Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Bulik
Level 13
Location: Kluczbork woj.Opole
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Helped: 1
Bulik
Level 13
Post#1 29 May 2007 22:48  Topic author   

Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Witam.
Nie mogę znaleść usterki. Po załączeniu spawania napięcie na wyjściu jest prawidłowe natomiast nie ma prądu spawania. Po dotknięciu do masy jest tylko małe iskrzenie i na tym koniec. Mam jeszcze inną spawarkę tej samej firmy lecz mniejszej mocy (250) . Ma taką samą elektronikę lecz różni się tylko tym że ma podajnik w sobie no i oczywiście mniejszej mocy podzespoły. W niej jest mały prąd spawania ale coś tam smarka. Po podmianie płytek zachowuje się tak samo. Więc płytki są chyba sprawne. Co może być przyczyną tych usterek bo już chyba wszystko sprawdziałem i wygląda OK.
Proszę o jakieś sugestie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PIXOSTAT
Level 24
Location: Kluczbork
Joined: 05 Nov 2005
Posts: 546
Helped: 52
Post rating: 38
PIXOSTAT
Level 24
Post#2 29 May 2007 23:15Helpful post    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Tyrystoryyy... - a raczej czy są prawidłowo wyzwalane? Wg moich doświadczeń padają płytki sterujące - zazwyczaj tak samo lub trafa synchronizacji.


Witamy Kluczbork!

Tu jest schemat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=180660

Zobacz też:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=706823
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=486945

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Bulik
Level 13
Location: Kluczbork woj.Opole
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Helped: 1
Bulik
Level 13
Post#3 29 May 2007 23:20  Topic author   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Witam Kluczbork
Koło nich to jest tylko dioda (sprawna). Jak zbudować mostek do pomiaru tyrystorów z takim prądem. Nie bardzo można znaleść na necie coś wiarygodnego bo wiele schematów się znacznie różni. Elektronikę na płytkach sprawdziłem (scalaki 741, 7400 i inne półprzewodniki oraz inne znaczące sprawy) Na płytce nr 1 generator działa, zasilacz 5V ma 4,6V ale chyba to nie przeszkadza, zasilacz symetryczny ma na wyjściu +13,8 i -13,8 V więc ok. Nie mogę dokładnie sprawdzić części regulacji napięcia bo jest na wzmacniaczach operac. a mój tester pokazuje że są sprawne (ale czy na pewno?)

Helpful post? + 0
Back to top
PIXOSTAT
Level 24
Location: Kluczbork
Joined: 05 Nov 2005
Posts: 546
Helped: 52
Post rating: 38
PIXOSTAT
Level 24
Post#4 29 May 2007 23:30    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


W linkach powyżej masz podany układ do sprawdzania tyrystorów...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Bulik
Level 13
Location: Kluczbork woj.Opole
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Helped: 1
Bulik
Level 13
Post#5 29 May 2007 23:47  Topic author   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Schemat mam. I wydawało mi się że to pestka ale się myliłem. Linki naświetliły mi problem. Wielkie dzieki za pomoc. Jesze jedno pytanko. W tej mniejszej (Tyros-250) jak zamieniłem fazy na styczniku to nie było prądu spawania, natomiast właściciel mówił że podłączaj do innego gniazda z odwrotnym kierunkiem wirowania i też spawała (jak była 100% sprawna). Czy są czułe na kierunek wirowania faz ?

Helpful post? + 0
Back to top
PIXOSTAT
Level 24
Location: Kluczbork
Joined: 05 Nov 2005
Posts: 546
Helped: 52
Post rating: 38
PIXOSTAT
Level 24
Post#6 29 May 2007 23:57    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Raczej nie:D ale, w moim automacie DDR-owym jest czujnik pracy wentylatora, jak obrócisz fazy, wentylator kręci w drugą stronę i nie dmucha na klapkę z krańcówką, a ta nie pozwala na załączenie reszty - świeci a nie działa - cała filozofia. Czy tak jest w Twoim Tyrosie - nie wiem :sm7: nie rozbierałem takiego jeszcze...:D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Bulik
Level 13
Location: Kluczbork woj.Opole
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Helped: 1
Bulik
Level 13
Post#7 30 May 2007 00:03  Topic author   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Wielkie dzięki.Mam nadzeiję że te informacje przyniosą jutro skutek. :D

Helpful post? + 0
Back to top
PIXOSTAT
Level 24
Location: Kluczbork
Joined: 05 Nov 2005
Posts: 546
Helped: 52
Post rating: 38
PIXOSTAT
Level 24
Post#8 30 May 2007 00:11    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Myślałem nad tym Tyrosem - jeżeli synchronizacja jest brana przed stycznikiem (a raczej tak) a trafo po styczniki (też raczej tak:D) to zamieniając kabelki na styczniku kaszani się całą synchronizację a wtedy prądy wyjściowy diabli wzięli :D. Natomiast zamiana kierunku faz na zasilaniu nie ma w takim przypadku znaczenia - synchro jest OK - chyba że znów mamy DDR jak mój:D

Helpful post? + 0
Back to top
Bulik
Level 13
Location: Kluczbork woj.Opole
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Helped: 1
Bulik
Level 13
Post#9 02 Jun 2007 10:47  Topic author   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Witam ponownie
Mam nadal problem z TYROSEM. Po wymianie stycznika mocy nastąpił problem z regulacją prądu. Myślałem że zamieniono synchronizacje. Zmieniłem już wszystkie kombinacje i jest różnie ale nadal na niższym zaktesie jest większy prąd spawania niż na wyższym (powinno być odwrotnie) i brak reakcji na potencjometr.Napięcie sterowania pracuje poprawnie tj. w czasie regulacji w górę rośnie od 0,8 do 3,3V a na wyjściu ma cały czas 35V bez obciążenia a w czasie spawania ok 30V a przecież to maksymalny zakres. Tyrystory są sprawne (w czasie pomiaru wszystkie pokazują zbliżone wyniki) . Czy jest możliwe że ktoś zamienił płytki tyrystorów a to ma wpływ na taką pracę? Pilnie proszę o jakieś informacje.

Helpful post? + -1
Back to top
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Olsztyn
Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5478
Helped: 171
Post rating: 75
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#10 02 Jun 2007 11:38    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Daj sztuczne obciążenie , np grzałkę ze 2 kW, i podłącz oscyloskop - wtedy będziesz widział czy tyrystory są prawidłowo sterowane.

Helpful post? + 0
Back to top
Bulik
Level 13
Location: Kluczbork woj.Opole
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Helped: 1
Bulik
Level 13
Post#11 02 Jun 2007 13:40  Topic author   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Jeszcze jedno spostrzeżenie. Jak połączyłem wszystko zgodnie ze schematem to chyba bierze duży prąd bo mi prawie natychmiast wywala S193 B20 (a nastawa prądu jest na minimum) a jak zmieniam synchronizacje to na jednej jest iskrzenie jak z baterii a na innych spawa ale problem z regulacją. Co do grzałki to nie mam pod ręką. Może jakiś inny sposób? Jak sfazować tyrystory mając oscyloskop 1-no kanałowy? (staroć jeszcze prod.ZSRR ale sprawny ma knanał X i Y)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Olsztyn
Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5478
Helped: 171
Post rating: 75
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#12 02 Jun 2007 16:38    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Napisałem Ci dokładnie jak masz to zrobić!

Helpful post? + 0
Back to top
Bulik
Level 13
Location: Kluczbork woj.Opole
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Helped: 1
Bulik
Level 13
Post#13 04 Jun 2007 08:00  Topic author   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Zrobiłem jak pisałeś. Napięcie nadal jest maksymalne. Jak powinien wyglądać przebieg?. Czy mają to być same góry sinusoidy, czy coś w rodzaju trójkątów( czytałem o fazowaniu mostka i tam właśnie tak było). Fazy ustawiłem tak że odczyt jest bez zakłueń i wszystkie okresy równe ale czy nie powinno być już na tym poziomie regulacji napięcia( mam cały czas maksymalne 35V), czy ono się dopiero obniży przy załączeniu łuku? Po zmianie płytek na inny komplet jest to samo(ale nie wiem czy są sprawne).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Olsztyn
Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5478
Helped: 171
Post rating: 75
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#14 04 Jun 2007 16:25Helpful post    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Przy regulacji przebieg musi zmieniać kształt.

