FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Autonaprowadzajacy System Solarny (ASS)

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Autonaprowadzajacy System Solarny (ASS)
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 17 Jun 2007 22:40   

Witam
Jest to opis i zdjecia wykonanego przezemine systemu solarnego zbudowanego w 2001 i modernizowanego .Uklad sterowany sterownikiem z AT89c51 .Prototyp ktory byl wykonany z drzewa a uklad
absorbera z rurek miedzianych i luster wkleslych wykonanych z rur PCV przcietych na polowe i wyklejonch folia aluminiowa.Po 5 latach drewno sie rozsypalo.Obecna konstrucja wykonana z karniszy aluminiowych i blachy ocynk absorber pokryty blacha miedziana zaczerniona matem.Uklad posiada zabezpieczenia ktore umozliwily przezycie silnych wiatrow i burz przez witromierz. Uklad naprowadzania to 4 fotorezystory centralny FA i 3 na kolektorze poziom FB gora FC i dol FD sygnaly przez komparatory lm393 jako 0/1 trafija do sterownika .Pomiar temp kolektor zbiornik to dwie linie multipleksowane 4052 na LM335 i VCO 4046 .Do pozycjonowania uzylem silnikow od wycieraczek sterowanych przekaznikami i ukladem 74137.Na wejsciach sterownika sa dwa uklady 4051 z sygnalzacja stanu kazdej lini dida led. Sygnal lini poprzez komparator w 4046 trafia do procesora.Dobor ukladow umozliwil uzycie szyny ABC ukladow i sterowanie ich wejsciami INH.Stan wyjsciowy to wschod i dol .Przy wyraznym cieniu fotorezystor FA centralny zezwala na kierunek zachod .Slonce w szczelinie pionowej to FB .Gora FC i dol FD to czujniki przedzielone przeslona. Gdy wszystki sa -1- nastepuje 10 minutowa obsluga pompy zbiornika w zaleznosci od temp i nastaw.Czas ten jest sumowany jako dzienny i roczny . W przypadku bledu po napotkaniu wyl. krancowego kierunku zmienia na przeciwny.Chmury blokuja pozcjonowanie na 90 minut i powrot do pozycji wyjsciowej.Silny wiatr ustawia go do pozycji stolu. Caloscia steruje program w ktorym jest tez ujeta praca reka silnikow i pompy Sterownik byl budowany jeszcze na Amidze (historia).W sloneczne dni uklad rejestruje do 10 godzin prostopadlego ustawienia wzgledem slonca i temp >60c na zbiorniku 140 l z pompa mieszajaca.Jednak sam zbiornik bedzie wymagal osobnego sterownika (dezynfekcja)

Ponizej dokumentacja w foto ,jak pisalem zaczalem w 1999 r wiekszosc wykonana na kartkach ,plytki na amidze,caly sterownik to:
A-uprocesor ,B-przekazniki,C-we/wy foto i temp,D-klawiatura z LED
Z-zasilacz
Widok sciezek przez elementy:ass_AC,ass_CDZ
Schematy:sch_A1,sch_A2,sch_B,sch_C,sch_D,sch_Z
Rysunek:ass_rys
program:ass5
Sterowanie:ass_str
W czasie modernizacji ulegly zmianie czujniki foto , i pomiaru temp
Nie jestem elektronikem i tak zbudowalem.Moze jeszcze foto z foto
poprzedniego drewnianego.

kol_old.JPG
 Filename:  kol_old.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  2.98 MB
 Punkty:  4.57 = 3.57 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

ass5.prog.txt
 Filename:  ass5.prog.txt
Download
 Contents:  
 Filesize:  23.45 KB
 Punkty:  0.00

ass_str.JPG
 Filename:  ass_str.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  3.1 MB
 Punkty:  4.72 = 3.72 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

sch_Z.JPG
 Filename:  sch_Z.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  3.03 MB
 Punkty:  4.63 = 3.63 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

sch_C.JPG
 Filename:  sch_C.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  3.14 MB
 Punkty:  4.774 = 3.774 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

sch_B.JPG
 Filename:  sch_B.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  3.13 MB
 Punkty:  4.756 = 3.756 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

sch_A2.JPG
 Filename:  sch_A2.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  3.09 MB
 Punkty:  4.702 = 3.702 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Sch_A1.JPG
 Filename:  Sch_A1.JPG
Download
 Contents:  
 Punkty:  4.714 = 3.714 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

ass_CDZ.JPG
 Filename:  ass_CDZ.JPG
Download
 Contents:  
 Punkty:  4.72 = 3.72 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

ass_AC.JPG
 Filename:  ass_AC.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  3.12 MB
 Punkty:  4.744 = 3.744 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

ryborz
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 18 Jun 2007 03:35   

Re: Autonaprowadzajacy System Solarny (ASS)

Też planuję budowę podobnego układu. Układ będzie "śledził" słońce. W przyszłości może być przydatny do efektywnego wykorzystywania baterii słonecznych.
Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 18 Jun 2007 07:00   

Tak rowniez o tym mysle jednak koszt fotoogniw narazie jest duzy co nie przeszkadzalo by zamienic z absorberem.Budujac system myslalem tylko zwiekszeniu sprawnosci kolektora w stosunku do stacjonarnego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Jun 2007 07:00   

Back to top

morph13
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 18 Jun 2007 10:24   

Bardzo ciekawy projekt, przyznam, że sam kiedyś nad czymś takim myślałem jednak umieszczonym na dachu. Mniej mechaniki, mniej usterek.

Niemniej jednak zasłużone ukłony dla konstruktora :-)

Mam pytanie, ...... wydaje mi się, że na fotkach widać rurki łączące panel z reszta układu (przy ścianie) są wykonane z miedzi (chyba). Czy przy pracy siłowników (spoczynek, ruch za punktem słonecznym) nie dochodzi do ich uszkodzenia ????.
Czy ewentualnie nie byłoby sensowniej zastąpić je zbrojonymi rurkami gumowymi, szczególnie, że nie panuje tam (w układzie) wysokie ciśnienie.
Back to top

Zwirunia
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 18 Jun 2007 10:49   

Super, bardzo lubię czytać o praktycznych rozwiązaniach odzyskiwania energii wiatru, Ziemi, Słońca.
Twój projekt wygląda na porządnie przemyślany i solidnie wykonany - gratulacje.

Niestety moja separacja z twórczą elektroniką trwa już prawie 12 lat, zdradziłem ją dla informatyki i zarządzania siecią bo więcej mi za to płacili - więc wypadłem z obiegu.
Czy zastanawiałeś się nad wykorzystaniem starego laptopa z np: Win98 (można je kupić za grosze) podłączonego przez LPT, serial czy USB do sterowników (przekaźniki i siłowniki) i będącego mózgiem i panelem kontrolnym całego urządzenia?
Przecież za pomocą prostych programów można wyliczyć położenie Słońca o każdej porze roku.
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie bardzo uprościło i przyśpieszyło by prace, korzystało by z tego szersze grono mniej zaawansowanych w lutowaniu konstruktorów gdyż mógłby powstać uniwersalny program i kit zawierający standaryzowane rozwiązania elektryczno-mechaniczne.
Hmm może nawet byłby to pierwszy krok do seryjnej produkcji?

Co o tym myślicie?
Back to top

h jaworski
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 18 Jun 2007 11:04   

Ciekawi mnie jak autor rozwiązał problem zapowietrzania się układu bo domyślam się że w układzie jest woda . sam swego czasu robiłem podobny panel ale bez elektroniki i przy przepływie wody na zasadzie grawitacyjnym (bez pompy wodnej ) i największy problem był z zapowietrzaniem się układu (woda podgrzewana wydziela dużo powietrza) trzeba było wszystkie rurki poprowadzić tak aby szły cały czas pod górę a z racji że panel był obracany w osi 180 stopni nie było to łatwe
Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 Post from the author of the topic 18 Jun 2007 11:47   

Co do odpowitrzania absorber wykonalem lutami miekkimi tak ze obieg jest owarty w najwyzszym miejsu umieszczony zkbiorniczek wyrownaczy powrot.Na zasilaniu w tez w nawyzszym miejsu atomat odpowietrzajacy.Calosc zalana plynem borygo (-35c) ok 4,5l

Dodano po 6 [minuty]:

Onosnie instalacji czesc ukladu wykonana jest w PP .polaczenia gietkie sa z przewodow pcv i w izolacj termicznej.Co uzycia teraz laptopa jesli ktos czuje sie silny w programowaniu to czemu nie ,osobiscie jestem slabszy w elektronice wiec tak jak potrafilem wykonalem.A wszystko rozchodzi sie o koszty .A dopracowany program spawuje sie dobrze
Back to top

Hrabia322
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 18 Jun 2007 11:55   

witam projekt bardzo mi się podoba ...
Czy mógł byś opisać cały ten panel jak jest zrobiony na jakiej zasadzie działa czym jest zalany i jak zmienia to ciepło (w co). chciał bym w przyszłości takie coś zrobić ale bez elektroniki i żeby mi ten panel wodę podgrzewał..
Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 18 Jun 2007 13:10   

Budowalem ten system odrazu z zamiarem naprowadzania aby zwiekszyc jego sprawnosc.Jak wiemy nigdy nie dorowna wykonanym przez firmy.Wiadomo uzyte materialy,szklo,glikol i inne materialy sa lepsze.Jednak koszt tych instalacji jest wiekszy ,a ich zwrot w roznych publikacjach wacha sie od kilku do kikunastu lat. Budowalem z dostepnych materialow zdobytych ze "zlomiku" lacznie z zbiornikem.Zbiornik psiadal juz jedna wezownice CO i grzalke 2.5KW ,zabudowalem wymiennik do kolektora w postaci jednej spiralnej miedzianej rurki fi15 dl ok 10mb i wtedy zalalem borygo (trujace).Przy sloncu temp plynu przewyzsza temp zbirnika o ok 10c na srodowym biegu pompy typ ?? CO.Zbiornik ma obnizone cisnienie sieci do 0.6 at i dolaczony zbiornik powietrzny (woda rozszerza sie ok 4l/100l) i Temp parowania borygo to ok 120 c .Zabezbieczenie na kolektorze to termostat 115c (kawiarka) i sygnal dla sterownika do ustawienia do pozycji wyjsciowej i odpowiedni alarm.Zbiornik ten jak pisalem bedzie wymagal osobnego sterownika chodzi glownie o legionelle tzn okresowe przegrzewanie calego zbiornika do temp >65c (raz na dwa tygodnie).Obecnie recznie zalanczam dodatkowa pompe mieszajaca zbiornik,a uzyskiwane parametry umozliwiaja pelne wykorzystanie ogrzanej wody

Dodano po 28 [minuty]:

Co do samego panelu spodnia czesc skrzyni wykonana z karniszy alu i bacha ocynk ,nastepnie welna mineralna ok 4 cm potem 34 rurki fi 6 pionowe,podlaczone w gorze i dole do rury fi15.Calosc na gorze zawieszona na 4 wieszakach u dolu luznie przykrecona.Do rurek przylutowana blacha miedz 0.2 punktowo i zaczernina matem ,calosc przykrylem rama z profili alu z szybami zwyklymi 4 mm.U gory odpwietrznik i na dole zaworek spustowy .W srodkoej tylnej czesci wyprowadzilem wyjscia dla podlaczeni przewodow gietkich i sterowania.Panel umiescilem na ramie z profili stalowych
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Jun 2007 13:10   

Back to top

DriftKing
Poziom 8
Poziom 8

Post#10 18 Jun 2007 13:41   

Ciekawy projekt
A jak sie ma moc dostarczana przez panel do tej pożeranej przez elektronikę?
Wiadomo że wydajność panelu zależy od pogody, ale np. najlepszy i najgorszy pod względem energetycznym przypadek? Bo wydaje mi się że przy tak małej powierzchni korzyści energetyczne są nikłe, albo wręcz ich niema (to tylko przepuszczenia)?
I skoro teraz wygląda to inaczej to pokaż aktualne zdjęcia!
Back to top

znamcie
Poziom 5
Poziom 5

Post#11 18 Jun 2007 14:12   

podzielam opinie Pana Driftking, uczyłem sie niedawno o tych rozwiązaniach
i sam zrobiłbym cos takiego ale naprowadzane silnikami wg wzoru, bo układ głupieje poważnie i ma tylko straty w momencie kiedy jest słońce za chmurka :) i gdy tak jest cały dzień to w ogóle lipa
a wystarczy wbić w pamięć małego kontrolera trajektorie słońca i leci samo i lepie sie nie da wysterować, o ile wiem to w inecie sa wzory jak to ustawić względem danego położenia na ziemi bo wiadomo w Afryce jest różnica :)
a w ogóle co do zbijania cen za takie cacko to sadze ze wykonanie dodatkowego m2 wyjdzie na plus aniżeli wykonywanie obracanego panelu, jasne z metra wyjdzie więcej energii w wodzie ale trzeba od tego odjąć energie zużyta na obracanie panelu a ta tez kosztuje, no i ta elektronika co sie psuje tylko i mechanika i te połączenia ruchome, duże firmy w to nie wchodzą nie dlatego ze nie wychodzi im tylko ze to śliska sprawa :) ze tak powiem :)
co do oczernienia miedzi to sa posty na elektrodzie odnośnie chemicznego wykonania, ma to plus ponieważ takie pokrycie absorbuje więcej promieni, mówiąc po polsku grzeje wodę nie tylko podczerwień ale i światło widzialne jak i inne częstotliwości które dochodzą do powierzchni, sprawność dochodzi do 95% przetworzenia promieniowania na ciepło, wiec juz całkiem ok i da sie to zrobić w warunkach domowych. :)
albo prawie da nawet wynik 90% będzie ok.
a jeszcze co do układu co skupia (z lustrami parabolicznymi pod rurkami) to temp powinna być dużo wyższa wody uzyskana z kolektora niż kolega prezentuje, najwyraźniej układ nie centruje sie na słońcu a jest to w tym wypadku bardzo ważne, aby nie skupić światła poza rurka :)
Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 Post from the author of the topic 18 Jun 2007 16:14   

Prototyp wykonany byl wlasnie z pionowymi lustrami wkleslymi jak poprzednio pisalem jednak tu ma znaczenie ma dokladonsc skupienia swiatla i wykonanie.W momencie rozsypania sie skrzyn,przerobilem na panel plaski.
Wiem o czernieniu chemicznym ale to wymaga duzej wanny aby zanurzyc w roztworze chemicznym (wielosiarczek potasu , chlorek amonu woda 3/1/100 o ile dobrze pamietam) caly absorber.Pwierzchnia ok 2.2m2 tak ze pokrylem go matowym sprayem.Co do uzysku energetycznego jest propocjonalne do slonca.Przy zachmurzony dniach spada < 30c ,ale i tak podgrzac wode z 30 do 50 to miejsza energia.Mozna w programie wydluzyc czasy miedzy pozycjonowaniem np do 1 godz.A w pochmurne dni on grzecznie czeka w spoczynku zamiast podazac za azymutem.
Back to top

Wally50
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 18 Jun 2007 17:04   

Urządzenie fajne i praktyczne. Może trochę za dużo elementów dyskretnych i ztąd taka duża szafa sterująca. Ale skoro projekt powstał 5 lat temu to wtedy scalaki były "jak na lekarstwo". Dzisiaj zrobiłbym to na jednym mikrokontrolerze. Zamiast przekaźników dałbym tyrystory lub triaki. Reszta jest OK. Bardzo mi się spodobało uwzględnienie reakcji na wiatr. Mieszkam w górach i wiatr halny jest u nas zmorą.

Teraz uwaga na temat wypowiedzi moich poprzedników, którzy negują zysk energetyczny: Nawet gdyby cała elektronika z mechaniką pobierały
100W w czasie ciągłym (a wątpię w to) to zysk energetyczny jest nieporównywalny. W lecie, w Polsce, średnie natężenie oświetlenia słonecznego wynosi 7 kWh/m2, a średniorocznie 1,7 kWh/m2 (źródło: http://www.zb.eco.pl/zb/86/slonce2.htm ). Przeliczcie sobie Panowie zyskowność...
A co byście powiedzieli na temat pomp cieplnych gdzie zyskowność sięga "tylko" 70%, a pompy takie ktoś buduje i mu się opłaca ?...

Wally

P.S. Oczywiście moja ocena 6/6

Wally

Dodano po 23 [minuty]:

Zwirunia wrote:
Czy zastanawiałeś się nad wykorzystaniem starego laptopa z np: Win98 (można je kupić za grosze) podłączonego przez LPT, serial czy USB do sterowników (przekaźniki i siłowniki) i będącego mózgiem i panelem kontrolnym całego urządzenia?
Przecież za pomocą prostych programów można wyliczyć położenie Słońca o każdej porze roku.

W jednym z moich projektów zastosowałem podobną technikę. Nie pasowało mi wyprowadzanie czujników na zewnątrz. Wprawdzie wyliczam tylko godzinę wschodu i zachodu Słońca ale całość zrobiłem na jednym procku. Algorytm nie wyszedł taki prosty... I jeszcze jeden szkopuł: Ja zajmuję się programowaniem od bardzo wielu lat, a nie każdy konstruktor musi być od razu super-programistom ;-)...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Jun 2007 17:04   

Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 Post from the author of the topic 18 Jun 2007 17:47   

Najwiecej energii pochlania pompa przypuszczam ze ok 50W idealem bylo by samozasilanie z wlasnego panelu solarnego.Wiekszy przeplyw plynu przekazuje wiecej energi.Moze kiedys ?.Co do strat przez noc srednio ucieka ok 5-8c w zaleznosci od nagrzania(zbiornik docieplony wata mineralna).Co do sterownika sam pomysl zrodzil sie 2 lata wczesniej i budowalem z tego co dostepne i osiagalne.Uzylem przekaznikow bo byly proste w sterowaniu i tanie.Uklad 74137 to 1 z 8 czyli aktywny moze byc tylko jeden kanal wybrany liniami ABC.Dotatkowo na plytce zasilacza umiescilem termobimetal nad mikrowyl.Zwarte styki w obwod przekaznika liniowego,rozwarte sygnal do uP przeciazenie Alr-nJ zawieszenie wszystkich czynnosci po 1 min ponowna proba .Staralem sie przewidziec najgorsze sytuacje .Nawet przewrocenie (magnes wiszacy nad kotraktonem) przerywa obwod pk liniowego.Sterownik podzielilem na 5 funcjonalnych czesci-1 Steownik i z linami 0/1 ,-2 plytki 6 wyswietlaczy LEd z klawiatura(mozna wiele napisac),-3 plytka wejsc foto i regulacje ustawien progowych komparatorow,-4 siedmiu przekaznikow z 74137 ,-5 plytki zasilacza z zabezpieczeniami dostarczajacymi +15 v dla silnikow,+12v dla plytek.. Tak ze do zasilania uzylem trafo z VELI ok 40W Najwiekszy koszt tego urzdenia to uzyta miedz nie elektonika.Jedynie ostatnio zamienilem poczatkowe termistory 4.7k(nieliniowosc) na LM335z.
Tu krotka zmiana w progamie uzyskalem na VCO dokladnosc +/- 1c
jest zadowalajaca.Tez zly odczyt temp ustawia do pozycji wyjsciowej.Tak ze zbudowanie go zmusilo do zapoznania asemblera 51 (najtanszy),zbudowania programatora itd.Zalacze jeszcze foto zbiornika
dzis

kol_zb.JPG
 Filename:  kol_zb.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  427.36 KB
 Punkty:  0.83 = 0.498 for transfer + 0.332 for the user (set automatically)

Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 18 Jun 2007 18:30   

Podziwiam kolegow za ambitne konstrukcje , naprawde imponujace , mnie udalo sie zbudowac taki uklad nadaznego sledzenia slonca z 2 paneli slonecznych pod katem 90st i ustawionych pod katem ok 45st wzgledem promieni slonca , paneliki zasilaly bezposrednio silownik z tym , ze plus 1 panelu byl podlaczony do (-) drugiego a te wyprowadzenia (+-) do silnika silownika pradu stalego , zaleta dodatkowa , ze nie potreba prowadzic dodatkowych przewodow np na dach bo uklad sam sie zasila :) i zadne ptaszysko czy ,mucha nie wylaczy tego siadjac na sensorze optycznym.
Wszystko bez zadnego tranzystorka czy dodatkowego elementu tylko 2 panele fotovoltaiczne i silownik.
Wspomne , ze do bardzo powolnego poruszania potreba bardzo malych silnikow kilka wat jest w stanie krecic panelem 2m kw.
Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#16 Post from the author of the topic 19 Jun 2007 07:20   

