| Author |
Menimes Poziom 21

|
07 Jun 2007 13:47 Re: Zasilacz regulowany |
|
|
|
telemah na tym forum są rózne działy i w nich mozna też zdobywać poziomy. I pokaż coś co Ty zrobiłes.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
07 Jun 2007 19:21 Re: Zasilacz regulowany |
|
|
|
kolego k4be oto króciutki przepis jak zrobić ładną obudowę:
1. kupujesz lub dobierasz jakąś większą gabarytowo obudowę plastikową.
2. umieszczasz w niej całą swoją elektronikę.
3. robisz płytę czołową - jak?
- chyba wiesz co to drukarka - więc drukujesz sobie na kartce papieru panel przedni. Jeśli nie masz jakichś specjalnych zdolności graficznych to będzie to prosty ale schludny panel przedni, w tym twoim konkretnym przypadku robisz ramkę na wyświetlacz a następnie wycinasz w kartce dziurkę ostrym nożykiem lub żyletką
- co najważniejsze napisy które tam umieszczasz odrazu wyglądają dobrze a nie twoje bazgroły pisakiem czy długopisem a dookoła pooklejane to resztkami taśmy izolacyjnej, która wygląda jak już by była 16razy używana
- obcinasz obrzeża tegoż panelu również nozykiem i naklejasz go na płytę czołową swojej obudowy uprzednio w niej również wycinając otwór na wyświetlacz. I nawet jak to wycinanie nie wyjdzie ci zbyt równo to zakryje to z zewnątrz ten wydrukowany panel na kartce.
- żeby już było całkiem ekstra możesz z tym wydrukowanym panelem iść do punktu ksero aby go zalaminować
rozumiesz? i już masz ładną obudowę - tak więc zobacz tu nie trzeba jakichś specjalnych umiejętności a tylko i wyłącznie dobre chęci. Oczywiście na drugi raz też postaraj się lepiej zrobić i płytkę drukowaną - zainteresuj się metodą "na żelazko" i jakimś programem do płytek jak chociażby eagle czy inny. I nie używaj tyle tego kleju na gorąco, natomiast postaraj się ew przewody pospinać opsakami plastikowymi - przecież to nie są kosmiczne technologie.
piszę o lepszym wykonaniu środka bo później gdy już zrobisz fajną obudowę to zdziwisz się po wystawieniu urządzenia tutaj, że wszyscy znowu cię krytykują za wnętrze - i powiem szczerze, że mają rację. Jeśli już coś robisz i widać nie brak ci pomysłów i wiedzy to rób to dobrze ale od początku do KOŃCA ;)
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Uszol 1990 Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
07 Jun 2007 20:45 Re: Zasilacz regulowany |
|
|
|
Te plastikowe obudowy już próbowałem (największy problem był z wycięciem otworów), ale ludzie zawsze pytają ile za to dałem, względnie z której szkoły ktoś ukradł i mi przyniósł. A to zawsze jakaś satysfakcja, jeśli sprzęt wygląda na zrobiony przeze mnie, i jednocześnie nie jest w pudełku z tektury albo 'obudowie uniwersalnej' widzianej w całej kupie małofabrycznych sprzętów. Poza tym takie pudełko kosztuje w sklepie ze 20zł (rozmiaru dwóch napędów 5.25)! Mogę podać numer konta? A płytki uważam za całkiem udane, co prawda trzeba poświęcić sporo czasu przy programie do grafiki wektorowej (co do tych programów działających pod windows: mogę podać numer konta?), ale osiągam jednocześnie łatwy montaż, bardzo precyzyjne ścieżki i małe rozmiary. I oczywiste, że używam metody z tonerem :P Dałem parę miesięcy temu całe 100zł za drukarkę laserową... W tym układzie mogą się nie podobać radiatory z drutu miedzianego nalutowanego na płytkę, ale za to działają doskonale i nie potrzeba żadnych trudno dostępnych materiałów, ani różnych wielowarstwowych płytek z przelotkami - tak są te elementy chłodzone w różnym sprzęcie komputerowym, na przykład na płytach głównych.
No i pisałem, że to nie taśma izolacyjna, tylko folia do reklam, która kosztowała majątek na początku lat 90. Czemu te zdjęcia wychodzą takie brzydkie, mimo nowego aparatu? :(
Ale prawdę mówiąc, jest jeden sposób, aby nikt się nie przyczepił do niczego w konstrukcji, choćby jak najlepszej: nie robić jej. Albo kupić coś gotowego i postawić, jednak to też będzie krytykowane za jakieś wady. (I to nie jest moje stwierdzenie!) A ten zasilacz mam za jakieś 5zł.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jun 2007 20:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wojto15-05 Poziom 17

|
08 Jun 2007 12:51 Re: Zasilacz regulowany |
|
|
|
calkiem fajny ten zasilacz ale obudowe troche bym poprawil :D
chociaz nie jest to konieczne bo przeciez dzialanie sie liczy a nie wyglad :)
jak dobrze dziala to mzoe byc nawet w "pudelku po butach" ktos kiedys tak powiedzial :D ocenka 7/10 za obudowe ale ogolnie spoko konstrukcja :)
|
|
| Back to top |
|
 |