Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kody błędu w pralce AEG 72630


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Serwis -> AGD Pralki, Suszarki -> Kody błędu w pralce AEG 72630
Autor
Wiadomość
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#1 Post autora tematu 20 Cze 2007 20:15   

Kody błędu w pralce AEG 72630


Co oznaczają kody błędu E90, E91 i E93 w pralce jak w tytule? Proszę o szybką odpowiedź .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2007 20:15   





Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#2 20 Cze 2007 20:20   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Błąd komunikacji pomiędzy modułem sterującym, a panelem sterowania.
Burza z piorunami była?
Przeprogramuj elektronikę, po burzy zazwyczaj zawsze pomaga:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=773900&highlight=
Powodzenia.
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#3 Post autora tematu 20 Cze 2007 20:35   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


A dokładniej co mam zrobić, bo po przejściu w tryb serwisowy i przestawieniu na "d" wyświetla mi się błąd E90 a po przejściu na "f" wyświetla się 0-1
Powrót do góry
   
plaset
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 94
Miasto: sląskie

Post#4 20 Cze 2007 21:02   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


"0-1" kod binarny do konfiguracji pozycja "0" kod "1" itd.
Jak to zrobić napisał ci "skryn"
Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#5 20 Cze 2007 21:04   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Na pozycji pierwszej w lewo wpisujesz program do procesora. Kod masz wydrukowany na naklejce obudowy modułu (piętnastoliterowocyfrowy).
Jak nie potrafisz, to dzwoń do najbliższego serwisu Electroluxa, bo to jest czynność wymagająca wprawy.
Na Forum znajdziesz wiele postów jak to zrobić, ale bez umiejętności możesz popsuć sprzęt!

Krok zmiany pozycji konfiguracji - przycisk A zmieniamy pozycję np. z pierwszej na drugą
Krok zmiany wartości konfiguracji - przycisk B
zmieniamy wartość np. pierwszej pozycji przykładowo z 5, na 8, bo np. w pozycji 1 należy wpisać wartość 8, itd
Po zakończeniu programowania, zatwierdzasz przyciskami A i B wciśniętymi naraz przez ok. trzy sek.

Kody błędu w pralce AEG 72630
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#6 Post autora tematu 21 Cze 2007 22:33   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Tego kodu nie mogę znaleźć, ani na module ani gdzie indziej. Była nalepka z jakimiś kodami, ale litery w nich zawarte nie były w zasobie pralki.
Powrót do góry
   
plaset
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 94
Miasto: sląskie

Post#7 21 Cze 2007 23:39pomocny post - solucja   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


To wpisz te 16 znaczki 3D1C101AB97537D0
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Cze 2007 23:39pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#8 Post autora tematu 22 Cze 2007 10:48   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Niestety nic to nie dało... A może ja źle wpisuję?

Które znaczki będą do pozycji "a" a które do "b"?
Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#9 22 Cze 2007 17:42pomocny post - solucja   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Alski1 napisał:
Niestety nic to nie dało... A może ja źle wpisuję?

Które znaczki będą do pozycji "a" a które do "b"?


Jeżeli tego nie skapujesz, to się wyłączam, bez odbioru.

Kody błędu w pralce AEG 72630
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#10 Post autora tematu 22 Cze 2007 20:37   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Skapowałem. Dzięki Wszystkim! Zamykam temat.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Cze 2007 20:37   





Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#11 Post autora tematu 25 Cze 2007 20:10   

Pralka Aeg Częśc Druga


Po poprzedniej naprawie z pralką znów źle! Po włączeniu blokada wydaje dziwne dźwięki(przypominają mi pierdzenie, że się tak brzydko wyrażę), a jest nowa niedawno wymieniana. Poza tym wyświetlają się kody:
- po włączeniu(przesunięciu programatrora): E40
- po wejściu w tryb serwisowy wszędzie z wyj. poz. "D" i "F": E42
- po wejściu w tr. serw. na pozycję "D": E43.
Proszę o pomoc
P.S. Sorry za brak kreseczki nad"c".
Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#12 25 Cze 2007 20:22   

Re: Pralka Aeg Częśc Druga


Alski1 napisał:
Po poprzedniej naprawie (...)

A czy wyprała choć raz i było OK?
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#13 Post autora tematu 25 Cze 2007 21:04   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Tak 5 prań:
-gotowanie,
-2*wełna
-2*Łatwe Prasowanie 40.
Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#14 25 Cze 2007 21:22   

Re: Pralka Aeg Częśc Druga


Alski1 napisał:
Po włączeniu blokada wydaje dziwne dźwięki(przypominają mi pierdzenie, że się tak brzydko wyrażę), a jest nowa niedawno wymieniana.

Ponieważ nie było żadnych kombinacji ze zmianą modułu (a tak się dzieje w starszych wersjach przy próbie wymiany fizycznej elektroniki, starsze oprogramowanie procesora - zasilanie blokady pozystorowej, zamiast charakterystycznego "klik klik" w przypadku blokady "zwłoczno bezzwłocznej" - taka powinna być w Twoim sprzęcie), blokada jest oryginalna (bo przecież pralka wyprała), to... jest nawalona blokada... (pomimo wymiany).
Albo tak namieszałeś ze sprzętem, że teraz powstał "czeski film"... :|
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#15 Post autora tematu 26 Cze 2007 08:54   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Miesza nie mieszałem. Ostatnio jak wchodziłem do trybu serwisowego, to żeby sprawdzic kod, a wcześniej przy poprzedniej naprawie. Tylko czemu w trzech różnych miejscach pralka wyświetla trzy różne kody?
Ach, jeszcze jedno: nie chce mi się wymieniac blokady, można ją jakoś zmostkowac? Sory za brak kreski nad"c"
Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#16 26 Cze 2007 19:35   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Alski1 napisał:
Tylko czemu w trzech różnych miejscach pralka wyświetla trzy różne kody?
Ach, jeszcze jedno: nie chce mi się wymieniac blokady, można ją jakoś zmostkowac?

Ad1. Bo tak ma być. E40 (dla użytkownika), E41, E42, E43 (w trybie serwisowym). Błąd blokady drzwi.
Ad2. Nie da się. W tej maszynie nie oszukasz tego. Co innego, gdyby była zwykła blokada pozystorowa.

PS. Zadam sobie pytanie pomocnicze - czy to jest Twój sprzęt w domu, czy przywieziony przez kogoś do naprawy i wcześniej grzebany?
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#17 Post autora tematu 26 Cze 2007 21:14   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


To jest sprzęt mojej mamy. Ja mam Whirlpoola-tego zachodniego-kupiłem w Sears'ie. U nas trudno dostac firmę AEG. Teraz jestem w Polsce, więc staram się naprawic pralkę. Dzięki Skryn za Wszystkie Posty-bez Ciebie nie dałbym rady!

Dodano po 2 [minuty]:

A czy można jakoś tą pralkę oszukac ( pomijam mostkowanie, coś w elektronice)? Blokada jest nowa, wymieniana w serwisie Electrolux'a.
Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#18 26 Cze 2007 21:41   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Alski1 napisał:
Blokada jest nowa, wymieniana w serwisie Electrolux'a.

Skoro niedawno była wymieniana, to powinna objąć ją gwarancja serwisu. I to bez łaski. O ile jest uszkodzona, a najczęściej jest (nie elektronika, ani wiązka). Ominąć jej nie sposób.
Szkoda, że nie masz na tabliczce obudowy modułu kodu wprowadzenia, bo ten kod, co wpisałeś, może być niewłaściwy do tej maszyny:
plaset napisał:
To wpisz te 16 znaczki 3D1C101AB97537D0

:|
Przy nieprawidłowym wprowadzeniu kodu, bardzo podobnego, pralka potrafi zachować się poprawnie przez kilka cykli, ale w pewnym momencie "zbzikuje".
Być może Kolega plaset dysponuje oryginalnym kodem wprowadzenia do tej maszyny, bo ja takowego znaleźć nie mogę...
:cry:

Kody błędu w pralce AEG 72630
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#19 Post autora tematu 26 Cze 2007 22:22   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Tam jest taka naklejka! Ale nie z napisem "cośtam code" tylko, że elektronika firmy GE.

Dodano po 3 [minuty]:

Teraz kolega nie zdradzę jaki podałmi kod. Spróbuję go wpisac i powiem, co dał.

Dodano po 56 [sekundy]:

jutro
Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#20 26 Cze 2007 22:25   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Elektronika jest konfiugurowalna!
Kod na naklejce niekoniecznie musi być wpisany jak w powyższym przykładzie, ale musi gdzieś być na obudowie modułu!
O ile ktoś go wcześniej nie zerwał albo pokombinował z modułami... :wink:
Powrót do góry
   
plaset
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 94
Miasto: sląskie

Post#21 26 Cze 2007 22:28   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Jeżeli możesz to postaraj sie odczytać nr. PNC (Prod. No.) powinien znajdowac się na naklejce pod drzwiami ewentualnie z tyłu pralki.
Powinien zaczynać sie na 91.... .
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#22 Post autora tematu 27 Cze 2007 08:17   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


1. No i wpisałem. Pojawiło się E90, jak poprzednio. Po ponownym wpisaniu poprzedniego kodu podanego mi przez kolegę Plaseta dalej wyskoczyło E40, a blokada dalej wydaje niezidentyfikowane dźwięki.
2. Wiem, co to jest kod PNC.
3. Gdzie taką blokadę, która będzie POPRAWNA dla tej pralki można kupic? Nie oddam do serwisu, bo w jednym przy poprzedniej naprawie stała 3 tygodnie i nie wyczaili, co jest nie tak. Wtedy Plaset podał mi kod, ja wpisałem i ruszyło na 5 prań.
4. Na module ani w pobliżu nie ma żadnej nalepki z wyjątkiem tej o której pisałem. Znajdują się na niej jednak takie litery, których nie ma w zasobie urządzenia(pralka ma 0-9 i A-F, a tam są "W", "M" itd.
Powrót do góry
   
skryn
Admin grupy AGD
Admin grupy AGD


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 14486
Miasto: Pomorze Środkowe

Post#23 27 Cze 2007 18:27   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Alski1 napisał:
1. No i wpisałem. Pojawiło się E90, jak poprzednio. Po ponownym wpisaniu poprzedniego kodu podanego mi przez kolegę Plaseta dalej wyskoczyło E40, a blokada dalej wydaje niezidentyfikowane dźwięki.


Zmostkuj 4 i 5 na blokadzie (styki robocze) i odłącz 2 koniecznie (!!). Nie wiem na ile da się oszukać elektronikę (jeżeli jest fizycznie inna, dla blokady zwykłej pozystorowej, a serwis mógł namieszać :cry: ), to "toto" powinno zadziałać. Oczywiście na próbę, bo pralka w takim przypadku na koniec cyklu prania i tak pokaże błąd!! (nie zakończy cyklu w normalnym trybie). O ile zadziała i ręcznie zakończysz proces prania, to podstawisz blokadę zwykłą pozystorową. Kod podany przez Kolegę plaset jest prawdopodobnie od innej maszyny, dlatego tak potrzebne jest podanie numeru produktu PNC.

Pomysły pomału się kończą, aby bez większych wydatków naprawić tą maszynę...

Kody błędu w pralce AEG 72630

Kody błędu w pralce AEG 72630
Powrót do góry
   
plaset
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 94
Miasto: sląskie

Post#24 27 Cze 2007 23:01   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


to wpisz ten kod 261c169b15c1c7a4
Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#25 Post autora tematu 28 Cze 2007 13:46   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Kod pomógł, pralka normalnie działa po włączeniu do kontaktu i wybraniu programu/opcji dodatkowych. Jednak po wciśnięciu przycisku "START" zaczyna huczeć przez chwilę blokada, mruga na zielono wskaźnik "CZY DRZWI SĄ ZABLOKOWANE?" i po minucie wyświetla się kod E 40. Blokada huczy dalej aż do momentu wyłączenia urządzenia poprzez programator.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Cze 2007 13:46   





Powrót do góry
   
Alski1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 352
Miasto: warszawa

Post#26 Post autora tematu 03 Lip 2007 12:36   

Re: Kody błędu w pralce AEG 72630


Kochani, dziękuję za pomoc, i wszystkie rady, ale pralka jest już świętej pamięci... . Rozpadł się moduł przez silne przepięcia w sieci nocą. Koszt nowego, sprowadzanego z drugiej części świata to 700 zł, czyli równowartość pralki w obecnym stanie.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Serwis -> AGD Pralki, Suszarki -> Kody błędu w pralce AEG 72630
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kody błędów w pralce AEG LAVAMAT 74800 (4)
Pralka AEG Oko Lavamat 72630 - pompa cyrkulacyjna (2)
kod błędu F31 w pralce Gorenje WA22s (2)
Kod błędu F18 w pralce Ariston AVSF109 (1)
Kody błędów w pralce Amica (5)
AWSM80l - Kody błędów w pralce AWSM (1)
jak odczytać kody błędów w pralce ariston AVSL105 (2)
Aeg Electrolux 65011 i - kod błędu 50 (1)
Pralka Elektrolux EW 1066F i kody błędu. (6)
Pralka AGE OKO_LAVAMAT 70780 update kody błędu (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS