Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
alek111
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 12 Sie 2004
Posty: 16
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
alek111
Poziom 6
Post#1 01 Cze 2007 11:31  Autor tematu   

Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam

niedawno kupiłem sprężarkę ale niestety nie ma ona żadnego włącznika i uruchamiam ją bezpośrednio przez kable od silnika, także wyłącznik ciśnieniowy nie jest podłączony

zwykła sprężakra, silnik 3 fazowy 3,5 kw, głowica WAN, rok prod 1995, wyłącznik typu LCA

chodzi mi o podłączenie wyłącznika odpowiedzialnego za ciśnienie w zbiorniku

czy ktoś z grupowiczów mógłby mi poradzić jak zrobić włącznik i podłączyć go do wyłącznika ciśnieniowego ?

z góry dziękuje za odp.

pozdr
Alek

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
waldekg
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: "-"
Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 1157
Pomógł: 69
Ocena postów: 8
waldekg
Poziom 21
Post#2 01 Cze 2007 11:44    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Podaj więcej danych,moc,rodzaj wyłącznika ciśnieniowego,czy silnik jest 3-fazowy?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 744
Pomógł: 63
Ocena postów: 14
wola
Poziom 19
Post#3 01 Cze 2007 12:19Pomocny post    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam. Jeśli "ciśnieniowy" oznacz wyłącznik sterujący ciśnieniem powietrza w zbiorniku, to wystarczy zasilanie silnika przepuścić przez jego styki.Oczywiście należy dostosować (nie przeciążać wyłącznika)obciążalność styków do mocy silnika.Samo załączanie możesz zrealizować na standardowym wyłączniku krzywkowym(pakietowym), lub styczniku.Powinieneś sprawdzić jaka jest obciążalność wyłącznika (powinien mieć podane Un i In -napięcie i prąd znamionowy).Na tej podstawie będziesz wiedział czy możesz bezpośrednio zasilić silnik przez wyłącznik

Jak masz na myśli "ciśnieniowy" od oleju kompresora ,to musisz go wpiąć w sterowanie np.stycznika (by kompresor nie pracował jak jest brak smarowania)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4188
Pomógł: 248
Ocena postów: 50
mczapski
Poziom 24
Post#4 01 Cze 2007 15:00Pomocny post    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


O ile pamiętam wyłącznik LCA posiada trzy styki o dość dużej obciążalności (zależne od cyfry). Tak więc tenże wyłącznik do sieci a z niego do silnika (trzy fazy). Jest jednak pewien problem. Mianowicie układ powinien być zabezpieczony przeciążeniowo najlepiej przez wyłączniki termiczne również w szereg z układem. I rozumiem, że wyłącznik znajduje sią jak to bywało przy zbiorniku.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
vcc
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Zwoleń
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1129
Pomógł: 76
Ocena postów: 20
vcc
Poziom 21
Post#5 01 Cze 2007 15:14    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Jak piszą koledzy, możesz ściągnąć "żywcem" układ jaki jest przy hydroforze do wody, z włącznikiem termicznym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
alek111
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 12 Sie 2004
Posty: 16
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
alek111
Poziom 6
Post#6 01 Cze 2007 15:22  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


OK, ale mam jeszcze pytanko, ten wyłącznik przeciążeniowy w takim razie w którym miejscu ma być zamontowany, gdzi można go kupić ?


natomiast sam wyłącznik ciśnieniowy znajduje się na zbiorniku





pozdr
Alek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
vcc
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Zwoleń
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1129
Pomógł: 76
Ocena postów: 20
vcc
Poziom 21
Post#7 01 Cze 2007 15:29Pomocny post    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Włącznik przeciążeniowy montujemy przed wł. ciśnieniowym a takowy nabędziesz w większości sklepów elektr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
AndM
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: mazowsze
Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 310
Pomógł: 2
Ocena postów: 11
AndM
Poziom 16
Post#8 01 Cze 2007 21:24    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam
Robiłem kiedyś sterowanie silnika sprężarki wyłącznikiem ciśnieniowym od hydroforu, ale trzeba go trochę podregulować. Normalnie taki wyłącznik podczas pracy przy hydroforze wyłącza silnik przy ciśnieniu ok 3,5 atmosfery, a tobie potrzeba, żeby przy tym ciśnieniu się włączył silnik.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 744
Pomógł: 63
Ocena postów: 14
wola
Poziom 19
Post#9 02 Cze 2007 07:51    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam.Wyłacznik ciśnieniowy z hydroforu nie jest dobrym rozwiązaniem;
w sprężarce ciśnieniowy ma taką budowę ,że po wyłączeniu w samej sprężarce ciśnienie spada do zera ,dzięki czemu łatwiejszy jest rozruch.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie przeciążeniowe,to może wyłącznik PKZM0
Więcej na stronie www.moeller.pl .
Bardzo dobre są rozwiązania elektroniczne ,ale są drogie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
numerek12
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: trójmiasto
Dołączył: 29 Maj 2005
Posty: 544
Pomógł: 15
Ocena postów: 3
numerek12
Poziom 18
Post#10 02 Cze 2007 21:45    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


hmm a gdzie leży problem ?

wystarczy wejść w google i znaleść karte katalogową wyłacznika LCA i po zabawie

sprężarka to sprężarka a nie rakieta co by trza było pisać wypracowania na temat podłaczenia i zabezpieczania
gdyby trza było zabezpieczać silnik to fabrykla (WAN ) z pewnością zamontowałaby termik
mam 2 srężarki WAN i jedną ASPA i żadna nie ma zabezpieczenia silnika !

panowie nie róbcie z każdej sprawy nie wiadomo jakiego problemu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4188
Pomógł: 248
Ocena postów: 50
mczapski
Poziom 24
Post#11 04 Cze 2007 08:56    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Do kolego numerek12. Raczej faktycznie nie jest to wielka filozofia ale skoro ktoś ma problem to próbujemy pomóc. A poza tym jeśli masz oryginalną instalację w tych sprężarkach to przyjrzyj się dobrze. Mianowicie jak włączasz te sprężarki.
Oczywiście wyłącznik przeciążenuiowy nie jest absolutnie konieczny, lecz poprawia komfort pracy a kosztuje w zależności od przyjętego rozwiązania od 20 d0 50 PLN. Sprężarki mają do siebie to, iż przy intensywnej pracy silnik potrafi osiągać wysokie temperatury.
Dla osoby zainteresowanej. Wyłącznik przeciążeniowy (bezpiecznik termiczny) montujemy na wejściu zasilania aby uniknąć przypadkowych zdarzeń. Cała filozofia na temat wyłącznika ciśnieniowego bez praktycznego znaczenia. Jak już podłączysz to zacznij dyskutować jeśli będą problemy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 744
Pomógł: 63
Ocena postów: 14
wola
Poziom 19
Post#12 04 Cze 2007 12:12    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


numerek12 napisał:
hmm a gdzie leży problem ?

wystarczy wejść w google i znaleść karte katalogową wyłacznika LCA i po zabawie

sprężarka to sprężarka a nie rakieta co by trza było pisać wypracowania na temat podłaczenia i zabezpieczania
gdyby trza było zabezpieczać silnik to fabrykla (WAN ) z pewnością zamontowałaby termik
mam 2 srężarki WAN i jedną ASPA i żadna nie ma zabezpieczenia silnika !

panowie nie róbcie z każdej sprawy nie wiadomo jakiego problemu


Witam. Jeśli zastanawiasz się kolego nad problemem ,to poczytaj 1 post autora Zabezpieczenie co najmiej przeciążeniowe moim zdaniem powinno być ,chocby ze wzgledu na silnik 3~fazowy a nie 1~fazowy (choc i w tym przypadku też ma byc).Zasada jest prosta;koszt spalenia silnika ,a koszt zabezpieczenia(dodatkowo sygnał o problemach)

mczapski napisał:
Cała filozofia na temat wyłącznika ciśnieniowego bez praktycznego znaczenia


Mógłby kolega to jaśniej napisać?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mczapski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4188
Pomógł: 248
Ocena postów: 50
mczapski
Poziom 24
Post#13 04 Cze 2007 14:52    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


A mógłbym. Wywody w stylu zastosowania do wody, powietrza lub innego medium bez znaczenia dla tego problemu. Człowiek nie chce pisać pracy dyplomowej tylko podłączyć urządzenie. A wyłącznik ciśnieniowy jest standardowym wyposażeniem tegoż. I nie mylimy z zabezpieczeniem smarowania sprężarki (WANy chyba nigdy tego nie miały). Dziękuję nie podejmuję dalszej dyskusji.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
numerek12
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: trójmiasto
Dołączył: 29 Maj 2005
Posty: 544
Pomógł: 15
Ocena postów: 3
numerek12
Poziom 18
Post#14 04 Cze 2007 20:55    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


panowie
nie pisałbym tego co napisałem gdyby nie to że od jakiegoś czasu obserwuję dziwną praktykę na elce
mianowicie -ktoś prosi o pomoc w błachej sprawie a pojawiają się posty nakłaniające autora postu do nie wiadomo jakich nakładów pieniężnych itd

podłaczenie sprężarki to bardzo prosta sprawa !!!
wystarczy ściągnąć dtr-kę do wyłacznika LCA-3 a tam jest wsio napisane a nawet namalowane
żadna sprężarka nie ma zabezpieczenia silnika i zastanówcie się choć trochę na tym że mącicie człowiekowi w głowie
nakupuje cudaków zamontuje i .........i wlaśnie co ?
sprężarka będzie lepiej chodziła czy co ?
te silniki się nie spalą bo są dobrane tak że prędzej wysiądzie korbowód jak silnik !!

nie jestem elektrykiem ale naprawdę czytając niektóre posty to ręce opadają -za chwilę się okaże że do krajzegi trza kupić sterownik PLC

pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jasiek76
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Warszawa
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 6
jasiek76
Poziom 3
Post#15 04 Cze 2007 21:46    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam. Kolego numerek12 jeśli uważasz że silnik w sprężarce jest nie do spalenia to się grubo mylisz. A co w przypadku braku fazy?

Do autora tematu. Jako wyłącznik główny sprężarki i zabezpieczenie przed przeciążeniem podłącz wyłącznik typu M611 lub M612 prod. Legranda w obudowie to powinno załatwić twój problem. Dostaniesz go w każdej hurtowni el. Koszt niewielki, montaż i nastawa członu termicznego proste tak że powodzenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wyłącznik ciśnieniowy Grudzią - Wyłącznik ciśnieniowy nie załącza pompy (1)
Wyłącznik ciśnieniowy 230 jak zastosować do silnika 400V (25)
Wyłącznik ciśnieniowy zabezpieczający? (6)
Wyłącznik ciśnieniowy LC1 (1)
Wyłącznik ciśnieniowy italtecnica pm/5 (3)
Wyłącznik ciśnieniowy kompresora (17)
Wyłącznik ciśnieniowy i zawór zwrotny (12)
Wyłącznik ciśnieniowy-ustawnienie ciśnienia. (8)
LOGO! - Programowanie, wyłącznik ciśnieniowy 4-20mA (5)
wyłącznik ciśnieniowy hydroforu lgt4 (2-3,5 bar) (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS