Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Maszynka do malowania proszkowego - jak?
Autor
Wiadomość
Hornet60
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2005
Posty: 340
Miasto: Lubin

Post#1 Post autora tematu 19 Maj 2007 01:47   

Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Witam
Zawsze kiedy coś malowałem kupnymi sprejami myślałem o tym jak fajnie było by mieć automat do malowania proszkowego - wszystko wychodzi cacy, nawet na upartego nie da się zrobić zacieku, a w dodatku warstwa wytrzymała jak metal... ostatnio czytałem trochę o tym i okazuje się że nie jest to żadne skomplikowane urządzenie, cały bajer to wysokonapięciowy jonizator proszku podłączony pod sprężarkę (przynajmniej tyle udało mi się ustalić z opisów). Czy ktoś już budował takie cudo? Temat dość ciekawy a nie znalazłem a na jego temat znalazłem tylko jeden post na elce (1 pytanie + odp :D). Pochwalcie się doświadczeniami lub podrzućcie jakieś materiały. Zachęcam do wypowiadania się w temacie...
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Maj 2007 01:47   





Powrót do góry
   
wspol_nik
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 540
Miasto: przemyśl

Post#2 19 Maj 2007 09:02   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Witam.
Proponuję poszukać w "Googlach" pod hasłem np. <malowanie elektrostatyczne> ; http://images.google.pl/images?hl=pl&q=agregat%2Belektrostatyczny&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
lub podobnym hasłem.
Pozdr. wsp
Powrót do góry
   
Hornet60
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2005
Posty: 340
Miasto: Lubin

Post#3 Post autora tematu 19 Maj 2007 15:45   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Pierwsze co zrobiłem to wsiadłem na google, teraz chciałbym dowiedzieć się coś więcej niż tylko popatrzeć sobie na obrazki... wiecie może jak zbudowana jest dysza tego urządzenia? bo chyba to jest najważniejszy punkt, czy jest to po prostu rurka z wieloma przerwami iskrowymi podłączonymi do mnożnika kaskadowego?
Powrót do góry
   
SebaD
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 25 Lut 2004
Posty: 266
Miasto: Olesno

Post#4 27 Maj 2007 12:01   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Witam
Też się interesuję zbudowaniem takiej "maszyny". Ustaliłeś już coś?? Jak daleko zaszedłeś?

pozdro
SebaD
Powrót do góry
   
Hornet60
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Gru 2005
Posty: 340
Miasto: Lubin

Post#5 Post autora tematu 27 Maj 2007 23:29   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Na teorii i oglądaniu fotek stanąłem... podejżewam jednak że to nie cząsteczki proszku są jonizowane a powietrze które później w postaci naładowanej cząsteczki przelatuje przez komore z proszkiem i zabierając go ze sobą nadaje mu także ładunek, ale to tylko moje spekulacje...
Powrót do góry
   
wspol_nik
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 540
Miasto: przemyśl

Post#6 28 Maj 2007 11:13   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Witam ponownie.
Mnie też zainteresował ten temat.i nie ograniczyłem się do oglądania fotek, ale nie znalazłem nic na temat budowy agregatu. Też myślę, że oparte jest to o pompę i jonizator (jak w gen."Van de Graffa"??)lub "Tesli. Znalazłem na razie tylko to; http://www.google.pl/search?hl=pl&q=pistolet+proszkowy&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
Może tu się znajdzie więcej informacji,bo myślę,że chodzi o odpowiednie sformułowanie hasła. Z tego co widać nie są to tanie urządzenia ale bardzo przydatne. Będę jednak szukał dalej.
Pozdr. wsp :D :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2007 11:13   





Powrót do góry
   
cypek112
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 10

Post#7 06 Wrz 2009 19:23   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Witam może odświeże temat, ostatnio natrafiłem właśnie na tą stronę

http://www.austinmodders.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=757

i przyznam ze konstrukcja jest banalnie prosta, tylko pytanie czy w Polsce można kupić taki jonizator ?

http://images.google.pl/imgres?imgurl=ht...%26lr%3D%26sa%3DN%26start%3D648%26um%3D1

np Model : PA-015 Negative Ionizer?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Wrz 2009 19:23   





Powrót do góry
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 3042
Miasto: Warszawa

Post#8 06 Wrz 2009 19:27   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Potem trzeba ten proszek spiec...
Powrót do góry
   
mosfetkiler
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 419

Post#9 07 Wrz 2009 13:14   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Ciekawą metodą malowania elektrostatycznego proszkiem jest też tzw. metoda tribo - ładowanie proszku w pistolecie tarciem o tuleję teflonową podczas jego rozpylania.
Przykładowy link:
www.nami.pl/pistolety_tribo,30.html
później oczywiście spiekanie proszku w odpowiednim piecu.
Powrót do góry
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 546
Miasto: Kluczbork

Post#10 08 Paź 2009 21:12   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


A ja właśnie kupiłem sobie parę kg farby proszkowej i zaczynam eksperymentować :D

A co do generatorów w.n. to oryginalne wbudowane do pistoletu wyglądają tak:
Maszynka do malowania proszkowego - jak?
Powrót do góry
   
