| Author |
bbxb Poziom 22

|
29 May 2007 18:49 Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie gra. |
|
|
|
Witam!
Posiadam amplituner Technics SA-AX720. Od jakiegoś czasu kiedy zrobiło się głośniej potencjometrem tuner ten wyłączał się - coś jakby działało zabezpieczenie jakieś [termiczne?]. Pomyślałem, że to wina końcówki mocy. Kupiłem nową, wlutowałem i teraz zupełnie nic nie słychać. Końcówka tak jakby nie działa. Sprzedawca gwarantował, że jest sprawna, ja też na pewno dobrze ją wlutowałem. Dowiedziałem się, że przed wlutowaniem takiej końcówki należy rozładować kondensatory - ja tego nie zrobiłem!!! Więc teraz wylutowałem końcówkę, rozładowałem kondensatory i wlutowałem z powrotem. Objaw jest taki, że nic nie słychać. Co się mogło stać?? Co się mogło popsuć??
POZDRAWIAM.
|
|
| Back to top |
|
 |
małpski666 Poziom 12

|
29 May 2007 19:45 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
no skoro nie rozładowales kondensatorów to Ci sie spaliła końcówka proste tzreba rozładowywać kondensatory własnie po to aby się nic nie stało końcówce mocy
|
|
| Back to top |
|
 |
bbxb Poziom 22

|
29 May 2007 23:50 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
A co powiesz na to, że wlutowałem starą końcówkę, która kiedyś grała do ,,połowy" i ona też nie działa??
WYDAJE mi się, że ta nowa końcówka jest ok. Ale może się mylę...
Czy mogły się uszkodzić jakieś inne elementy?? Co sprawdzić??
POZDRAWIAM.
Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:
Powiem więcej: kupiłem drugą nową końcówkę i już rozładowałem kondensatory i też NIC nie działa. Może tam jest jakieś zabezpieczenie??
|
|
| Back to top |
|
 |
hefid Poziom 26

|
30 May 2007 12:46 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Post był raportowany.
Przeniosłem z: Audio
na życzenie "bbxb".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2007 12:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
małpski666 Poziom 12

|
30 May 2007 13:49 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
żebym Ci mógł pomuc musze najpierw wiedzieć co to za końcówka (podaj symbol) skoro przypuszczaz ze to zabezpieczenie termiczne to spraw czy radiator sie grzeje to temperatury wysokiej, a nie zmieniales przypadkiem zestawu głosników, nie masz zwarcia na kablu?? bo to tez moze byc zabezpieczenie obciążeniowe
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2007 13:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mirek Z. Poziom 26

|
30 May 2007 14:01 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Zamiast tracić kasę na niezbyt tanie końcówki (RSN310?) trzeba było zacząć od lutów, pomiarów itp. Co jeszcze zresztą i tak wypada zrobić. Zauważę też, ze naprawa u fachowca wyszłaby pewnie taniej. Chodzi głównie o to, że wymieniasz te końcówki właściwie "w ciemno", bezzasadnie - bez upewnienia się co do usterki i jej przyczyny.
|
|
| Back to top |
|
 |
bbxb Poziom 22

|
30 May 2007 14:16 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
| Quote: |
| trzeba było zacząć od lutów, pomiarów itp. Co jeszcze zresztą i tak wypada zrobić. |
Ano... jakbym wiedział, że się przewrócę to bym usiadł. Jest nauczka na przyszłość. Co dokładnie pomierzyć? Czy brać schemat i jechać po kolei elementy na linii końcówki?
| Chodzi głównie o to, że wymieniasz te końcówki właściwie "w ciemno", bezzasadnie - bez upewnienia się co do usterki i jej przyczyny. |
W sumie zgadza się.... ale dlatego proszę Was - bardziej doświadczonych - o pomoc.
| co to za końcówka (podaj symbol) |
AUDIO POWER MODULE
Class H+
RSN 3305
H2 083122
| skoro przypuszczaz ze to zabezpieczenie termiczne to spraw czy radiator sie grzeje to temperatury wysokiej |
Nie zauważyłem jakiejś specjalnie wysokiej temapratury. Technics [jak działał] to wyłączał się przy tej samej głośności. Więc jakiś zakres czegoś musiałbyć chyba przekroczony, że tuner się wyłączał.
| a nie zmieniales przypadkiem zestawu głosników |
Nie. Od nowości działał z jednym zestawem głośników - 2 x OPUS 250W. Nic nie było zmieniane. Nie upadł, nie zalany.
| nie masz zwarcia na kablu? |
Raczej nie.... teraz dałem nowe kable i jest to samo.
POZDRAWIAM.
P.S Dziękuję Moderatorowi za przeniesienie tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mirek Z. Poziom 26

|
30 May 2007 15:28 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Schemat jest tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=247604#247604 Sprawdź, czy do prostownika jest dojście zasilania z trafo - może wiązka urwana przy trafo lub tp., następnie poszukaj luzów na płycie, po włączeniu sprawdź napięcia. Przy końcówce nie było widać upalonych rezystorków? Typ hybrydy trzy razy droższy niż myślałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 May 2007 15:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
miloon Poziom 17

|
30 May 2007 20:00 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
skoro tuner jest 2X250, to masz na drugim kanale taką samą końcówkę, rozumiem że padl jeden kanał, to zawsze możesz podmienić, chyba że czegoś nie doczytałem, bo to wydaje się dość oczywiste zamiast od razu kupować drugą
|
|
| Back to top |
|
 |
bbxb Poziom 22

|
30 May 2007 21:46 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Końcówki są inne na kanałach!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
miloon Poziom 17

|
31 May 2007 11:54 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Może coś było grzebane i jest wstawiony zamiennik na którymś kanale, zdobądź schemat i porównaj, sprawdź czy w ogóle jest zasilanie na tej końcówce i czy sygnał dochodzi,
powodzenia
poszukaj sobie opisów tych końcówek (datasheet), tam też powinny być ich aplikacje
|
|
| Back to top |
|
 |
małpski666 Poziom 12

|
31 May 2007 13:59 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
| miloon wrote: |
sprawdź czy w ogóle jest zasilanie na tej końcówce i czy sygnał dochodzi,
|
nie tyle co sygnał dochodzący ale wychodzący :D:D pomież najlepiej prad wyjściowy i porównaj z drugim kanałem, bo wydaje mi sie ciagle, że to zabezpieczenie obciązęnioiwe
|
|
| Back to top |
|
 |
Mirek Z. Poziom 26

|
31 May 2007 14:53 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
| bbxb wrote: |
| Końcówki są inne na kanałach!!! |
Tu jest jakieś nieporozumienie. Pisałeś, że wyłączała się końcówka mocy. Podstawowa końcówka mocy - od głośników FRONT - to, jak wyżej pisałem, RSN310. Wymieniałeś tymczasem RSN3305 od SURROUND - pytanie, czy w ogóle zasadnie. Tylne głośniki wcale nie muszą działać, zależy to od przełączenia trybu pracy. Pisałeś jednak, że masz 2 kolumny. Więc pod jakie wyjście są podłączone? W sumie - biorąc też pod uwagę kompletny brak pomiarów, brak danych o załączaniu - lub nie - przekaźników, chaos totalny.
|
|
| Back to top |
|
 |
bbxb Poziom 22

|
31 May 2007 17:13 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Panowie ja to Wam pisze tak jak ktoś mi dyktuje a dziś się widziałem osobiście i sytuacja jest inna. Trochę namieszałem.
Wymieniony został RSN310 a nie RSN3305. Po wymianie RSN310 i rozładowaniu C nie ma sygnału na głośnikach.
POZDRAWIAM.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2007 17:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mirek Z. Poziom 26

|
31 May 2007 17:21 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
| Mirek Z. wrote: |
| Sprawdź, czy do prostownika jest dojście zasilania z trafo - może wiązka urwana przy trafo lub tp., następnie poszukaj luzów na płycie, po włączeniu sprawdź napięcia. Przy końcówce nie było widać upalonych rezystorków? |
Czyli to nadal aktualne.
|
|
| Back to top |
|
 |
bbxb Poziom 22

|
31 May 2007 20:18 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Panowie cieszyłem się, że działa a tu DUP*.
Pogra z 10 minut i wyłącza się. Po wyłączeniu wyświetla się napis OVERLOAD [po polsku: przeciążenie, przeładowanie, nadmiar informacji]. Co może być tego przyczyną?? Sprawdziłem już chyba wszystko....
Pomocy..... :-(
POZDRAWIAM.
|
|
| Back to top |
|
 |
miloon Poziom 17

|
31 May 2007 20:43 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Któraś końcówka się musi za bardzo grzać, dobrze posmarowałeś pastą pod radiator?
Albo gdzieś masz zwarcie i przez to za duży pobór prądu, popatrz co się grzeje "za bardzo"
|
|
| Back to top |
|
 |
Mirek Z. Poziom 26

|
01 Jun 2007 13:06 Re: Technics SA-AX720 [amplituner] po wymianie końcówki nie |
|
|
|
Zadziałanie zabezpieczenia może mieć kilka przyczyn. Oprócz wymienionych wyżej również np. zmiana parametrów któregoś z rezystorów, brak - po czasie - symetrii napięć zasilających (ogólnie - elektrolity, również małe przy końcówce) itp. Protect wyłącza z reguły po pojawieniu się składowej stałej napięcia na wyjściach głośnikowych. Może warto odłączyć (na próbę) drugą, nieużywaną końcówkę?
|
|
| Back to top |
|
 |