FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaki program do rysowania prostych schematów i płytek

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Jaki program do rysowania prostych schematów i płytek
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 27 Jun 2007 21:15   

Jaki program do rysowania prostych schematów i płytek

Witam forumowiczów
Ponieważ na kilka lat zaprzestałem zabawy z elektroniką nie wiem co jest dostępne. Zależy mi na programach prostych w obsłudze abym nie musiał się uczyć ich obsługi przez kilka miesięcy i darmowych. Są co prawda na portalu programy ale nie jest opisane co jest free ( szkoda ) poza tym instalować każdy i testować to chyba nie jest dobre rozwiązanie. Kiedyś próbowałem Eagle`a ale jest dla mnie za skomplikowany poza tym wersja free ma o ile pamiętam ograniczenia. Tak naprawdę to wystarczyłby mi Autotrax dla DOS-a ale czym rysować dla niego schematy? Byłbym wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jun 2007 21:15   

Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 27 Jun 2007 21:52   

Re: Jaki program do rysowania prostych schematów i płytek

Jeśli odpowiada Ci Autotrax to dobry by był stary Protel For Win, http://www.elektroda.net/download/file677.html czyli najstarsza windowsowa wersja Protela.Jeśli ją opanujesz to Protel w wersji 99SE już nie będzie problemem.Uważam go za najlepszego jeśli projekty nie są na miarę np. płyt głównych do PC.Biblioteki mogą być z Autortraxa i z Protela DXP po konwersji do starszej wersji.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jun 2007 21:52   

Back to top

Bonkot
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 28 Jun 2007 08:26   

Witam
Jeśli dla ciebie „Eagle”, to program zbyt skomplikowany, to czarno widzę naukę obsługi „Protela”. Teraz bardzo rozwijającym się programem, w dodatku, ze spolszczonym interfejsem, jest „KiCad”. Program jest darmowy.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jun 2007 08:26   

Back to top

Pi-Vo
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 28 Jun 2007 10:14   

Ja nie rozumiem jednej rzeczy, może jestem "inny" czy "pojmujący inaczej" ale dla mnie to właśnie Protel jest najbardziej intuicyjny.Zaczynałem od Autotraxa, wcześniej pracowałem na takim prostym programiku jak Smart Work (taki Paint do płytek) i nie widzę w Protelu żadnych niejasności.To właśnie jek zainstalowałem Eagle nie mogłem zrozumieć jak to się robi.Może byłem już wtedy do Protela przyzwyczajony i dla tego bo chyba inna filozofia rządzi tymi programami.Tak czy inaczej dla mnie programy Altium (Autotrax, Protel itp.) są najlepsze.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Jaki program do rysowania prostych schematów i płytek
Page 1 of 1
Similar topics
Program do rysowania płytek. (3)
Jaki program do rysowania schematów automatyka -elektryka (10)
jaki program do rysowania schematów elektr. (1)
jaki program do rysowania schematów elektr. (7)
Jaki program do rysowania schematów (14)
Jaki program do rysowania schematów? (17)
Jaki program do rysowania schematów projektowania płytek? (2)
Program do rysowania schematów... ? (4)
Program do rysowania schematów PROTEL (4)
Darmowy program do rysowania schematów (2)

Page generation time: 0.07 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed