| Author |
ma3-4ysz Poziom 20

|
28 May 2007 14:32 Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej |
|
|
|
Witam!
Przymierzam się do wykonania oszacowania kosztów/zysków/opłacalności inwestycji związanych z pozyskiwaniem ze źródeł odnawialnych (małe elektrownie wodne) i odsprzedażą energii elektrycznej do sieci.
Kwestie techniczne jestem w stanie policzyć (jest o tym trochę na forum i różnych stronkach).
Interesują mnie zagadnienia formalno – prawne tzn jakie i gdzie dokumenty, zezwolenia, koncesje musi uzyskać przysłowiowy Kowalski chcąc uruchomić (zaadaptować jakiś młyn wodny) do produkcji en. el. i jej odsprzedaży do sieci (ile takie przyjemności kosztują lub od czego zależy ich koszt).
Z ogólnych informacji na ten temat znalazłem że taka działalność wymaga pozwolenia wodno-prawnego i koncesji. Natomiast co do odsprzedaży energii to nie znalazłem gdzie się to załatwia i jakich dokumentów wymaga. W taryfie mojego zakładu energetycznego jest tylko informacja, że za przyłączenie takiego obiektu pozyskującego energię z odnawialnych źródeł o mocy poniżej 5MW i projektowanej średniorocznej sprawności przemiany ogółem nie niższej niż 70% pobiera się połowę opłaty ustalonej na podstawie rzeczywistych nakładów.
To oszacowanie kosztów/zysków/opłacalności planuję przeprowadzić dla obiektów o mocach z przedziału około 3 do 20kW.
Zapraszam mających jakieś doświadczenia z tym związane do podzielenia się informacjami jak takie przedsięwzięcie wygląda od strony formalnej i prawnej.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 May 2007 14:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomasz.W Poziom 22

Joined: 28 Oct 2004 Posts: 2050 Location: Gdańsk - Nordkapp
|
28 May 2007 15:39 Re: Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej |
|
|
|
| ma3-4ysz wrote: |
| ....Z ogólnych informacji na ten temat znalazłem że taka działalność wymaga pozwolenia wodno-prawnego i koncesji.... |
Kooperat wodno-prawny jest konieczny . Koncesja czyli ministerlialny świstek w Twoim przypadku nie jest potrzebna .
| ....Natomiast co do odsprzedaży energii to nie znalazłem gdzie się to załatwia i jakich dokumentów wymaga... |
Ja wszystko załatwiłem w Rejonie Energetycznym .
| ....pobiera się połowę opłaty ustalonej na podstawie rzeczywistych nakładów.... |
Tego stwierdzenia to nie rozumiem . Znaczy się kto pobiera tą opłatę i na podstawie jakich nakładów .
Musisz jeszcze posiadać akt własności obiektu oraz projekt wykonany przez uprawnionego ludka .
Uniwersytet Szczeciński w roku 2003 wydał monografię "Odtwarzanie małych elektrowni wodnych" . Autorem jest Mieczysław Stefan Rudnicki . Na kupno to bym raczej nie liczył , nakład to 200 egzemplarzy . Ale Biblioteka Uniwersytecka raczej na pewno ma to w swoich zbiorach .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 May 2007 15:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ma3-4ysz Poziom 20

|
30 May 2007 09:34 Re: Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej |
|
|
|
Co do tej publikacji to niestety dla mnie nie osiągalna, na polibudzie w bibliotece nie mają (jedynie tego samego autora o siłowniach wiatrowych):cry:.
| Quote: |
| ....pobiera się połowę opłaty ustalonej na podstawie rzeczywistych nakładów.... |
to chyba o to chodzi, że energetyka podłącza elektrownię Kowalskiego do sieci, wylicza koszty tego podłączenia (materiały robocizna) ale inkasuje połowę tej kwoty.
A co do
| Musisz jeszcze posiadać akt własności obiektu |
to nie łapie, czy na dzierżawionym obiekcie to już Kowalski nie może takiej działalności prowadzić?
| Ja wszystko załatwiłem w Rejonie Energetycznym |
Jeśli można wiedzieć to co po kolei trzeba było z nimi załatwić?
Szczególnie ciekawy jestem na jakich zasadach odbywa się rozliczenie za odsprzedaną energię, jak policzyć zysk za 1kWh? Dla odbiorców takie rzeczy są podane w taryfie, a dla odsprzedająch ???, czy to się może odbywa na zasadzie indywidualnej umowy z zakładem energetycznym?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2007 09:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomasz.W Poziom 22

Joined: 28 Oct 2004 Posts: 2050 Location: Gdańsk - Nordkapp
|
30 May 2007 13:13 Re: Pozyskiwanie i odsprzedaż energii elektrycznej |
|
|
|
| ...Co do tej publikacji to niestety dla mnie nie osiągalna... |
Mam ją . Co prawda nie mam skanera ale postaram się coś wymyśleć i przesłać na meila .
| ...to nie łapie, czy na dzierżawionym obiekcie to już Kowalski nie może takiej działalności prowadzić?... |
Kowalski może , ale rejon energetyczny może kręcić nosem . Do czego zresztą nie ma prawa , ponieważ jest zobowiązany do zakupu każdej ilości energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych .
| ...czy to się może odbywa na zasadzie indywidualnej umowy z zakładem energetycznym? |
Dokładnie tak .
|
|
| Back to top |
|
 |