Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czasowy wyłącznik schodowy


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Czasowy wyłącznik schodowy
Autor
Wiadomość
baczek007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 447
Miasto: Chojnice

Post#1 Post autora tematu 19 Maj 2007 21:39   

Czasowy wyłącznik schodowy


Witam
Sprawa wyglada nastepujaco:
3 lampy i 4 wylaczniki krzyzowe.

Poszukuje urzadzenia, ktore bede mogl "wszczepic" do dzialajacej instalacji z mozliwe jak najmniejsza ingerencja w te instalacje.

Najbardziej widzialo by mi sie wylacznik czasowy, ale krzyzowy - a takiego czegos nie moge znalezc. Wywalilbym jeden kontakt i byloby OK.

Prosze o sugestie co zastosowac w tej sytuacji.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Maj 2007 21:39   





Powrót do góry
   
gart62
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 1439

Post#2 19 Maj 2007 21:53   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Witaj!
Takie czasówki są w sprzedaży w sklepach elektrycznych (zastosowanie np. w blokach przy oświetleniu klatek schodowych i korytarzy). Przy czy zamiast wszystkich wyłączników jakie masz w tej instalacji musisz zastosować wyłączniki monostabilne (takie jak np. dzwonkowy). Na obudowie (lub wewnątrz opakowania) wyłącznika czasowego są umieszczane schematy połączeń.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
baczek007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 447
Miasto: Chojnice

Post#3 Post autora tematu 19 Maj 2007 22:28   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


No wlasnie nie do konca moge znalezc to o co mi chodzi.
Mam taki wylacznik czasowy i wszystko byloby OK, gdyby nie to, ze musialbym przerobic instalacje dla tych wylacznikow "dzwonkowych".
Tam nie moga byc polaczenia "krzyzowe" - chyba ze jest na to jakis "myk".
Ja chcialbym jak najmiej ruszac instalacje, dlatego wymarzylem sobie wylacznik czasowy krzyzowy.
Powrót do góry
   
gart62
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 1439

Post#4 19 Maj 2007 23:03   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Wyłączniki krzyżowe są przełącznikami i dlatego nie można ich stosować razem z czasówką. Po przełączeniu zwierały by i światło świeciło by się cały czas. Popatrz na schemat na Twojej czasówce. Jeśli chwilkę pomyślisz to połączysz tą instalację prawidłowo z przyciskami monostabilnymi.

Dodano po 1 [minuty]:

Poszukaj w podręczniku do Urządzeń elektrycznych lub Instalacji elektrycznych.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Maj 2007 23:03   





Powrót do góry
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 547
Miasto: Kluczbork

Post#5 20 Maj 2007 08:35   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Czy chcesz to zastosować w prywatnym domku czy na publicznie dostępnej klatce schodowe?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Maj 2007 08:35   





Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1919
Miasto: Studzieniec

Post#6 20 Maj 2007 10:32   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


baczek007 napisał:
No wlasnie nie do konca moge znalezc to o co mi chodzi.
Mam taki wylacznik czasowy i wszystko byloby OK, gdyby nie to, ze musialbym przerobic instalacje dla tych wylacznikow "dzwonkowych".
Tam nie moga byc polaczenia "krzyzowe" - chyba ze jest na to jakis "myk".
Ja chcialbym jak najmiej ruszac instalacje, dlatego wymarzylem sobie wylacznik czasowy krzyzowy.

No niestety, instalacja musi byc trochę zmodyfikowana. W miejsce wyłączników musisz wstawic przyciski. Innej możliwości nie ma.
http://www.e-system.com.pl/o4,wylaczniki,czasowe.php#null

Dodano po 50 [sekundy]:

PIXOSTAT napisał:
Czy chcesz to zastosować w prywatnym domku czy na publicznie dostępnej klatce schodowe?

A co to za różnica?
Powrót do góry
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 547
Miasto: Kluczbork

Post#7 20 Maj 2007 14:36   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Oj jest różnica - jak we własnym domku to można sobie takie cudo zdziałać i schować w puszcze pod krzyżowym.
Na klatce schodowej bloku np. spółdzielczego tego nie możesz legalnie (bezpiecznie) zrobić bo w razie czego zawsze Ty będziesz winny, a w swoim domku wolnoć Tomku - jak jesteś pewny swoich wynalazków to brak przeszkód do ich stosowania - w razie czego nikt Cię o nic nie oskarży - no chyba że żona - jak się chałupa "wydymi".

Oczywiście jest możliwość zastosowania tego w warunkach publicznych, ale po przejściu całej procedury "CE" - dla jednostkowego przypadku taniej i szybciej będzie przerobić całą instalację schodową na przyciski samopowrotne (dzwonkowe) i założyć automat schodowy na koszt pomysłodawcy:D - no chyba że są sponsorzy...

Ale rozważając problem technicznie a nie prawnie to takim urządzeniu można zastosować przekaźniczek (lub kilka w tym bistabilne ) i odpowiednio przełączać zamiast krzyżowego - krótko powiedziawszy krzyżowym sterować elektronikę z przekaźnikiem(-ami) na wyjściu, zasilaną z kondensatora np. ładowanego gdy światło jest wyłączone i w jednej połówce zasilania co np. 5 okres - żarówka nie zciemnieje a efekt będzie pożądany - może nawet bez przekaźnika tylko triak lub tyrystor?
Ważne jest jeszcze czy w układzie będą żarówki zwykłe czy energooszczędne?

Można by też zastosować układ, w którym przed żarówką podłączysz czasówkę (np. COM3 Relpol) reagującą na zbocze (dowolne - najlepiej obydwa) sygnału sterującego załączającą żarówkę. Wtedy wystarczy dowolna zmiana położenia jednego z krzyżowych lub schodowych i żarówa załączy się na określony czas:D W najgorszym przypadku trzeba będzie dla załączenia żarówki dwa razy pstryknąć łącznikiem.

To tylko taki zbiór kilku szybkich pomysłów - trzeba dopiero temat dobrze przemyśleć i zrobić kilka eksperymentów.
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1919
Miasto: Studzieniec

Post#8 20 Maj 2007 14:41   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


PIXOSTAT napisał:
Oj jest różnica - jak we własnym domku to można sobie takie cudo zdziałać i schować w puszcze pod krzyżowym.
Na klatce schodowej bloku np. spółdzielczego tego nie możesz legalnie (bezpiecznie) zrobic


A niby jaki jest sposób montażu tego urządzenia? Czasowy wyłącznik schodowy
Wydaje mi sie że właśnbie w puszkę pod wyłącznikiem.
Powrót do góry
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 547
Miasto: Kluczbork

Post#9 20 Maj 2007 14:46   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Przeczytaj mój post - miałem na myśli własny wynalazek:D
Ten na zdjęciu CE już ma...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Maj 2007 14:46   





Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1919
Miasto: Studzieniec

Post#10 20 Maj 2007 14:48   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


No tak ale tylko Kolega pisał coś o "samoróbkach"
Powrót do góry
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 547
Miasto: Kluczbork

Post#11 20 Maj 2007 14:53   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Jak czegoś nie można kupić to zazwyczaj można zrobić!
Skoro kolega zakładając post napisał że "wymyślił sobie..." - cóż może nadinterpretowałem jego chęci - jeśli tak: PRZEPRASZAM :sm7:
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1919
Miasto: Studzieniec

Post#12 20 Maj 2007 15:00   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Włściwie to się z Kolegą zgodze. Różnie można interpretowac coś co nie jest do końca logicznie wyjaśnione np.
Cytat:
wymarzylem sobie wylacznik czasowy krzyzowy

Powrót do góry
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 547
Miasto: Kluczbork

Post#13 20 Maj 2007 15:13   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Kolega "baczek007" określił warunki - ale mam jeszcze pytania:

Czy poszukiwane urządzenie ma działać tylko z tego jednego "krzyżowego", czy też pożądane jest takie samo działanie wszystkich łączników?
Jak są podłączone(rozmieszczone) wspomniane żarówki względem łączników - inaczej powiedziawszy jak to jest fizycznie okablowane - gdzie i czy poza puszkami łączników dopuszczalna jest ingerencja w układ?
Czy rozważane są również wykonania "amatorskie" wspomnianego urządzenia czy tylko fabryczne?
Powrót do góry
   
Tomek665
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 1071
Miasto: Kraków

Post#14 20 Maj 2007 15:27   

Re: Czasowy wyłącznik schodowy


Można zbudować układ wykorzystujący istniejącą instalację z krzyżowymi czy schodowymi przełącznikami, do sterowania czasowym.
Czemu nie.
Bierzemy przekaźnik AC i wpinamy go w dawny obwód.
Dowolne przełączenie spowoduje zmianę jego stanu.
zasilacz DC podłączamy pod styk ruchomy.
Jeden styk zwierny ładuje jeden kondensator a drugi rozwierny ładuje drugi.
Kondensatory mają odpowiednio dobrane oporniki "wolno-rozładowujące".
Prąd pobierany podczas ładowania idzie przez drugi przekaźnik DC i podaje krótki impuls na czasówkę.
Można tak a można na wiele innych sposobów.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Czasowy wyłącznik schodowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wyłącznik czasowy schodowy + czujnik ruchu (2)
Czujnik ruchu i wyłącznik schodowy"klatkowy czasowy&quo (18)
Jeden wyłącznik swiatła na pokój i łazienkę + wyłącznik schodowy. (5)
Jak podłączyć automat schodowy czasowy do starej instalacji (4)
Wyłącznik schodowy, schemat (2)
Wyłącznik schodowy ze ściemniaczem (15)
Wyłącznik schodowy, krzyżowy (5)
wyłącznik schodowy na kablu (24)
Wyłącznik schodowy + pilot (6)
Wyłącznik schodowy podwójny (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS