FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Końcówki mocy. Można wylutować? Odtwarzacz Clarion DXZ 784.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Radio Service -> Końcówki mocy. Można wylutować? Odtwarzacz Clarion DXZ 784.
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 22 Jun 2007 22:33   

Końcówki mocy

Witam
jestem nowy na tym forum, wiec na początek ze wszystkimi się przywitam. Mój problem jest następujący. Zakupiłem używany odtwarzacz Clarion DXZ 748 i niestety coś jest z nim nie tak. Po podłączeniu do zasilania, radio bardzo szybko nagrzało się i po 15 minutach pracy samoczynnie wyłączyło. Gdy po pewnym czasie trochę ostygło ponownie je załączyłem i sytuacja się powtórzyła. Radio zasila głośniki przez wzmacniacz, więc nie używałem końcówek mocy, ale po zastanowieniu co może być przyczyną tych wyłączeń,
postanowiłem je sprawdzić. Okazało się, że na dwóch końcówkach (prawy przód i tył) głośnik gra bardzo cicho, zdecydowanie ciszej niż na dwóch pozostałych. Sprawa wydaję się prosta, końcówki są przypalone i radyjko się nagrzewa. Zastanawiam się nad naprawą tej usterki, ale biorę pod uwagę jeszcze inne rozwiązanie. Czy jest możliwość wylutowania końcówek mocy skoro i tak ich nie używam. Czy odtwarzacz, który seryjnie jest wyposażony w końcówki mocy będzie poprawnie pracował bez nich. Proszę o opinie i pomoc w tej sprawie. Z góry dziki za pomoc, pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Jun 2007 22:33   

Back to top

electro_Nick
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 22 Jun 2007 22:35   

Re: Końcówki mocy

co to za problem wylutowac je i podlutowac wyjscie na kblach tam gdzie wchodzil sygnal do koncowek? Przeciez i tak wylutowac je musisz...
Back to top

krzychoo4
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 22 Jun 2007 22:59   

electro_Nick wrote:
co to za problem wylutowac je i podlutowac wyjscie na kblach tam gdzie wchodzil sygnal do koncowek? Przeciez i tak wylutowac je musisz...

czyli wymontowanie uszkodzonych końcówek i pozostawienie radia bez nich będzie najprostszym rozwiązaniem?

Czy nie ucierpi na tym jakość dźwięku?
Back to top

electro_Nick
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 23 Jun 2007 07:58   

na pewno bedzie najprostszym rozwiazaniem, tylko czy bedzie dzialac-wg mnie warto sprowbowac-mozna bedzie oszczedzic na takiej naprawie, z drugiej strony sygnal moze byc za slaby dla zewnetrzego wzmacniacza i tez moze to nie dzialac, ale sprobowac na pewno warto.a czy ucierpi na tym jakosc-ocenisz sam, wg mnie nie powinna.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jun 2007 07:58   

Back to top

krzychoo4
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 23 Jun 2007 09:34   

Dzięki, będę probował coś wymodzić, pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jun 2007 09:34   

Back to top

elek77
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 23 Jun 2007 22:25   

Skoro używasz zewnętrznego wzmacniacza, to nie musisz nic robić poza wylutowaniem końcówek mocy. Bez nich radio nie będzie ciszej grało, bo końcówki nie mają wpływu na poziom sygnału na wyjściach m.cz. (cinch). No chyba że w jakiś sposób blokują sygnał gdy są uszkodzone. Jedynym argumentem za wlutowaniem nowych, jest chęć przywrócenia odpowiedniego stanu technicznego i satysfakcji z naprawy :).
Nie podajesz chyba sygnału z wyjść głośnikowych radia na wejście wysokonapięciowe wzmacniacza?
Back to top

krzychoo4
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 Post from the author of the topic 24 Jun 2007 21:40   

Quote:
Nie podajesz chyba sygnału z wyjść głośnikowych radia na wejście wysokonapięciowe wzmacniacza?

Takiego hard coru nie robie, pozdrawiam i dzięki za pomoc
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Radio Service -> Końcówki mocy. Można wylutować? Odtwarzacz Clarion DXZ 784.
Page 1 of 1
Similar topics
Czy można podłączyć głośniki 4ohm do końcówki mocy 8ohm?? (2)
Becker Indianapolis - czy można mostkować końcówki mocy? (3)
Clarion DB 328RB - po wymianie końcówki mocy gra cicho (1)
clarion DXZ 379 RMP, końcówka mocy (1)
Clarion DXZ 718R (3)
Clarion DXZ 728r (14)
clarion DXZ-618R (1)
Problem z CLARION DXZ 718 R (5)
problem z clarion dxz 448r (4)
Radio clarion DXZ-718R - wyjścia (3)

Page generation time: 0.13 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed