Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Polaczenie OP7 - S7-300


  Main Page -> Forum Index -> Automation Generally ->Polaczenie OP7 - S7-300 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Goompas
Level 13
Location: Żary
Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Helped: 3
Post rating: 1
Goompas
Level 13
Post#1 28 May 2007 18:01  Topic author   

Polaczenie OP7 - S7-300


Witam.
Mam problem z polaczeniem sterownika S7-300 z panelem OP7.
Z tego co wyczytalem musze korzystac ze zlacza IF 1B jednak otrzymuje komunikat
$551 AS address 2 not possible

Jak ma wygladac kabel do polaczenia? Chodzi mi o schemat polaczen pinow.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andy1955
Specjalista Automatyk
Location: Coburg
Joined: 28 Dec 2005
Posts: 559
Helped: 108
Post rating: 11
andy1955
Specjalista Automatyk
Post#2 28 May 2007 19:11    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Do połączenia OP z S7 stosuje się odpowiednie MPI/DP wtyki z terminatorami. Kabel dwużyłowy violetowy (standard).
Musisz jeszcze przydzielić MPI adresy CPU oraz OP (w Step 7 oraz w Protool).
Następnie tą konfigurację przesłać do tych urządzeń.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Goompas
Level 13
Location: Żary
Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Helped: 3
Post rating: 1
Goompas
Level 13
Post#3 28 May 2007 21:00  Topic author   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


A jakies wyjasnienie takie dla laika? :P
Podobno mozna uzyc zwyklego kabla, wtykow (jak rs232) tylko trzeba polaczyc odpowiednie piny

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
pawslaw
Level 18
Location: Gorzów Wlkp.
Joined: 24 Oct 2003
Posts: 196
Helped: 26
Post rating: 2
pawslaw
Level 18
Post#4 29 May 2007 08:17    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Witam,
Dorzucę jeszcze, iż panel musi być w wersji DP lub DP-12 aby działało z S7 po MPI.

Pozdrawiam
Paweł

Helpful post? + 0
Back to top
Goompas
Level 13
Location: Żary
Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Helped: 3
Post rating: 1
Goompas
Level 13
Post#5 29 May 2007 08:51  Topic author   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Tak, mam OP7-DP
Narazie zrobilem tak, polaczylem piny 3-3, 5-5, 8-8 i nie wywala bledu ze nie ma podlaczonego sterownika.
Ale czy bedzie dzialac komunikacja?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andy1955
Specjalista Automatyk
Location: Coburg
Joined: 28 Dec 2005
Posts: 559
Helped: 108
Post rating: 11
andy1955
Specjalista Automatyk
Post#6 29 May 2007 14:59Helpful post    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


wystarczy 3---3 oraz 8----8 . Przy problemach dołożyć terminatory (120 Ohm) na końcach linii.

Helpful post? + 0
Back to top
Goompas
Level 13
Location: Żary
Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Helped: 3
Post rating: 1
Goompas
Level 13
Post#7 29 May 2007 18:17  Topic author   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wyczytalem ze przy malych predkosciach nie sa potrzebne terminatory.
Zauwazylem kolejny problem, restart panela bez zadnego komunikatu po okolo 1 minucie dzialania i tak w kolko.

Helpful post? + 0
Back to top
mik2002
Level 10
Joined: 17 Feb 2003
Posts: 13
mik2002
Level 10
Post#8 30 May 2007 10:06    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Sprawdź czy przypadkiem nie ma chwilowych spadków napięcia na zasilaniu samego OP7

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mmp21617
Level 11
Joined: 09 Jun 2004
Posts: 28
mmp21617
Level 11
Post#9 30 May 2007 21:22    

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Wstaw terminatory i bedzie hulało. zalezy jeszcze jaka jest odległość.

Helpful post? + 0
Back to top
Goompas
Level 13
Location: Żary
Joined: 22 Jan 2005
Posts: 123
Helped: 3
Post rating: 1
Goompas
Level 13
Post#10 31 May 2007 07:39  Topic author   

Re: Polaczenie OP7 - S7-300


Dziekuje za wszystkie rady. Dziala.
Wystraczylo polaczyc piny 3-3 8-8 ale problem wynikal z tego ze polaczylem piny od strony wtyczki kabla, na wtyku w plc i op7 sa one numerowane odwrotnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Polaczenie OP7 - S7-300
Page 1 of 1

Similar topics to polaczenie OP7 - S7-300

Podłączenie drukarki do S7-300 lub OP7 (2)
OP7/S7-300, komunikacja Step 7 z ProTool (1)
JAK POLACZYC OP 7 Z PC? OP17 OP7 SIMATIC S7-300 (5)
Adapter do s7-300 - polaczenie przez USB ? (9)
Op7 (5)
panel OP7 (8)
op7 i s7 200 (6)
Konfiguracja OP7 (1)
OP7 PPI (3)
OP7 programowanie (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.063 seconds