Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Polaczenie OP7 - S7-300


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Polaczenie OP7 - S7-300
Autor
Wiadomość
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Post#1 Post autora tematu 28 Maj 2007 18:01   

Polaczenie OP7 - S7-300


Witam.
Mam problem z polaczeniem sterownika S7-300 z panelem OP7.
Z tego co wyczytalem musze korzystac ze zlacza IF 1B jednak otrzymuje komunikat
$551 AS address 2 not possible

Jak ma wygladac kabel do polaczenia? Chodzi mi o schemat polaczen pinow.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2007 18:01   





Powrót do góry
   
andy1955
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 542
Miasto: Coburg

Post#2 28 Maj 2007 19:11   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Do połączenia OP z S7 stosuje się odpowiednie MPI/DP wtyki z terminatorami. Kabel dwużyłowy violetowy (standard).
Musisz jeszcze przydzielić MPI adresy CPU oraz OP (w Step 7 oraz w Protool).
Następnie tą konfigurację przesłać do tych urządzeń.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Post#3 Post autora tematu 28 Maj 2007 21:00   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


A jakies wyjasnienie takie dla laika? :P
Podobno mozna uzyc zwyklego kabla, wtykow (jak rs232) tylko trzeba polaczyc odpowiednie piny
Powrót do góry
   
pawslaw
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 24 Paź 2003
Posty: 186
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#4 29 Maj 2007 08:17   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Witam,
Dorzucę jeszcze, iż panel musi być w wersji DP lub DP-12 aby działało z S7 po MPI.

Pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2007 08:17   





Powrót do góry
   
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Post#5 Post autora tematu 29 Maj 2007 08:51   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Tak, mam OP7-DP
Narazie zrobilem tak, polaczylem piny 3-3, 5-5, 8-8 i nie wywala bledu ze nie ma podlaczonego sterownika.
Ale czy bedzie dzialac komunikacja?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2007 08:51   





Powrót do góry
   
andy1955
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 542
Miasto: Coburg

Post#6 29 Maj 2007 14:59pomocny post - solucja   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


wystarczy 3---3 oraz 8----8 . Przy problemach dołożyć terminatory (120 Ohm) na końcach linii.
Powrót do góry
   
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Post#7 Post autora tematu 29 Maj 2007 18:17   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wyczytalem ze przy malych predkosciach nie sa potrzebne terminatory.
Zauwazylem kolejny problem, restart panela bez zadnego komunikatu po okolo 1 minucie dzialania i tak w kolko.
Powrót do góry
   
mik2002
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 17 Lut 2003
Posty: 13

Post#8 30 Maj 2007 10:06   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Sprawdź czy przypadkiem nie ma chwilowych spadków napięcia na zasilaniu samego OP7
Powrót do góry
   
mmp21617
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 09 Cze 2004
Posty: 28

Post#9 30 Maj 2007 21:22   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wstaw terminatory i bedzie hulało. zalezy jeszcze jaka jest odległość.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Maj 2007 21:22   





Powrót do góry
   
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Post#10 Post autora tematu 31 Maj 2007 07:39   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Dziekuje za wszystkie rady. Dziala.
Wystraczylo polaczyc piny 3-3 8-8 ale problem wynikal z tego ze polaczylem piny od strony wtyczki kabla, na wtyku w plc i op7 sa one numerowane odwrotnie.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Polaczenie OP7 - S7-300
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie drukarki do S7-300 lub OP7 (2)
OP7/S7-300, komunikacja Step 7 z ProTool (1)
JAK POLACZYC OP 7 Z PC? OP17 OP7 SIMATIC S7-300 (5)
Adapter do s7-300 - polaczenie przez USB ? (9)
Op7 (5)
panel OP7 (8)
op7 i s7 200 (6)
Konfiguracja OP7 (1)
OP7 PPI (3)
OP7 programowanie (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS