Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
alek111
Level 9
Joined: 12 Aug 2004
Posts: 16
Helped: 1
Post rating: 1
alek111
Level 9
Post#1 01 Jun 2007 11:31  Topic author   

Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam

niedawno kupiłem sprężarkę ale niestety nie ma ona żadnego włącznika i uruchamiam ją bezpośrednio przez kable od silnika, także wyłącznik ciśnieniowy nie jest podłączony

zwykła sprężakra, silnik 3 fazowy 3,5 kw, głowica WAN, rok prod 1995, wyłącznik typu LCA

chodzi mi o podłączenie wyłącznika odpowiedzialnego za ciśnienie w zbiorniku

czy ktoś z grupowiczów mógłby mi poradzić jak zrobić włącznik i podłączyć go do wyłącznika ciśnieniowego ?

z góry dziękuje za odp.

pozdr
Alek

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
waldekg
Level 28
Location: "-"
Joined: 06 Jul 2006
Posts: 1157
Helped: 69
Post rating: 12
waldekg
Level 28
Post#2 01 Jun 2007 11:44    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Podaj więcej danych,moc,rodzaj wyłącznika ciśnieniowego,czy silnik jest 3-fazowy?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wola
Level 26
Joined: 01 Apr 2005
Posts: 748
Helped: 63
Post rating: 18
wola
Level 26
Post#3 01 Jun 2007 12:19Helpful post    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam. Jeśli "ciśnieniowy" oznacz wyłącznik sterujący ciśnieniem powietrza w zbiorniku, to wystarczy zasilanie silnika przepuścić przez jego styki.Oczywiście należy dostosować (nie przeciążać wyłącznika)obciążalność styków do mocy silnika.Samo załączanie możesz zrealizować na standardowym wyłączniku krzywkowym(pakietowym), lub styczniku.Powinieneś sprawdzić jaka jest obciążalność wyłącznika (powinien mieć podane Un i In -napięcie i prąd znamionowy).Na tej podstawie będziesz wiedział czy możesz bezpośrednio zasilić silnik przez wyłącznik

Jak masz na myśli "ciśnieniowy" od oleju kompresora ,to musisz go wpiąć w sterowanie np.stycznika (by kompresor nie pracował jak jest brak smarowania)

Helpful post? + +1
Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4237
Helped: 252
Post rating: 87
mczapski
Level 38
Post#4 01 Jun 2007 15:00Helpful post    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


O ile pamiętam wyłącznik LCA posiada trzy styki o dość dużej obciążalności (zależne od cyfry). Tak więc tenże wyłącznik do sieci a z niego do silnika (trzy fazy). Jest jednak pewien problem. Mianowicie układ powinien być zabezpieczony przeciążeniowo najlepiej przez wyłączniki termiczne również w szereg z układem. I rozumiem, że wyłącznik znajduje sią jak to bywało przy zbiorniku.

Helpful post? + 0
Back to top
vcc
Level 29
Location: Zwoleń
Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1363
Helped: 82
Post rating: 38
vcc
Level 29
Post#5 01 Jun 2007 15:14    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Jak piszą koledzy, możesz ściągnąć "żywcem" układ jaki jest przy hydroforze do wody, z włącznikiem termicznym.

Helpful post? + 0
Back to top
alek111
Level 9
Joined: 12 Aug 2004
Posts: 16
Helped: 1
Post rating: 1
alek111
Level 9
Post#6 01 Jun 2007 15:22  Topic author   

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


OK, ale mam jeszcze pytanko, ten wyłącznik przeciążeniowy w takim razie w którym miejscu ma być zamontowany, gdzi można go kupić ?


natomiast sam wyłącznik ciśnieniowy znajduje się na zbiorniku





pozdr
Alek

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vcc
Level 29
Location: Zwoleń
Joined: 21 Mar 2007
Posts: 1363
Helped: 82
Post rating: 38
vcc
Level 29
Post#7 01 Jun 2007 15:29Helpful post    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Włącznik przeciążeniowy montujemy przed wł. ciśnieniowym a takowy nabędziesz w większości sklepów elektr.

Helpful post? + 0
Back to top
AndM
Level 17
Location: mazowsze
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 310
Helped: 2
Post rating: 13
AndM
Level 17
Post#8 01 Jun 2007 21:24    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam
Robiłem kiedyś sterowanie silnika sprężarki wyłącznikiem ciśnieniowym od hydroforu, ale trzeba go trochę podregulować. Normalnie taki wyłącznik podczas pracy przy hydroforze wyłącza silnik przy ciśnieniu ok 3,5 atmosfery, a tobie potrzeba, żeby przy tym ciśnieniu się włączył silnik.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wola
Level 26
Joined: 01 Apr 2005
Posts: 748
Helped: 63
Post rating: 18
wola
Level 26
Post#9 02 Jun 2007 07:51    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam.Wyłacznik ciśnieniowy z hydroforu nie jest dobrym rozwiązaniem;
w sprężarce ciśnieniowy ma taką budowę ,że po wyłączeniu w samej sprężarce ciśnienie spada do zera ,dzięki czemu łatwiejszy jest rozruch.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie przeciążeniowe,to może wyłącznik PKZM0
Więcej na stronie www.moeller.pl .
Bardzo dobre są rozwiązania elektroniczne ,ale są drogie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
numerek12
Level 21
Location: trójmiasto
Joined: 29 May 2005
Posts: 547
Helped: 15
Post rating: 8
numerek12
Level 21
Post#10 02 Jun 2007 21:45    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


hmm a gdzie leży problem ?

wystarczy wejść w google i znaleść karte katalogową wyłacznika LCA i po zabawie

sprężarka to sprężarka a nie rakieta co by trza było pisać wypracowania na temat podłaczenia i zabezpieczania
gdyby trza było zabezpieczać silnik to fabrykla (WAN ) z pewnością zamontowałaby termik
mam 2 srężarki WAN i jedną ASPA i żadna nie ma zabezpieczenia silnika !

panowie nie róbcie z każdej sprawy nie wiadomo jakiego problemu

Helpful post? + 0
Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4237
Helped: 252
Post rating: 87
mczapski
Level 38
Post#11 04 Jun 2007 08:56    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Do kolego numerek12. Raczej faktycznie nie jest to wielka filozofia ale skoro ktoś ma problem to próbujemy pomóc. A poza tym jeśli masz oryginalną instalację w tych sprężarkach to przyjrzyj się dobrze. Mianowicie jak włączasz te sprężarki.
Oczywiście wyłącznik przeciążenuiowy nie jest absolutnie konieczny, lecz poprawia komfort pracy a kosztuje w zależności od przyjętego rozwiązania od 20 d0 50 PLN. Sprężarki mają do siebie to, iż przy intensywnej pracy silnik potrafi osiągać wysokie temperatury.
Dla osoby zainteresowanej. Wyłącznik przeciążeniowy (bezpiecznik termiczny) montujemy na wejściu zasilania aby uniknąć przypadkowych zdarzeń. Cała filozofia na temat wyłącznika ciśnieniowego bez praktycznego znaczenia. Jak już podłączysz to zacznij dyskutować jeśli będą problemy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wola
Level 26
Joined: 01 Apr 2005
Posts: 748
Helped: 63
Post rating: 18
wola
Level 26
Post#12 04 Jun 2007 12:12    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


numerek12 wrote:
hmm a gdzie leży problem ?

wystarczy wejść w google i znaleść karte katalogową wyłacznika LCA i po zabawie

sprężarka to sprężarka a nie rakieta co by trza było pisać wypracowania na temat podłaczenia i zabezpieczania
gdyby trza było zabezpieczać silnik to fabrykla (WAN ) z pewnością zamontowałaby termik
mam 2 srężarki WAN i jedną ASPA i żadna nie ma zabezpieczenia silnika !

panowie nie róbcie z każdej sprawy nie wiadomo jakiego problemu


Witam. Jeśli zastanawiasz się kolego nad problemem ,to poczytaj 1 post autora Zabezpieczenie co najmiej przeciążeniowe moim zdaniem powinno być ,chocby ze wzgledu na silnik 3~fazowy a nie 1~fazowy (choc i w tym przypadku też ma byc).Zasada jest prosta;koszt spalenia silnika ,a koszt zabezpieczenia(dodatkowo sygnał o problemach)

mczapski wrote:
Cała filozofia na temat wyłącznika ciśnieniowego bez praktycznego znaczenia


Mógłby kolega to jaśniej napisać?

Helpful post? + 0
Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4237
Helped: 252
Post rating: 87
mczapski
Level 38
Post#13 04 Jun 2007 14:52    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


A mógłbym. Wywody w stylu zastosowania do wody, powietrza lub innego medium bez znaczenia dla tego problemu. Człowiek nie chce pisać pracy dyplomowej tylko podłączyć urządzenie. A wyłącznik ciśnieniowy jest standardowym wyposażeniem tegoż. I nie mylimy z zabezpieczeniem smarowania sprężarki (WANy chyba nigdy tego nie miały). Dziękuję nie podejmuję dalszej dyskusji.

Helpful post? + 0
Back to top
numerek12
Level 21
Location: trójmiasto
Joined: 29 May 2005
Posts: 547
Helped: 15
Post rating: 8
numerek12
Level 21
Post#14 04 Jun 2007 20:55    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


panowie
nie pisałbym tego co napisałem gdyby nie to że od jakiegoś czasu obserwuję dziwną praktykę na elce
mianowicie -ktoś prosi o pomoc w błachej sprawie a pojawiają się posty nakłaniające autora postu do nie wiadomo jakich nakładów pieniężnych itd

podłaczenie sprężarki to bardzo prosta sprawa !!!
wystarczy ściągnąć dtr-kę do wyłacznika LCA-3 a tam jest wsio napisane a nawet namalowane
żadna sprężarka nie ma zabezpieczenia silnika i zastanówcie się choć trochę na tym że mącicie człowiekowi w głowie
nakupuje cudaków zamontuje i .........i wlaśnie co ?
sprężarka będzie lepiej chodziła czy co ?
te silniki się nie spalą bo są dobrane tak że prędzej wysiądzie korbowód jak silnik !!

nie jestem elektrykiem ale naprawdę czytając niektóre posty to ręce opadają -za chwilę się okaże że do krajzegi trza kupić sterownik PLC

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
jasiek76
Level 10
Location: Warszawa
Joined: 02 Nov 2004
Posts: 6
jasiek76
Level 10
Post#15 04 Jun 2007 21:46    

Re: Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?


Witam. Kolego numerek12 jeśli uważasz że silnik w sprężarce jest nie do spalenia to się grubo mylisz. A co w przypadku braku fazy?

Do autora tematu. Jako wyłącznik główny sprężarki i zabezpieczenie przed przeciążeniem podłącz wyłącznik typu M611 lub M612 prod. Legranda w obudowie to powinno załatwić twój problem. Dostaniesz go w każdej hurtowni el. Koszt niewielki, montaż i nastawa członu termicznego proste tak że powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć wyłącznik ciśnieniowy do sprężarki ?

Wyłącznik ciśnieniowy Grudzią - Wyłącznik ciśnieniowy nie załącza pompy (1)
Wyłącznik ciśnieniowy 230 jak zastosować do silnika 400V (25)
Wyłącznik ciśnieniowy zabezpieczający? (6)
Wyłącznik ciśnieniowy LC1 (1)
Wyłącznik ciśnieniowy italtecnica pm/5 (3)
Wyłącznik ciśnieniowy kompresora (17)
Wyłącznik ciśnieniowy i zawór zwrotny (12)
Wyłącznik ciśnieniowy-ustawnienie ciśnienia. (8)
LOGO! - Programowanie, wyłącznik ciśnieniowy 4-20mA (5)
wyłącznik ciśnieniowy hydroforu lgt4 (2-3,5 bar) (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.067 seconds