Nie mierzylem poboru mocy ale jak zaznaczyl Waally50 nawet gdyby to bylo to 100W przez 10h to tylko 1kwh i teraz ta moc wlozyc w ogrzanie zbiornika 140l i zobaczyc przyrost temp . Tylko ze zauwazylem przy pracy kolektora gdy temp poczatkowa jest mniesza przyrosty tem/h sa wieksze w miare podnoszenia temp zbiornka zmniejszaja sie ,ze to nie jest liniowe czyli czym wyzsza temp tym wiecej energii potrzebuje.
Back to top

Wally50
Poziom 10
Poziom 10

Post#17 19 Jun 2007 10:41   

Miroslaw Pajdak wrote:
Tylko ze zauwazylem przy pracy kolektora gdy temp poczatkowa jest mniesza przyrosty tem/h sa wieksze w miare podnoszenia temp zbiornka zmniejszaja sie ,ze to nie jest liniowe czyli czym wyzsza temp tym wiecej energii potrzebuje.

Aby ogrzać 1 cm3 wody o jeden stopień zawsze potrzeba 1 kalorię ciepła (energii), niezależnie od temperatury (no, fizycy trochę się zburzą ;-)). Tylko szybkość przepływu ciepła jest wprost proporcjonalna do różnicy temperatur. Im temperatura wody jest wyższa, tym przepływ ciepła do niej jest wolniejszy. W instalacjach C.O. ten temat jest znany i najczęściej ignorowany. Przy kolektorze słonecznym można by co najwyżej przyśpieszyć pracę pompy. Ale, ponieważ energia jest "za friko", rozbudowywanie instalacji po prostu może się nie opłacać. Co innego w kotle C.O. Tam energia z węgla (który kosztuje ostatnio coraz więcej) nieodebrana przez wodę idzie w komin. I tu można mówić o stracie.

Wally
Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#18 Post from the author of the topic 19 Jun 2007 12:11   

Dziekuje Willy50 Co do sprawnosci postaram sie zabudowac LM35 rozdzielczosc 0.1c na pompie mieszjacej i podejsc technicznie mam przeciez grzalke oblcze moc i dostarcze rowny 1KW odpwiednim czasie
i bede mogl porownac Postaram sie przedstawic pomiary wieczrem i rano
Co do subbariner naprawde proste rozwiazanie 4 fotoogniwa rozwiazaly
by pozycjonowaie X i Y .Jest to mysl.Znaczaca cesc setrownika odpada zostaly by tylko zabezpieczenia i obsluga pompy.
Back to top

jurgan
Poziom 9
Poziom 9

Post#19 19 Jun 2007 18:13   

konstrukcja 6/6 ze względu na wykonanie i dostępność części .
mam tylko jedno pytanie , jak rozwiązałeś mieszanie wody w zbiorniku ( bojlerze) i drugie pyt. jak to się sprawuje w okresach wi0sna - jesień i oczywiście zima

pozdro. jurek
Back to top

klesiu
Poziom 7
Poziom 7

Post#20 19 Jun 2007 18:21   

Nie związane z tematem ale looknijcie :)
http://img255.imageshack.us/img255/4318/jgfrv4.jpg
Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#21 Post from the author of the topic 19 Jun 2007 20:55   

W odpowiedzi Tak jak pisalem poprzednio w tamtym roku udalo mi sie zdobyc i zaadoptowac zbiornik.Pompa mieszajaca na wylocie u gory do i od kranu ( ok 8 mertow drogi) powraca przez zawor zwrotny z trojnikiem do zimnej z zasilania sieci ograniczonej reduktorem i zaworem bezb 2.5 at
U dolu zamontowany zb ok 15 l z powietrzem podlaczony do obnizonego cisnienia sieci.Czujnik cisnienia z kompresora zamontowalem z mysla wykorzystania momentu odkrecenia i przykrecenia kranu do zalaczenia pompy mieszajacej na krotki czas i zrzucenie zimnej wody z instalacji do zbiornika (to tyko pomysl).
Co z zima do tej pory uklad pracowal na wodzie ,spuszczalem jesienia wode i zakrywalem czujnik centralny i tak do wiosny caly czas zalaczony
(wiart).
Dopiero w tym roku odpowiedni stan zbiornika mozliwosc dezynfekcji zdecydowal ze projekt swoj uwazam za skonczony i zdecydowalem sie go zamiescic. Poprzednio uzywalem wody tylko do prania i sprzatania
Wykonalem pomiary 1KW:Grzalka 21.7 ohm U 219v
10 minut mieszania ustabilizowalo sie na 500 mV
27 minut grzalka 567 mV z mieszaniem
10 minut mieszania ustabilizowalo sie na 541 mV
czyli 1kw to stopne 4c na 140l ( czy dobrze mysle ?) czyli teraz mierzac temp poczatkowa i koncowa okresle moc kolektora .
Back to top

isa1970
Poziom 12
Poziom 12

Post#22 19 Jun 2007 22:20   

. Przeliczcie sobie Panowie zyskowność...
A co byście powiedzieli na temat pomp cieplnych gdzie zyskowność sięga "tylko" 70%, a pompy takie ktoś buduje i mu się opłaca

pochwalam projekt tak sobie myślałem o pompach ciepła, taka pompa zasilana jest oczywiście prądem( czyli koszty są dość duże )sprężarka pompy, lub klimatyzatora np z funkcją grzania

a jeśli by np taką sprężarkę pompy zasilać bezpośrednio z wiatraka przez pasek lub wał itp była by to bezpośrednia zamiana energi mechanicznej w ciepło ?? co wy na to?
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#23 20 Jun 2007 09:36   

http://www.google.com/corporate/solarpanels/home
tu sa statystyki od 18-06 dla paneli fotovoltaicznych sledza on live.

Pomysl z pompami ciepla jest dobry jak jest duzo ciepla o niskiej temperaturze w zimie bylby bardziej potrzebny tyle ze jego ilosc i tak jest znaczaco mniejsza pompa to taki "transformator" ale energia musi byc.
Back to top

Wally50
Poziom 10
Poziom 10

Post#24 20 Jun 2007 11:01   

jurgan wrote:
jak rozwiązałeś mieszanie wody w zbiorniku ( bojlerze)

Jeszcze raz wtrącę się do tematu.
Co macie na myśli, mówiąc o MIESZANIU ?
W/g mnie nie powinno się nic mieszać w bojlerze(?!).
Woda zimna z dołu zbiornika powinna iść na kolektor, a nagrzana z kolektora do górnej części. Pobór wody do kranu z górnej części, a dostarczanie wody zimnej do dolnej. I o żadnym mieszaniu nie powinno być mowy.
Jak już wspomniałem w poprzednim poście, do kolektora powinna dochodzić woda o jak najniższej temperaturze. Wtedy wydajność systemu zasadniczo się poprawi. Pompa powinna pracować na tyle wolno aby woda wychodząca z kolektora miała temperaturę nie niższą niż 10-20°C od temperatury ekranów kolektora, lub jeżeli osiągnie np. 70°C (szybkość przyrostu temperatury jest wprost proporcjonalna do różnicy temperatur). Jeżeli wymieszamy wodę w bojlerze, to do kolektora będzie dopływać coraz cieplejsza i wymiana ciepła będzie coraz gorsza.

Wally
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jun 2007 11:01   

Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#25 20 Jun 2007 11:17   

tez myslalem o pozycjonowaniu w 2 plaszcyznach ale doswiadczalnie okazalo sie , ze wystarczy tylko wschod-zachod , duzo prostsze mechanizmy a straty minimalne do pozycjonowania uzylem silniczka od grila ktory napedzal pret gwintowany jako element silownika silniczek jest tam na 1,5V i mocy pewno 0,5-0,7W to w zupelnosci wystarcza do krecenia panelem silniki od wycieraczek to bardzo potezne maszyny i ze 100 razy za mocne oczywiscie pozycjonowanie trwa wtedy ok sekundy tyle ze moze trwac kilka minyt.(u mnie bylo to kilkanascie sekund przy max obrot o 180 st).
Jako zabezpieczenie termiczne panela uzylbym tranzystora krzemowego wpietego tak by robic "zwarcie" na ktoryms panelu "sterownika" po przekroczeniu temp 130st C , w takiej temp np bd135 jest wysterowany i wraca do poprzednich wlasciwosci po obnizeniu temp. Reakcja panela glownego bylaby taka , ze odchylilby sie w bok ochladzajac przy tym , potem wrocil w poprzednie polozenie. Jest to istotne gdyz wysoka temp moze zniszczyc panel np podczas zaniku krazenia plynu odbierajacego cieplo.
Back to top

Wally50
Poziom 10
Poziom 10

Post#26 20 Jun 2007 16:28   

submariner wrote:
tez myslalem o pozycjonowaniu w 2 plaszcyznach ale doswiadczalnie okazalo sie , ze wystarczy tylko wschod-zachod , duzo prostsze mechanizmy a straty minimalne

Różnice w wysokości Słońca nad horyzontem w zimie i w lecie to ok. 40°.
sin(40°) = 0,64
Czy taka różnica nie jest warta pozycjonowania również w pionie :roll: ?

Wally
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#27 20 Jun 2007 17:41   

To ile tracisz na 20 st niedopasowaniu ?:)
Back to top

Wally50
Poziom 10
Poziom 10

Post#28 20 Jun 2007 19:24   

submariner wrote:
To ile tracisz na 20 st niedopasowaniu ?:)

Czy wychodzisz ze stolarskiego założenia "milimetr - nie miara, centymetr - nie szpara" ?
Te 30% w lecie, przy nadmiarze promieniowania, rzeczywiście może nie mieć większego znaczenia, ale w zimie, gdzie każda kaloria jest cenna ?...

Wally
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#29 20 Jun 2007 19:32   

Wlasnie tego poprzednio nie napisalem zeby wszystko nastawic na zime w Lecie i tak jest nadmiar ciepla.
Back to top

Miroslaw Pajdak
Poziom 13
Poziom 13

Post#30 Post from the author of the topic 21 Jun 2007 16:13   

Pompe mieszajaca zalanczam po pracy kolektora co kilka dni i gdy jest >55c na pare minut by ta z gory dostala sie na dol zbiornika i do zrzucenia zimnej z instalacji do zbiornika na kilkadziesiat sek.Proby z wyl cisnieniowym zle, cisnienie w zbiorniku wzrasta podczas pracy o 0.5 at.Sprobuje zdobyc wodomierz.
Bylem przekonany ze osiagane temp na 140l sa dobre a brak przyrostow przy 60c zlym doborem wezownicy zbiornika.W porzednim 100l wstawilem czesc nagrzewnicy od junkersa na obiegu pompe z pralki,podobne osiagi.Teraz ok 10mb rury Fi15 Cu.Pomiar 1kw i dzienne przyrosty nie wygladaja najlepiej.Myslalem chlodnica -silnik samochodu.
Czyli zmnejszajac przeplyw mozna zyskac na temp.Gdy wylacze pompe obiegowa kolektora temp plynu rosnie do 90c. Przeprowadze proby co do pomocnych wskazowek pomyslalem staw a rzeka.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Tak wykonalem naped osi X.Silnik wycieraczek,przekladnia slimakowa,
podwojne kola zebate rower z wybierakiem luzu,krzyzak stalowy pralka,
pod spodem kolo do usawien wk pozycji (kol_osx1).Calosc w osobnej
ramie zamocowana na wozku. Os y silnik wycieraczek i przerobiony podnosnik duzy fiat .Budowalem dwa ruwnolegle. Ten drugi mial byc do
ustawienia kolektora do sciany budynku z pozycji wyjsciowej chociaz przewidzialem we/wy dla niego niezamontowatem ze wzgledu na ciezar
(kol_osy).Uklad odpowietrzania (kol_odp).Czujnik centralny ma jeszcze przyslonke od zachodu symulujaca chmure przed najazdem na wkz w tej pozycji zostaje jeszcze 90 min.Do budowy wiatromierza wykorzystalem
jako detektor silniczek programatora pralki.

kol_odp.JPG
 Filename:  kol_odp.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  442.59 KB
 Punkty:  0.86 = 0.516 for transfer + 0.344 for the user (set automatically)

kol_osY.JPG
 Filename:  kol_osY.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  440.77 KB
 Punkty:  0.86 = 0.516 for transfer + 0.344 for the user (set automatically)

kol_osX1.JPG
 Filename:  kol_osX1.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  378.74 KB
 Punkty:  0.74 = 0.444 for transfer + 0.296 for the user (set automatically)

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Autonaprowadzajacy System Solarny (ASS)
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Google zbuduje solarny roller coaster w kształcie logo (3)
Solarny robot napędzany panelem solarnym (9)
Solarny robot (17)

Page generation time: 0.513 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed