Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radia Samochodowe Serwis ->Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
kowad
Poziom 16
Miasto: Tychy
Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 259
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
kowad
Poziom 16
Post#1 24 Paź 2003 18:32  Autor tematu   

Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


W jaki sposób można rozkodować te radio? Kupiłem je od kolesiea, zamontował mi je i chodziło przez jakiś czas, aż nie musiałem samochodu oddać do serwisu. I tu zaczęły się schody... Po odebraniu okazało się że musieli odłączyć akumlator, więc trzeba teraz wpisać kod. Teraz nie znam ani kodu, ani procedury jego wprowadzania. Czy ktoś może mi powiedzieć jak można odkodować te radio, czy wystarczy w jakiś sposób zresetować kod???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
edziu
Poziom 29
Miasto: Brak
Dołączył: 11 Gru 2002
Posty: 1644
Pomógł: 27
Ocena postów: 6
edziu
Poziom 29
Post#2 24 Paź 2003 19:58    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


tam siedzi procesr TMS370 i nie jest to łatwa sprawa
proponuje namierzyć gościa od kogo ku[piłeś radyko żeby podał ci kod
bo wiekszośc handlaży zapisuje kod na obudowie radia wymontuj radyjko i obejzyj czy nie ma tam zapisany kod a najlepej może kod po nurzerze seryjnym ale jak ktoś zmienił kod to po numerze nie pomorze
proponuje zanieś do kogoś kto robi radio code

Pomocny post? + -2
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wiki
Poziom 15
Miasto: Bytów
Dołączył: 10 Sty 2003
Posty: 212
Pomógł: 1
wiki
Poziom 15
Post#3 24 Paź 2003 20:54    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Wcisnąć AS przytrzymać włączyć radio wpisać kod zatwierdzić AS
Kod w pamięci jak odczytasz to Ci pomogę jak nie zanieś do kogoś kto się tym zajmuje .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
djlj24
Spec od car audio
Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 13317
Pomógł: 1050
Ocena postów: 110
djlj24
Spec od car audio
Post#4 24 Paź 2003 21:36    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Edziu gdzie tam widziałeś TMS? Bo ja w VDO widziałem tylko 24c16 a TMS widziałem w Delco.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
edziu
Poziom 29
Miasto: Brak
Dołączył: 11 Gru 2002
Posty: 1644
Pomógł: 27
Ocena postów: 6
edziu
Poziom 29
Post#5 24 Paź 2003 23:39    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


sorry pomyliłem się z delco :(
rzeczywiscie tam bedzie 24c16 :wink:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
SCATMAN70
Poziom 10
Dołączył: 27 Maj 2003
Posty: 35
SCATMAN70
Poziom 10
Post#6 24 Paź 2003 23:59    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Panowie ja tez mam ten problem ino z innym modelem2014 ale jak widze to nic z tego nie bedzie a na gieldach biora około 50 złotych nara

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kowad
Poziom 16
Miasto: Tychy
Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 259
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
kowad
Poziom 16
Post#7 25 Paź 2003 11:59  Autor tematu   

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Ma ktoś może schemat programatora do tego układziku? Nie rozbierałem jeszcze tego radyjka. Czy to jest PIC24c16? Czy trzeba go wylutować z układu żeby bo zczytać czy w obwodzie tesh można?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
edziu
Poziom 29
Miasto: Brak
Dołączył: 11 Gru 2002
Posty: 1644
Pomógł: 27
Ocena postów: 6
edziu
Poziom 29
Post#8 25 Paź 2003 12:21    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


kowad napisał:
Ma ktoś może schemat programatora do tego układziku? Nie rozbierałem jeszcze tego radyjka. Czy to jest PIC24c16? Czy trzeba go wylutować z układu żeby bo zczytać czy w obwodzie tesh można?

jest to najwyklejsza pamieć 24C16
i mozna odczytać go za pomocą zwykłego prągramatora JDM
pamieć niedstety trzeba wylutować (bezpieczniej) i odczytać na prągramatorze i bina podeslij i ktos ci poda kod

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gamid
Poziom 17
Miasto: Łódż
Dołączył: 04 Lis 2001
Posty: 238
Pomógł: 3
gamid
Poziom 17
Post#9 25 Paź 2003 12:38    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Kowad co ty za gobstwa wypisujesz jaki ,, pic 24,,

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
kowad
Poziom 16
Miasto: Tychy
Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 259
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
kowad
Poziom 16
Post#10 25 Paź 2003 13:59  Autor tematu   

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


No tak. Dawno nie robiłem w elektronice, więc zapomiałem że to jest eprom. Ma ktoś może najprostrzy schemat programatora, miałem kiedyś taki, ale go usunełęm.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
astral
Poziom 17
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 286
Pomógł: 3
Ocena postów: 18
astral
Poziom 17
Post#11 25 Paź 2003 19:25    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Tutaj masz chyba najprostszy schemat programatora tej pamieci:
Rozkodowanie Radia  VDO CDR 2005 z Opla

A programem do odczytania może służyć i2cProg, znajdziesz go pod adresem: http://www.elektroda.pl/dla_kompa/inne/icprog104.zip
Wszystko podane na tacy ;) Teraz podeślij zgranego bina.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
edziu
Poziom 29
Miasto: Brak
Dołączył: 11 Gru 2002
Posty: 1644
Pomógł: 27
Ocena postów: 6
edziu
Poziom 29
Post#12 25 Paź 2003 20:14    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


tu jest typowy prągramator JDM a co do twojego schematu to nie wiem czy kowad sie połapiejak podłaczyć pod coma

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kowad
Poziom 16
Miasto: Tychy
Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 259
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
kowad
Poziom 16
Post#13 25 Paź 2003 20:45  Autor tematu   

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Hmmm nie wiem tylko które to jest MCL (który ma nr na DB9)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Wojtek44
Poziom 27
Miasto: Kraków
Dołączył: 24 Cze 2003
Posty: 1034
Pomógł: 94
Ocena postów: 6
Wojtek44
Poziom 27
Post#14 25 Paź 2003 21:08    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


astral
Odczytałeś kiedykolwiek coś przy pomocy układu z tego schematu???
Po mojemu to nie ma prawa zadziałać ;-)
Wojtek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
astral
Poziom 17
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 286
Pomógł: 3
Ocena postów: 18
astral
Poziom 17
Post#15 25 Paź 2003 21:51    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Faktycznie, to nie ma prawa działać, bo jest to tylko interfejsc na te pamieci (w tym model LC) do JDMa. Przepraszam za pomyłkę, ale za to program jest dobry ;)
A może ktoś ma schemat do odczytu tylko samej pamięci 24LC16B?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Wojtek44
Poziom 27
Miasto: Kraków
Dołączył: 24 Cze 2003
Posty: 1034
Pomógł: 94
Ocena postów: 6
Wojtek44
Poziom 27
Post#16 25 Paź 2003 22:49    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


A jest jakaś zasadnicza różnica między 24LC i 24C aby ich nie możnabyło tym samym sprzętem odczytać?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
astral
Poziom 17
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 286
Pomógł: 3
Ocena postów: 18
astral
Poziom 17
Post#17 26 Paź 2003 15:42    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Myśle że nie ma różnicy przy odczycie tych pamięci, chciałem tylko tak wyszczególnić tą pamięć. Pomyślałem trochę nad tym schematem, i wymyśliłem taki oto schamat, który czyta pamięcie 24C16.
Jeszcze go nie sprawdzałem. Powiedzcie czy on będzie działał?

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Wojtek44
Poziom 27
Miasto: Kraków
Dołączył: 24 Cze 2003
Posty: 1034
Pomógł: 94
Ocena postów: 6
Wojtek44
Poziom 27
Post#18 26 Paź 2003 18:50    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Sam układ to nie wszystko co jest chyba oczywiste.
Musi go jakiś program umieć OBSŁUŻYĆ więc nie wnikam w to jaki to program(bo się na tych programach dostępnych w sieci nie znam).Ja do moich potrzeb uzywam układu który sam zbudowałem i napisałem własny programik.
Ale ten schemat nie będzie działał z przyczyn niezależnych od oprogramowania.
Pomijając rezystor 100k ,który chyba pomyłkowo został odczytany zamiast 100R (bo ze 100k pamięć pozostanie niewzruszona na zaczepki procesora ;-) )
Tranzystor BC557 ma szanse przewodzić tylko gdy go piorun zdrutuje.Jeśli program się postara to na tej pamiątce pojawi się 5V ale nic nie będzie można odczytać.(Do opisu wyjść się nie przyczepiam bo nie wiem co ktoś miał na myśli)
Wojtek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
astral
Poziom 17
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 286
Pomógł: 3
Ocena postów: 18
astral
Poziom 17
Post#19 26 Paź 2003 21:08    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Faktycznie, zbudowałem ten układ, ale coś mi nie gra...
Więc jeżeli byłbyś tak miły, to byłbym wdzięczny gdybyś mi podesłał twój schemacik do odczytu tej pamiątki.
Mój pomysł nie wypalił... :cry:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
edziu
Poziom 29
Miasto: Brak
Dołączył: 11 Gru 2002
Posty: 1644
Pomógł: 27
Ocena postów: 6
edziu
Poziom 29
Post#20 26 Paź 2003 22:05    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


astral napisał:
Faktycznie, zbudowałem ten układ, ale coś mi nie gra...
Więc jeżeli byłbyś tak miły, to byłbym wdzięczny gdybyś mi podesłał twój schemacik do odczytu tej pamiątki.
Mój pomysł nie wypalił... :cry:

a JDM nie nadaje się bo mam taki i smiga że zaż miło :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Wojtek44
Poziom 27
Miasto: Kraków
Dołączył: 24 Cze 2003
Posty: 1034
Pomógł: 94
Ocena postów: 6
Wojtek44
Poziom 27
Post#21 26 Paź 2003 22:29    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


astral
Jeżeli bardzo Ci zależy na akurat tym MOIM rozwiązaniu.To mogę to podesłać ... ALE:
-nie mam skanera
-nie znam żadnego programu do rysowania schematów(prostego w obsłudze) a w Paint-cie mi się nie uśmiecha :-)
-działa na win98 a w xp nie chce :-(
-obsługuje wszystkie pamięci 24C i jak do tej pory to jedną 93C56 (była mi potrzebna więc napisałem)
-ma szczególny format zapisu do pliku (miałem mnóstwo zawartości w tym formacie więc musiałem się dostosować)
Wojtek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
astral
Poziom 17
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 286
Pomógł: 3
Ocena postów: 18
astral
Poziom 17
Post#22 27 Paź 2003 10:48    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Myślę że programator JDM, powinien odczytać tą pamięć bez problemu, ale nie posiadam aktualnie tego pragramatora, więc chciałem zbudować układ któy będzie czytał tylko tą pamięć (24xxxx) ale się nie udało.
Mam WinXP, więc nie będzie to u mnie chodzić... ale jak nie masz możliwości zilustrowania schematu, to szkoda...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kowad
Poziom 16
Miasto: Tychy
Dołączył: 24 Mar 2003
Posty: 259
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
kowad
Poziom 16
Post#23 29 Paź 2003 02:20  Autor tematu   

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


hmmm tak więc jak prostego schematu nie było tak i nie ma... A jak by na zasilaniu wsadzić baterie 9V i stabilizator na 5V, zamienić rezystor na 100R i dzć tranzystor BC547B? Jak myślicie czy miało by to wtedy szanse zadziałąć, czy trzeba by coś jeszcze zmienić? Czy ew trzeba by tam wsadzić jeszcze zenerke 5V1?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Wojtek44
Poziom 27
Miasto: Kraków
Dołączył: 24 Cze 2003
Posty: 1034
Pomógł: 94
Ocena postów: 6
Wojtek44
Poziom 27
Post#24 29 Paź 2003 20:09    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


kowad napisał:
hmmm tak więc jak prostego schematu nie było tak i nie ma...

i nie będzie.
Bo nie wiadomo jakim programem chcesz to odczytywać.Praktycznie każdy program wymaga swojego interfejsu.Ściągając jakiś program jest przeważnie zaopatrzony w odpowiednie schematy.
Klepnij sobie w jakiejś wyszukiwarce "i2c +download" a znajdziesz sporo stron z których można ściągnąć takie programy wraz ze schematami(wybierzesz sobie prosty lub jakiś inny ;-)"
Wojtek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mimelektronik
Poziom 26
Miasto: podkarpackie
Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 1054
Pomógł: 78
Ocena postów: 14
mimelektronik
Poziom 26
Post#25 30 Paź 2003 13:29    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Zassij sobie Pony Prog z http://www.lancos.com jest tam tez dokumentacja i wiele innych eepromow zamiata ...dosc proste i skuteczne.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
amd
Poziom 16
Miasto: Elbląg
Dołączył: 27 Maj 2003
Posty: 259
Pomógł: 2
amd
Poziom 16
Post#26 30 Paź 2003 14:32    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


A tu masz gotowca: soft + schemat interfejsu.
Chyba najprostsze co moze byc do zrobienia.
Nizej jest plik do pobrania.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
amd
Poziom 16
Miasto: Elbląg
Dołączył: 27 Maj 2003
Posty: 259
Pomógł: 2
amd
Poziom 16
Post#27 30 Paź 2003 14:36    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


A tu masz gotowca: soft + schemat interfejsu.
Chyba najprostsze co moze byc do zrobienia.

Załączniki:
Pony I2C.zip
Pony I2C.zip
Download (540.2 KB)
Punkty: 0.42 dla użytkownika

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
djlj24
Spec od car audio
Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 13317
Pomógł: 1050
Ocena postów: 110
djlj24
Spec od car audio
Post#28 30 Paź 2003 14:36    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Tak prawdę pisząc to najprostsze to jest wytk DB25, kilka drucków i podstawka + dodatkowo zasilanie 5V i prosty dosowy programik. Wszystko to jest w sieci.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
amd
Poziom 16
Miasto: Elbląg
Dołączył: 27 Maj 2003
Posty: 259
Pomógł: 2
amd
Poziom 16
Post#29 30 Paź 2003 18:04    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Ja tak zrobilem sobie wedlug schematu zamieszczonego nizej ale w DB 9 sie zmiescilo.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
picador
Poziom 33
Miasto: lubelskie
Dołączył: 15 Maj 2002
Posty: 2841
Pomógł: 35
Ocena postów: 17
picador
Poziom 33
Post#30 01 Lis 2003 10:33    

Re: Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla


Panowie , myślicie że zawartość tej pamięcie jeszcze jest oki :?: , tyle rozpisywania sie na temat programatora , a pytanie było jak rozkodować to radio , czyli dać komuś kto ma jakieś pojęcie na ten temat , te radia to podstawa ...

:arrow: kowad uwalisz zawartość i wtedy będą jaja , na podkładzie może ci nie pójść i wtedy trzeba będzie się pomęczyć , może daj to do serwisu :wink:

czasem lepsza taka podpowiedź niż później patrzeć na radio rozgrzebane , a widzę że dla kowada to początki , nie szkoda radia , w sumie wyższy i nowsz model Delco :wink: , dobrej klasy sprzęt , mógłby jeszcze trochę pograć ...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radia Samochodowe Serwis -> Rozkodowanie Radia VDO CDR 2005 z Opla 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Radio do OPLA CDR 2005 VDO - rozkodowanie (7)
VDO CDR 2005 - Odbiór radia z RDSem i bez (2)
Simens VDO CDR 500 z Opla Astry (2)
Radio do opla - simens vdo cdr 500 (3)
siemens vdo cdr 500 do opla - mialo fabryczny kod? (4)
VDO CDR 2005 - potencjometr (7)
VDO CDR 2005 -uszkodzona pamięć (7)
CDR 2005 vdo wbicie kodu. (2)
CDR 2005 (E) VDO 24 469 307 (5)
Radio VDO CDR 2005 Opel Corsa C (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.134 seconds

elektroda.pl temat RSS