Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Polaczenie OP7 - S7-300


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa ->Polaczenie OP7 - S7-300 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Goompas
Poziom 13
Post#1 Post autora tematu 28 Maj 2007 18:01   

Polaczenie OP7 - S7-300


Witam.
Mam problem z polaczeniem sterownika S7-300 z panelem OP7.
Z tego co wyczytalem musze korzystac ze zlacza IF 1B jednak otrzymuje komunikat
$551 AS address 2 not possible

Jak ma wygladac kabel do polaczenia? Chodzi mi o schemat polaczen pinow.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
andy1955
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 550
Miasto: Coburg

andy1955
Specjalista Automatyk
Post#2 28 Maj 2007 19:11   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Do połączenia OP z S7 stosuje się odpowiednie MPI/DP wtyki z terminatorami. Kabel dwużyłowy violetowy (standard).
Musisz jeszcze przydzielić MPI adresy CPU oraz OP (w Step 7 oraz w Protool).
Następnie tą konfigurację przesłać do tych urządzeń.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Goompas
Poziom 13
Post#3 Post autora tematu 28 Maj 2007 21:00   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


A jakies wyjasnienie takie dla laika? Razz
Podobno mozna uzyc zwyklego kabla, wtykow (jak rs232) tylko trzeba polaczyc odpowiednie piny

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pawslaw
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 24 Paź 2003
Posty: 190
Miasto: Gorzów Wlkp.

pawslaw
Poziom 14
Post#4 29 Maj 2007 08:17   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Witam,
Dorzucę jeszcze, iż panel musi być w wersji DP lub DP-12 aby działało z S7 po MPI.

Pozdrawiam
Paweł

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Goompas
Poziom 13
Post#5 Post autora tematu 29 Maj 2007 08:51   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Tak, mam OP7-DP
Narazie zrobilem tak, polaczylem piny 3-3, 5-5, 8-8 i nie wywala bledu ze nie ma podlaczonego sterownika.
Ale czy bedzie dzialac komunikacja?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
andy1955
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 550
Miasto: Coburg

andy1955
Specjalista Automatyk
Post#6 29 Maj 2007 14:59Pomocny post   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


wystarczy 3---3 oraz 8----8 . Przy problemach dołożyć terminatory (120 Ohm) na końcach linii.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Goompas
Poziom 13
Post#7 Post autora tematu 29 Maj 2007 18:17   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wyczytalem ze przy malych predkosciach nie sa potrzebne terminatory.
Zauwazylem kolejny problem, restart panela bez zadnego komunikatu po okolo 1 minucie dzialania i tak w kolko.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mik2002
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 17 Lut 2003
Posty: 13

mik2002
Poziom 5
Post#8 30 Maj 2007 10:06   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Sprawdź czy przypadkiem nie ma chwilowych spadków napięcia na zasilaniu samego OP7

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mmp21617
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 09 Cze 2004
Posty: 28

mmp21617
Poziom 8
Post#9 30 Maj 2007 21:22   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wstaw terminatory i bedzie hulało. zalezy jeszcze jaka jest odległość.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Goompas
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 123
Miasto: Żary

Goompas
Poziom 13
Post#10 Post autora tematu 31 Maj 2007 07:39   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Dziekuje za wszystkie rady. Dziala.
Wystraczylo polaczyc piny 3-3 8-8 ale problem wynikal z tego ze polaczylem piny od strony wtyczki kabla, na wtyku w plc i op7 sa one numerowane odwrotnie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa -> Polaczenie OP7 - S7-300
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie drukarki do S7-300 lub OP7 (2)
OP7/S7-300, komunikacja Step 7 z ProTool (1)
JAK POLACZYC OP 7 Z PC? OP17 OP7 SIMATIC S7-300 (5)
Adapter do s7-300 - polaczenie przez USB ? (9)
Op7 (5)
panel OP7 (8)
op7 i s7 200 (6)
Konfiguracja OP7 (1)
OP7 PPI (3)
OP7 programowanie (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS