| Author |
szymwal Poziom 16

|
20 Nov 2011 14:11 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
| drak wrote: |
Buduje szybką lampę 2kV i mam problem z tym, że jasne punkty na zdjęciach pozostawiają smugę. Chciałbym zmienić kształt prądu na lampie tak, żeby gwałtownie opadał jak w lampach z półprzewodnikowym odcięciem.
Mam parę pytań do szymwala:
- W projektach np. 8.6 na palniku jest zastosowany kondensator 1uF czy służy on ochronie diody prostowniczej przez zbyt szybkim przyrostem prądu tz. di/dt ?
Czy jedynie zmusza palnik do pracy przy niższym napięciu ?
- Zastosowanie cewki L1 w projekcie 8.0 czy chodzi tutaj o wprowadzenie układu rlc w stan krytyczny tak, żeby prąd płyną w lampie tylko w jednym kierunku jaki ma to wpływ na czas błysku ? Czy dławik musi być powietrzny - liniowy ?
|
Zarówno w schemacie 8.0 L1, jak również C7 na schemacie 8.6 zmuszają palnik do pracy przy niższym napięciu.
Kształt prądu płynącego przez palnik w czasie rozładowania jest podobny jak funkcja rozładowania kondensatora przez rezystor.
Tzw. "ogon" można odciąć elektronicznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
drak Poziom 17

|
22 Nov 2011 05:31 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Pozwolę sobie zamieścić link do artykułu na temat lamp błyskowych stosowanych do pompowania laserów:
http://utopia.cord.org/cm/leot/course04_mod04/mod04_04.htm
Z tego co przeczytałem to usuwają oni ogon przez połączenie paru elementów L C jednak wydłuża to błysk.
Jakie parametry powinien mieć element kluczujący do kondensatora 110uF na 2000V ? W jaki sposób można by to zrealizować ?
|
|
| Back to top |
|
 |
raf* Poziom 9

|
07 Jan 2012 22:14 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Witam ponownie szanowne grono :)
Nadszedł czas aby przystąpić do pracy nad lampą około 2000 Ws
Do tego celu wykorzystam palnik błyskowy o mocy max 2400 Ws
Parametry palnika:
napięcie min 400V
napięcie nom 700V
napięcie max 1200V
Do tego celu chce wykorzystać poniższy schemat 8.6 po lekkiej modyfikacji
Mam pytanie do kolegi szymwal
Czy układ ładowania kondensatora ze schematu 8.6 pozwoli na naładowanie baterii kondensatorów do napięcia 630 -640V ??
Czy połączenie kondensatorów jak na schemacie można zastosować bez dodatkowych modyfikacji ??
Dodatkowo zastanawiam się na połączeniu równoległym czterech kondensatorów i uzyskaniu napięcia 350V. W taki połączeniu mam pojemność prawie 4000 uF.
Czy długość błysku w takiej konfiguracji będzie niebezpieczna dla palnika??
Do układu lampy modelującej dorysowałem znaleziony w sieci układ regulacji, czy taki układ będzie działał prawidłowo??
Proszę o pomoc w skonstruowaniu lampy dużej mocy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
szymwal Poziom 16

|
12 Jan 2012 12:51 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
| raf* wrote: |
Czy układ ładowania kondensatora ze schematu 8.6 pozwoli na naładowanie baterii kondensatorów do napięcia 630 -640V ?? |
Teoretycznie, tak. Praktycznie czas ładowania do napięcia ok.600V bardzo się wydłuży.
Czy połączenie kondensatorów jak na schemacie można zastosować bez dodatkowych modyfikacji ?? |
Tak
Dodatkowo zastanawiam się na połączeniu równoległym czterech kondensatorów i uzyskaniu napięcia 350V. W taki połączeniu mam pojemność prawie 4000 uF.
Czy długość błysku w takiej konfiguracji będzie niebezpieczna dla palnika?? |
Jeżeli nie przekroczy się max. mocy wydzielanej na palniku, to nie ma przeciwskazań.( nie mylić z maksymalną energią błysku palnika )
Do układu lampy modelującej dorysowałem znaleziony w sieci układ regulacji, czy taki układ będzie działał prawidłowo??
|
Powinien, proponuję zastosować MOC 3023.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirek mua Poziom 9

|
13 Mar 2012 13:43 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Chciałbym zrobić lampe wg schematu ze strony Osipoffa
mam pytanie do p.Szymwala w jakim celu są te diody zenera,czy mogę zastosować palniki z lamp zasilanych dwoma paluszkami bo takie posiadam,interesuje mnie też dioda oznakowana na schemacie R2M co to za dioda i do czego będzie potrzebna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2012 13:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szymwal Poziom 16

|
21 Mar 2012 14:11 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
| mirek mua wrote: |
Chciałbym zrobić lampe wg schematu ze strony Osipoffa
mam pytanie do p.Szymwala w jakim celu są te diody zenera,czy mogę zastosować palniki z lamp zasilanych dwoma paluszkami bo takie posiadam,interesuje mnie też dioda oznakowana na schemacie R2M co to za dioda i do czego będzie potrzebna. |
Diody Zenera służą do regulacji napięcia na kondensatorze rozładowczym 1600µF/360V,
co wiąże się z regulacją energii błysku.
Dioda zabezpieczająca R2M w tym układzie działa jak dioda Zenera o napięciu ok.150V
http://www.datasheetarchive.com/indexdl/Datasheet-069/DSA00307131.pdf
Palniki powinny być dostosowane do energii zgromadzonej w kondensatorze rozładowczym.
|
|
| Back to top |
|
 |
wasylu Poziom 5

|
25 Mar 2012 18:19 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
a może orientujecie się Szanowni Panowie jak zmusić (przerobić) lampę Sigma EF-530 ST (z mocowaniem Canon) aby była wyzwalana za pomocą gorącej stopki?
|
|
| Back to top |
|
 |
gucio222 Poziom 4

|
25 Mar 2012 20:25 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Proszę o poradę. Posiadam aparat Fujifilm real 3D który robi świetne zdjęcia 3D ale ma nędzną lampę. Zainspirowany artykułem http://www.hjreggel.net/digiphoto/Fuji3D/FujiFilm3D_Flash.html chcę zrobić to samo ale a miejsce Seagull SYK-5 którego nie da się wyregulować (strata pieniędzy) chcę włożyć któryś ze schematów kolegi szymwala do wyzwalania na drugi błysk. Aparat daje pre-flash na 150ms. Fotocele chcę umocować bezpośrednie na lampie którą zasłonię. Mam pytanie do kolegów ponieważ chciałbym by ten układ pobierał jak najmniej prądu oraz wymagał minimum regulacji a pewnie działał. Który ze schematów jest najlepszy ? Dodam że elektroniką pałam się raczej hobbystycznie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
szymwal Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
keraml Poziom 3

|
04 Apr 2012 12:53 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Do szymwal
mam do pana pytanie jako moderatora strony http://www.osipoff.ru
strona jest zablokowana, czy to stan przejściowy czy już na stałe... a może strona została przeniesiona pod inny adres?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Apr 2012 12:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
amd3200 Poziom 6

|
06 Apr 2012 15:48 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Witam. Na IGBT zrobiłem lampkę dwupalnikową. 2x1100x350V. W załączeniu opis, schemacik płytki. Podpierałem się schematem P.szymwala. Za co wielkie dzięki. Mam tylko jeden zarzut. Na schemacie jest "zwykły" IGBT, uwaliłem 6 szt, bo nie ten rysunek graficzny. Końcówka FD jest z diodą, i taki powinien być schemat graficzny tranzystora. Stosowałem z końcówką U i padały, jak muchy. Dopiero nota katalogowa wyjaśniła wszystko. Teraz będę dorabiał troszkę elektroniki, by z "automatu" kilka błysków na sekundę było. Jak w Metzu 40MZ-3i, bo taki posiadam. Uwaga dotycząca tych, którzy będą ew. robić..! Z powodu odizolowania kondensatorów głównych od układu stabilizacji, konieczny jest ten 100 mikroF/400V !!!! Płytka sprawdzona, działa od razu. Ustawić tylko napięcie pracy pot wieloobrotowym. Powodzenia...:) Z jpg zmieńcie na rar. Tam progs do wydruku płytki. Bez instalacji, tylko odpalić. Jak co, to bernoulli(malpa)tlen.pl Plik, to protel.ipg /rar/
Dodano po 7 [minuty]:
Coś nie widzę dodanego pliku. Jak co to na maila proszę, to dam opisy i schemat gotowej płytki.
|
|
| Back to top |
|
 |
szymwal Poziom 16

|
06 Apr 2012 22:26 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
| keraml wrote: |
Do szymwal
mam do pana pytanie jako moderatora strony http://www.osipoff.ru
strona jest zablokowana, czy to stan przejściowy czy już na stałe... a może strona została przeniesiona pod inny adres?
|
Strona http://www.osipoff.ru działa,
powodem chwilowej przerwy było nie opłacenie na czas należnych rachunków.
|
|
| Back to top |
|
 |
vashox Poziom 2

|
19 Apr 2012 22:19 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Witam, próbowałem robić samodzielnie fotocelę ale triaki czy tyrystory którymi dysponuje mają za słabą czułość i działaja tylko z odległosci do metra. Czy mógl by mi ktos poradzić jakieś konkretne zamienniki z czułą bramką ?
Nadmienię, że moja fotocela ma pracować ze starymi ruskimi lampami zasilanymi z gniazdka wiec w miejscu gdzie należy zewrzeć jest napięcie rzędu 60v ale niske natężenie
|
|
| Back to top |
|
 |
r_m Poziom 3

|
20 Apr 2012 12:51 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Używam tyrystorów C106D, bez problemów.
Jak masz tanie fotodiody, możesz dodać.
|
|
| Back to top |
|
 |
vashox Poziom 2

|
20 Apr 2012 20:17 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
tylko mam taki problem ze ten tyrystor jest mało popularny i cięko go dostac... przydał by sie taki zamiennik który bez problemu dostane w sklepie elektronicznym a TIC106 jest jeszcze za mało czuły
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Apr 2012 20:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
r_m Poziom 3

|
21 Apr 2012 11:29 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Nie żartuj, sprawdzałeś karty katalogowe? Jaka jest różnica między TIC106 a C106? ;)
Przełączający prąd bramki typowo 60 mikroamper, to jeszcze za dużo?
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek671 Poziom 1

|
22 Apr 2012 01:06 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
Witam, ja w swojej fotoceli na 1 błysk zastosowałem tyrystor MRC100-6, powinien być dostępny bez problemu. Prąd bramki 40 mikroamper, prąd maksymalny 0,8A, napięcie maksymalne 400V. Fotodiody zastąpiłem niewielkim ogniwem słonecznym wymontowanym z zepsutego kalkulatora. Działa bez problemu w zasięgu kilku metrów. Maksymalnego zasięgu niestety nie sprawdzałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
szymwal Poziom 16

|
22 Apr 2012 16:21 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych |
|
|
|
| vashox wrote: |
Witam, próbowałem robić samodzielnie fotocelę ale triaki czy tyrystory którymi dysponuje mają za słabą czułość i działaja tylko z odległosci do metra. Czy mógl by mi ktos poradzić jakieś konkretne zamienniki z czułą bramką ?
|
Triaki mają prąd wyzwalania bramki, co najmniej dziesięć razy większy od tyrystorów.
Z dostępnych w Polsce tyrystorów najmniejszy prąd wyzwalania bramki posiada
P0201MA-ST max. 20 µA, typowo 10µA
Poniższe tyrystory charakteryzują się prądem wyzwalania bramki max. 200 µA, typowo 50µA,
BR101
BRX49
BT149D
MCR100-8
MCR22-6
C106D
|
|
| Back to top |
|
 |