Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?
Autor
Wiadomość
Jack48
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 195
Miasto: Zabrze

Post#1 Post autora tematu 18 Cze 2007 11:40   

Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Witam mam taki problem/pytanie Czy da się podłączyć taki zwykły duzy dysk z komputera stacjonarnego do laptopa ? Mam takiego starego laptopa w którym padła klawiatura i chciałbym mu zrobić nową większą trochę stacjonarną obudowę .
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Jerzy Węglorz
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 3480
Miasto: 50°27'N, 18°52'E

Post#2 18 Cze 2007 11:52   

Re: Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Potrzebna jest "redukcja", kabelek z 2 złączami: 2,5 na 3,5 cala + złącze do zasilania dużego dysku, bo dyski dla laptopów mają tylko 1 napięcie zasilające.
O ile są dostępne za parę groszy takie przejściówki z HDD2,5 na kabel dyskowy do PC (patrz tu: http://www.allegro.pl/item204823983__przejsciowka_adapter_hdd_2_5_3_5_.html ), to nie spotkałem tego "w drugą stronę".
Zobacz innych oferentów i ew. spytaj mailem:
http://www.allegro.pl/search.php?string=przejsci%C3%B3wka+hdd&category=2&country=1
Inna mozliwość: wykorzystac złącze USB do podłączenia dużego dysku zewnetrznego, sa takie przejściówki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Cze 2007 11:52   





Powrót do góry
   
Jack48
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 195
Miasto: Zabrze

Post#3 Post autora tematu 18 Cze 2007 11:58   

Re: Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Zasilanie to nie probem bo zrobił bym osobne ale nigdzie nie umiem znaleźć tej przejściówki odwrotnej 3.5 na 2.5 :(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Cze 2007 11:58   





Powrót do góry
   
klomarcin
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 137
Miasto: Katowice

Post#4 18 Cze 2007 12:09   

Re: Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Chyba najlepszym rozwiązaniem jest złożenie sobie obudowy z dyskiem 3.5'(koszt obudowy = 40-50zł)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Cze 2007 12:09   





Powrót do góry
   
badboy84
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1206
Miasto: Łódź

Post#5 18 Cze 2007 12:28   

Re: Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Najprościej adapterem ide - usb
http://www.allegro.pl/search.php?string=ide+usb&category=4475
albo kieszeń USB na dysk 3,5"
http://www.allegro.pl/6134_obudowy_dyskow.html
Jednak jeżeli masz USB 1.1 to transfer będzie bardzo wolny, jeżeli chcesz przenieść tylko dane to może przez kabel sieciowy jeżeli oba komputery mają karty sieciowe ?, a kabelek chyba jakiś znajomy bedzie miał ;).
Powrót do góry
   
Jack48
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 195
Miasto: Zabrze

Post#6 Post autora tematu 18 Cze 2007 13:07   

Re: Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Nie , chce mieć system na tym dysku ale laptop nie ma czegoś takiego jak USB a ni PCMCIA więc wszystkie propozycje odpadają ... Kurcze...
Powrót do góry
   
badboy84
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 04 Gru 2005
Posty: 1206
Miasto: Łódź

Post#7 18 Cze 2007 13:15   

Re: Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Napisz jaki to ma być system ?, jaki napęd czy złącza posiada ? masz chociaż stacje dyskietek ? był już taki temat nie raz, możesz też użyć przejściówki 2,5"->3,5" o której pisał "Jerzy Weglorz" tylko że to będzie wymagało wyjęcia dysku z laptopa i podłączenia do stacjonarnego żeby wrzucić instalke systemu na ten dysk.
Powrót do góry
   
MarekPPN
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Cze 2004
Posty: 3469
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post#8 18 Cze 2007 14:21   

Re: Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?


Przejściówka 2,5-3,5 rozwiąże twój problem.

Kupić można na allegro u użytkownika tmaly81 oraz G23pm.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Cze 2007 14:21   





Powrót do góry
   
Kwachu-mk
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 43
Miasto: Jastrzębie Zdrój

Post#9 16 Lip 2007 09:55   

Pytanie o interfejs dysku do kieszeni zewnętrznej USB


Mam pytanie na temat podobnej kwestii, więc postanowiłem zapytać tutaj, a nie otwierać nowego tematu.

Chciałbym kupić sobie nowy zewnętrzny dysk twardy i kieszeń na USB i mam pytanie o interfejs wewnętrzny samego dysku.

Chciałbym podpinać go przez USB do komputera stacjonarnego z płytą główną zaopatrzoną w złącze SATA, ale chciałbym również używać go ze starym laptopem nie posiadającym tego standardu.

I tutaj pojawiają się moje pytania. Czy mogę korzystać z wewnętrznego interfejsu SATA w kieszeni USB, jeśli laptop sam w sobie nie obsługuje tego standardu? Ponadto czy jest sens kupowania dysku w standardzie SATA do kieszeni USB? Czy charakterystyka samego łącza USB nie będzie ograniczała prędkości interfejsu SATA?

Chciałem jeszcze zapytać na co należy zwrócić uwagę przy zakupie zewnętrznej kieszeni USB.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Jak podłaczyc zwykły dysk 3,5' do laptopa ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podlaczyc dysk 2,5 do laptopa??? (6)
Jak podłączyć dysk z pc do laptopa (5)
dysk z laptopa jak podłączyć do usb? jak się nazywa ta przejściówka zdj. ? (6)
Czy można podłączyć do laptopa zwykły CD-ROM ? (13)
linksys chciałbym podłaczyc go pod laptopa (5)
eSATA vs. zwykły dysk SATA (4)
nie moge podłaczyc tewizora do laptopa (9)
router i PC działa jak podłaczyc laptopa do router-a ?? (1)
Dysk SATA - Jak podłączyć dysk od polsatu do laptopa (4)
Jak włożyć dysk z laptopa do pc? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS