Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jaki regulator temp. z czujnikiem z dokł. 0,1 stopnia?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Co kupić? -> Co kupić Archiwum ->Jaki regulator temp. z czujnikiem z dokł. 0,1 stopnia? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Telewizory LCD
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
jakubm15
Poziom 8
Miasto: Tarnów
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 7
jakubm15
Poziom 8
Post#1 22 Maj 2007 20:21  Autor tematu   

Jaki regulator temp.


Potrzebuje kupić regulator temp. razem z czujnikiem z dokładnością 0.1 stopnia C .Ma on pracować w zakresie 37.7-37.8 (wahania nie mogą być większe jak 0.2 stopnia C .Cena do350 zł. Proszę o podanie jakiś ciekawych ofert z internetu

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Wirginiusz
Poziom 14
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 116
Pomógł: 4
Ocena postów: 1
Wirginiusz
Poziom 14
Post#2 23 Maj 2007 11:05    

Re: Jaki regulator temp.


Nie podałeś najważniejszej rzeczy, gdzie go chcesz zastosować. Jest to ważne bo sprawa dotyczy bezwładności układu regulacji a do tego narzuciłeś histerezę 0,2 C. Do tego dochodzi czujnik pomiaru temperatury sterujący regulatorem, który też ma swoją klasę i bezwładność. Bez tych danych cały dialog jest o niczym. Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jakubm15
Poziom 8
Miasto: Tarnów
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 7
jakubm15
Poziom 8
Post#3 23 Maj 2007 17:28  Autor tematu   

Re: Jaki regulator temp.


Ma on mi służyć w inkubatorze,ma regulować temp. powietrza.Znalazłem w internecie coś takiego http://elpro.iq.pl/rgt-550MA.htm tylko nie znam się na elektronice i nie wiem czy on się nadaje.Polecają czujnik DALLAS DS18XX - z jaką on mierzy dokładnością

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Wirginiusz
Poziom 14
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 03 Maj 2007
Posty: 116
Pomógł: 4
Ocena postów: 1
Wirginiusz
Poziom 14
Post#4 24 Maj 2007 10:05    

Re: Jaki regulator temp.


Czy kurnik ma duża wymianę powietrza bo to będzie Twój główny wróg. Powietrze jest złym przewodnikiem ciepła i będzie dużą bezwładnością układu regulacji temperatury. Moim zdaniem w tej sytuacji szybka odpowiedź czujnika nie będzie miała wielkiego znaczenia a raczej może powodować zakłócenia. Sygnał czujnika może działać rewersyjnie czyli naprzemian wzrost/spadek temperatury mimo, że faktyczne zmiany w masie powietrza nie nastąpiły. Przemyśl cały problem i dopiero wtedy zdecyduj o sposobie pomiaru i regulacji. Może sposób rozwiązania wentylacji pozwoli uzyskać potrzebne efekty. Mówiąc po chłopsku zanim wydasz pieniądze dowiedz się więcej od tych, którzy ten problem rozwiązali. Ja w swoim działaniu kieruję się zapytaniem, czego nie wiem, gdy to rozwiąże to problem załatwiony. Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jakubm15
Poziom 8
Miasto: Tarnów
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 7
jakubm15
Poziom 8
Post#5 24 Maj 2007 15:17  Autor tematu   

Re: Jaki regulator temp.


Inkubator będzie miał wymiary wewnętrzne: wysokość-55, szerokość 48 i głębokość 55 cm tak więc nie będzie to duże urządzenie.Wymiana powietrza będzie minimalna z otoczeniem,w górnej ściance będzie niewielka rozeta powietrzna. U góry będzie się znajdował wentylatorek do mieszania powietrza oraz grzałka -tylko nie wiem jeszcze jaką moc dobrać (coś w granicach 250-300 W),całe pudło będzie ocieplone styropianem . Dzięki za zainteresowanie tematem

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Zbyszek_64
Poziom 19
Miasto: Bukowno/małopolska
Dołączył: 01 Cze 2005
Posty: 383
Pomógł: 25
Ocena postów: 17
Zbyszek_64
Poziom 19
Post#6 24 Maj 2007 15:37    

Re: Jaki regulator temp.


Mam spore doświadczenie z budową inkubatorów i wylęgiem .Sam termostat to jeszcze nie wszystko do poprawnej pracy, aczkolwiek jest bardzo ważnym elementem.Sam stosuję termostat o podobnych parametrach jaki wskazałeś. Moc grzałki należy dobrać doświadczalnie .Chodzi oto aby temperatura po wyłączeniu nie narastała do krytycznych wartości.Proponuję ,abyś zaprojektował grzejnik na max 150 W i sterował zasilaniem przez triaka lub zastosował gotowy ściemniacz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jakubm15
Poziom 8
Miasto: Tarnów
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 7
jakubm15
Poziom 8
Post#7 24 Maj 2007 17:49  Autor tematu   

Re: Jaki regulator temp.


Z narastaniem temp. wiem o co ci chodzi muszę to przemyśleć cz lepiej mocniejszą grzałkę czy słabszą a morze dwie takie same.Mam zamiar kupić którąś w tej firmie,myślałem o tej grzałce http://www.netgfx.nazwa.pl/inkubator/product info.php?cPath=28&products id=81[url][/url]
Natomiast nie wiem co to jest ten ściemniacz i triak i czy wie ktoś z jaką dokładnością mierzy ten czujnik który wymieniłem wcześniej .Nie wiem czy dobrze kombinuję jeśli źle to proszę o wskazówki.Z góry dzięki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jakubm15
Poziom 8
Miasto: Tarnów
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 7
jakubm15
Poziom 8
Post#8 25 Maj 2007 16:39  Autor tematu   

Re: Jaki regulator temp.


Mój inkubator ma wyglądać tak http://www.netgfx.nazwa.pl/inkubator/product info.php?cPath=20 21&products id=7[url]
tylko muszę się dowiedzieć jaką grzałkę użyła ta firma w tym inkubatorze

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
leszek2604
Poziom 9
Miasto: Nowa Sól
Dołączył: 12 Sie 2004
Posty: 17
leszek2604
Poziom 9
Post#9 14 Sie 2007 12:36    

Re: Jaki regulator temp.


Witam

Ja do swojego inkubatora kupiłem taki:

http://allegro.pl/item217504856 inkubator klujnik sterownik inkubatora automat .html

jest świetny. temp. w inkubatorze utrzymuje w 0,3 st.C
wilgotność +- 1%

Pozdrawiam
Leszek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Co kupić? -> Co kupić Archiwum -> Jaki regulator temp. z czujnikiem z dokł. 0,1 stopnia?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jaki termometr do pomieru temp. roztw. trawiącego? (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.091 seconds

elektroda.pl temat RSS