FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wzmacniacz Mesa Boogie Mark IV short head

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Wzmacniacz Mesa Boogie Mark IV short head
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 11 Jun 2007 23:01   

Wzmacniacz Mesa Boogie Mark IV short head

Witam

Mam problem ze wzmacniaczem mesy (Mark IV).
Zaczęło się od trzasków szczególnie w początkowej fazie gry. Po około 30 nimutach gry było już OK. Lampy końcówki są prawie nowe. Wymieniłem lampy przedwzmacniacza. Trzaski praktycznie zniknęły, ale mam wrażenie, że mój wzmak zrobił się cichszy i po za tym potrzebuje bardzo długiego czasu na dotarcie do punktu optymalnej pracy.
Powiem tak: gdy wzmak jest przełączony w pozycji tweed power zamiast full to jego czas rozgrzania jest bardzo długi i muszę mastera zrobić na minimum 3-4, aby w ogóle wydobywać dzwięki.
Przy pozycji Full Power wzmak rozgrzewa się szybciej i gra dobrze przy opci master 2, ale jest to już dla mnie za głośno.
Wcześniej grałem w ustawieniu Tweed power w triodzie i słyszałem wszystko bardzo dobrze, a do dźwięku nie było zastrzeżeń.
Obecnie mam wrażenie, że nawet wzmak stracił na swojej dynamice.
Ewentualny schemat mile widziany-mam dobrego elektronika, który może coś znajdzie, ale musi mieć schemat.
Z góry dziękuję
Grzegorz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Jun 2007 23:01   

Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 12 Jun 2007 12:35helpful post - solution   

Re: Wzmacniacz Mesa Boogie Mark IV short head

Trudno coś wykapować jak się nie słyszy tego osobiście i ma tylko opis ale może ten elektronik coś poradzi a schemat jest np. tu http://www.freeinfosociety.com/electronics/schemview.php?id=287
Back to top

Walczaqu
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 12 Jun 2007 21:40   

Witam
Straszne dzięki.
Wiem, że dopiero po bezpośrednim kontakcie można zacząć wyciągać wnioski.
Mam ewentualnie jeszcze jedno pytanie.
Ostatnio grałem koncert, gdzie było tak gorąco, że nie dość że obudowa od trafa (220/110 V) się stopiła, to jeszcze trafo wtopiło się w podłogę.
Włożłem całość do większej obudowy, z otworami aby był przewiew, ale zastanawiam się czy to wszystko nie odbyło sie kosztem trafa.
Czy napięcie podawane po transformacji może mieć wpływ na opisane zjawiska?
Może poprostu napięcie jest zbyt niskie i niedogrzewa lamp?
Z góry dzięki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Jun 2007 21:40   

Back to top

skywalker
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 13 Jun 2007 09:49   

Jest duża szansa że stopiło się to trafo...:/ (uzwojenia ) warto pomierzyć napięcie na wyjściu i tu wiadomo należy zachować wszelkie środki ostrożności bo na trafie jest 230V i 110V

p. Łukasz
Back to top

Walczaqu
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 13 Jun 2007 18:24   

Hej
Napięcie na trafie wychodzi 123 V, ale nie wiem na ile ono spada pod obciążeniem. Jeśłi więcej niż 10% to wtedy napięcie może być niższe niż 110 V, a na wmaku czytam, że dedykowane jest napięcie 117 V.
Z tego co widzę to moje trafo ma zabezpieczenie na 1 A i ma 100 VA, a na wzmaku czytam o zabezpieczeniu 2,5 A, czyli jakby z tego wynikało, że moje trafo powinno mieć przynajmniej 200 AV.
Wygląda to tak, że kiedy włącze wzmacniacz na full power i odkręce mocniej output level to stosunkowo szybciej wzmacniacz dochodzi do normalnej pracy, lecz kiedy włącze wzmacniacz na Teed power i odkęrce output level na 2 jak robiłem to w przeszłości, to muszę czekać dłużej niż godzinę, aby wzmacniacz grał poprawnie...
Back to top

skywalker
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 13 Jun 2007 18:40   

Wypadało by zmienić to trafo na prawidłowe czyli ok 200 - 250W a najlepiej 300W. Samo żarzenie pobiera 34W (5x12AX7 i 4x6L6 ) :).
Przy EL34 jest jeszcze większa moc żarzenia .
p.
Łukasz
Back to top

Walczaqu
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 Post from the author of the topic 17 Jun 2007 13:46   

Hej
Do Pi-Vo
Czy masz szansę przesłać mi dokładniejszy schemat mesy, gdzie byłby ujęty również schemat zasilacza wewnątrz wzmaka?
Najgorsze jest to , że na płycie wzmacniacza, nie można odczytać symboli, ponieważ zakrywają je elementy. Ogólnie dostęp do poszczególnych elementów jest fatalny. Żeby dostać się do podstawek lamp z przedwzmacniacza, trzeba odłutować kilkadziesąt kabelków. Byłbym dozgonnie wdzięczny za schemat montażowy (serwisowy), abyśmy mogli dociec, gdzie znajdują się elementy, na których chcemy wykonac pomiary...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Jun 2007 13:46   

Back to top

zibisound
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 18 Jun 2007 10:11   

Witam.
Napisałeś, że masz dobrego elektronika i to on, jeżeli zna się na rzeczy, powinien ZMIERZYć moc pobieraną z sieci i dobrać trafo o mocy z zapasem!
Trafo powinno miec moc ok. 300 W, bo musi być zapas mocy.
Pozdrawiam-Zygmunt.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Wzmacniacz Mesa Boogie Mark IV short head
Page 1 of 1
Similar topics
Mesa Boogie DR - budowa (36)
Cewki do korektora graficznego, wzmacniacz Mesa Mark IIC+. (5)
Jak naprawic wzmacniacz mesa boogie :p (9)
Pomoc z lampami w MESA BOOGIE Triple Rectifier i Mark 3 POZ (11)
Mesa Boogie Mark III - przesterowany czysty kanał (12)
Mesa Boogie mark II C copy by Mallroy (20)
Preamp Mesa Boogie Mark I (33)
Mesa/Boogie DR - pytania (26)
MESA/BOOGIE i jakie trafo (11)
Mesa Boogie Studio Preamp (4)

Page generation time: 0.087 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed