| Author |
patryk1412 Poziom 10

|
13 Jun 2007 10:08 Re: Mój touchpad na PS/2 |
|
|
|
mi sie podoba nawet 7/10
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jun 2007 10:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pgoral Poziom 20

|
14 Jun 2007 12:26 Re: Mój touchpad na PS/2 |
|
|
|
Hej panowie - może bez obraźliwych tekstów dla autora i innych pytających.
A co do samego projektu - no może specjalne osiągnięcie to nie jest ale działa, efekt ładny, ma swoje plusy (sprytne wykorzystanie modułu z notebooka, mało zajmowanego miejsca).
Co do przydatności to jak kto lubi. Ja osobiście za touchpadami nie przepadam ale np stosowany w thinkpadach Ultranav (touchpad i trackpoint jednoczesnie) dają bardzo fajną przewijarkę zawartości okien pod kciukiem. Oczywiście dla mnie - mi to przyspiesza pracę - komuś innemu nie musi pasować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dawid _ amator Poziom 11

|
16 Jun 2007 09:18 Re: Mój touchpad na PS/2 |
|
|
|
Jak dla mnie bardzo fajny projekt, małym nakładem pracy mamy bardzo fajne urządzonko :) Wiadomo, że ma swoje zalety i wady ale jeśli ktoś woli pada to nikt mu tego nie zabroni. Ja takiego cuda nie mam do pc'ta na PS/2 ale w swoim laptopie na co dzień używam pada a gdy projektuję płytkę, gram w cs'a itp. przechodzę na mysze ... Więc użycie zależy od sytuacji ... Nie widzie powodów dla którego taki touchpad nie miałby być użyteczny :))))
|
|
| Back to top |
|
 |
pgoral Poziom 20

|
16 Jun 2007 12:46 Re: Mój touchpad na PS/2 |
|
|
|
swoją drogą przy pracy w protelu to trackpointem i klawiaturą duuuużo szybciej mi się obsługuje niż myszą. Nie trzeba rąk od kalwiatury odrywać, wszystkie komendy z klawiszy pod ręką, a jednocześnie szybciej się rusza obiektami trackpointem niż klawiszami.
|
|
| Back to top |
|
 |
bryli Poziom 5

|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
22 Jun 2007 21:09 Re: Mój touchpad na PS/2 |
|
|
|
Moim zdaniem rozwiązanie trochę bez sensu... musi patrzyć jednocześnie na monitor i na touchscreen, żeby np. przesunąć suwak od głośności. Touchscreena lepiej używać tak jak go do tego zaprojektowano - czyli założonego na ekran.
Touchscreena można "pozyskać" z uszkodzonego Tablet PC.
|
|
| Back to top |
|
 |
TMG Poziom 10

|
07 Jul 2007 20:42 Re: Mój touchpad na PS/2 |
|
|
|
Pomysł niezły zwłaszcza do zastosowania w samochodzie.
Co do wpychania blaszaka do samochodu jest to świetny pomysł z tym, że w formacie ITX. Daje to ogromne możliwości zwłaszcza jak ktoś chce wrzucić własne oprogramowanie np. do analizy parametrów silnika, trakcyjnych itp. Można połączyć do magistrali CAN, GPS, czujników przyśpieszenia i mamy pełny zestaw. Z tych informacji można sobie nawet wyznaczyć czas od 0-100 km/h, moment obrotowy, moc silnika i wiele innych tak, że warto. Nie bez znaczenia też jest łatwość programowania i dostępność wielu środowisk programistycznych.
Co do narzekania, że dyski padną to nie ma obawy wystarczy kupić w wersji mobile i wytrzymują do 250G. Jeśli komuś jeszcze mało to polecam wersję DOC. Wtedy jeśli wstrząsy uszkodzą DOC'a to z samochodu już nie będzie co zbierać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jack48 Poziom 15

|
08 Jul 2007 12:37 Re: Mój touchpad na PS/2 |
|
|
|
HEHE dzieki , w twoim poscie najbardziej podoba mi sie koncówka :D