| Author |
Mr.S. Poziom 13

|
08 Sep 2011 14:05 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| Quote: |
| Ty źle zrozumiałeś. Można przełączać się wedle uznania ale tam gdzie Play nie ma swoich BTS-ów w standardzie 3G ( czyli głównie na terenach o mniejszej gęstości zaludnienia) musi korzystać z infrastruktury Plus-a. Bo niby jaki interes miałoby P4 płacąc dodatkowo Plusowi jeśli abonent jest w zasięgu Play? |
Oczywiście, tego nie kwestionuje, po prostu wyżej napisałeś w ten sposób, jakby tylko "na prowincji" można by było korzystać z przekaźników Plusa ;) Po za tym jeśli ktoś chce korzystać z 3G to nie wybierze BTS Plusa jeśli ma w zasięgu Play. Na przekaźnikach Plusa klienci P4 nie mają dostępu do 3G -przynajmniej w moim rejonie tak jest (podbeskidzie).
BTW nie wiem jak dokładnie P4 rozlicza się z Plusem za korzystanie z ich infrastruktury, ale czy na pewno coś dopłacają jeśli dany abonent, nawet na terenie gdzie P4 ma swój BTS z sobie tylko znanych powodów postanowi korzystać z BTS Plusa? Moim zdaniem nie dopłacają, w końcu sami nie mają żadnego wpływu na to jak klient łączy się z siecią.
| Quote: |
| faktycznie zmieniłam sobie ustawienia sieci, ale nie widzę, żeby było lepiej... ale bardzo dobry pomysł ze starterem! dzisiaj sobie kupie i zobaczę czy w Plusie jest lepiej |
Tutaj kupno startera nie zmieni nic, w końcu i tak będziesz korzystać z tego samego przekaźnika z którym połączyłaś się teraz na karcie Play, a to czy masz kartę Play czy Plus nie ma żadnego wpływu na siłę sygnału.
|
|
| Back to top |
|
 |
mickemaster Poziom 20

Joined: 23 Feb 2006 Posts: 1043 Location: Wszędzie i nigdzie, najczęściej Łódź
|
08 Sep 2011 14:15 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| Mr.S. wrote: |
| Moim zdaniem nie dopłacają, w końcu sami nie mają żadnego wpływu na to jak klient łączy się z siecią. |
Wpływu nie mają ale za połączenie zrealizowane przy użyciu infrastruktury Plusa P4 zapłacić musi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2011 14:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tompior Poziom 2

|
22 Sep 2011 02:53 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Jako, że przeszedłem dzisiaj do play to mam do was pytanie.
Usłyszałem od konsultanta w salonie, że ustawiając wybór sieci ręczny i wybierając opcję "Plus" będziemy posiadać "podwójny zasięg" - Play + Plus
Chyba trochę mijał się z prawdą? Dla przykładu:
- na opcji "Play" mam 2 kreski zasięgu w domu, a na "Plus" jest już 5-6
- na opcji "Plus" u kolegi nie mam w ogóle zasięgu, a na "Play" mam 5-6
Czyli konsultant kłamał (wiadomo, że za bardzo to się oni nie znają)? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
DuzyPulpet Poziom 6

|
22 Sep 2011 17:10 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Dla mnie to jeden z najgorszych zasięgów. Doprawdy nie rozumiem fenomenu tej sieci. Niby klientów dużo, ale zasieg do bani. Albo moze ja mam tylko pecha. Zawsze w trakcie rozmowy "bulgocze", a w najgorszej opcji zrywa połączenie. Choć ostatnio obserwuję znaczące pogorszenie sieci takze w Orange i Erze.
|
|
| Back to top |
|
 |
ximal Poziom 1

|
03 Feb 2012 15:15 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
| DuzyPulpet wrote: |
| .... Choć ostatnio obserwuję znaczące pogorszenie sieci takze w Orange i Erze. |
Zgadzam się z tym zasięgiem 2 lata temu podpisując umowę w Orange rozmawiałem przez telefon leząc w wannie a teraz muszę biegać od okna do okna i szukać aby móc jakoś porozmawiać totalna porażka natomiast w Playu zasięg bezproblemowy dlatego się do nich przenoszę
|
|
| Back to top |
|
 |
gsylwek Poziom 14

|
15 Feb 2012 13:50 Re: Play, jak u Was z zasięgiem? |
|
|
|
Witam jestem w Play od 14 miesięcy i sprawa u mnie wygląda tak:
Miasto 250 000.
W 2010 grudzień podpisałem umowę.
Telefon logował się tam gdzie był lepszy sygnał raz do Play raz do Plusa z tą uwagą iż robił to automatycznie. Rozwiązanie działało super człowiek nie zastanawiał się nad zasięgiem tylko użytkował telefon. W 2011r sprawa diametralnie uległa zmianie, prawdopodobnie w Play zmieniono priorytety aby utrzymywać w rodzimej infrastrukturze jak najwięcej swoich abonentów. Skutek był taki iż nie dało się rozmawiać. Poza miastem tragedia telefon martwy szuka sieci i mimo tego iż ma w zasięgu Plusa nie loguje się do niego. Co więcej próba zalogowania się do Plusa poza zasięgiem sieci powodowała błąd karta sim nie może być zarejestrowana w sieci.
Po interwencji u operatora (informacja o tym znalazłem gdzieś w sieci, rzecznik Play wyjaśniał co zrobić w takim przypadku) została zmieniona polityka na moim numerze i sprawa uległa poprawie. Różnica jest taka że nadal nie ma automatycznego logowania się do silniejszej sieci tylko muszę robić to ręcznie.
Reasumując: warunki finansowe w Play bardzo dobre natomiast zasięg tragiczny. Ciągłe żonglowanie i wyszukiwanie sieć to irytująca sprawa. Poprzednia funkcjonalność była lepsza. Nie wspominam o internecie....
Generalnie nie polecam tej sieci czekam na koniec umowy i chyba wrócę do mojej starej dobrej aczkolwiek drogiej sieci. Teraz wiem czemu była taka droga. Co z tego że mam mnóstwo godzin skoro nie zawsze są dostępne...
|
|
| Back to top |
|
 |