FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 28 May 2007 14:32   

Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej

Witam!
Przymierzam się do wykonania oszacowania kosztów/zysków/opłacalności inwestycji związanych z pozyskiwaniem ze źródeł odnawialnych (małe elektrownie wodne) i odsprzedażą energii elektrycznej do sieci.
Kwestie techniczne jestem w stanie policzyć (jest o tym trochę na forum i różnych stronkach).
Interesują mnie zagadnienia formalno – prawne tzn jakie i gdzie dokumenty, zezwolenia, koncesje musi uzyskać przysłowiowy Kowalski chcąc uruchomić (zaadaptować jakiś młyn wodny) do produkcji en. el. i jej odsprzedaży do sieci (ile takie przyjemności kosztują lub od czego zależy ich koszt).
Z ogólnych informacji na ten temat znalazłem że taka działalność wymaga pozwolenia wodno-prawnego i koncesji. Natomiast co do odsprzedaży energii to nie znalazłem gdzie się to załatwia i jakich dokumentów wymaga. W taryfie mojego zakładu energetycznego jest tylko informacja, że za przyłączenie takiego obiektu pozyskującego energię z odnawialnych źródeł o mocy poniżej 5MW i projektowanej średniorocznej sprawności przemiany ogółem nie niższej niż 70% pobiera się połowę opłaty ustalonej na podstawie rzeczywistych nakładów.
To oszacowanie kosztów/zysków/opłacalności planuję przeprowadzić dla obiektów o mocach z przedziału około 3 do 20kW.
Zapraszam mających jakieś doświadczenia z tym związane do podzielenia się informacjami jak takie przedsięwzięcie wygląda od strony formalnej i prawnej.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 May 2007 14:32   

Back to top

Tomasz.W
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 28 May 2007 15:39helpful post - solution   

Re: Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej

ma3-4ysz wrote:
....Z ogólnych informacji na ten temat znalazłem że taka działalność wymaga pozwolenia wodno-prawnego i koncesji....
Kooperat wodno-prawny jest konieczny . Koncesja czyli ministerlialny świstek w Twoim przypadku nie jest potrzebna .
ma3-4ysz wrote:
....Natomiast co do odsprzedaży energii to nie znalazłem gdzie się to załatwia i jakich dokumentów wymaga...
Ja wszystko załatwiłem w Rejonie Energetycznym .
ma3-4ysz wrote:
....pobiera się połowę opłaty ustalonej na podstawie rzeczywistych nakładów....
Tego stwierdzenia to nie rozumiem . Znaczy się kto pobiera tą opłatę i na podstawie jakich nakładów .

Musisz jeszcze posiadać akt własności obiektu oraz projekt wykonany przez uprawnionego ludka .

Uniwersytet Szczeciński w roku 2003 wydał monografię "Odtwarzanie małych elektrowni wodnych" . Autorem jest Mieczysław Stefan Rudnicki . Na kupno to bym raczej nie liczył , nakład to 200 egzemplarzy . Ale Biblioteka Uniwersytecka raczej na pewno ma to w swoich zbiorach .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 May 2007 15:39helpful post - solution   

Back to top

ma3-4ysz
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 30 May 2007 09:34   

Co do tej publikacji to niestety dla mnie nie osiągalna, na polibudzie w bibliotece nie mają (jedynie tego samego autora o siłowniach wiatrowych):cry:.
Quote:
....pobiera się połowę opłaty ustalonej na podstawie rzeczywistych nakładów....

to chyba o to chodzi, że energetyka podłącza elektrownię Kowalskiego do sieci, wylicza koszty tego podłączenia (materiały robocizna) ale inkasuje połowę tej kwoty.
A co do
Quote:
Musisz jeszcze posiadać akt własności obiektu
to nie łapie, czy na dzierżawionym obiekcie to już Kowalski nie może takiej działalności prowadzić?
Quote:
Ja wszystko załatwiłem w Rejonie Energetycznym
Jeśli można wiedzieć to co po kolei trzeba było z nimi załatwić?
Szczególnie ciekawy jestem na jakich zasadach odbywa się rozliczenie za odsprzedaną energię, jak policzyć zysk za 1kWh? Dla odbiorców takie rzeczy są podane w taryfie, a dla odsprzedająch ???, czy to się może odbywa na zasadzie indywidualnej umowy z zakładem energetycznym?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 May 2007 09:34   

Back to top

Tomasz.W
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 30 May 2007 13:13helpful post - solution   

ma3-4ysz wrote:
...Co do tej publikacji to niestety dla mnie nie osiągalna...
Mam ją . Co prawda nie mam skanera ale postaram się coś wymyśleć i przesłać na meila .
ma3-4ysz wrote:
...to nie łapie, czy na dzierżawionym obiekcie to już Kowalski nie może takiej działalności prowadzić?...
Kowalski może , ale rejon energetyczny może kręcić nosem . Do czego zresztą nie ma prawa , ponieważ jest zobowiązany do zakupu każdej ilości energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych .
ma3-4ysz wrote:
...czy to się może odbywa na zasadzie indywidualnej umowy z zakładem energetycznym?
Dokładnie tak .
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej
Page 1 of 1
Similar topics
Kradzież licznika energii elektrycznej. (14)
Zużywanie energii elektrycznej. (3)
Jakosc energii elektrycznej (4)
Ceny energii elektrycznej (14)
Licznik energii elektrycznej (3)
Jakość energii elektrycznej !!! (27)
liczniki energii elektrycznej (14)
Oszczędność energii elektrycznej!(!!) (59)
pozyskiwanie energii ze slonca (3)
Resurs licznika energii elektrycznej ? (15)

Page generation time: 0.121 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed