Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Polaczenie OP7 - S7-300


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa ->Polaczenie OP7 - S7-300 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Goompas
Poziom 13
Miasto: Żary
Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Pomógł: 3
Goompas
Poziom 13
Post#1 28 Maj 2007 18:01  Autor tematu   

Polaczenie OP7 - S7-300


Witam.
Mam problem z polaczeniem sterownika S7-300 z panelem OP7.
Z tego co wyczytalem musze korzystac ze zlacza IF 1B jednak otrzymuje komunikat
$551 AS address 2 not possible

Jak ma wygladac kabel do polaczenia? Chodzi mi o schemat polaczen pinow.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
andy1955
Specjalista Automatyk
Miasto: Coburg
Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 555
Pomógł: 107
Ocena postów: 8
andy1955
Specjalista Automatyk
Post#2 28 Maj 2007 19:11    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Do połączenia OP z S7 stosuje się odpowiednie MPI/DP wtyki z terminatorami. Kabel dwużyłowy violetowy (standard).
Musisz jeszcze przydzielić MPI adresy CPU oraz OP (w Step 7 oraz w Protool).
Następnie tą konfigurację przesłać do tych urządzeń.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Goompas
Poziom 13
Miasto: Żary
Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Pomógł: 3
Goompas
Poziom 13
Post#3 28 Maj 2007 21:00  Autor tematu   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


A jakies wyjasnienie takie dla laika? :P
Podobno mozna uzyc zwyklego kabla, wtykow (jak rs232) tylko trzeba polaczyc odpowiednie piny

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pawslaw
Poziom 18
Miasto: Gorzów Wlkp.
Dołączył: 24 Paź 2003
Posty: 191
Pomógł: 26
Ocena postów: 2
pawslaw
Poziom 18
Post#4 29 Maj 2007 08:17    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Witam,
Dorzucę jeszcze, iż panel musi być w wersji DP lub DP-12 aby działało z S7 po MPI.

Pozdrawiam
Paweł

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Goompas
Poziom 13
Miasto: Żary
Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Pomógł: 3
Goompas
Poziom 13
Post#5 29 Maj 2007 08:51  Autor tematu   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Tak, mam OP7-DP
Narazie zrobilem tak, polaczylem piny 3-3, 5-5, 8-8 i nie wywala bledu ze nie ma podlaczonego sterownika.
Ale czy bedzie dzialac komunikacja?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
andy1955
Specjalista Automatyk
Miasto: Coburg
Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 555
Pomógł: 107
Ocena postów: 8
andy1955
Specjalista Automatyk
Post#6 29 Maj 2007 14:59Pomocny post    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


wystarczy 3---3 oraz 8----8 . Przy problemach dołożyć terminatory (120 Ohm) na końcach linii.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Goompas
Poziom 13
Miasto: Żary
Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Pomógł: 3
Goompas
Poziom 13
Post#7 29 Maj 2007 18:17  Autor tematu   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wyczytalem ze przy malych predkosciach nie sa potrzebne terminatory.
Zauwazylem kolejny problem, restart panela bez zadnego komunikatu po okolo 1 minucie dzialania i tak w kolko.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mik2002
Poziom 10
Dołączył: 17 Lut 2003
Posty: 13
mik2002
Poziom 10
Post#8 30 Maj 2007 10:06    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Sprawdź czy przypadkiem nie ma chwilowych spadków napięcia na zasilaniu samego OP7

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mmp21617
Poziom 11
Dołączył: 09 Cze 2004
Posty: 28
mmp21617
Poziom 11
Post#9 30 Maj 2007 21:22    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wstaw terminatory i bedzie hulało. zalezy jeszcze jaka jest odległość.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Goompas
Poziom 13
Miasto: Żary
Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Pomógł: 3
Goompas
Poziom 13
Post#10 31 Maj 2007 07:39  Autor tematu   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Dziekuje za wszystkie rady. Dziala.
Wystraczylo polaczyc piny 3-3 8-8 ale problem wynikal z tego ze polaczylem piny od strony wtyczki kabla, na wtyku w plc i op7 sa one numerowane odwrotnie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa -> Polaczenie OP7 - S7-300
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie drukarki do S7-300 lub OP7 (2)
OP7/S7-300, komunikacja Step 7 z ProTool (1)
JAK POLACZYC OP 7 Z PC? OP17 OP7 SIMATIC S7-300 (5)
Adapter do s7-300 - polaczenie przez USB ? (9)
Op7 (5)
panel OP7 (8)
op7 i s7 200 (6)
Konfiguracja OP7 (1)
OP7 PPI (3)
OP7 programowanie (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.159 seconds

elektroda.pl temat RSS