Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak danych)


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak danych)
Autor
Wiadomość
ry1e2
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 14
Miasto: ryjewo

Post#1 Post autora tematu 28 Cze 2007 17:27   

Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak danych)


witam mam problem. Mam do podłączenia silnik (gwiazda trojkat) który obecnie jest bez rzadnego zabezpieczenia a ni przeciwprzeciazeniowego ani termicznego. moim zadaniem jest wstawić tam zabezpieczenie i termik. Sprawa była by prosta ale tabliczka znamionowa jest nie czytelna i nie wiem jakiej mocy jest to silnik i jaki jest jego prąd znamionowy. wiem tylko jedno bo zmierzyłem cęgami ze prad przy rozruchu wynosi w gwiezdzie 25A a po przełączeniu w trojkat przez chwile 57A a pózniej w trakcie pracy spada do 10A.pomiar dokonałem na jednej fazie. prosze o pomoc.

Moderowano przez _PREDATOR_:
Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
Zdanie rozpoczynamy wielką literą!
Proszę uważnie przeczytać regulamin forum, tytuł postu poprawiłem na regulaminowy!

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Cze 2007 17:27   





Powrót do góry
   
kac2
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 69
Miasto: Morąg

Post#2 28 Cze 2007 18:01pomocny post - solucja   

Re: problem z silnikiem szybko pomocy


Prąd jałowy silnika 2-polowego(3000) to około 1/4 prądu znamionowego a silnika 4-polowego(1500) to około 1/3 pr.znam.. W tym przypadku może to być silnik 18,5kW/3000obr. lub 11kW/1500obr..
Powrót do góry
   
ry1e2
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 14
Miasto: ryjewo

Post#3 Post autora tematu 28 Cze 2007 18:10   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


A właśnie, ten pan u którego byłem mówił, ze może to być 11 kW ale nie jest pewny dzięki. Czyli zabezbieczenie termiczne mam ustawić na 1,1 In czyli w tym przypadku 33A -tak

I interpunkcja!
[_P_]

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Cze 2007 18:10   





Powrót do góry
   
kac2
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 69
Miasto: Morąg

Post#4 28 Cze 2007 19:59pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Przy tak uproszczonym oszacowaniu, jeżeli założymy moc 11kW, to prąd 23A.
Powrót do góry
   
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 801
Miasto: Kluczbork

Post#5 30 Cze 2007 20:15   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Witam
Spróbuj chociaż odczytać typ silnika na tabliczce to ci powiem dokładne dane na jego temat.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
ry1e2
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 14
Miasto: ryjewo

Post#6 Post autora tematu 01 Lip 2007 09:59   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Witam. Kolego Sławku. Nie idzie z tej tabliczki odczytać kompletnie nic. Wiem tylko, że nabite jest na niej trójkąt-gwiazda.
Powrót do góry
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 547
Miasto: Kluczbork

Post#7 03 Lip 2007 10:00   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Jeśli w żaden sposób nie jesteś w stanie odczytać parametrów silnika to proponuję następujące postępowanie:
- Zmierz prąd Ix w jednej "fazie" pod normalnym obciążeniem i dalej 1,1*Ix -> Inast.
- Dobierz wyłącznik silnikowy np. PKZ Moellera czy M250 Legrand-Fael, tak aby obliczona przez Ciebie wartość prądu mieściła się w zakresie nastaw wyłącznika (najlepiej aby była w pierwszej połowie zakresu abyś mógł w razie czego trochę poregulować :D ).
- Podłącz, ustaw obliczoną wartość i to powinno wystarczyć.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lip 2007 10:00   





Powrót do góry
   
J.D
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 1
Miasto: Lodz

Post#8 08 Lip 2007 11:43   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Jeżeli silnik w czasie pracy pobiera 10A to należy właśnie tą wartość pomnożyć przez 1,1 i tak ustawić wyzwalacz termiczny, a zabezpieczenie 32A bezpiecznik szybki, ewentualnie 16A typu D lub 20A typu C. Proponuje też spojrzeć na tą stronę bo bardzo ważny jest czas w którym następuje przełączenie w trójkąt.
http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=53&products_id=116&osCsid=dd19a335338c402a032193a93f5ac5a6
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak danych)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
podłączenie silnika gwiazda trójkąt (10)
Podłączenie silnika trójfazowego w trójkąt (7)
Podłączenie silnika 3-fazowego (32)
podłączenie silnika 3-fazowego (2)
podłączenie silnika 1 fazowego (4)
podłączenie silnika 3 fazowego (3)
Podłączenie silnika 3 fazowego (1)
Podłączenie silnika 3 fazowego (4)
podłączenie silnika 3 fazowego (7)
Przezwojenie silnika 3-fazowego z gwiazdy (3x400V) na trójkąt (3x240V) (20)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS