FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Serwis GSM -> od czego zacząć ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Service -> Serwis GSM -> od czego zacząć ?
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 20 Oct 2003 23:44   

Serwis GSM -> od czego zacząć ?

Witam

Drogie koleżanki i koledzy od kilku lat prowadzę warsztat napraw RTV i takiej tam elektroniki. Ale z potrzeby sytacji (corazęcej telefoników w obiegu) trzeba się zozwijać. Krótko - musze zacząc na poważnie naprawiać GSM !!!

Mój post więc dotyczy informacji odnośnie sytacji prawnych odnośnie GSM.
Wiadomo można zmienić logo w komórce ale SIMLOCKA na gwarancji NIE!!! ( i takie tam inne rzeczy)
Interesuje mnie równierz jakiego najlepiej używać sprzętu i urządzeń, oraz czy od razu zaopatrzeć się w asortyment typu aku, ładowarka, akbelki, obuowy, czy zdobywać to sukcesywnie w trakcie prac.
Bo i tak będę musiał zacząc na poważnie się tym zająć aby nie wypaś z rynku :)
Wiem że każdy sam do czegoś w życi doszedł, (ja też zaczynałem od "0"), ale doświadczenie kolegów być moż troszkę ułatwi mi tę sytację.

Poszokuję więc ludzi którzy zajmóją się tym zawodowo. Naprwawde dużo rzeczy już ma nie mówiąc o oprogramowaniu (GByt, naprawdę)

Naprawdę będę mocno zobowiązany za jakiekolwiek cenne dane z doświadczeń odnośnie serwisu GSM, szczególnie te prawne usankcjonowania co można a co może tylko autoryzowany sewis np ALCATEL

Wielkie dzięki
Sebastian
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Oct 2003 23:44   

Back to top

dziur
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 21 Oct 2003 11:22   

troszke duzo trzeba by pisac. Simlocka mozesz sciagnac klientowi jezeli sobie tego zyczy nawet na gwarancji. Ryzykuje on a nie ty. W serwisie gsm liczy sie sprzet i wiedza. Lutownica hot air + cienka kolba z ceramicznym grotem najlepiej, zasilacz labor i mnostwo kabli i softu. Przyda ci sie tez programator tez jakis konkretny najlepiej. Akurat nie siedze w RTV i nie wiem co z czym sie je, ale wyobraz sobie ze prosze cie o rady jak naprawiac telewizory. Kazdy inny i nie da sie tego wyjasnic w dwoch zdaniach. Chyba sie ze mna zgodzisz?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Oct 2003 11:22   

Back to top

bristly
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 21 Oct 2003 12:53   

Witam

Moja rada też taka , zacznij powoli szukać człowieka z dużą wiedzą na ten temat i się jakoś dogadaj żeby robił też telefony od ciebie za połowę ceny (załóżmy) żebyś mógł przyjmować do naprawy wszystkie modele , na takich telefonach zarabiasz około 10zl ale twoja reputacja rośnie a w miedzy czasie uczysz się wszystkiego. Za to masz większy ruch w interesie, ja sam szukam takiego kogoś w Warszawie. To taka moja mała rada.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Oct 2003 12:53   

Back to top

hemodializa
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 Post from the author of the topic 22 Oct 2003 20:04   

Witam
Na początek dzięki za odzew :)

Zgadzam się kolego "dziur", jak hccesz to ja cie nauczę naprawy TV w wersji on-line :))

Tak na poważnie to oczywiście zdaję sobie sprawę że temat nie jest łatwy i nie da się go tak opisać w dwóch zdaniach.
Jednakę zawsze od czegoś trzeba zacząć. Właśnie zamówiłem duuużo wtyczek i powoli składam progrmatory. (Ile to wsio ku....wa kosztuje głowa mała)

Zacznę od tych uniwersalnych i w miarę zapotrzebowania będę budował inne konkretniejsze z "mocniejszymi" funkcjami.

Na tazie opanowuję programu co i jak i do czego, bo jak pisałem to naprawdę kilak GigaB tego już posiadam.

I tu włąsnie mam następne pytanie:
Czy materiały serwisowe, schematy czy też inne opisy są "łatwo" dostępne czy to też pod ziemie.
Analizując pracę z TV naprawdę łatwo jest zdobyć nawet wysyłkowo pełną dokumentację serwisową!!!!
Dlatego te pytanie.
Widziłaem na elektrodzie kilka schematów i opisów, ale wiadomo że całośc to jeszcze powijaki.

Co do pomysły "podczepienia" się do jakiegoś magika to w mojej miejscowości jest dwóch psedo elektroników, po których to muszę często poprawiać ich naprawy. Ponoć ściągają SIMlooki, ale tylko tak jak tajniaki. NIby nic a coś tam robią.
Na pewno nie mogę na nich liczyć. Z drugiej strony to myślałem nad tym wcześniej. Ba nawet rozmawiłem z nimi odnośnie "trzaskania" Wizji, polsatu, czy innej platformy to powiem krótko. Byli nie mili i chcieli ode mnie po 2 000 złotówek!!!!
I co wy na to? Oczywiście zainwestowałem w stałe łącze i .......ma wszysto co trzeba, nawet i wiedzę potrzebną aby ludzi uszczęśliwiać

Wnisek końcowy. Tylko czasami możesz liczyć na pomoc, a najleiej do wszytkiego dochodzi sie samemu.
Ale równierz można czsem liczyć na kolegów z elektrody :)))

Naprawdę będę wdzięczny za jakiekolwiek jeszcze podpowiedzi odnośnie napraw GSM. Szczególnie jadnak nadal interesują mnie usankcjonowania prawne.

Z góry wielkie dzięki
POzdrawiam Sebastian
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Service -> Serwis GSM -> od czego zacząć ?
Page 1 of 1
Similar topics
W850i- po zalaniu - od czego zacząć? (3)
koledzy pomóżcie! Od czego zacząć? (7)
5210 - Od czego zacząć ? (8)
Nokia 6310i contact serwis + jak zacząć? (3)
Internetowy sklep GSM. Gdzie można się zaopatrywać? Od czego zacząć? (2)
Serwis GSM od podstaw - jak zacząć? (12)
Serwis GSM od czego zacząć (35)
C60 Brak zasięgu - od czego zacząć (9)
6630 całkowicie marwa, od czego zacząć? (3)
cx65 nie działa:( od czego zacząć? (13)

Page generation time: 0.085 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed