!!! Karta Sound Blaster Live + ASIO + M0KGK - nie przechodzi w tryb nadawania.
|
|
| Back to top |
|
 |
sadowski25 Poziom 12

|
21 May 2007 07:04 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam
Otóż będę robił SDR Monoband Receiver - DR2C
http://www.qsl.net/yu1lm/Monoband%20SDR%20HF%20receiver%20DR2C-YU1LM.pdf
bo pracuje na częstotliwości LO takiej samej jak częstotliwość odbierana. Tylko nie wiem po co w nim rózne wartości kondensatora C5 (CX)...
Czy moze ten wartość tego kondensatora wyznacza pasmo ? jeśli tak to może by zastosować przełącznik obrotowy by zmieniać pasmo przez przełączenie tym przełącznikiem właczać w obwód kondensator o odpowiedniej wartości ?
Który jeszcze SDR opłaca sięzrobić poniewaz do tego będę miał DDS :)
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
21 May 2007 07:57 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Cześć.
Jesteś pewien, że odbiornik odbiera na takiej częstotliwości, jaką podamy na LO ?
Na wszystkich schematach z linku, mamy przesuwanie sygnału o 90 stopni, więc chyba LO musi chodzić 4x wyżej od odbieranej częstotliwości.
Chyba, że się mylę. Jeżeli tak, to proszę mnie poprawić.
|
|
| Back to top |
|
 |
sp4msu Poziom 18

|
21 May 2007 09:33 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
LO at 120 MHz for 30 MHz or 56 MHz for 14 MHz.
Ale są układy gdzie stosuje się x2 , Mam taki i spisuje się całkiem dobrze.
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
sadowski25 Poziom 12

|
21 May 2007 12:50 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Niezbyt łądnie sie wyrywa z kontekstu : "It is not easy build or it wasn’t easy to build ever stabile LO at 120 MHz for 30 MHz or 56 MHz for 14 MHz."
"Monoband SDR HF S/H Sample and Hold Receiver with LO at working frequency - DR2C from 30 KHz to 50 MHz-Make it Simple as Possible with Outstanding performances"
"Here is a new one monoband HF SDR S/H receiver called DR2C with LO at receiving frequency from 30 KHz to 50 MHz."
Znaczy że LO pracuje na odbieranej częstotliwości. jeśli sie nie mylę
A kwestia kondesatora CX czyli C5 na górze schematów zawsze jest pokazana wartość tego kondesatora na dane pasmo...
Można by zastosować przełącznik obrotowy by zmieniać pasmo przez przełączenie tym przełącznikiem właczając w obwód kondensator o odpowiedniej wartości ?
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
21 May 2007 14:56 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Cześć .
:arrow: sadowski25
To co napisałem w poprzednim poście, wynika z zasady pracy takiego układu. W przedstawionych układach częstotliwość LO powinna być 4x większa od odbieranej.
Częstotliwość odbierana równa jest częstotliwości odbieranej (rożna o m.cz) w układach, gdzie częstotliwość odbierana i generatora lokalnego podawana jest na mikser, a w wyniku mieszania otrzymujemy częstotliwość akustyczną.
Układy, do których podałeś link, działają chyba "troszeczkę" inaczej.
Ale skoro twierdzisz, że częstotliwości są takie same, to pewnie tak będzie :) .
Wszystko się wyjaśni, gdy wykonasz ten odbiornik .
|
|
| Back to top |
|
 |
sq8z Poziom 9

|
21 May 2007 16:11 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
to co napisze to nie zlosliwosc a dazenie do konsekwencjii, kolega napisal:
"Bo DDS to niby prosta sprawa ale nie tak do końca - pracochłonna w porównaniu do tego odbiornika - Wpisz w Google SP3SWJ - tam znajdziesz wszystko o DDS co potrzebne."
wspomniany DDS jak rowniez nieco inny ktory spokojnie rozwiaze problem freqx4 ( chodzi poprawnie do 160MHz) opisany na
http://www.dl5mgd.de/dds/AD9951.htm
to banalnie proste rozwiazania, same uklady DDS obciazone sa innymi "niedogodnosciami" ale nie mozna im zarzucic "skomplikowania".
Oba opisane uklady sa przetestowane, POWTARZALNE i wystarczy wykonac prawidlowy montaz a ruszaja od wlaczenia.
Jesli nie potrafimy pokonac takich ukladow, nie warto porywac sie na w.cz
bo tam nie tylko prawidlowy montaz sie liczy...dochodza obwody LC ( chocby filtry pasmowe) i.......????
pozdrawiam sam porwe sie na ten prosty odbiornik wspomniany przez kolege... natomiast jesli potraktowac temat powazniej to...na 100% zmiana mieszacza, i inny sposob na uzyskanie sygnalu LO przesunietego w fazie o 90 stopni!!
do SP5HTT uklady 74AC74 i nie tylko w obu wykonaniach SMD i DIP dostaniesz ... ;-) w TME
sam nieswiadomie zawracalem glowe w Linear tech o sample... a jak dostrzeglem w TME i te ceny hi hi to wstydd mi sie zrobilo.
|
|
| Back to top |
|
 |
sadowski25 Poziom 12

|
21 May 2007 17:03 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
ja te wszytkie ukąłdy potrzebne do każdego odbiornika SDR z tej strony widziałem na Nowyelektronik.pl :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 May 2007 17:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
21 May 2007 19:02 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Wiem że są 74AC74 w TME - ale pytałem o sklep w Warszawie (chyba że mają a ja o tym nie wiem) Na Wolumane też szukałem i nie było - śą na razie HC.
Wiadomość pomyślna ! DZIAŁA MI CZĘŚĆ NADAWCZA ! :D miałem problem z ASIO4ALL ver2.7 - po wymianie na wersję 2.8 BETA zaczęło działać- przydatny okazał się program generatora M0KGK i nazwie IQ Output Tester
W wolnej chwili obejżę to na analizatorze widma i zacznę robić jakąś końcówkę mocy i układ przełącznia O/N no i jakieś filtry...
|
|
| Back to top |
|
 |
sq8z Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
26 May 2007 13:33 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Część nadawcza działa ale sygnał jest tak słaby , że na analizatorze ledwo widzialny- około 4-5 mW ( mało jak na wejście Stabilocka ), trzeba zrobić jakiś wzmacniacz- i dopiero można oceniać.
Program M0KGK transceiver - trochę mi szaleje na moim PC - czasami wchodzi w tryb nadawania a czasami nie - nie mam pojęcia co jest przyczyną. Nie zawiesza się tylko nie przełącza ( nie pojawia się czerwona ramka w trakcie nadawania i nie przełącza sygnały na com-ie)
Jak tam postępy wśród budujących odbiornik - ktoś coś zrobił ? jakieś efekty ?
|
|
| Back to top |
|
 |
kociątko Poziom 21

|
26 May 2007 17:59 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| SP5HTT wrote: |
Szare pudełko z SDR-em ruszyło !
Jest to SDR Reciver DR2 na podstawie YU1LM . |
Którą wersję wykonałeś?, bo żadna z płytek się nie zgadza... albo widze różnice.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
29 May 2007 09:34 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Moja wesja działa. Najwiekszy problem to brak DDSa. Może odbiór nie jest aż tak dobry, ale za takie pieniadze to jak dla mnie rewelacja. Co do odbioru to może pomogło by podłączenie odbiornika do uziemienia. Niestety u mnie próby podłączenia do kaloryfera kończą się resetem kompa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 May 2007 09:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
yaro Poziom 12

|
29 May 2007 10:41 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Sprobuj moze zamienic faze z zerem odwracajac o 180 stopni wtyczke zasilajaca
|
|
| Back to top |
|
 |
Babka Poziom 13

|
30 May 2007 15:29 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam wszystkich.
Widzę że temat zainteresował wielu, chciałbym podzielić sie paroma spostrzeżeniami.
Pierwsza sprawą jest działanie samego radyjka, opiera się ona na bezpośredniej przemianie częstotliwości z wykorzystaniem mieszacza cyfrowego (próbkującego), w tym przypadku mamy dwa mieszacze dające sygnały przesunięte względem siebie o 90 stopni (quadraturowe). Jest to potrzebne do detekcji emisji typu SSB, AM, FM... (detekcja fazowa). Detekcją zajmuje się już sam komputer. Do mieszaczy doprowadzone są 2 sygnały z generatora przesunięte wzgl. siebie 90 stopni. W tym przypadku jest zastosowany przerzutniki 7474 w celu uzyskania właśnie dwóch sygnałów przesuniętych wzgl. siebie o 90 stopni. Niestety wadą jest to że przerzutniki dzielą częstotliwość /4 no i dla odbioru najwyższego pasma 30 Mhz lub CB częstotliwość gen musi wynosić 120 Mhz no i z wykonaniem takiego gen przestrajalnego na taką częstotliwość może być problem. Poniżej podaje schemat umożliwiający uzyskanie sygnałów quadraturowych z sygnały tylko o 2 razy większej częstotliwości generatora, dzięki czemu uzyskanie odbioru 30Mhz wymaga tylko 60Mhz czyli DDS ad9851 pójdzie bez problemu. Jeżeli ktoś ma pytania związane z tematem to zapraszam
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
30 May 2007 17:21 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| Babka wrote: |
| Jeżeli ktoś ma pytania związane z tematem to zapraszam |
Witam.
Czyli można by najpierw przesunąć interesujące nas pasmo do zakresu m.cz, stosując jakikolwiek mieszacz , a pozniej zastosować przesuwnik fazowy małej czestotliwości. W ten sposób częstotliwość pracy SDR będzie równa częstotliwości zastosowanego generatora.
|
|
| Back to top |
|
 |
marekgr1 Poziom 16

|
31 May 2007 19:31 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Ze względu na trudność w kupieniu scalaczków 74AC74 znalazłem alternatywę.A co myślicie o tym schemaciku.Budował ktoś z was.
|
|
| Back to top |
|
 |
gilong Poziom 17

|
31 May 2007 20:47 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
jak bys przeczytal to bys wiedzial ze zbudowalem z zadawalajacym efektem
|
|
| Back to top |
|
 |
gizmo5418 Poziom 5

|
11 Jun 2007 20:55 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam,
A nie myślał ktoś o zastosowaniu generatora DDS na AD9854 ?? On ma wyjście I/Q czyli odpowiednie do tych prostych odbiorników. Jeden z linków: http://amqrp.org/kits/iqvfo/index.html
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
marekgr1 Poziom 16

|
23 Jun 2007 22:24 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Nie rozumiem jednej rzeczy, mianowicie dlaczego jak podepne oscylator np. 14MHz pod SDR to uzyskuje 3.5MHz. Zmierzyłem miernikiem i z układu 74AC74 na układ 74HC4066 wychodzi połowa tego to znaczy 7Mhz. Z kad sie u was bierze 3.5MHz czy tu przypadkiem nie ma jakiegoś błędu bo i gdzieś też wyczytałem że to jest właśnie połowa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jun 2007 22:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
24 Jun 2007 08:35 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| marekgr1 wrote: |
| Nie rozumiem jednej rzeczy, mianowicie dlaczego jak podepne oscylator np. 14MHz pod SDR to uzyskuje 3.5MHz. Zmierzyłem miernikiem i z układu 74AC74 na układ 74HC4066 wychodzi połowa tego to znaczy 7Mhz. Z kad sie u was bierze 3.5MHz czy tu przypadkiem nie ma jakiegoś błędu bo i gdzieś też wyczytałem że to jest właśnie połowa. |
»»
Witam
Ja robiłem ZetaSDR wg. projektu ze strony http://www.qrz.lt/ly1gp/SDR/ ,i na wyjściu układu 74HC74 miałem napewno 1/4 częstotliwości oscylatora.
Co do innych projektów nic nie moge powiedzieć bo nie robiłem.
Pozdrawiam
| Moderated by oldboy: |
| Reklama jest dozwolona tylko w podpisie, regulamin p.2 |
|
|
| Back to top |
|
 |
marekgr1 Poziom 16

|
24 Jun 2007 12:38 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Dzięki Admen za odpowiedz, dała mi ona dużo wskazówek.Ponieważ wszyscy piszą że jest to 1/4 częstotliwości generatora na wyjściu układu 74HC(AC w zależności od SDR)74 a u mnie właśnie jest 1/2 i nie wiem czy dobrze zmontowałem układ czy tak powinno być . Jest to SDR Reciver DR2 na podstawie YU1LM. Z postów wyżej wynika iż Gość montował ten układ i u niego działa, więc kolego może się odezwiesz i napiszesz jak to jest u ciebie ponieważ mam identyczn układ SDR.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
24 Jun 2007 15:15 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
To jeszcze dopowiem, a własciwie zacytuje kolegi który już pisał o tym wyżej;
| Babka wrote: |
Witam wszystkich.
Do mieszaczy doprowadzone są 2 sygnały z generatora przesunięte wzgl. siebie 90 stopni. W tym przypadku jest zastosowany przerzutniki 7474 w celu uzyskania właśnie dwóch sygnałów przesuniętych wzgl. siebie o 90 stopni. Niestety wadą jest to że przerzutniki dzielą częstotliwość /4 ... |
Więc wydaje mi się że w każdym z tych układów z zastosowaniem 7474, częstotliwość oscylatora jest dzielona przez 4, taką cene płaci się za sygnał przesunięty o 90 stopni, który musi zostać podany na mieszacz odbiornika.
|
|
| Back to top |
|
 |
marekgr1 Poziom 16

|
24 Jun 2007 18:47 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
To wychodzi na to że mam zrombany SDR ale co teraz od czego mam zacząć sprawdzać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
24 Jun 2007 19:50 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Wnioskuje z tego że odbiornik ten koledze nie działa.
Dodam jeszcze że sygnał oscylatora podzielony /4. powinien być na obydwu wyjściach układu, mierząc w stosunku do masy.
A co do tego konkretnego układu który kolega robił, mogli by się wypowiedzieć inni koledzy którzy również ten odbiornik robili.
Ale widać temat już umarł, niestety.
|
|
| Back to top |
|
 |
marekgr1 Poziom 16

|
24 Jun 2007 20:04 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Zgadza się odbiornik nie działa ale Admen pomogłeś mi (Dzięki Bardzo) bo zaczołem szukać i znalazłem zgrzany lut na układzie 74AC74 i teraz częstotliwość mam dobrą tzn 1/4 ale nadal nic nie moge odebrac będe dalej sprawdzał .
|
|
| Back to top |
|
 |
DziadzioMiecio Poziom 20

|
25 Jun 2007 13:56 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
witam bardzo mnie zaciekawił ten temat mam chęć spróbować jak to działa posiadam w swoich klamotach homodyne na pasmo 80m czy da sie jakiś program wykorzystać do wyrobienia sobie zdania a narazie stroiłbym recznie jak dotychczas
|
|
| Back to top |
|
 |
sgyver1 Poziom 15

|
25 Jun 2007 15:00 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| DziadzioMiecio wrote: |
| witam bardzo mnie zaciekawił ten temat mam chęć spróbować jak to działa posiadam w swoich klamotach homodyne na pasmo 80m czy da sie jakiś program wykorzystać do wyrobienia sobie zdania a narazie stroiłbym recznie jak dotychczas |
Jak najbardziej, pomiń filtr m.cz. w homodynie żeby uzyskać płaską, wyrównaną charakterystykę i pasmo rzędu 10-20kHz. Podłącz do wejścia liniowego karty w PC(AUX) jeden kanał-nie będziesz miał wycięcia kanału lustrzanego, ale to nie jest wielki problem w SDR( jest daleko "odsunięty" i słuchać się da.
Programy: (te najprostsze w konfiguracji )
Rocky : http://www.dxatlas.com/Rocky/ - tylko XP/2000 (ale za to może pracować jako analizator wektorowy VNA, np do anten !!! potrzebny trx Softrock lub podobny i 2 karty muzyczne w PC)
Winrad i Sdradio : http://www.weaksignals.com/- także pod Win98
Powodzenia, 73
http://www.sp4xyd.republika.pl/projekty.html
|
|
| Back to top |
|
 |
LY1GP Poziom 1

|
31 Aug 2007 19:21 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
You can test my ZetaSDR receiver live: http://88.119.248.188:8000 with Winamp.
Usually it is on.
Unfortunately there is no remote control software until this time, so it is fixed on 7,075 Mhz. Also without it it lost all its strenght...
Best regards.
|
|
| Back to top |
|
 |