LuckyDj
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 2797
Miasto: DKL

Post#11 08 Paź 2009 22:04   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


W zaprzyjaźnionej firmie mam dostęp do takich maszyn jak komora lakierowania proszkowego i piec do wypalania. Lakieruje się tam aluminiowe obudowy. Jedno mi tu nie gra...
Cała komora lakiernicza jest metalowa, w środku wiesza się materiał do malowania i po osiągnięciu 100kV farba zostaje rozpylona, tyle że gdyby to farba była naładowana, to przylgnęła by nie tylko do malowanego materiału, ale i do ścian komory.
Wydaje mi się, że w tym przypadku to raczej malowany materiał jest elektryzowany i przyciąga farbę.
W przyszłym tygodniu postaram się dowiedzieć po kolei co i jak i może porobię foki.
Niestety do tej pory jak szef mi tłumaczył i pokazywał, to nigdy mnie to specjalnie nie interesowało.
Powrót do góry
   
balti111
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 13

Post#12 14 Paź 2009 22:36   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Może to się przyda ?
http://www.tensor.com.pl/images/pdf/koronatribo.pdf
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Paź 2009 22:36   





Powrót do góry
   
włuczykij
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 1362
Miasto: hehm.... trzcianka? czarnków?? radosiew!!

Post#13 22 Paź 2009 17:38   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


LuckyDj, tak jak piszesz. Malowany materiał jest elektryzowany i na niego napylany jest proszek. I wszystko do pieca.

Przygotowanie materiału jest najtrudniejsze, w domowych warunkach ciężko wykonalne. Wystarczy niewidoczny odcisk palca i w tym miejscu farba albo będzie odchodzić, albo zrobią się bąble. Alu jest wytrawiane, stal najczęściej piaskowana i trawiona.
Powrót do góry
   
mbak89
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 17

Post#14 22 Paź 2009 23:19   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Witam, u mnie w firmie jest taka maszynka do malowania proszkowego. Do tej pory nie przyglądałem jej się tak "dogłębnie" ale postaram się dowiedzieć czegoś na temat zasady działania i budowy.
Od razu powiem Wam tylko że w warunkach domowych to może być ciężko malować w ten sposób ;) Maszynka to tylko połowa sukcesu. Komora jest dla wygody, bez niej też się da malować, ale to już są "warunki polowe". Najgorzej w domu będzie z piecem do wypalania lakieru, chyba że użyjemy piekarnika :) U mnie w firmie maluje się lakierem który trzeba rozgrzać do 180 st C. Ale wtedy naprawdę trzyma się metalu jak żaden inny lakier.

Co do elektryzowania materiału to tak, tylko to co malujemy jest w naszym "obwodzie". Podłączamy do malowanego elementu masę z pistoletu i przyciąga farbę. reszta zbiera się w komorze i potem można tym jeszcze raz malować. Z tego co kojarzę to napięcie elektryzowania farby na pistolecie jest rzędu ~75kV, ale dowiem się wszystkiego jeszcze ;)

Chcę tylko powiedzieć jedną rzecz jeszcze: FARBY PROSZKOWE SĄ BARDZO SZKODLIWE DLA ZDROWIA!!!
Powrót do góry
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 546
Miasto: Kluczbork

Post#15 08 Gru 2009 14:17   

Re: Maszynka do malowania proszkowego - jak?


Eksperymenty coraz dalej :)) - zbudowałem już mechanikę i pneumatykę do aplikatora - zabieram się za elektronikę czyli generator w.n. (bo aplikacja trybo mnie nie interesuje - lubię mieć możliwość kręcenia gałkami :P ) - aha, mam też już żelastwo na piec i komorę. Grzałki póki co wywlekam ze starego pieca akumulacyjnego (no cóż, piekarnik jest dla mnie stanowczo za mały). Po drodze sporo wygoglowałem, pooglądałem i poczytałem - w teorii już czuję się mocny :)) - coraz bliżej do egzaminu praktycznego :( wtedy się okaże ile się nauczyłem.

A na początku zachęciły mnie wynalazki niektórych kombinatorów takich jak ja:
Maszynka do malowania proszkowego - jak?
źródło: Link
Maszynka do malowania proszkowego - jak?
źródło: Link
Maszynka do malowania proszkowego - jak?
źródło: Link
Maszynka do malowania proszkowego - jak? Maszynka do malowania proszkowego - jak?
źródło: Link
Maszynka do malowania proszkowego - jak? Maszynka do malowania proszkowego - jak?
źródło: Link
Maszynka do malowania proszkowego - jak?
źródło: Link

A tu znalazłem takie coś - opis co gdzie jest w kaskadzie w.n.:
Maszynka do malowania proszkowego - jak? - nie wiem czemu grafika się nie wyświetla? - ale link jest OK
źródło: Link
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Projektowanie Układów Elektronicznych -> Maszynka do malowania proszkowego - jak?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak unikać malowania ścieżek na PCB? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.097 seconds

elektroda.pl temat RSS