Helpful post? + 0
Back to top
Bulik
Level 13
Location: Kluczbork woj.Opole
Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Helped: 1
Bulik
Level 13
Post#15 05 Jun 2007 07:40  Topic author   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Witam
TYROS odpalił ale dopiero jak mu podłączyłem małą opornice ~3om pojawiły się inne przebiegi i na tej podstawie można było dokonać regulacji. Teraz został TEP do zrobienia ale mam już większy zasób wiedzy więc chyba nie będzie aż takich problemów.

Helpful post? + 0
Back to top
kruklife
Level 13
Location: radomsko
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 117
Post rating: 4
kruklife
Level 13
Post#16 16 May 2008 17:43    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Podłącze sie pod temat żeby nowego nie zakładać...

mam pytanko jaka jest wartość napięcia na wyjściu mostka diodowego pomocniczego ( na diodach 10A ) oraz międzyfazowego na zasilaniu tego mostka w migomacie TEP 401 ?

Może ma ktoś albo naprawia i mogłby mi zmierzyć? bardzo prosze.

Helpful post? + 0
Back to top
jozek_d
Level 17
Location: Opole
Joined: 30 Dec 2006
Posts: 201
Helped: 14
Post rating: 12
jozek_d
Level 17
Post#17 18 May 2008 15:07    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Poco ci te napięcia. Napisz lepiej jaki masz problem.
Napięcia między fazowe na zasilaniu mostka muszą być przede wszystkim równe. Zresztą spawarka będzie spawać nawet bez tego mostka, tylko trochę gorzej .

Helpful post? + 0
Back to top
kruklife
Level 13
Location: radomsko
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 117
Post rating: 4
kruklife
Level 13
Post#18 18 May 2008 23:29    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


no własnie chodzi żeby lepiej spawała i chce zamotać ten mostek...
transformator główny mam z tyrosa 250, tam nie ma odczepów na wtórnym tak jak to ma miejsce w TEP 401 znam wartości rezystorów włączonych za mostkiem i znając napięcia obliczę sobie jaki jest prąd w TEP,
dalej znając jaki jest prąd w TEP taki przyjmę w tyrosie oraz wiedząc jakie jest napięcie w moim tyrosie ( międzyfazowe 28V) dobiorę opory. Mostek w tyrosie podepnę bezpośrednio do trafo głównego

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
jozek_d
Level 17
Location: Opole
Joined: 30 Dec 2006
Posts: 201
Helped: 14
Post rating: 12
jozek_d
Level 17
Post#19 20 May 2008 18:55    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Oto schemat Tyrosa-251.
Jest to nowsza wersja Tyrosa-250 właśnie już z mostkiem pomocniczym i rezystorami. Układ rezystorów jest nieco inny niż w TEP-401 dobrany do taj spawarki. Są tam zastosowane cztery rezystory 4,7om / 50W , po dwa równolegle.
Ważne by były zamontowane tak żeby wentylator dmuchał bezpośrednio na nie, w przeciwnym wypadku się spalą.
Jeśli jesteś zainteresowany to mam takie rezystory na zbyciu i mogę je dla ciebie wystawić na Allegro.

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top
kruklife
Level 13
Location: radomsko
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 117
Post rating: 4
kruklife
Level 13
Post#20 21 May 2008 15:47    

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Wielkie dzięki
byłbym zainteresowany tymi rezystorami, a jaka by cena była? a masz może dławik od tyrosa 250 albo 251 albo z Tep 401 poszukuje go usilnie..
ze schematu wynika ze dławik tyrosa 251 ma odczep a 250 go nie ma..
w sumie z odczepem lepiej można regulować indukcyjność....

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy
Page 1 of 1

Similar topics to automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy

Automat spawalniczy ozas TEP-630 dziwne zachowanie (1)
Płytka TE 401 półautomatu TEP 401 Ozas Opole -wartości elementów (2)
Jaki podajnik do Ozas TEP 800 ? (13)
Spawarka OZAS tep 630 nie zapala łuku. (4)
TEP 401 jaki to przekaznik (2)
Wartości elementów na mostku glównym TEP 401/TYROS 250 (5)
Spawarka Ozas magomig 401 E (18)
OZAS DEP 401 - potrzebny schemat (2)
Automat spawalniczy Minimag 161- schemat. (8)
Migomaty ozas dep 631 i dep 401 - instrukcja obsługi (15)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.13 seconds