| Author |
mickemaster Poziom 20

Joined: 23 Feb 2006 Posts: 1043 Location: Wszędzie i nigdzie, najczęściej Łódź
|
19 Jun 2007 21:25 Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Mam zamiar wziąć sobie telefon w sieci Play na abonament, jestem tylko ciekaw jak jest z zasięgiem. Liczę na opinie kolegów korzystających z tej sieci. Warto brać czy nie?
|
|
| Back to top |
|
 |
mpn103 Poziom 23

|
19 Jun 2007 23:09 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Przecież Play korzysta z Plusa to ma taki sam zasięg jak Plus.
Spójrz w innych sieciach ile kosztuje minuta do Play'a to sie bardziej zastanowisz.
Mieli robić konkurencję a jak narazie to wypadają najgorzej.
|
|
| Back to top |
|
 |
mickemaster Poziom 20

|
20 Jun 2007 11:38 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Minuta połączenia do Play'a kosztuje chyba tak jak poza sieć jeśli dzwonimy np. z Orange, no chyba, że się myle?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jun 2007 11:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mates1988 Poziom 2

|
23 Jun 2007 16:04 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Play ma zasięg z plusa.
A jeśli chodzi o moc zasięgu to byłem w maju na pieszej wcieczce szkolnej w rajczy i szliśmy na pilsko, ja mam plusa kumpel miał play i przez całą wedrówke nie stracił sie nam zasięg a orange i era łapał słowackie sieci i musiałem później pożyczać darmowych minut, więc ja nie narzekam na zasięg bo nigdy w polsce go nie straciłem (przynajmniej ja)...
|
|
| Back to top |
|
 |
finos Poziom 13

|
23 Jun 2007 16:13 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Jeśli chodzi o GSM - to w Play-u bez problemu.
Do mpn103 - o co ci chodzi z tą opłatą?? Przeciez minuta do Play od innego operatora koszutuje tyle co minuta poza sieć ( bez różnicy czy dzwonisz np z Orange do Ery, Plusa czy Play-a.)
A z drugiej strony orintuje sie ktos jak wygląda budowa 3G przez Play-a?
Słyszałem ze Warszawe pokryli, ale jak w innych miejscach polski? Bo np. u mnie ( Jelenia Góra) w zasięgu 3G przoduje Era.
|
|
| Back to top |
|
 |
mickemaster Poziom 20

|
24 Jun 2007 00:36 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Podpisałem umowę w Play i jestem naprawdę zadowolony, fajny operator, zasięg ok i koszty nizsze niż wcześniej. Tak się składa, że dzwonię do różnych sieci dlatego żadne pakiety nie wchodzą w grę i oferta Play jest dla mnie najkorzystniejsza.
|
|
| Back to top |
|
 |
fenixgsm Poziom 14

|
25 Jun 2007 20:37 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
jakie maja abonamenty w play? jest mozliwosc kupna na karte telefonow?
|
|
| Back to top |
|
 |
finos Poziom 13

|
26 Jun 2007 09:05 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
odwiedz ich strone i sie dowiesz www.playmobile.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
30 Jun 2007 00:13 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
minus: słaby zasięg
plus: jak złapie 1 kreske to na niej rozmowa nie przerywa <wow>
pytanie: co myślicie o nalepkach(wzmacniaczach) pod baterie V generacji - daje to coś?
|
|
| Back to top |
|
 |
mickemaster Poziom 20

|
30 Jun 2007 15:55 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Słaby zasięg hm? Zjeździłem już troszkę i telefon ani razu nie zgubił zasięgu, bywałej już w takich martwych polach gdzie orange i ery nawet nie wykrywa. Nie wiedziałem, że zasięg plusa jest taki dobry.
|
|
| Back to top |
|
 |
miszkoo Poziom 21

Joined: 29 Apr 2005 Posts: 1445 Location: Myślenice k. Krakowa
|
30 Jun 2007 16:24 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Zasięg plusa jest najlepszy
nie ma ciągle fula ale zawsze jest a era ma tak ful ful i później wcale
szyba era ma po prostu źle rozstawione przekaźniki
|
|
| Back to top |
|
 |
patryk03091995 Poziom 7

|
25 Mar 2008 19:55 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Ja mam telefon w playu pół roku i zasięgiem niemam problemu. O niebo lepszy od orange.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Mar 2008 19:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sirk7 Poziom 2

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2011 04:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mpn103 Poziom 23

|
29 Apr 2011 17:22 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Taaa...
tylko że na tym filmie gościu wybrał ręcznie 3G.
życzę mu powodzenia w dalekich łącznościach.
|
|
| Back to top |
|
 |
bmserwis Poziom 23

Joined: 08 Nov 2010 Posts: 2651 Location: Warszawa Bemowo / Magdeburg Biederitz
|
29 Apr 2011 19:33 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Jeśli chodzi o telefon nie jest źle, jeśli chodzi o Internet to tragedia. Sam korzystałem z Play i niestety z powodu na Internet i częste wyjazdy w Polskę zmuszony byłem przejść do Orange.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
29 Apr 2011 19:41 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
U mnie na wsi(Liniewo, Pomorskie) nawet 3G jest(co prawda na pół wsi, ale i tak wynik niezły). Podeszli do sprawy z głową, bo BTSy 3G postawili tam gdzie były problemy z GSM, więc teraz praktycznie nie ma problemów z zasięgiem(przynajmniej w mojej okolicy).
|
|
| Back to top |
|
 |
balonika3 Poziom 23

|
29 Apr 2011 20:35 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Korzystając z tematu zadam pytanie. Zarówno Play, jak i Sami Swoi oparte są o sieć Plus GSM. Dlaczego więc w tym samym miejscu zasięg telefonu w sieci Sami Swoi jest tak niski, że czasami wręcz zanika podczas, gdy telefon w sieci Play śmiga znakomicie - zasięg maksymalny! Zamiana aparatów nic nie zmienia, więc różnice wynikają wyłącznie z winy operatora. Czy ktoś wie dlaczego?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
29 Apr 2011 21:25 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| balonika3 wrote: |
| Korzystając z tematu zadam pytanie. Zarówno Play, jak i Sami Swoi oparte są o sieć Plus GSM. Dlaczego więc w tym samym miejscu zasięg telefonu w sieci Sami Swoi jest tak niski, że czasami wręcz zanika podczas, gdy telefon w sieci Play śmiga znakomicie - zasięg maksymalny! Zamiana aparatów nic nie zmienia, więc różnice wynikają wyłącznie z winy operatora. Czy ktoś wie dlaczego? |
Czy jest tam zasięg 3G? Jeśli tak, to oznacza to, że Play ma własny BTS w tym miejscu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Klarcia Poziom 2

|
26 Aug 2011 12:37 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Ja w dniu 14 sierpnia przeszłam z Plusa do Playa.. niestety widzę różnicę w jakości usług - na minus ;-/ Szkoda, że dopiero dzisiaj przeczytałam o tym, że Urząd Komunikacji Elektronicznej wypowiedział się w sprawie zasięgu sieci PLAY: http://www.serwisprawa.pl/artykuly,45,2487,prezes-uke-wezwala-play-do-zaprzestania-emisji-reklamy :( Zamiast płacić Wojewódzkiemu 2,5 mln zł za reklamę, mogliby zainwestować w infrastrukturę.. :) No nic.. mają 2 lata, jak się nic nie zmieni, to wracam do Plusa :)
|
|
| Back to top |
|
 |
buny Poziom 1

|
30 Aug 2011 16:10 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Klarcia ja zrobiłam na odwrót z Playa przeszłam do Plusa jakiś rok temu i jestem zachwycona!
|
|
| Back to top |
|
 |
QCoo Poziom 15

|
06 Sep 2011 20:18 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi. Dlatego Play może mieć nieco gorszy zasięć, bo musi stawiać maszty na nowo.
Po drugie sposób na zwiększenie zasięgu jest dosyć dobry.
|
|
| Back to top |
|
 |
mpn103 Poziom 23

|
07 Sep 2011 00:35 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| QCoo wrote: |
Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi. Dlatego Play może mieć nieco gorszy zasięć, bo musi stawiać maszty na nowo.
Po drugie sposób na zwiększenie zasięgu jest dosyć dobry. |
Co ty bredzisz?
|
|
| Back to top |
|
 |
QCoo Poziom 15

|
07 Sep 2011 03:38 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| mpn103 wrote: |
Co ty bredzisz? |
bredze? zorientuj się w temacie najpierw a potem się udzielaj gościu
|
|
| Back to top |
|
 |
Mr.S. Poziom 13

|
07 Sep 2011 09:52 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| QCoo wrote: |
| Po pierwsze Play nie korzysta z masztów Plusa. Trójca święta (Era, Orange i Plus) wypowiedziały już na starcie wojnę Playowi.[...] |
Jakieś źródło? W tamtym roku Plus i P4 podpisały aneks do umowy zawartej w 2006 roku na mocy którego przedłużają współpracę. Umowa ma charakter długoterminowy. Roaming krajowy nadal działa, każdy kto korzysta z Play może "na sztywno" ustawić telefon aby ten korzystał z BTS Plusa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2011 09:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wiol Poziom 2

|
07 Sep 2011 13:21 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
mam Playa, ale rozważam rezygnacje, zależy mi na zasięgu z którym w tej sieci jest kiepsko, np. w ogóle nie mam zasięgu na klatce schodowej, albo w dużym pokoju co mnie niesamowicie irytuje;/ dlatego zastanawiam się nad przejściem do Plusa, bo ponoć w kwestii zasięgu jest nie do prześcignięcia, co myślicie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Mr.S. Poziom 13

|
07 Sep 2011 14:12 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
@wiol wejdź w ustawienia telefonu, przeskanuj "eter", wybierz przekaźnik Plusa. Sprawdzisz sobie czy jest lepiej, jeśli zasięg będzie lepszy pozostaje się zastanowić czy zostać z Play korzystając z BTS Plusa, czy przejść do konkurencji -ostateczna decyzja zależy wyłącznie od tego która z ofert jest dla Ciebie korzystniejsza.
|
|
| Back to top |
|
 |
mickemaster Poziom 20

|
07 Sep 2011 16:29 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Play korzysta z BTS-ów Plus GSM tylko na prowincji. W miastach już dawno zainstalowała własną infrastrukturę 3G UMTS i tam zasięg i usługi są na wysokim poziomie. Na wiosce gdzie nie ma 3G wyższy priorytet mają abonenci Plusa- nie mówi się o tym się głośno ale tak już jest. To tak dla wyjaśnienia tych wszystkich nieścisłości i domysłów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mr.S. Poziom 13

|
07 Sep 2011 17:05 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| mickemaster wrote: |
| Play korzysta z BTS-ów Plus GSM tylko na prowincji. |
W miastach też możesz korzystać z BTS Plusa, to nie tak, że tylko jak to ładnie ująłeś na prowincji można.
| mickemaster wrote: |
| Na wiosce gdzie nie ma 3G wyższy priorytet mają abonenci Plusa- nie mówi się o tym się głośno ale tak już jest. To tak dla wyjaśnienia tych wszystkich nieścisłości i domysłów. |
W wioskach 3G też jest, nie we wszystkich jeszcze ale w wielu jest. Natomiast jeśli o priorytety chodzi, to całkiem logiczne, że pierwsi w kolejce są klienci macierzystej sieci (ktoś z supportu Play pisał o tym na ich stronie już dawno temu);)
BTW jak ktoś nie chce wydawać 5zł na starter żeby sprawdzić jak działa mu dana sieć, może zawsze sprawdzić czy w sąsiedztwie ma przekaźnik Play, Plus czy innej sieci:
http://mapa.btsearch.pl/
Nie daje to takiej pewności jak kupno startera, ale zawsze to lepsze niż podpisywanie umowy w ciemno, a później wylewanie żali, że coś nie działa :)
|
|
| Back to top |
|
 |
wiol Poziom 2

|
08 Sep 2011 12:45 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Mr S dzięki za info :) faktycznie zmieniłam sobie ustawienia sieci, ale nie widzę, żeby było lepiej... ale bardzo dobry pomysł ze starterem! dzisiaj sobie kupie i zobaczę czy w Plusie jest lepiej :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mickemaster Poziom 20

|
08 Sep 2011 13:45 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| Quote: |
| W miastach też możesz korzystać z BTS Plusa, to nie tak, że tylko jak to ładnie ująłeś na prowincji można. |
Ty źle zrozumiałeś. Można przełączać się wedle uznania ale tam gdzie Play nie ma swoich BTS-ów w standardzie 3G ( czyli głównie na terenach o mniejszej gęstości zaludnienia) musi korzystać z infrastruktury Plus-a. Bo niby jaki interes miałoby P4 płacąc dodatkowo Plusowi jeśli abonent jest w zasięgu Play? Poza tym na wybór BTS-a duży wpływ ma sam terminal, który wiele razy w ciągu sekundy ustala sobie listę komórek( nie mylić z telefonem) i stref, które obejmują go zasięgiem. W samym tylko zestawianiu połączenia bierze udział nie tylko terminal i BTS ale i takie elementy struktury jak BSC, MSC, VLR, GMSC czy HLR( Jak ktoś zna troszkę architekturę GSM to wie o co chodzi). Wbrew pozorom nie jest to takie proste jak np. CB radio.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |