Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Polaczenie OP7 - S7-300


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Polaczenie OP7 - S7-300
Author
Message
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Location: Żary

Post#1 Post from the author of the topic 28 May 2007 18:01   

Polaczenie OP7 - S7-300


Witam.
Mam problem z polaczeniem sterownika S7-300 z panelem OP7.
Z tego co wyczytalem musze korzystac ze zlacza IF 1B jednak otrzymuje komunikat
$551 AS address 2 not possible

Jak ma wygladac kabel do polaczenia? Chodzi mi o schemat polaczen pinow.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 May 2007 18:01   





Back to top
   
andy1955
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Joined: 28 Dec 2005
Posts: 545
Location: Coburg

Post#2 28 May 2007 19:11   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Do połączenia OP z S7 stosuje się odpowiednie MPI/DP wtyki z terminatorami. Kabel dwużyłowy violetowy (standard).
Musisz jeszcze przydzielić MPI adresy CPU oraz OP (w Step 7 oraz w Protool).
Następnie tą konfigurację przesłać do tych urządzeń.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Location: Żary

Post#3 Post from the author of the topic 28 May 2007 21:00   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


A jakies wyjasnienie takie dla laika? Razz
Podobno mozna uzyc zwyklego kabla, wtykow (jak rs232) tylko trzeba polaczyc odpowiednie piny

Helpful message? + -

Back to top
   
pawslaw
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 24 Oct 2003
Posts: 190
Location: Gorzów Wlkp.

Post#4 29 May 2007 08:17   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Witam,
Dorzucę jeszcze, iż panel musi być w wersji DP lub DP-12 aby działało z S7 po MPI.

Pozdrawiam
Paweł

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 May 2007 08:17   





Back to top
   
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Location: Żary

Post#5 Post from the author of the topic 29 May 2007 08:51   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Tak, mam OP7-DP
Narazie zrobilem tak, polaczylem piny 3-3, 5-5, 8-8 i nie wywala bledu ze nie ma podlaczonego sterownika.
Ale czy bedzie dzialac komunikacja?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 May 2007 08:51   





Back to top
   
andy1955
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Joined: 28 Dec 2005
Posts: 545
Location: Coburg

Post#6 29 May 2007 14:59helpful post - solution   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


wystarczy 3---3 oraz 8----8 . Przy problemach dołożyć terminatory (120 Ohm) na końcach linii.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 May 2007 14:59helpful post - solution   





Back to top
   
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Location: Żary

Post#7 Post from the author of the topic 29 May 2007 18:17   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wyczytalem ze przy malych predkosciach nie sa potrzebne terminatory.
Zauwazylem kolejny problem, restart panela bez zadnego komunikatu po okolo 1 minucie dzialania i tak w kolko.

Helpful message? + -

Back to top
   
mik2002
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 17 Feb 2003
Posts: 13

Post#8 30 May 2007 10:06   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Sprawdź czy przypadkiem nie ma chwilowych spadków napięcia na zasilaniu samego OP7

Helpful message? + -

Back to top
   
mmp21617
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 09 Jun 2004
Posts: 28

Post#9 30 May 2007 21:22   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wstaw terminatory i bedzie hulało. zalezy jeszcze jaka jest odległość.

Helpful message? + -

Back to top
   
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Location: Żary

Post#10 Post from the author of the topic 31 May 2007 07:39   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Dziekuje za wszystkie rady. Dziala.
Wystraczylo polaczyc piny 3-3 8-8 ale problem wynikal z tego ze polaczylem piny od strony wtyczki kabla, na wtyku w plc i op7 sa one numerowane odwrotnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Polaczenie OP7 - S7-300
Page 1 of 1
Similar topics
Podłączenie drukarki do S7-300 lub OP7 (2)
OP7/S7-300, komunikacja Step 7 z ProTool (1)
JAK POLACZYC OP 7 Z PC? OP17 OP7 SIMATIC S7-300 (5)
Adapter do s7-300 - polaczenie przez USB ? (9)
Op7 (5)
panel OP7 (8)
op7 i s7 200 (6)
Konfiguracja OP7 (1)
OP7 PPI (3)
OP7 programowanie (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.04 seconds

elektroda.pl topic RSS feed