| Author |
DJpopak;) Poziom 23

|
07 Jun 2007 13:42 Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam
Obecnie jadę na łączu 128 :lol: TRAGEDIA z telewizji kablowej. Miesiąc temu kupiłem drugi komputer i chce podłączyć go do świata :) i będę rezygnował z tego super szybkiego łącza :) na neo 1M. I mam tu pytanie jaki modem kupić aby mógł podłączyć dwa a czasami nawet 3 kompy z Bramką VoIP? Dodam że 2 kompy chce podłączyć bezprzewodowo a 3 kabelkiem.
Dlaczego VoIP bo ze stacionarki rezygnuje a w VoIP będę gadał za free 8) .
I jeszcze jedno pytanie ile w TP kosztuje utrzymanie linii? Słyszałem że 36zł?
Za wszystkie odpowiedzi dziękuję.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
slawny7 Poziom 16

|
07 Jun 2007 14:57 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
| DJpopak;) wrote: |
Witam
Obecnie jadę na łączu 128 :lol: TRAGEDIA z telewizji kablowej. Miesiąc temu kupiłem drugi komputer i chce podłączyć go do świata :) i będę rezygnował z tego super szybkiego łącza :) na neo 1M. I mam tu pytanie jaki modem kupić aby mógł podłączyć dwa a czasami nawet 3 kompy z Bramką VoIP? Dodam że 2 kompy chce podłączyć bezprzewodowo a 3 kabelkiem.
Dlaczego VoIP bo ze stacionarki rezygnuje a w VoIP będę gadał za free 8) .
I jeszcze jedno pytanie ile w TP kosztuje utrzymanie linii? Słyszałem że 36zł?
Za wszystkie odpowiedzi dziękuję.
Pozdrawiam |
Na pierwszą cześć pytania odpowiem, że livebox doskonale do tego się nadaje - tu nie kieruj się opiniami o częstych zwiechach, bo nie wiem skąd takie opinie - Masz możliwość podłączenia dwóch maszyn na kablu ethernet, chyba dwa na USB oraz kilku na wkomponowanym WiFi.
Na opłatach TP się nie znam :|
Więcej informacji znajdziesz tutaj
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
07 Jun 2007 16:34 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam
Nie chce LiveBox-a Bardzo dużo o nim czytałem i kolega który mieszka w bloku obok też na niego narzeka :( Dlatego pytam się o inny modem.
A co do linku to już czytałem.
Czy ktoś może mi coś polecić?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jun 2007 16:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jacekmarus Poziom 15

|
07 Jun 2007 18:40 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
nie jestem specem od sieci ale wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem bedzie kupno jakiego routerka z ap wtedy moze laczyc kabelkiem albo wi-fi:)
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
07 Jun 2007 20:03 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam
Kiedyś na allegro widziałem modem na kabel i wi-fi plus bramka VoIP w jednym pudle tylko nie pamiętam firmy czy ktoś wie?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
slawny7 Poziom 16

|
07 Jun 2007 21:02 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam
Nie chce LiveBox-a Bardzo dużo o nim czytałem i kolega który mieszka w bloku obok też na niego narzeka :(
Pozdrawiam |
Sorki, że nie na temat, ale irytują mnie takie wypowiedzi. Tata, a tata marcina powiedział... Moi znajomi też twierdzą że livebox jest do d-y, ale nie potrafią określić na czym polega problem.
Polecam lekturkę o golfach II i fiatach. Pierwsze niby super, a drugie niby kiczowate. Nie wiem skąd ludzie czerpią wenę do tworzenia takich stwierdzeń. Miałem jedno i drugie, a teraz mam liveboxa i na żadne z wymienionych nie narzekam. Jeśli traktujemy daną rzecz jako poligon, to nic nie sprosta naszym wymaganiom. Owszem bywa, że przytrafi się felerny egzemplarz, ale nie można ta miarą oceniać wszystkich.
To tyle.
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
07 Jun 2007 21:58 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
| slawny7 wrote: |
Witam
Nie chce LiveBox-a Bardzo dużo o nim czytałem i kolega który mieszka w bloku obok też na niego narzeka :(
Pozdrawiam |
Sorki, że nie na temat, ale irytują mnie takie wypowiedzi. Tata, a tata marcina powiedział... Moi znajomi też twierdzą że livebox jest do d-y, ale nie potrafią określić na czym polega problem |
Witam
Jak nie umiesz poradzić To nie wypowiadaj się. :| A co czy cytatu "Tata,a Tata powiedział. Powiem ci że nie raz byłe u kumpa i nie raz widziałem jak mu nawala. Dodam że w gazecie czytałem o LiveBox-e recenzję i odradzali branie z TP. Więcej ma wad niż zalet.
Po co kupować szajs i się męczyć? Ja kupuję i chcę aby urządzenie działało sprawnie z jego przeznaczeniem.
Temat ciągle aktualny.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jun 2007 21:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
waldekg Poziom 21

|
14 Jul 2007 08:39 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam.Używam LiveBoxa od roku i jestem zadowolony z jego pracy.Dwa laptopy pracują na wifi a stacjonarny na kablu.Adapter wifi wymieniłem na kartę PCIMCIA i praca stała się stabilniejsza.Przy instalacji nie korzystałem z oprogramowania TP LiveBox.
|
|
| Back to top |
|
 |
michcio Poziom 22

|
14 Jul 2007 10:17 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Do autora tematu: musisz kupić jakiś ruter z wbudowanym modemem ADSL i AP. Wtedy bezpośrednio podłączysz go kabelkiem telefonicznym do linii, będziesz mógł podłączyć wiele komputerów radiowo oraz 4 kablami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jul 2007 10:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
14 Jul 2007 15:43 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
| michcio wrote: |
| Do autora tematu: musisz kupić jakiś ruter z wbudowanym modemem ADSL i AP. Wtedy bezpośrednio podłączysz go kabelkiem telefonicznym do linii, będziesz mógł podłączyć wiele komputerów radiowo oraz 4 kablami. |
Witam
To to ja wiem ;-) Ale co polecacie? I co z bramką VoIp?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
michna3 Poziom 21

|
14 Jul 2007 21:28 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Co do łącza, to utrzymanie chyba tyle kosztuje. Bardziej opłaci Ci się wziąść abonament socjalny z tepsy i skorzystać np. z Multimo (1 Mb/s (12 mies.) 58,81 miesięcznie (uśredniając wszystkie miesiące).
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
15 Jul 2007 00:51 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam
Myślałem o tym ale stwierdziłem że jak będą jakieś kłopoty (a multimo w moim mieście nie ma siedziby) będę rozwiązywał kłopoty przez telefon czego nie lubię a co gorsza będę czekał na ich przyjazd. Po drugie wrazie czego mogą być kłopoty z tepsą. A po trzecie jak już pisałem rezygnuję z telefonu stacjonarnego na VoIP.
Zastanawiam się nad kupnem modemu:
PENTAGRAM Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g Lite
I dokupić bramke VoIP
Co możecie powiedzieć na temat tego modemu?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
michna3 Poziom 21

|
16 Jul 2007 00:39 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
| Obecnie jadę na łączu 128 :lol: TRAGEDIA z telewizji kablowej. Miesiąc temu kupiłem drugi komputer i chce podłączyć go do świata :) i będę rezygnował z tego super szybkiego łącza :) na neo 1M. |
Abonament socjalny kosztuje 28,06 zł. Jeśli utrzymanie łącza kosztuje 36 zł, to już oszczędzasz 8 zł. Na dodatek inne firmy świadczące usługi na łączach TP mają bardziej atrakcyjne ceny dostępu do internetu. Poszukaj jakiejś, która ma siedzibę w Twojej miejscowości - na pewno będzie mieć tańszy internet niż TP.
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
16 Jul 2007 01:27 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
| michna3 wrote: |
| Abonament socjalny kosztuje 28,06 zł. Jeśli utrzymanie łącza kosztuje 36 zł, to już oszczędzasz 8 zł. Na dodatek inne firmy świadczące usługi na łączach TP mają bardziej atrakcyjne ceny dostępu do internetu. Poszukaj jakiejś, która ma siedzibę w Twojej miejscowości - na pewno będzie mieć tańszy internet niż TP. |
Witam
Niestety ale nie ma takiej firmy Jest kilka co maja stałe łącza ale ceny wysokie a jak jest niska cena to kijowe połączenie i zostaje mi TpSa :(
Czy ktoś mi odpowie na temat tego modemu? czy jest dobry?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
MarekPPN Poziom 23

|
16 Jul 2007 09:26 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Lepiej kup jakiegoś Linksy-a lub Edimax-a.
|
|
| Back to top |
|
 |
pb68 Poziom 10

|
16 Jul 2007 22:33 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam
Myślałem o tym ale stwierdziłem że jak będą jakieś kłopoty (a multimo w moim mieście nie ma siedziby) będę rozwiązywał kłopoty przez telefon czego nie lubię a co gorsza będę czekał na ich przyjazd. Po drugie wrazie czego mogą być kłopoty z tepsą. A po trzecie jak już pisałem rezygnuję z telefonu stacjonarnego na VoIP.
Zastanawiam się nad kupnem modemu:
PENTAGRAM Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g Lite
I dokupić bramke VoIP
Co możecie powiedzieć na temat tego modemu?
Pozdrawiam |
Używam ten routerek i nie mogę nic złego o nim powiedzieć,jest super.Łatwy w konfiguracji sygnał mam równomierny na całym mieszkaniu (90 m2 biorąc pod uwagę bariery w postaci ścian).Cena też jest OK,ja kupiłem o 50 PLN drożej niż ta cena w linku.
Dodano po 2 [minuty]:
A inni operatorzy są w zasięgu Twojej miejscowości np.: NETIA - szczerze mówiąc polecam.
|
|
| Back to top |
|
 |
zibix55 Poziom 3

|
19 Jul 2007 01:00 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam. Mimo wszystko polecałbym Live boxa. też miałem z nim kłopoty. ale po wymianie na czwarty, kłopoty zniknęły. Te urządzenia są zawodne, ale z wymianą nie ma żadnego problemu. live boxa tylko dzierżawisz, i to tp musi się martwić, żeby był sprawny. Kontakt telefoniczny z pomocą doskonały i bezpłatny z tel. TP i Orange. Przy live boxie masz do dyspozycji darmową telefonię internetową (wprawdzie z innymi użytkownikami l.boxa) itp. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jul 2007 01:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
19 Jul 2007 10:38 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam
Przeczytawszy kilka set topiców na forach internetowych zdecydowałem się na PENTAGRAMA. Co do LiveBoxa nigdy tego szajsu nie kupię.
Nie będę wymieniał 3 czy 4 LiveBoxy bo się popsuł.
Czytałem jakiś czas temu w gazecie artykuł jak łatwo można się włamach do tego LiveBoxa.
Czytałem gazetkę ekspert plus o sieciach kablowych i wi-fi numer 1/2006(2) i trochę mnie to olśniło :)
I wybieram Pentagrama.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
michcio Poziom 22

|
18 Feb 2008 18:38 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
O ile wiem, to Livebox jest wypożyczony, ale trzeba za niego płacić 10 zł haraczu co miesiąc.
No livebox ma bardzo mały zasięg, brak możliwości podłączenia zewnętrznej anteny, wewnętrzna to kawałek druku na laminacie i tyle.
Sąsiad ostatnio zamówił livebox-a, ale na drugi dzień go oddał. Powód? Już za oknem w ogrodzie nie było połączenia. Kupił swój router i teraz jest sygnał nawet w sąsiednim domu - u mnie :) .
Także bierz ten router, na który się zdecydowałeś!
|
|
| Back to top |
|
 |
pazde Poziom 13

|
19 Feb 2008 08:11 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
| michna3 wrote: |
| Obecnie jadę na łączu 128 :lol: TRAGEDIA z telewizji kablowej. Miesiąc temu kupiłem drugi komputer i chce podłączyć go do świata :) i będę rezygnował z tego super szybkiego łącza :) na neo 1M. |
Abonament socjalny kosztuje 28,06 zł. Jeśli utrzymanie łącza kosztuje 36 zł, to już oszczędzasz 8 zł. Na dodatek inne firmy świadczące usługi na łączach TP mają bardziej atrakcyjne ceny dostępu do internetu. Poszukaj jakiejś, która ma siedzibę w Twojej miejscowości - na pewno będzie mieć tańszy internet niż TP. |
Ciekawe! Z tego co mi wiadomo nie ma możliwości instalacji dostępu internetowego na pakiecie socjalnym (nawet od innych dostawców).
Jak nazwa wskazuje jest to lącze socjalne, więc bez netu...
Ile autor postu chce przeznaczyć na router z voipem?
|
|
| Back to top |
|
 |
DJpopak;) Poziom 23

|
19 Feb 2008 16:48 Re: Rozdzielenie neostrady na 2 kompy |
|
|
|
Witam
Panowie temat nie aktualny zobaczcie na daty tematu ;)
Temat zamykam.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |