| Author |
JacekWro Poziom 12

|
24 May 2007 16:02 Bezprzewodowe przesyłanie energii - Pokaz |
|
|
|
Witam wszystkich.
Poszukuję pomysłów na wykonanie prostego pokazu, ilustrującego bezprzewodowy przesył energii.
Tylko nie piszcie, żebym włączył radio :) :)
Chodzi o powtórzenie doświadczenia Hertza w nieco uwspółcześnionej formie.
Czy można prostą metodą przesłać krótki impuls energii na odległość, powiedzmy 3-5 metrów tak, by spowodować np. mignięcie LED? Od razu piszę, że nie chodzi o budowanie Cewki Tesli albo dopałki na fale KF. To, jak wiadomo, zadziałałoby na pewno, ale chodzi o coś prostszego - nie potrzebujemy pracy ciągłej, a jedynie wysokoenergetyczny impuls. Błyśnięcie LED o czasie tak krótkim jak kilka ms można dostrzec bez trudu. Zastanawiam się nad zbudowaniem zwykłego obwodu LC, ale z wysokonapięciowym kondem. Układ wytwarzałby krótką gasnącą oscylację, po impulsowym pobudzeniu go za pomocą przerwy iskrowej i dużego napięcia. Detekcja następowałaby na oddalonym LED-dzie, oczywiście nie podłączonym do żadnego źródła energii, ewentualnie LED musiałby mieć równolegle przypięty jedynie jakiś niewielki kondensatorek z detektorem szczytowym.
I tutaj moje pytanie: czy takie rozwiązanie może realnie zadziałać w podanych warunkach, jak wysokim napięciem trzeba by "szarpnąć" taki oscylator?
A może ktoś już coś takiego próbował, albo ma zupełnie inne rozwiązanie na przeprowadzenie takiego pokazu?
Dzięki z góry.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 May 2007 16:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AdioElektronik Poziom 14

|
24 May 2007 19:34 Re: Bezprzewodowe przesyłanie energii - Pokaz |
|
|
|
Z tego co wiem to na takiej zasadzie działa dioda do komórki (którą przyklejasz koło anteny) wydaje mi sie że trzeba by było wytworzyć impuls o wysokiej czestotliwosci rzędu kilku GHz. A po za tym jest taki artykuł o przesyłaniu energi: http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,3758069.html
|
|
| Back to top |
|
 |
JacekWro Poziom 12

|
24 May 2007 21:15 Re: Bezprzewodowe przesyłanie energii - Pokaz |
|
|
|
Tak, słyszałem na temat Soljacicia i temat jest ciekawy. Tam jest coś ponad 600Mhz, ale nawet gdyby upubliczniono patent, to napewno jest zaawansowana historia.
Jak pisałem, mogę zbudować dopałkę na kF,
ale musiałaby mieć setki wat;
dużo łatwiej zrobić taki wysokonapięciowy oscylator no i przez to, że czas drgań jestimpulsowy, można wpakować znaczną moc.
Jak napisałem chodzi o coś prostego, dlatego pytam o pomysły albo czy ten mój nie jest jakiś bez sensu.
Jeśli to się uda, to zaprezentuję efekty i wrzucę na forum układ. Najpierw chcę poznać jakieś opinie.
| AdioElektronik wrote: |
| wydaje mi sie że trzeba by było wytworzyć impuls o wysokiej czestotliwosci rzędu kilku GHz. |
A kilka, kilkadziesiąt Mhz nie wystarczy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 May 2007 21:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leszek.b Poziom 22

|
16 May 2008 15:35 Re: Bezprzewodowe przesyłanie energii - Pokaz |
|
|
|
Cytat: z serwisy gazeta
Marina Soljacicia o trzeciej nad ranem obudziła komórka, która przenikliwym tonem przypominała, że trzeba ją naładować. Po raz kolejny w środku nocy. W na wpół rozbudzonej głowie młodego profesora fizyki w MIT w Cambridge zakiełkowała wtedy myśl, by coś z tym zrobić. Wymyślić jakieś panaceum na wszelkie elektroniczne gadżety na baterie, które gasną w najmniej spodziewanym momencie. Najlepiej, żeby same się ładowały, kiedy potrzeba, bez podłączania do gniazdka z prądem. Bezprzewodowe przesyłanie energii na odległość? Dlaczego nie - pomyślał fizyk. - To się da zrobić.
koniec Cytatu
-----------------------------------------------
W te klocki poważnie bawiono się w latach czterdziestych .W 1954 roku w ZSRR oddano do użytku szereg linii transportu wodnego ,którego jednostki były zasilane z brzegów energią w.cz. Wreszcie w 1958 została oddana do użytku w kopalni "kantarnaja"pierwsza linia przemysłowa transportu w.cz pod stropem umieszczono dwuprzewodową linię (pętle) Zasilano tez silniki energią w.cz o mocy 2KW !! na odległość 3m w jedna i drugą stronę od linii w.cz.Tak więc nic nowego nie wymyślono a nawet jest do tyłu
Mam opisy ,stare jak świat
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 May 2008 15:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mrslawcio Poziom 11

|
25 May 2009 12:38 Re: Bezprzewodowe przesyłanie energii - Pokaz |
|
|
|
Faktycznie nie jest to nowość, warto zastanowić się nad sprawnością takiego rozwiązania. O tym niestety nie ma zbyt wiele informacji.
Pozdrawiam
Sławek
|
|
| Back to top |
|
 |
dzik84 Poziom 16

|
25 May 2009 15:44 Re: Bezprzewodowe przesyłanie energii - Pokaz |
|
|
|
Nowośc zdecydowanie nie skoro Tesla był prekursorem tego, i to na odległości mierzone w kilometrach ;)
|
|
| Back to top |
|
 |