FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Tuning głośników STX38-300-8-AE.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Tuning głośników STX38-300-8-AE.
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#31 12 Dec 2007 01:14   

Re: Tuning głośników STX38-300-8-AE.

Dziwna historia z tymi karkasami u Pana Kwaczora (i tylko u niego bo minął ponad rok i nic dalej w tym temacie).
Z tego co wiem (a wiem dużo o tej firmie) to żaden głośnik nigdy w stx nie był reklamowany na rzekome połamane karkasy. Na przewody prowadzące sygnał tak.

Nasuwa mi się takie oto pytanie.
Dlaczego Pan Kwaczor nie oddał na naprawę w ramach gwarancji tego rzekomo wadliwego głośnika lub co jest rzeczą oczywistą nie zażądał zwrotu środków?

Miałem dostęp do dokumentacji napraw gwarancyjnych i wiem, że żadnej naprawy dotyczącej tej kwestii nie było.

Czekam na odpowiedż z danymi do ewentualnego sprawdzenia.
Back to top

Kwaczor
Poziom 23
Poziom 23

Post#32 12 Dec 2007 08:21   

Z prostej przyczyny. Skończył się okres gwarancyjny.
Back to top

losti17
Poziom 13
Poziom 13

Post#33 30 Jan 2009 21:38   

Witam, czy te same wady posiada nowa wersja tego głośnika? Mam takie dwie sztuki, jedna gra z drugą coś się dzieje, mam zamiar odesłać głośnik na gwarancję, chodzi o to że przy średniej głośności wydobywają się dziwne "furkoczenia" z kopułki głośnika. Może to być spowodowane tym, że została kilka razy wgniecona przez mojego rocznego brata, następnie odsysana odkurzaczem? Oglądałem karkas cewki i nie widzę tam żadnych uszkodzeń, gdy przytrzymam membranę dwoma palcami z dwóch stron brzęczenie bądź furkoczenie (nie wiem jak to nazwać) ustaje. Kopułka w 2 miejscach jest mniej sztywna niż w pozostałych, to być może tego wina? Nie dostawał więcej niż 150W rms odcięty filtrem 50-250Hz. Cewka także nie ociera.
Poza tym nowa wersja posiada praktyczniejsze rozwiązanie z linkami odprowadzającymi, co pozbawia głośnika jednej z wad. Membrana nie jest przytwierdzona butaprenem, a innym klejem, jest też przymocowana bezpośrednio do resora dolnego a nie do karkasu cewki następnie do resora, zamieszczam kilka fotek.
Na jednym ze zdjęć widać jakby glut, ale wydaje mi się że był od początku, tego typu klejem jest przytwierdzony dolny resor do kosza głośnika.

Czy ktoś kto miał styczność z nowszymi wersjami tego głośnika mógłby się wypowiedzieć? Nie wiem czego to przyczyna i czy z wszystkimi się tak dzieje jeśli to nie wina kopułki.
Back to top

mateusz885
Poziom 19
Poziom 19

Post#34 17 Feb 2009 17:16   

Jeżeli wymienisz oczko przeciwpyłowe to nie wiem czy producent uzna ewentualną gwarancję. Jak wyciekło trochę kleju w miejscu łączenia to raczej nic strasznego, jeżeli nie przeszkadza on w pracy resoru. W głośniku jak zauważyłeś zostały wyeliminowane błędy konstrukcyjne w postaci stykających się cienkich linek, gdyż aktualnie są grube po przeciwnych stronach, a karkas cewki nie będzie się już krzywił ze względu na to, że membrana jest właśnie połączona bezpośrednio z dolnym resorem. Problem o wiele łatwiej można by stwierdzić namacalnie, warto skontaktować się z dystrybutorem/producentem w celu ewentualnej naprawy/wymiany nie tracąc przy tym gwarancji.
Back to top

rysiu126
Poziom 14
Poziom 14

Post#35 26 Mar 2009 22:23   

też mam tego nowego stx-a fajnie grał jak dostawał 400-500w ale chwila na przesterze i drut z cewki zszedł... :/ wymiana cewki 80 zł
Back to top

Michel424
Poziom 10
Poziom 10

Post#36 15 Apr 2009 10:31   

Te gośniki mogą wytrzymać dużo ale nie 500W rms... Jeżeli jego straszy brat miał 300W (mam takie aktualnie). Moim zdaniem nie trzeba wykonywać przeróbek jeżeli nie katuje się tych głośników w jakis specjalny sposób. A co do beymy to ma ona dużo wieksze wychuły niż stx, przynajmniej na oko było widać.
Back to top

-Maciej_
Poziom 18
Poziom 18

Post#37 23 Apr 2010 12:58   

Ja ten głośnik śmiało polecam dla początkujących. U mnie dostawał 400wat ale po dłuższym graniu czuć wyraźnie zapach przegrzanej cewki. Polecał bym na granie bez przerw wzmacniacz o mocy 400wat lecz wysterowany na jakieś 80%.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Apr 2010 12:58   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Tuning głośników STX38-300-8-AE.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
subbas na stx38/300 ogolna porazka (31)

Page generation time: 1.373 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed