| Author |
krzychoo4 Poziom 2

|
22 Jun 2007 22:33 Końcówki mocy |
|
|
|
Witam
jestem nowy na tym forum, wiec na początek ze wszystkimi się przywitam. Mój problem jest następujący. Zakupiłem używany odtwarzacz Clarion DXZ 748 i niestety coś jest z nim nie tak. Po podłączeniu do zasilania, radio bardzo szybko nagrzało się i po 15 minutach pracy samoczynnie wyłączyło. Gdy po pewnym czasie trochę ostygło ponownie je załączyłem i sytuacja się powtórzyła. Radio zasila głośniki przez wzmacniacz, więc nie używałem końcówek mocy, ale po zastanowieniu co może być przyczyną tych wyłączeń,
postanowiłem je sprawdzić. Okazało się, że na dwóch końcówkach (prawy przód i tył) głośnik gra bardzo cicho, zdecydowanie ciszej niż na dwóch pozostałych. Sprawa wydaję się prosta, końcówki są przypalone i radyjko się nagrzewa. Zastanawiam się nad naprawą tej usterki, ale biorę pod uwagę jeszcze inne rozwiązanie. Czy jest możliwość wylutowania końcówek mocy skoro i tak ich nie używam. Czy odtwarzacz, który seryjnie jest wyposażony w końcówki mocy będzie poprawnie pracował bez nich. Proszę o opinie i pomoc w tej sprawie. Z góry dziki za pomoc, pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jun 2007 22:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
electro_Nick Poziom 19

|
22 Jun 2007 22:35 Re: Końcówki mocy |
|
|
|
co to za problem wylutowac je i podlutowac wyjscie na kblach tam gdzie wchodzil sygnal do koncowek? Przeciez i tak wylutowac je musisz...
|
|
| Back to top |
|
 |
krzychoo4 Poziom 2

|
22 Jun 2007 22:59 Re: Końcówki mocy |
|
|
|
| electro_Nick wrote: |
| co to za problem wylutowac je i podlutowac wyjscie na kblach tam gdzie wchodzil sygnal do koncowek? Przeciez i tak wylutowac je musisz... |
czyli wymontowanie uszkodzonych końcówek i pozostawienie radia bez nich będzie najprostszym rozwiązaniem?
Czy nie ucierpi na tym jakość dźwięku?
|
|
| Back to top |
|
 |
electro_Nick Poziom 19

|
23 Jun 2007 07:58 Re: Końcówki mocy |
|
|
|
na pewno bedzie najprostszym rozwiazaniem, tylko czy bedzie dzialac-wg mnie warto sprowbowac-mozna bedzie oszczedzic na takiej naprawie, z drugiej strony sygnal moze byc za slaby dla zewnetrzego wzmacniacza i tez moze to nie dzialac, ale sprobowac na pewno warto.a czy ucierpi na tym jakosc-ocenisz sam, wg mnie nie powinna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jun 2007 07:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzychoo4 Poziom 2

|
23 Jun 2007 09:34 Re: Końcówki mocy |
|
|
|
Dzięki, będę probował coś wymodzić, pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jun 2007 09:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elek77 Poziom 19

|
23 Jun 2007 22:25 Re: Końcówki mocy |
|
|
|
Skoro używasz zewnętrznego wzmacniacza, to nie musisz nic robić poza wylutowaniem końcówek mocy. Bez nich radio nie będzie ciszej grało, bo końcówki nie mają wpływu na poziom sygnału na wyjściach m.cz. (cinch). No chyba że w jakiś sposób blokują sygnał gdy są uszkodzone. Jedynym argumentem za wlutowaniem nowych, jest chęć przywrócenia odpowiedniego stanu technicznego i satysfakcji z naprawy :).
Nie podajesz chyba sygnału z wyjść głośnikowych radia na wejście wysokonapięciowe wzmacniacza?
|
|
| Back to top |
|
 |
krzychoo4 Poziom 2

|
24 Jun 2007 21:40 Re: Końcówki mocy |
|
|
|
| Quote: |
| Nie podajesz chyba sygnału z wyjść głośnikowych radia na wejście wysokonapięciowe wzmacniacza? |
Takiego hard coru nie robie, pozdrawiam i dzięki za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |