FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Play, jak u Was z zasięgiem?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Play, jak u Was z zasięgiem?
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 19 Jun 2007 21:25   

Play, jak u Was z zasięgiem?

Mam zamiar wziąć sobie telefon w sieci Play na abonament, jestem tylko ciekaw jak jest z zasięgiem. Liczę na opinie kolegów korzystających z tej sieci. Warto brać czy nie?
Back to top

mpn103
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 19 Jun 2007 23:09   

Re: Play, jak u Was z zasięgiem?

Przecież Play korzysta z Plusa to ma taki sam zasięg jak Plus.
Spójrz w innych sieciach ile kosztuje minuta do Play'a to sie bardziej zastanowisz.
Mieli robić konkurencję a jak narazie to wypadają najgorzej.
Back to top

mickemaster
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 20 Jun 2007 11:38   

Minuta połączenia do Play'a kosztuje chyba tak jak poza sieć jeśli dzwonimy np. z Orange, no chyba, że się myle?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Jun 2007 11:38   

Back to top

mates1988
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 23 Jun 2007 16:04   

Play ma zasięg z plusa.

A jeśli chodzi o moc zasięgu to byłem w maju na pieszej wcieczce szkolnej w rajczy i szliśmy na pilsko, ja mam plusa kumpel miał play i przez całą wedrówke nie stracił sie nam zasięg a orange i era łapał słowackie sieci i musiałem później pożyczać darmowych minut, więc ja nie narzekam na zasięg bo nigdy w polsce go nie straciłem (przynajmniej ja)...
Back to top

finos
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 23 Jun 2007 16:13   

Jeśli chodzi o GSM - to w Play-u bez problemu.

Do mpn103 - o co ci chodzi z tą opłatą?? Przeciez minuta do Play od innego operatora koszutuje tyle co minuta poza sieć ( bez różnicy czy dzwonisz np z Orange do Ery, Plusa czy Play-a.)

A z drugiej strony orintuje sie ktos jak wygląda budowa 3G przez Play-a?
Słyszałem ze Warszawe pokryli, ale jak w innych miejscach polski? Bo np. u mnie ( Jelenia Góra) w zasięgu 3G przoduje Era.
Back to top

mickemaster
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 Post from the author of the topic 24 Jun 2007 00:36   

Podpisałem umowę w Play i jestem naprawdę zadowolony, fajny operator, zasięg ok i koszty nizsze niż wcześniej. Tak się składa, że dzwonię do różnych sieci dlatego żadne pakiety nie wchodzą w grę i oferta Play jest dla mnie najkorzystniejsza.
Back to top

fenixgsm
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 25 Jun 2007 20:37   

jakie maja abonamenty w play? jest mozliwosc kupna na karte telefonow?
Back to top

finos
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 26 Jun 2007 09:05   

odwiedz ich strone i sie dowiesz www.playmobile.pl
Back to top

daniel93
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 30 Jun 2007 00:13   

minus: słaby zasięg
plus: jak złapie 1 kreske to na niej rozmowa nie przerywa <wow>
pytanie: co myślicie o nalepkach(wzmacniaczach) pod baterie V generacji - daje to coś?
Back to top

mickemaster
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 Post from the author of the topic 30 Jun 2007 15:55   

Słaby zasięg hm? Zjeździłem już troszkę i telefon ani razu nie zgubił zasięgu, bywałej już w takich martwych polach gdzie orange i ery nawet nie wykrywa. Nie wiedziałem, że zasięg plusa jest taki dobry.
Back to top

miszkoo
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 30 Jun 2007 16:24   

Zasięg plusa jest najlepszy
nie ma ciągle fula ale zawsze jest a era ma tak ful ful i później wcale
szyba era ma po prostu źle rozstawione przekaźniki
Back to top

patryk03091995
Poziom 7
Poziom 7

Post#12 25 Mar 2008 19:55   

Ja mam telefon w playu pół roku i zasięgiem niemam problemu. O niebo lepszy od orange.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2008 19:55   

Back to top

sirk7
Poziom 2
Poziom 2

Post#13 28 Apr 2011 04:59   

Wystarczy zmienić ustawienie , na youtube jest filmik o tytule :
Jak zwiększyć zasięg w Play

Dodano po 35 [sekundy]:

http://www.youtube.com/watch?v=Qm13uV3DnMk
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Apr 2011 04:59   

Back to top

mpn103
Poziom 23
Poziom 23

Post#14 29 Apr 2011 17:22   

Taaa...
tylko że na tym filmie gościu wybrał ręcznie 3G.
życzę mu powodzenia w dalekich łącznościach.
Back to top

bmserwis
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 29 Apr 2011 19:33   

Jeśli chodzi o telefon nie jest źle, jeśli chodzi o Internet to tragedia. Sam korzystałem z Play i niestety z powodu na Internet i częste wyjazdy w Polskę zmuszony byłem przejść do Orange.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#16 29 Apr 2011 19:41   

U mnie na wsi(Liniewo, Pomorskie) nawet 3G jest(co prawda na pół wsi, ale i tak wynik niezły). Podeszli do sprawy z głową, bo BTSy 3G postawili tam gdzie były problemy z GSM, więc teraz praktycznie nie ma problemów z zasięgiem(przynajmniej w mojej okolicy).
Back to top

balonika3
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 29 Apr 2011 20:35   

Korzystając z tematu zadam pytanie. Zarówno Play, jak i Sami Swoi oparte są o sieć Plus GSM. Dlaczego więc w tym samym miejscu zasięg telefonu w sieci Sami Swoi jest tak niski, że czasami wręcz zanika podczas, gdy telefon w sieci Play śmiga znakomicie - zasięg maksymalny! Zamiana aparatów nic nie zmienia, więc różnice wynikają wyłącznie z winy operatora. Czy ktoś wie dlaczego?
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#18 29 Apr 2011 21:25   

balonika3 wrote:
Korzystając z tematu zadam pytanie. Zarówno Play, jak i Sami Swoi oparte są o sieć Plus GSM. Dlaczego więc w tym samym miejscu zasięg telefonu w sieci Sami Swoi jest tak niski, że czasami wręcz zanika podczas, gdy telefon w sieci Play śmiga znakomicie - zasięg maksymalny! Zamiana aparatów nic nie zmienia, więc różnice wynikają wyłącznie z winy operatora. Czy ktoś wie dlaczego?

Czy jest tam zasięg 3G? Jeśli tak, to oznacza to, że Play ma własny BTS w tym miejscu.
Back to top

Klarcia
Poziom 2
Poziom 2

Post#19 26 Aug 2011 12:37   

Ja w dniu 14 sierpnia przeszłam z Plusa do Playa.. niestety widzę różnicę w jakości usług - na minus ;-/ Szkoda, że dopiero dzisiaj przeczytałam o tym, że Urząd Komunikacji Elektronicznej wypowiedział się w sprawie zasięgu sieci PLAY: http://www.serwisprawa.pl/artykuly,45,2487,prezes-uke-wezwala-play-do-zaprzestania-emisji-reklamy :( Zamiast płacić Wojewódzkiemu 2,5 mln zł za reklamę, mogliby zainwestować w infrastrukturę.. :) No nic.. mają 2 lata, jak się nic nie zmieni, to wracam do Plusa :)
Back to top

buny
Poziom 1
Poziom 1

Post#20 30 Aug 2011 16:10   

Klarcia ja zrobiłam na odwrót z Playa przeszłam do Plusa jakiś rok temu i jestem zachwycona!
Back to top

QCoo
Poziom 15
Poziom 15

Post#21 06 Sep 2011 20:18   

Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi. Dlatego Play może mieć nieco gorszy zasięć, bo musi stawiać maszty na nowo.
Po drugie sposób na zwiększenie zasięgu jest dosyć dobry.
Back to top

mpn103
Poziom 23
Poziom 23

Post#22 07 Sep 2011 00:35   

QCoo wrote:
Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi. Dlatego Play może mieć nieco gorszy zasięć, bo musi stawiać maszty na nowo.
Po drugie sposób na zwiększenie zasięgu jest dosyć dobry.

Co ty bredzisz?
Back to top

QCoo
Poziom 15
Poziom 15

Post#23 07 Sep 2011 03:38   

mpn103 wrote:

Co ty bredzisz?

bredze? zorientuj się w temacie najpierw a potem się udzielaj gościu
Back to top

Mr.S.
Poziom 13
Poziom 13

Post#24 07 Sep 2011 09:52   

QCoo wrote:
Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi.[...]

Jakieś źródło? W tamtym roku Plus i P4 podpisały aneks do umowy zawartej w 2006 roku na mocy którego przedłużają współpracę. Umowa ma charakter długoterminowy. Roaming krajowy nadal działa, każdy kto korzysta z Play może "na sztywno" ustawić telefon aby ten korzystał z BTS Plusa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Sep 2011 09:52   

Back to top

wiol
Poziom 2
Poziom 2

Post#25 07 Sep 2011 13:21   

mam Playa, ale rozważam rezygnacje, zależy mi na zasięgu z którym w tej sieci jest kiepsko, np. w ogóle nie mam zasięgu na klatce schodowej, albo w dużym pokoju co mnie niesamowicie irytuje;/ dlatego zastanawiam się nad przejściem do Plusa, bo ponoć w kwestii zasięgu jest nie do prześcignięcia, co myślicie?
Back to top

Mr.S.
Poziom 13
Poziom 13

Post#26 07 Sep 2011 14:12   

@wiol wejdź w ustawienia telefonu, przeskanuj "eter", wybierz przekaźnik Plusa. Sprawdzisz sobie czy jest lepiej, jeśli zasięg będzie lepszy pozostaje się zastanowić czy zostać z Play korzystając z BTS Plusa, czy przejść do konkurencji -ostateczna decyzja zależy wyłącznie od tego która z ofert jest dla Ciebie korzystniejsza.
Back to top

mickemaster
Poziom 20
Poziom 20

Post#27 Post from the author of the topic 07 Sep 2011 16:29   

Play korzysta z BTS-ów Plus GSM tylko na prowincji. W miastach już dawno zainstalowała własną infrastrukturę 3G UMTS i tam zasięg i usługi są na wysokim poziomie. Na wiosce gdzie nie ma 3G wyższy priorytet mają abonenci Plusa- nie mówi się o tym się głośno ale tak już jest. To tak dla wyjaśnienia tych wszystkich nieścisłości i domysłów.
Back to top

Mr.S.
Poziom 13
Poziom 13

Post#28 07 Sep 2011 17:05   

mickemaster wrote:
Play korzysta z BTS-ów Plus GSM tylko na prowincji.

W miastach też możesz korzystać z BTS Plusa, to nie tak, że tylko jak to ładnie ująłeś na prowincji można.

mickemaster wrote:
Na wiosce gdzie nie ma 3G wyższy priorytet mają abonenci Plusa- nie mówi się o tym się głośno ale tak już jest. To tak dla wyjaśnienia tych wszystkich nieścisłości i domysłów.

W wioskach 3G też jest, nie we wszystkich jeszcze ale w wielu jest. Natomiast jeśli o priorytety chodzi, to całkiem logiczne, że pierwsi w kolejce są klienci macierzystej sieci (ktoś z supportu Play pisał o tym na ich stronie już dawno temu);)

BTW jak ktoś nie chce wydawać 5zł na starter żeby sprawdzić jak działa mu dana sieć, może zawsze sprawdzić czy w sąsiedztwie ma przekaźnik Play, Plus czy innej sieci:
http://mapa.btsearch.pl/

Nie daje to takiej pewności jak kupno startera, ale zawsze to lepsze niż podpisywanie umowy w ciemno, a później wylewanie żali, że coś nie działa :)
Back to top

wiol
Poziom 2
Poziom 2

Post#29 08 Sep 2011 12:45   

Mr S dzięki za info :) faktycznie zmieniłam sobie ustawienia sieci, ale nie widzę, żeby było lepiej... ale bardzo dobry pomysł ze starterem! dzisiaj sobie kupie i zobaczę czy w Plusie jest lepiej :)
Back to top

mickemaster
Poziom 20
Poziom 20

Post#30 Post from the author of the topic 08 Sep 2011 13:45   

Quote:
W miastach też możesz korzystać z BTS Plusa, to nie tak, że tylko jak to ładnie ująłeś na prowincji można.

Ty źle zrozumiałeś. Można przełączać się wedle uznania ale tam gdzie Play nie ma swoich BTS-ów w standardzie 3G ( czyli głównie na terenach o mniejszej gęstości zaludnienia) musi korzystać z infrastruktury Plus-a. Bo niby jaki interes miałoby P4 płacąc dodatkowo Plusowi jeśli abonent jest w zasięgu Play? Poza tym na wybór BTS-a duży wpływ ma sam terminal, który wiele razy w ciągu sekundy ustala sobie listę komórek( nie mylić z telefonem) i stref, które obejmują go zasięgiem. W samym tylko zestawianiu połączenia bierze udział nie tylko terminal i BTS ale i takie elementy struktury jak BSC, MSC, VLR, GMSC czy HLR( Jak ktoś zna troszkę architekturę GSM to wie o co chodzi). Wbrew pozorom nie jest to takie proste jak np. CB radio.
Pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Play, jak u Was z zasięgiem?
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Uczelnia techniczna k. elektronika - jak jest u was ? (6)

Page generation time: 0.167 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed