| Autor |
Wiadomość |
shizy Poziom 17

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
gart62 Poziom 21

|
11 Maj 2007 09:59 Re: zasilacz impulsowy - swiszczenie |
|
|
|
Witaj!
To jest zasilacz impulsowy i wiele tu nie nakombinujesz. Pewno taka jego uroda. Można jedynie spróbować wymienić (jeśli da się to otworzyć) elektrolit filtrujący sieć. Mógł podeschnąć bo zasilacz na pewno się nagrzewa.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
shizy Poziom 17

|
11 Maj 2007 10:04 Re: zasilacz impulsowy - swiszczenie |
|
|
|
Na dole sa dwa zatrzaski a u gory srubka na klucz wewn. szesciokatny -chyba 2 mm owy.Za nic nie daje sie to wykrecic, nie mam takiego kluczyka.
Samo swiszczenie mi nie przeszkadza-byleby to nie byla oznaka przciazenia czy czegos
---
Zasilacz rozkrecilem, na plusie dalem w kierunku przewodzenia diode (chyba 2A z zasilacza komputerowego -takie jest oznaczenie na niej "CT" pod spodem "2A" -to byly 4-ry diody obok siebie-mostek gretza)
Dioda w celu usyskania malego spadku napiecia.
Zauwazylem ze napiecie ktore jest na baterii podczas ladowania z zsilacza jest wyzsze przy naladowanej baterii.
Kiedy zwiekszam jasnosc ekranu-sycznie tez rosnie a wlasciwie jego czestotliwosc.
Do monitorowania napecia na baterii (li-on) mam program w palmie.Ladujac z USB napiecie jest na poziomie 4.24V czasem skoczy na 4.26V.Ladujac z zasilacza podobnie -wiec chyba jest ok ?Zasilacz nie jest jest goracy; tylko to syczenie...podobne do schodzacego powietrza z ok. 1 sek. cykaniem ;-)
Scalono [_P_] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
11 Maj 2007 10:04 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
shizy Poziom 17

|
14 Maj 2007 07:52 Re: zasilacz impulsowy - swiszczenie |
|
|
|
czy to swiszczenie to normalka?W ladowarce do ericssona tez slysze podobne objawy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
DziadzioMiecio Poziom 19

|
14 Maj 2007 09:47 Re: zasilacz impulsowy - swiszczenie |
|
|
|
Taki efekt na pewno świadczy o nadchodzącym końcu zasilacza wymienic elektrolity po stronie pierwotnej przetwornicy .Podobny efekt w ładowarce do telefonu kończy się z reguły uszkodzeniem w ładowarce a nawet telefonu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |