| Autor |
Wiadomość |
Gość Poziom 25

|
08 Maj 2007 18:31 Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Radio |
|
|
|
Szanowni Państwo , dzisiaj zostałem naprowadzony na temat :
Cyfrowy Transceiver zrobiony na bazie komputera PC. odbiornik ( lub nawet transceiver) nie wymagający zaawansowanych systemów antenowych przewyższający parametrami konstrukcje najbardziej znanych firm? W pierwszej chwili wydaje się to bzdurą ! Ale jednak coś w tym jest !
Tak jak nie jestem zwolennikiem takich konstrukcji to tym projektem chcę się tu podzielić I zachęcić tych, którzy może o nim słyszeli i testowali do opini z własnych eksperymentów dotyczących projektu " SDR1000 ". Zachęcam do poszukiwań w Googlach i umiaszczania własnych projektów na Elektrodzie.
Na zachętę jedna ze stron z czymś prostym: Strona Tony Parksa, KB9YIG
http://www.amqrp.org/kits/softrock40/
i bardziej zaawansowanym:
http://www.cqdx.it/sdr1000/sdr1000box.html
Zachęcam do poszukiwań w Googlach i umiaszczania własnych projektów na Elektrodzie.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
08 Maj 2007 19:05 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Cześć.
Co tu szukać...
Zbudować prościutki układ i prowadzić łączności. Od dawna krótkofalowcy z SP pracują w tym systemie.
Żadna nowość. Przykładowy projekt można znaleźć na przykład tutaj :
http://www.sp4xyd.republika.pl/projekty.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
08 Maj 2007 19:42 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
ooo bardzo mnie to zainteresowalo. mozna prosic schemat jakiegos prostego rx ze wzorem pcb? i czy mozecie opisac zasade dzialania? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sgyver1 Poziom 13

|
08 Maj 2007 20:40 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| gilong napisał: |
| ooo bardzo mnie to zainteresowalo. mozna prosic schemat jakiegos prostego rx ze wzorem pcb? i czy mozecie opisac zasade dzialania? |
Tutaj znajdziesz opisy odbiorników i transceiverów SDR do PC wraz z rysunkami płytek w .pdf .Powodzenia !
http://www.qsl.net/yu1lm/homebrew.htm |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
08 Maj 2007 20:59 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Niestety pierwsze próby z softem do tego radia ściągniętm z netu restartują mi Windowsa. Tak czy inaczej dziękuję za linki. Może coś się uda tu komuś zbudować. Będę się chwalił jeśli zrobię jakieś postępy. Dziękuję za linki do stron.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
09 Maj 2007 06:31 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Cześć.
Dla licencjonowanych - KGKSDR 1.1.
Można potrenować na 20m. Program do obsługi transceivera (i cała reszta programowa) jest tutaj :
http://www.m0kgk.co.uk/sdr/download.php
Nic się nie wiesza, ale ma spore wymagania co do komputera :
- 1GHz or higher CPU speed recommended 2.5GHz or higher CPU speed
- 256MB RAM
- Soundcard capable of 44.1kHz stereo 16 bit input with ASIO drivers (or ASIO4all software). Recommended Quality high-bandwidth soundcard capable of 96kHz / 24 bit, e.g. M-Audio Delta 44.
Raczej za starszych komputerów transceiverów nie zbudujemy :( .
Link do części sprzętowej podano wcześniej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
09 Maj 2007 07:04 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
czy dobrze rozumie ze pod rf in podlaczamy antenke a pol lo in np synteze do ustalania czestotliwosci czy jak? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
09 Maj 2007 10:56 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
No to chyba Intel 1,7 za słaby do tych programów albo musze system wymienić. bo w robocie na intelu 2,4 w laptopie z nienajlepszą kartą dzwiękową działają te programy bez problemu
Jeśli chodzi o opis schematu to z tego co tam widzę do diod mieszacza podłączamy kartę dzwiękową lewy i prawy kanał ( pod te wyjścia mieszacza przez rezystory) a generator od spodu- to pojedyncze wejscie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
09 Maj 2007 11:35 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
aha czyli jesli podepne oscylator zasilany napieciem ten 4 nozkowy, np 28mhz to moge odbierac tylko na 28mhz? a jesli chce zmienna czestotliwosc to musze dorobic synteze? czy moze ten kwarc ustawia na stale czestotliwosc ale mozna sobie ja zmieniac na kompie do woli bez zmiany oscylatora? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
09 Maj 2007 13:54 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Też jestem tu nowy w tym temacie ale .... zacznij czytać to co ludzie piszą
Jak podepniesz generator 28Mhz to będziesz mógł odbierać 28 / 4 = 7Mhz żeby odbierać 28 Mhz musiał byś podać 4 razy większą częstotliwość gener
atora na mieszacz (o ile dobrze to zrozumiałem)
Poza tym to co jest na stronę SP4XYD to fragment nadajnika - a raczej jego fragmentu odpowiedzialnego za wytworzenie sygnału SSB - nie było jeszcze czasu dobrze popatrzeć |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
09 Maj 2007 14:10 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Ale ja mowie o tym co w zalaczniku. czyli zeby odebrac 20m musze sie zaopatrzyc w oscylator 56mhz?moze jednak lepiej bedzie raz a dobrze zrobic sobie modul z synteza... http://www.qsl.net/yu1lm/Monoband%20SDR%20HF%20receiver%20DR2C-YU1LM.pdf . i czy na oscylatorze 28.375 moge dalej odbierac 40m czy to juz za duzo? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sgyver1 Poziom 13

|
09 Maj 2007 17:08 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| SP5HTT napisał: |
Też jestem tu nowy w tym temacie ale .... zacznij czytać to co ludzie piszą
Jak podepniesz generator 28Mhz to będziesz mógł odbierać 28 / 4 = 7Mhz żeby odbierać 28 Mhz musiał byś podać 4 razy większą częstotliwość gener
atora na mieszacz (o ile dobrze to zrozumiałem)
Poza tym to co jest na stronę SP4XYD to fragment nadajnika - a raczej jego fragmentu odpowiedzialnego za wytworzenie sygnału SSB - nie było jeszcze czasu dobrze popatrzeć |
Witam , rzeczywiście tak jest, ale ten układ z diodami jest DWUKIERUNKOWY
(nadawanie-odbiór) Częstotliwość z generatora = f.odbierana * 4.Przestrajanie w zakresie +/- 24kHz (zależy od parametrów karty muzycznej) odbywa się w programach i takie masz pokrycie wycinka pasma.Bez syntezy też można!
Najprostszy odbiornik do SDR na PC jaki spotkałem:
http://www.qrz.lt/ly1gp/SDR/index.html ( tutaj potrzebny jest generator jak
w odbiorniku homodynowym -na 80m np.3.7MHz)
Dla SP5HTT - do odbioru/nadwania SDR na sofcie M0KGK i PowerSDR używam PC z CPU Athlon950MHz/256RAM/HDD 80GB/ karta muzyczna zintegrowana AC97. System -WIN2000 lub XP.Na Win98 pracuje tylko Winrad lub Sdradio.
Jarek SP4XYD |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
09 Maj 2007 22:01 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
kolego ale z tej stronki http://www.qrz.lt/ly1gp/SDR/ mowisz o tiny sdr czy zeta sdr? ja jutro robie zeta sdr. tylko zamiast 28.322 dam 28.375. bedzie dzialac? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
niunio Poziom 13

|
11 Maj 2007 17:33 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Może ktoś z kolegów znalazł coś na pasmo 10 m. (28 Mhz). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
11 Maj 2007 17:55 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Tak z ciekawości zrobiłem dzisiaj ten układ z 4 diodami i niestety ZERO na odsłuchu. Może ktoś go zrobił ?
A jeśli chodzi o 28Mhz we wcześniejszych postach masz kilka przykładów nawet do 40Mhz - tylko stosuj dokładnie te elementy które zaleca autor . Jak ma być np 47AC47 to tak ma być a nie np 47HC74 - niby to samo ale parametry zupełnie inne... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
11 Maj 2007 18:49 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
ja robie ten zetasdr wieczorem dam fotki jak poskladam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
11 Maj 2007 20:16 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam
W odbiorniku z diodami, http://www.qrz.lt/ly1gp/SDR/index.html , bardzo ważne jest ustawienie potencjometru R2, tak aby uzyskać przesunięcie fazy 90 stopni ( na schemacie na zaznaczone na czerwono), bez tego ani rusz, a do ustawienia tego potrzebny jest oscyloskop.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
11 Maj 2007 20:16 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
yaro Poziom 12

|
11 Maj 2007 20:31 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam ja zrobilem ta zete ale nic sensownego nie moge odebrac znalazlem generator na na 14,318 to 3,5 MHz,za antene robi mi 10 m drutu 3m nad ziemia mam podejrzenia co do zastosowanego przezemnie klucza nie znalazlem w domu 74hc4052 wiec padlo na 4052 moze to to?Co do softu to probuje na rocky ,czy do wejcia antenowego w tej zecie bezposrednio podlancza sie antene?bez obwodow wejsciowych? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
11 Maj 2007 21:05 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam
Najpierw należałoby jednak wymienić tego 4052 na 74HC4052, zwykły CMOS może poprostu się tu nie wyrabiać, i to może być główna przyczyna niepowodzenia.
Co do obwodów wejściowych, myślę że zastosowanie chociażby najprostszego obwodu wej. byłoby wskazane.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sgyver1 Poziom 13

|
11 Maj 2007 22:00 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| yaro napisał: |
| Witam ja zrobilem ta zete ale nic sensownego nie moge odebrac znalazlem generator na na 14,318 to 3,5 MHz,za antene robi mi 10 m drutu 3m nad ziemia mam podejrzenia co do zastosowanego przezemnie klucza nie znalazlem w domu 74hc4052 wiec padlo na 4052 moze to to?Co do softu to probuje na rocky ,czy do wejcia antenowego w tej zecie bezposrednio podlancza sie antene?bez obwodow wejsciowych? |
4052 muszą być HC lub HCT, 7474 mogą być także serii LS. Zwykłe 4052 na pewno nie "pójdą" na KF.BARDZO ważny jest poziom z generatora, czasami jest za mały.
W układzie z diodami z mojej strony podobnie-jak nie chodzi trzeba sprawdzić przebiegi na wyjściach z 74LS74, jeżeli brak-zwiekszyć poziom z generatora.Najprostszy pomiar multimetrem-powinno tam byc ok 2,5V stałego na obu jeżeli jest OK.Zaznaczam że przy pracy jako odbiornik układ nie jest zbyt czuły ze wzgl. na brak wzmacniaczy operacyjnych.To MUSI pracować.Powodzenia , 73
aha, wszystkie układy które zrobiłem do odbioru na programach SDR przy uruchamianiu całkiem dobrze pracowały bez filtrów pasmowych(oczywiście póżniej dorobiłem)
Tak odbiera DR2B wg.YU1LM na HC4053 na paśmie 3,7MHz:
http://www.sp4xyd.republika.pl/rx_20070408_223508.rar |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
11 Maj 2007 22:31 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
no i panowie dziala:) moj zetasdr:) zadnych problemow.tzn na poczatku sie jak by sprzegalo ale polaczylem masy odbiornika i obudowe z kompa i przestalo:) nie odebralem nic bo juz pozno i domownikow nie chce budzic ale sluchac juz modulacje:) polecam ten odbiornik.stosowalem uklady serii hc ale mam bez hc i zobacze jutro czy dziala:)i wam napisze |
|
| Powrót do góry |
|
 |
niunio Poziom 13

|
12 Maj 2007 00:10 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| SP5HTT napisał: |
Tak z ciekawości zrobiłem dzisiaj ten układ z 4 diodami i niestety ZERO na odsłuchu. Może ktoś go zrobił ?
A jeśli chodzi o 28Mhz we wcześniejszych postach masz kilka przykładów nawet do 40Mhz - tylko stosuj dokładnie te elementy które zaleca autor . Jak ma być np 47AC47 to tak ma być a nie np 47HC74 - niby to samo ale parametry zupełnie inne... |
Chodzi o 28Mhz lecz nie o częstotliwość zastosowanego rezonatora tylko o pasmo 10m. Zapewne jest w necie jakiś program obsługujący to pasmo, ja nie znalazłem. Może któryś z kolegów znalazł to proszę o link. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
12 Maj 2007 00:10 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
12 Maj 2007 05:41 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
| niunio napisał: |
| Chodzi o 28Mhz lecz nie o częstotliwość zastosowanego rezonatora tylko o pasmo 10m. Zapewne jest w necie jakiś program obsługujący to pasmo, ja nie znalazłem. Może któryś z kolegów znalazł to proszę o link. |
PowerSDR http://www.flex-radio.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
12 Maj 2007 12:04 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
pytanie do uzytkownikow : czy da sie do tego dolaczyc analogowy wskaznik? taki jak s meter w normalnych radyjkach? bo niewiem jaka obudowe brac:P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
12 Maj 2007 13:32 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Cześć.
Może wskaźnik wirtualny ?
http://www.vuplayer.com/other.php
Link podesłał mi SP5IT, sprawdziłem, jest super.
Obudowa radia będzie malutka, a wszystko będziesz miał na ekranie monitora. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
12 Maj 2007 13:58 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Analogowego s-metra nie zrobisz ( raczej ) - bo to "trochę" inaczej działa. Ten odbiornik nie ma pośredniej - działa to na zasadzie przemiany bezpośredniej i nie za bardzo jest gdzie podpiąć ten S-metr. Poza tym zastanów się, z układy na kartę dźwiękową wpada szeroki sygnał na którym widać szeroki wycinek pasma na którym widać kilka stacji więc taki S-metr pokazywał by sumę wszystkich sygnałów . Chętnie obejrzał bym tu zdjęcie jakegoś działającego układu na tych diodach - tak z czystej ciekawości - z opisanymi poziomami sygnałów. Osobiście zabrałem się za SDR RECIVER DR2 zaproponowany przez YU1LM .
Mam płytkę i obsadziłem rezystory i wzmacniacze niestety nie mogę kupić nigdzie 74AC74N i 74HC4066N .
| Opis: |
|
| Rozmiar: |
63.3 KB |

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
yaro Poziom 12

|
12 Maj 2007 15:58 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam powiedzcie mi jak moge sprawdzic czy moja zeta jest ok?Mam napewno kiepska antene ok 10m linki wyciagnieta przez okno i zaczepiona w ogrodzie na wys. ok 3m i nic poza interferencjami nie slychac,acha niemam tez uziemienia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gilong Poziom 17

|
12 Maj 2007 16:13 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
SP5HTT : dzieki za wytlumaczenie:)nie zwrocilem na to uwagi. z czego masz ta obudowe:)? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
12 Maj 2007 16:18 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Teoretyzuję - bo jeszcze też nie uruchomiłem - z braku czasu....
Może trochę sprecyzuj " interferencje". Uziemienie jest b. ważne jak w każdym radiu.
Bez podania jakichś konkretów - trudno ci coś napisać. Sprawdź generator , czy przełącza bramki w kolejnym układzie ? A i powinien być jakiś filtr pasmowy na wejściu - bo nie wiesz którą harmoniczną odbierasz (tą dzieloną przez 2 , 3 czy np 4) albo wszystkie na raz. Czy zastosowałeś dokładnie takie układy jak podaje osoba która wymyśliła schemat ? - (to ważne aby tam gdzie ma być HC było HC a tam gdzie np. AC ma być AC a nie LS czy coś innego bo nie zadziała - przynajmniej niezbyt wysoko- może do 7Mhz ?)
ps
Obudowa z jakiegoś "pradawnego" wzmacniacza mcz.. polskiej konstrukcji - jakby idealna do tego - kosztowała 10 zł , jak się uda wsadzę do środka jeszcze DDS-a ale jak wstępnie uruchomię układ odbiornika , albo DDS powędruje do drugiej obudowy a TX do trzeciej, filtry do czwartej -ale to w przyszłości ...Takie klocki Lego będą... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Poziom 25

|
13 Maj 2007 19:23 Re: Radio Cyfrowe z komputera : projekt SDR1000 i Flex Ra |
|
|
|
Witam
Mam pytanie, chodzi mi o zależność programu do pracy SDR od częstotliwości, tzn. czy jeżeli chce zbudować trx na przypuśćmy 14 Mhz to musze mieć program obsługujący to pasmo.
Pytam dlatego że chciałem wykorzystać układ SDR jako ostatni stopień p.cz np 8 Mhz.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |