Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Instalacja telewizyjna


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Instalacja telewizyjna
Autor
Wiadomość
lipamariusz
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 21 Maj 2005
Posty: 77
Miasto: Tuchola

Post#1 Post autora tematu 17 Maj 2007 22:32   

Instalacja telewizyjna


Panowie w temacie nie jestem za mocny, a mianowicie robie sobie remont w domu i za razem kłade instalacje telewizyjna. Chciałbym to jakos mądrze zrobic żeby nie było "milona" przewodów. Interesuje mnie podłaczenie satki i zwykłej anteny. Co potrzebuje kupic( nie pytam o głupoty typu przewody :) ) . Czy mógłby mi którys z kolegów dokładnie opisac jak to ma wygladac. W scianie mam już położony przewód antenowy(koncentryk). Czy może isc sygnał tym 1 przewodem od satki i anteny zwykłej czy muszą isc dwa. Prosze o konkretna rade. Mam gniazda w 2 pokojach. Pozdrawiam


Moderowano przez _PREDATOR_:
Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2007 22:32   





Powrót do góry
   
kaczmarj
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 630
Miasto: Opoczno

Post#2 17 Maj 2007 22:40   

Re: Instalacja telewizyjna


obacz tu http://www.dipol.com.pl/schematy.htm Możesz jednym przewodem puścić sygnał z satelity, naziemnej i radio. wszystko co i jak jest na tej stronie. Masz tam też katalog i opis podzespołów.

[_P_]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2007 22:40   





Powrót do góry
   
xavery
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Paź 2005
Posty: 228
Miasto: morąg

Post#3 17 Maj 2007 23:33   

Re: Instalacja telewizyjna


najlepszym rozwiazaniem jest zakup konwertera qatro i multiswitcha.konwerter i antene naziemna lączysz do multiswicha.dalej po jednym przewodzie do gniazda w każdym pokoju.pozdrawiam.

[_P_]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2007 23:33   





Powrót do góry
   
silvant
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 103
Miasto: lodz

Post#4 17 Maj 2007 23:49   

Re: Instalacja telewizyjna


na wszelki wypadek radze ci położyć po 2 przewody współosiowe do punktu.

Dodano po 4 [minuty]:

przy okazji pociognij jakąś skrętke lub przewód telefoniczny

Jak zaczynamy i kończymy nowe zdanie?
[_P_]

Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#5 18 Maj 2007 00:12   

Re: Instalacja telewizyjna


Lepiej oddzielne instalacje SAT i naziemne.
Oprócz tego zwrotne przewody: wizyjne (75ohm), audio (ekranowany) i
przełączanie/sterowanie (wielożyłowy), jeśli chcesz np. puścić sygnał z
DVD, kamery w całą instalację jako dodatkowy program TV
Oprócz tego mogą występować przewody 50 ohm: do CB, monitoringu
alarmu, dostępu do telefonu (WLL) czy internetu (WLAN), radiotelefonu.
Jeżeli nie masz sieci masy w budynku, także np. DY 1.5mm2 między
elementami sieci i od nich do najbliższej metalowej instalacji (połączenia wyrównawcze)
Na dach możliwość swobodnego przełozenia i wymiany min. 11 kabli:
3 naziemne (UKF, k. 6-12, k. 21-60) + 8 SAT do multiswitcha
(nie licząc wspomnianych dodatkowych) i połączenia z uziemionymi
masztami TV i SAT.
Naziemne: Wzmacniacz wielozakresowy, odgałężniki, rezystor na końcu.
W każdym pokoju 2...4 przyłącza (TV, rejestrator np. VHS lub DVD,
karta TV do PC, dekoder DVB-T)
Sat: multiswich
Cytat:
( nie pytam o głupoty typu przewody)

Może szkoda, bo to ważne. Potem ludzie płaczą , bo "coś tam" zamurowali,
gips położyli i odbiór do niczego... Ale szybko i tanio...
Temat nie na jeden post, i nie na kilka...
Zrobisz jak uważasz - Twój dom, twoje problemy...
Powrót do góry
   
kaczmarj
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 630
Miasto: Opoczno

Post#6 18 Maj 2007 21:48   

Re: Instalacja telewizyjna


Troche przesadziłeś z tą ilością kabli. To nie studio telewizyjne, ani stacja nadawcza. Chdi gościowi o zwykłą instalację telewizyjną. Połowa z tych żeczy co wymieniłeć chodzi na jednym kablu ekranowanym i odpowiednio dobranym sprzęcie. Proste jest piękne bo niezawodne. :D

[_P_]
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Instalacja telewizyjna
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS