Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Sterownik pieca C.O.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Sterownik pieca C.O.
Autor
Wiadomość
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#1 Post autora tematu 02 Cze 2007 11:22   

Sterownik pieca C.O.


Sterownik pieca C.O.
Długo zastanawiałem się czy warto chwalić się tym projektem, aż w końcu postanowiłem zaryzykować :P. Jest to mój pierwszy projekt DIY, wykonany w całości samodzielnie, od pomysłu, poprzez wykonanie części technicznej jak i programowej (która jest w dalszym ciągu rozwijana). Urządzenie powstało jako projekt zaliczeniowy z przedmiotu „Urządzenia Techniki Komputerowej”, jednak nie chciałem żeby było to coś w stylu migającej linijki świetlnej, tylko coś, co przydałoby się na co dzień, a że akurat tata borykał się z problemem odpowiedniego sterowania pompą obiegową i dmuchawą nawiewu w piecu C.O., a cena fabrycznego sterownika potrafiła powalić na kolana postanowiłem właśnie takie urządzenie wykonać.

Zacząłem od zaprojektowania sobie części elektronicznej urządzenia w dosyć popularnym Protel’u DXP. Sam schemat nie był trudny, jednak automatyczne wygenerowanie schematu PCB zraziło mnie do tego programu bardzo mocno (problemy z własnymi bibliotekami, bardzo dziwne prowadzenie ścieżek, czy wręcz zwieszanie się programu podczas generowania PCB). Dlatego płytkę zaprojektowałem sobie ręcznie korzystając z TraxMakera (z tego powodu zmienił się troszkę sam schemat układu, ponieważ ułatwiało mi to rozsądne poprowadzenie ścieżek, a w układzie mikroprocesorowym, gdzie każde z wyjść możemy indywidualnie programować nie przeszkadza to w niczym).

Następnie przyszedł czas na wykonanie płytki metodą termotransferową. Nie wyszło idealnie (sam nie wiem czy nie oczyściłem dokładnie płytki czy miała ona zbyt niską temperaturę podczas „przecierania” wydruku z papieru kredowego), jednak żadna z ścieżek nie była przerwana. Otwory nie stanowiły już najmniejszego problemu – wierciłem je multiszlifierką Proxxon. Cała płytka została pomalowana roztworem kalafonii w spirytusie, a po wlutowaniu wszystkich elementów ścieżki starannie ocynowane.

Dużo czasu zajęło wykonanie niezbędnych otworów w obudowie (sporo ich jest, a niektóre musiały być wykonane bardzo dokładnie i starannie). Najwięcej czasu zajęło wykonanie otworu na ekran LCD (ostrym wkrętem odrysowałem ramkę LCD’ka, potem narysowałem mniejszą o ok. 2mm z każdej strony wewnątrz właściwej, wyciąłem środek metodą nawiercania i starannie nożykiem do tapet wyrównywałem krawędzie co chwilę przykładając ekran by sprawdzić czy już pasuje).

Po dziurowaniu obudowy wszystko poszło znacznie szybciej. Wszystkie elementy zostały umieszczone w obudowie, zrobiłem całe okablowanie (szczególnie starannie część 220V). Można przyczepić się jedynie do „pająka” przy wyłącznikach przedniego panelu (ale nie było sensu robić kawałeczka płytki tylko na tych parę wyłączników i 2 diody) i kondensatorka ceramicznego filtrującego napięcie dochodzące do ATmegi przylutowanego jak najbliżej mikrokontrolera, o którym zapomniałem w czasie projektowania płytki :(. Mostek prostowniczy wraz ze stabilizatorem i kondensatorem filtrującym polutowany został na kawałku płytki uniwersalnej. Troche problemu sprawiło trafo. Pierwotnie było to trafko 16V w ładnej i praktycznej obudowie wyciągnięte z jakiegoś radia Diory, jednak zbyt duże napięcie odkładające się na stabilizatorze powodowało wytwarzanie się na nim zbyt dużej mocy, co skutkowało strasznym grzaniem się tego elementu. Pomogło wymienienie trafa na wieloodczepowy transformatorek odratowany ze zniszczonego zasilacza sieciowego, który był jednak troszkę większy. Pomogło przyszlifowanie plastokowego koszyka który jest w środku zewnętrznej, metalowej obudowy i złożenie "na chama" pokrywki. Żeby uniknąć jednak niespodzianek w postaci otwarcia się tej metalowej pokrywki zagięte wypustki przylutowałem do niej. Nie wygląda bardzo estetycznie ale trzyma na prawdę pewnie. Teraz napięcie na wyjściu trafa wynosi ok. 8V, dzięki czemu po 3 godzinach pracy z załączonymi obydwoma przekaźnikami i włączonym podświetlaniem LCD'ka (czyli maksymalne, praktycznie osiągalne obciążenie) radiator stabilizatora jest ledwie letni.

Program sterujący pracą sterownika jest cały czas rozwijany, niemniej już działa całkiem funkcjonalnie. Część techniczna została ukończona, jedynie jeszcze układzik Dallasa zostanie na wzór fabrycznych rozwiązań umieszczony w miedzianej rurce pełnej pasty termoprzewodzącej (mam tylko problemy ze znalezieniem odpowiedniej rurki – mała średnica).

Jak to wszystko mi wyszło, oceńcie sami. Ja jestem zadowolony. Mimo że nie jest super ładnie, to praktycznie, bezpiecznie i w miarę tanio (wszystkie koszta oceniam na ok. 1/4 ceny sterownika fabrycznego, któremu mój, gdy tylko program doczeka się wersji finalnej, nie będzie pod względem użyteczności ustępował w czymkolwiek).

Przepraszam za chaotyczne rozłożenie zdjęć :)


Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O.

Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O.

Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O.

Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O. Sterownik pieca C.O.
Powrót do góry
   
barszcz17
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 139
Miasto: Suwałki

Post#2 02 Cze 2007 12:13   

Re: Sterownik pieca C.O.


Konstrukcja udana. Jak możesz to wrzuć schemat płytki. Jak napiszesz wsad do procka, to czy umieścisz go na forum?
Powrót do góry
   
TheWiktus
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 377
Miasto: Lublin

Post#3 02 Cze 2007 13:52   

Re: Sterownik pieca C.O.


Konstrukcja udana jednak muszę się przyczepić co do gniazda czujki, z doświadczenia wiem że taka wtyczka może się bardzo łatwo wysunąć z gniazdka lepiej było by czujkę przylutować na stałe do płytki.
Druga sprawa co do oprogramowania ,musisz mieć tam kilka podstawowych funkcji.

-Watch dog (jeśli program zawiesi się w momencie dmuchania i wyłączonej pompie to prawie napewno uszkodzi to całą instalację CO)
-Co jakiś tydzień pompa powinna pracować przez jakieś 5 minut(nawet w lecie)
-Jeśli temperatura spada do około 6oC pompa powinna się włączyć(temperatura i to czy taka funkcja ma być w sterowniku zależy od konstrukcji CO).
-Powyżej 80oC dmuchawa nie powinna się włączać(wogóle nawet jeśli są tam takie funkcje jak przedmuch itp)
-Sterownik pownien mieć funkcję rozpalania (włączona dmuchawa bez włączonej pompy)
Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#4 Post autora tematu 02 Cze 2007 14:33   

Re: Sterownik pieca C.O.


Wtyczka nie wysunie się ponieważ docelowo będzie tam wtyczka przykręcana na wkręty z wygodnymi uchwytami (jak np. w starszych myszkach - tam z resztą też kabel od myszki wykorzytany jest, jednak niestety bez wkrętów). Takie gniazdo pozwoliło mi na nie zakładanie jeszcze jednego gniazda wyprowadzającego na zewnątrz złącze ISP - po prostu zamiast czujnika podłączam kabel od komputera i juz...

Co do zabezpieczeń WatchDog jak najbardziej pracuje, bo jest to podstawowa sprawa tam, gdzie liczy się bezpieczeństwo. Dodatkowo wprowadzone jest jeszcze jedno zabezpieczenie: w każdym obiegu pętli programu głównego (Do <-> Loop) sprawdzane jest zgłoszenie czujnika na szynie 1wire. Jeśli czujnik się nie zgłosi program przechodzi do pustej pętli wyłączając dmuchawę (zabezpieczenie na wypadek uszkodzenia/odłączenia się czujnika).
Jest możliwość ustawienia ręcznego temperatury krytycznej (ja to jak nazwalem :P) powyżej której dmuchawa jest nieaktywna - u mnie nawet jest ustawiona 10oC niżej niż sugerował TheWiktus :)
Funkcja rozpalania jak najbardziej jest (przytrzymujemy przez 2 sek. wciśnięte przyciski + dmuchawy i pompy).

Nie pomyślałem za to o uruchamianiu pompy na 5 minut co jakiś czas w okresie nie uzywania, oraz o tym żeby pompa włączała się kiedy temperatura spadnie poniżej 6oC - jak wnioskuję jest to jakieś zabezpieczenie przed rozsadzeniem rur w czasie mrozu (aczkolwiek śmiem twierdzić ze przynajmniej w przypadku instalacji u mnie w domu - kotłownia ponożej poziomu ziemi, ciepła - raczej się nie sprawdzi). Bardzo cenne uwagi :)

Może napiszę, co już od strony programowej działa, bo o tym nie napisałem jeszcze ani słowa:

Od strony funkcjionalności:
- Funkcja rozpalania pieca
- Funcja przedmuchu (z możliwościa ustawienia odstępów czasowych między przedmuchami oraz czasu samego przedmuchu)
- Regulacja progów temperaturowych pracy pompy i dmuchawy
- Zapamiętywanie w pamięci EEPROM wszystkich nastawów
- Podświetlanie ekranu na zasadzie podobnej do telefonów komórkowych

Zabezpieczenia:
- WatchDog resetujący procek w razie zwisu programu
- Zabezpieczenie przed odłączeniem/uszkodzeniem czujnika

Co chiałbym jeszcze zrobić:
Ciężko powiedzieć, chyba muszę dorwać instrukcję od jakiegoś fabrycznego sterownika i popatrzeć jakie funkcje mają :P Bo w tym momencie nie przychodzi mi nic praktycznego (czyli takiego, co jest na prawdę w obsłudze takiego pieca przydatnego). Godny uwagi jest pomysł Przedmówcy o włączaniu pompy w razie niskiej temperatury i rozruszaniu co jakiś czas pompy w sezonie "nie-palenia". Wszelkie zegarki, datomierze itp odpadły dla mnie już na wstępie, bo nikt do kotłowni chodził nie będzie po to żeby godzinę sprawdzić, nie mam zewnętrznego kwarca, a odmierzanie czasu realizuję sobie timerami...
Powrót do góry
   
michal.rogaczewski
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 1475
Miasto: Słupca

Post#5 02 Cze 2007 14:36   

Re: Sterownik pieca C.O.


Witam
Układ bardzo fajny (w nowszych piecach jest coś takiego tylko na wyświetlaczach 7-segmentowych
JEDEN mankament nie lutuj procka do płytki bez podstawki ponieważ możliwe że kiedyś będziesz chciał go przeprogramować lub wymienić (zniszczenie starego) będziesz musiał go wlutować a nie widzę tam gniazda do programatora. Ogólnie mi się bardzo podoba 5+/6 za proca
P.S. koledze chodziło o te goldpiny w płytce chyba a nie rs-a
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Cze 2007 14:36   





Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#6 Post autora tematu 02 Cze 2007 14:40   

Re: Sterownik pieca C.O.


Procka może i nie powinienem wlutowywać na stałe, ale spójrzmy prawdzie w oczy: jeśli procek już na początku nie wykazuje wad fabrycznych, to w porpawnie zmontowanym i działającym urządzeniu raczej za często to one się nie psują....

A ISP jak najbardziej wyprowadzone, również poza obudowę (pisałem o tym w poście wyżej) :)
Powrót do góry
   
zorbek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Lut 2003
Posty: 1609
Miasto: Hydrobudowa

Post#7 02 Cze 2007 15:29   

Re: Sterownik pieca C.O.


Villen napisał:

oraz o tym żeby pompa włączała się kiedy temperatura spadnie poniżej 6oC - jak wnioskuję jest to jakieś zabezpieczenie przed rozsadzeniem rur w czasie mrozu aczkolwiek śmiem twierdzić ze przynajmniej w przypadku instalacji u mnie w domu - kotłownia poniżej poziomu ziemi, ciepła - raczej się nie sprawdzi


Sprawdzi się sprawdzi:)) Tu nie chodzi o wodę w piecu co w grzejnikach w mieszkaniu.
Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#8 Post autora tematu 02 Cze 2007 16:06   

Re: Sterownik pieca C.O.


Śmiem zauwazyc, ze pomiar temperatury będzie wykonywany z wnętrza pieca (specjalne gniazdo na sonde temperaturową). Piec jest ocieplony i znajduje się poniżej poziomu ziemi (co również wpływa na temperaturę w jego wnętrzu raczej) w ciepłej kotłowni, więc jak już w piecu będzie 6oC, to raczej po rurach już będzie... Tak mi się przynajmniej na zdrowy rozsądek wydaje, aczkolwiek hydraulikiem specjalistą nie jestem i głowy nie dam :P
Powrót do góry
   
Wally50
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 54
Miasto: Zakopane

Post#9 02 Cze 2007 16:14   

Re: Sterownik pieca C.O.


Pomysł bardzo dobry. Wykonanie też mi się podoba.
Kiedyś pracowałem przy zakładaniu sterowania kotłów olejowych.
Teraz jeszcze parę rad:
-Przydałoby się dodatkowe zabezpieczenie przed przegrzaniem kotła, czysto mechaniczne (coś w rodzaju "termika"), zainstalowane bezpośrednio na kotle. Na fabrycznych instalują to jako "ostatnią deskę ratunku".
-Albo nie doczytałem się, albo brak zabezpieczenia przed zbyt niską temperaturą wody na t.zw. powrocie. Przy pewnych rodzajach kotłów jest konieczne zapobieganie szokowi termicznemu kotła.

Ja też jestem w trakcie opracowywania sterowania ogrzewaniem w małym hotelu. Chodzi o niezależne sterowanie temperaturą w każdym pokoju. Ale to już nie dotyczy samego kotła.

Moja ocena 5+/6

Wally

P.S. Czy komuś znana jest maksymalna długość przewodu przy 1-Wire ?
Dotychczas używałem ok 10m i wszystko jest OK. Teraz potrzebuję 100-150m i nie wiem czy nie wystąpią problemy.

Wally
Powrót do góry
   
tomeeh
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 650
Miasto: Ostrów Wlkp.

Post#10 02 Cze 2007 19:18   

Re: Sterownik pieca C.O.


Pytanie do autora - skoro mowa o czujniku 1Wire, to chciałem zapytać, która konfiguracja zasilania została wybrana: prawdziwe 1Wire (tzn. 1 linia danych zasilająca jednocześnie czujnik + masa), czy też konfiguracja 3-przewodowa (zasilanie, dane, masa)?
Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#11 Post autora tematu 02 Cze 2007 19:36   

Re: Sterownik pieca C.O.


Tomeeh, konfiguracja trójprzewodowa (Vcc, Data, GND) + rezystor podciągający 4,7k. Konfiguracja dwuprzewodowa komplikowałaby program ponieważ trzebaby było generować impulsy podtrzymujące. Nie wiem też czy wydajność prądowa portu ATmegi byłaby wystarczająca...

Co do długości połączena 1wire to u mnie jest to ok. 1,5m, nie mam pojęcia jak długie może byc...
Powrót do góry
   
PRYZ
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 02 Mar 2003
Posty: 86
Miasto: lubartów

Post#12 02 Cze 2007 21:19   

Re: Sterownik pieca C.O.


Witam Projekt fajny, przydałaby się jeszcze funkcja nastawy nocnej tzn. ustawienie niższej temperatury o kilka stopni w godzinach nocnych, poza tym sterownik jest OK.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Cze 2007 21:19   





Powrót do góry
   
Pittt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 841

Post#13 02 Cze 2007 22:53   

Re: Sterownik pieca C.O.


Uruchamianie pompki co kilka-kilkanascie dni na 5 min ma służyć temu, aby się ona nie zablokowała od osadu z kamienia kotłowego, co jest często spotykane po dłuższym nieużywaniu. Gdy się już zdarzy że pompka się zablokuje i nie kręci to trzeba ją poprostu rozruszać.
Powrót do góry
   
tomeeh
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 650
Miasto: Ostrów Wlkp.

Post#14 02 Cze 2007 23:16   

Re: Sterownik pieca C.O.


Villen napisał:
Tomeeh, konfiguracja trójprzewodowa (Vcc, Data, GND) + rezystor podciągający 4,7k. Konfiguracja dwuprzewodowa komplikowałaby program ponieważ trzebaby było generować impulsy podtrzymujące. Nie wiem też czy wydajność prądowa portu ATmegi byłaby wystarczająca...


Tak rozumiem. Właśnie szkoda trochę, że się idzie na łatwiznę i robi z czujnika 1Wire - 2Wire (+masa). Ale mam świadomość, że wersja 1Wire komplikuje zarówno software jak i hardware.
Co do wydajności portów - możliwe, że będzie maławo (nie wiem, bo nie zaczytałem się w Atmegi), ale w takim przypadku dodaje się jeszcze jeden tranzystor, który rozwiązuje problem.
Swoją drogą programujesz w C/bascomie czy assemblerze, bo chyba nie doczytałem?
Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#15 Post autora tematu 02 Cze 2007 23:29   

Re: Sterownik pieca C.O.


Programuje w Bascomie, choć powoli myśle o przesiadce na inny język...

Co do połączenia 1Wire...może i jest to pójście na łatwiznę, ale jest to mój pierwszy taki projekt, pierwszy program pisany z myślą o praktycznym wykorzytaniu (a nie jakieś zabawy na zestanie uruchomieniowym :P) i nie chciałem sobie zbytnio komplikować życia, żeby się nie zrazić...kiedy coś robię staram sie mierzyć siły na zamiary :)

Zaciekawiła mnie opcja niższej temperatury w godzinach nocnych, choć wtedy musiałbym pomyśleć o jakimś module zegarka... Mija się to też w moim przypadku troszkę z celem, ponieważ nie jest to piec zautomatyzowany (brak podajnika opału) i w nocy zapas paliwa i tak się wypala.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Cze 2007 23:29   





Powrót do góry
   
Uszol 1990
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1577
Miasto: Sędziszów Młp.

Post#16 02 Cze 2007 23:44   

Re: Sterownik pieca C.O.


Witam
bardzo starannie wykonane +
mam pytanie :D
u mnie przy zwykłym piecu jest pompka 3 biegowa
i czy problem był by napisać takiego softa że
np od temp.
od 20 do 60 1 bieg
od 61 do 80 2 bieg
od 81 +> 3 bieg
ewentualnie timmer jeszcze
i wszystko co sie moze przydać ;)
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#17 Post autora tematu 02 Cze 2007 23:56   

Re: Sterownik pieca C.O.


Nie bardzo rozumiem... Im większa temperatura tym większy-szybszy bieg nawiewu? To chyba na odwrot powinno być...
Nie wiem też jak ma normalny piec domowy działać non stop z temperaturą >80oC, u mnie przy tej temperaturze z kotła już bulgotanie gotującej się wody słychać, a przy 15oC więcej (sprawdzone w praktyce, jak kiedyś puściło uszczelnienie włazu popiołu i piec dostający "lewe" powietrze nieco się rozhulał) reagują zawory bezpieczeństwa.

U mnie dmuchawa ma również 3 biegi, działa na sztywno na najniższym i sprawuje się wystarczająco dobrze...

[EDIT]

Aaaa, przepraszam, nie wiem czemu "pompa" przeczytalem jako "dmuchawa", chyba za puźna godzina dla mnie :)
Teraz już widzę sens propozycji. Myślę że nie byłoby specjalnego problemu napisać taki program, a właściwie w ogóle problemu by nie było (funkcja takiego sterowania prostsza jest od choćby sterowania podświetlaniem LCD'ka :D). Jedynie trzebaby zastosować 3 przekaźniki (do sterowania poprzez jakiś tranzystor mocy mam dziwny uraz :P). Trzebaby było również nieco pompę przerobić, bo jeśli jest podobna do mojej (też ma 3 biegi, działa na 2) to należałoby się pozbyć przełącznika obrotów (u mnie taki okrągły "koreczek") i poprowadzić do sterownika stosowinie większą liczbę kabli.
Powrót do góry
   
Uszol 1990
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1577
Miasto: Sędziszów Młp.

Post#18 03 Cze 2007 00:33   

Re: Sterownik pieca C.O.


hehe spoko że sie da takie coś zrobić :D
tylko że ja o prockach nie mam zielonego pojęcia... ;(
Powrót do góry
   
tomeeh
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 650
Miasto: Ostrów Wlkp.

Post#19 03 Cze 2007 10:37   

Re: Sterownik pieca C.O.


Villen napisał:

Co do połączenia 1Wire...może i jest to pójście na łatwiznę, ale jest to mój pierwszy taki projekt, pierwszy program pisany z myślą o praktycznym wykorzytaniu (a nie jakieś zabawy na zestanie uruchomieniowym :P) i nie chciałem sobie zbytnio komplikować życia, żeby się nie zrazić...kiedy coś robię staram sie mierzyć siły na zamiary :)


Jasne. Gratulacje - jak na pierwszy projekt, to to na prawdę bardzo udana rzecz. Ja zaczynałem od mrugającego LEDa i obsługi wyświetlacza siedmiosegmentowego :-).
Jak wszystko będzie już w projekcie dopieszczone i starczy ci sił, to może odepniesz sobie zasilanie od czujnika i pobawisz się trochę w 1Wire. Powodzenia!
Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#20 Post autora tematu 03 Cze 2007 12:33   

Re: Sterownik pieca C.O.


Dziękuję wszystkim za opinie :) Nie powiem, działają motywująco do dalszego rozwijania nie tylko tego urządzenia ale i próbowania swoich sił z czymś bardziej zaawansowanym.

Dzisiaj z rana dotarło do mnie jeszcze jedno poważne niedociągnięcie - brak jakiejkolwiek reakcji na wypalenie się całego zapasu paliwa w piecu, co powoduje, że dmuchawa w takiej sutuacji bezsensownie dmucha na zimne (dosłownie :D ). To do poprawki ;)

Myśle też cały czas nad jakimś sposobem uruchamiania pompy na pare minut co jakiś czas w okresie nie-używania, jednak nie mam zupełnie pomysłu jak coś takiego zrealizować bez żadnego modułu zegara... Konkretniej chodzi o fakt, że między uruchomieniami byłyby dosyć duże odstępy czasowe.

Myślę że po zrealizowaniu jeszcze tych dwóch funkcji uznam projekt za zakończony...

Tak jak jeszcze ktoś sugerował zainstaluję jeszcze typowo sprzętową "ostatnią deskę ratunku" - mały termostacik umieszczony bezpośrednio na kablu zasilającym dmuchawę odcinający jej zasilanie przy jakiś 80oC, umieszczony na rurze wylotowej jak najbliżej kotła (w fabrycznym miejscu na sondę temperaturową raczej się taki termostat nie zmieści). Biorąc pod uwagę rezystancję termiczną połączenia rura-termostat oraz fakt, że termostat będzie poza kotłem myślę, że 80stopniowy termostat odetnie zasilanie dmuchawy przy góra 85-90oC faktycznej temperatury wewnątrz kotła.
Powrót do góry
   
atxmaniek
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Lip 2006
Posty: 23

Post#21 03 Cze 2007 16:13   

Re: Sterownik pieca C.O.


Projekt 1 klasa. Co do szyny 1-wire, jest ona dość toporna w programowaniu w assemblerze, w bascomie niby prosta sprawa, ale przeciez te funkcje gdzieś są zaimplementowane i mało pamięci to one nie zajmują. Dlatego może warto sprobować zastosować konwerter I2C na 1-wire. Maxim takie produkuje i można je zamówić jako sample. Myślę, że mogłoby to ułatwić sprawę. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Powrót do góry
   
tomeeh
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 650
Miasto: Ostrów Wlkp.

Post#22 03 Cze 2007 21:55   

Re: Sterownik pieca C.O.


Jeśli kontrolery obsługują sprzętowo I2C, to to ma sens. Ale ja ostatnio musiałem robić I2C na piechotę - programowo, więc nie wiem czy jest sens stosować przejściówkę, bo i tak wtedy piszemy obsługę I2C... A przecież fajnie chyba poznać jeszcze jeden standart, jakim jest 1-Wire. No i odchodzi jeden scalak z płytki. Ewentualnie co by mnie przekonuje do tej przejściówki to fakt, że obsługuje ona sprzętowo prawdziwe 1Wire.
Powrót do góry
   
atxmaniek
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Lip 2006
Posty: 23

Post#23 04 Cze 2007 10:05   

Re: Sterownik pieca C.O.


No właśnie o to chodzi, że ATMEGI mają sprzętową obsługę I2C i to jest bajer. Przesyłasz komende po I2C a ona leci np. na czujnik tempereratury 1-wire. Jak dla mnie to jest genialne rozwiązanie, niestety nie mogę się pochwalić wykorzystaniem go, więc mam nadzieje, że jest tu ktoś kto już takie rozwiązanie stosował i sie wypowie na ten temat.

A to linka do wspomnianego konwertera:
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS2482-100-DS2482S-100.pdf

i do wersji 8-kanałowej:
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS2482-800-DS2482S-800.pdf
Powrót do góry
   
grumar1
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 30 Cze 2005
Posty: 38
Miasto: IK

Post#24 04 Cze 2007 10:23   

Re: Sterownik pieca C.O.


Villen napisał: "(mam tylko problemy ze znalezieniem odpowiedniej rurki – mała średnica). "
Ja czujniki umieściłem w rurkach wyciętych z anteny teleskopowej od radia przenośnego. Rurki są cienkie, mosiężne, czyli dobrze przewodzą ciepło, dodatkowa zaleta jest taka że można sobie dopasować rozmiar rurki do czujnika. Z tego co wiem pompa ma włączyć sie na kilka sekund codzinnie, ale po to aby nie uległa zatarciu. Ktoś napisał że na kilka minut i po to żeby szlam sie nie zbierał.
Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#25 Post autora tematu 04 Cze 2007 17:32   

Re: Sterownik pieca C.O.


Nie rozumiem jaki to ma sens w moim wypadku... Mam jeden czujniczek, dużo za dużo pamięci niż potrzebuje i ograniczoną wiedze i doświadczenie zarówno z 1Wire jak i I2C. Więc jaki sens jest bawić się w jakieś konwentery? :P Zwiększyło by to tylko cenę, skomplikowanie układu i mimo wszystko skomplikowało (przynajmniej w przypadku bascoma) program...

Grumar1 - bardzo cenna wskazówka z tą rurką z antenki, dziękuję ślicznie :D

Dodałem funkcję wyłączania dmuchawy razem z pompą po wypaleniu się zapasu opału w piecu. I na tym na (przynajmniej na razie) projekt się kończy :)
Powrót do góry
   
powerm
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 614

Post#26 04 Cze 2007 21:45   

Re: Sterownik pieca C.O.


Nie wiem jak wykrywasz ze w piecu sie jeszcze pali. W znanym mi piecu jest to zrobione tak, ze jesli spada temperatura to automat dosypuje wegla. Jesli mimo to nie wzrasta to przestaje. Czesto sie taka sytuacja zdarza jak znienacka (to dobry termin jak na energetyke) w nocy przestana dostarczac prad. Piec sie wygasi a nad ranem zasypie weglem bo uzna ze trzeba podniesc temp. Wiec po obudzeniu wiazka przeklenst murowana bo zimno i jeszcze trzeba piec odgruzowac z wegla. Przydalby sie moze pirometr. Zakladajac ze masz zawory termostatyczne przydalby sie czujnik na powrocie wody jesli roznica miedzy wyjsciem a powrotem cieplej wody jest niewielka to moze nie ma sensu meczyc pompki bo i tak termostaty sa zamkniete a wlaczac ja kontrolnie np co 20 min?
Powrót do góry
   
Villen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 541

Post#27 Post autora tematu 04 Cze 2007 22:02   

Re: Sterownik pieca C.O.


Ja mam niestety piec troszke starszy, ogranicza sie cała jego obsługa do sterowania nawiewem i pompką.

Wyłączanie dmuchawy zrealizowałem w ten sposob, ze w momencie kiedy pompa się wyłączy (temperatura spadnie powiedzmy do tych 30oC) przez 20 min dmuchawa jeszcze pracuje, po czym wyłącza się.

Proste i skuteczne :)
Powrót do góry
   
TheWiktus
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 21 Mar 2006
Posty: 377
Miasto: Lublin

Post#28 05 Cze 2007 12:24   

Re: Sterownik pieca C.O.


Dopatrzyłem się jeszcze jednego drobnego błędu.
Na płytce nie widzę zewnętrznej pamięci EEPROM(24C02 naprzykład),
co oznacza że korzystasz z pamięci wbudowanej w megę.
Nie jest to najlepsze rozwiązania ponieważ ta pamięć jest bardzo czuła i nawet przez iskrzenie pomiędzy stykami przekaźnika może ją skasować(tzn. zmienić jej zawartość).
Pamięci zewnętrzne są bardziej odporne na takie rzeczy.(radzę przyjżeć się pamięciom w firmowych sterownikach,Tv ,Radiach itd.)
Powrót do góry
   
Wally50
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 54
Miasto: Zakopane

Post#29 05 Cze 2007 19:38   

Re: Sterownik pieca C.O.


tomeeh napisał:
Tak rozumiem. Właśnie szkoda trochę, że się idzie na łatwiznę i robi z czujnika 1Wire - 2Wire (+masa). Ale mam świadomość, że wersja 1Wire komplikuje zarówno software jak i hardware.


Co do komplikacji softwaru to mogę się zgodzić, ale właśnie 1-Wire powstał, żeby uprościć hardware. Dołożenie następnego czujnika, to tylko doczepienie się do tych dwuch drutów (byle gdzie) i drobna poprawka w programie.

Chyba tomeeh zgodzi się ze mną, że nic łatwiejszego jak zasilanie po drucie sygnałowym. Wystarczy, po zakończeniu transmisji, ustawić 1 na wyjściu.

tomeeh napisał:
Co do wydajności portów - możliwe, że będzie maławo (nie wiem, bo nie zaczytałem się w Atmegi)


Też nie znam Atmegi, ale nie wierzę, żeby nie dawał min. 10 mA/pin.
Przy zasilaniu: 1mA na czujnik...
W mojej, właśnie powstającej konstrukcji, dopinam 16 czujników do 1 pina (PIC18F) i o prądy jestem raczej spokojny. (wprawdzie software spędza mi trochę sen z oczu, ale wszystko jest do zrobienia).

Wally
Powrót do góry
   
powerm
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 614

Post#30 05 Cze 2007 21:26   

Re: Sterownik pieca C.O.


Jeszcze jedno spostrzezenie, przydalby sie zeby sterownik byl w domu (ew. byl zdublowany) a tylko elementy wykonawcze przy piecu. Nie bedzie ci sie chcialo gonic do pieca po to aby ustalic ze wlasnie sie wklad wypalil albo np. podwyzszyc temperature. W chwili obecnej zastanawiam sie jak automatycznie rozpalic wegiel tak uruchomic piec z podajnikiem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Cze 2007 21:26   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Sterownik pieca C.O.
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Sterownik pieca CO Atmega168 (61)
Sterownik pompy do pieca C.O. (26)
Sterownik do pieca C.O. (węglowego) (22)
Sterownik Pieca C. O. (14)
Prosty sterownik pieca pompy obiegowej C.O. (16)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.084 seconds

elektroda.pl temat RSS