Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak danych)


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak danych)
Author
Message
ry1e2
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 28 Jun 2007
Posts: 14
Location: ryjewo

Post#1 Post from the author of the topic 28 Jun 2007 17:27   

Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak danych)


witam mam problem. Mam do podłączenia silnik (gwiazda trojkat) który obecnie jest bez rzadnego zabezpieczenia a ni przeciwprzeciazeniowego ani termicznego. moim zadaniem jest wstawić tam zabezpieczenie i termik. Sprawa była by prosta ale tabliczka znamionowa jest nie czytelna i nie wiem jakiej mocy jest to silnik i jaki jest jego prąd znamionowy. wiem tylko jedno bo zmierzyłem cęgami ze prad przy rozruchu wynosi w gwiezdzie 25A a po przełączeniu w trojkat przez chwile 57A a pózniej w trakcie pracy spada do 10A.pomiar dokonałem na jednej fazie. prosze o pomoc.

Moderated by _PREDATOR_:
Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
Zdanie rozpoczynamy wielką literą!
Proszę uważnie przeczytać regulamin forum, tytuł postu poprawiłem na regulaminowy!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Jun 2007 17:27   





Back to top
   
kac2
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 69
Location: Morąg

Post#2 28 Jun 2007 18:01helpful post - solution   

Re: problem z silnikiem szybko pomocy


Prąd jałowy silnika 2-polowego(3000) to około 1/4 prądu znamionowego a silnika 4-polowego(1500) to około 1/3 pr.znam.. W tym przypadku może to być silnik 18,5kW/3000obr. lub 11kW/1500obr..

Helpful message? + -

Back to top
   
ry1e2
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 28 Jun 2007
Posts: 14
Location: ryjewo

Post#3 Post from the author of the topic 28 Jun 2007 18:10   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


A właśnie, ten pan u którego byłem mówił, ze może to być 11 kW ale nie jest pewny dzięki. Czyli zabezbieczenie termiczne mam ustawić na 1,1 In czyli w tym przypadku 33A -tak

I interpunkcja!
[_P_]

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Jun 2007 18:10   





Back to top
   
kac2
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 69
Location: Morąg

Post#4 28 Jun 2007 19:59helpful post - solution   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Przy tak uproszczonym oszacowaniu, jeżeli założymy moc 11kW, to prąd 23A.

Helpful message? + -

Back to top
   
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 19 Jan 2006
Posts: 813
Location: Kluczbork

Post#5 30 Jun 2007 20:15   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Witam
Spróbuj chociaż odczytać typ silnika na tabliczce to ci powiem dokładne dane na jego temat.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Jun 2007 20:15   





Back to top
   
ry1e2
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 28 Jun 2007
Posts: 14
Location: ryjewo

Post#6 Post from the author of the topic 01 Jul 2007 09:59   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Witam. Kolego Sławku. Nie idzie z tej tabliczki odczytać kompletnie nic. Wiem tylko, że nabite jest na niej trójkąt-gwiazda.

Helpful message? + -

Back to top
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Nov 2005
Posts: 546
Location: Kluczbork

Post#7 03 Jul 2007 10:00   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Jeśli w żaden sposób nie jesteś w stanie odczytać parametrów silnika to proponuję następujące postępowanie:
- Zmierz prąd Ix w jednej "fazie" pod normalnym obciążeniem i dalej 1,1*Ix -> Inast.
- Dobierz wyłącznik silnikowy np. PKZ Moellera czy M250 Legrand-Fael, tak aby obliczona przez Ciebie wartość prądu mieściła się w zakresie nastaw wyłącznika (najlepiej aby była w pierwszej połowie zakresu abyś mógł w razie czego trochę poregulować Very Happy ).
- Podłącz, ustaw obliczoną wartość i to powinno wystarczyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
J.D
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 08 Jul 2007
Posts: 1
Location: Lodz

Post#8 08 Jul 2007 11:43   

Re: Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak dan


Jeżeli silnik w czasie pracy pobiera 10A to należy właśnie tą wartość pomnożyć przez 1,1 i tak ustawić wyzwalacz termiczny, a zabezpieczenie 32A bezpiecznik szybki, ewentualnie 16A typu D lub 20A typu C. Proponuje też spojrzeć na tą stronę bo bardzo ważny jest czas w którym następuje przełączenie w trójkąt.
http://www.fif.com.pl/product_info.php?cPath=53&products_id=116&osCsid=dd19a335338c402a032193a93f5ac5a6

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Podłączenie silnika 3-fazowego/ gwiada-trójkąt (brak danych)
Page 1 of 1
Similar topics
Silnik elektryczny 3 fazowy - Podłączenie silnika 3 fazowego na 1 faze w trójkąt (17)
Przezwojenie silnika 3-fazowego z gwiazdy (3x400V) na trójkąt (3x240V) (20)
podłączenie silnika 3 fazowego (7)
Podłączenie silnika 3 fazowego (4)
podłączenie silnika 3 fazowego (3)
Podłączenie silnika 3 fazowego (1)
podłączenie silnika 1 fazowego (4)
Podłączenie silnika 3-fazowego (32)
podłączenie silnika 3-fazowego (2)
Podłączenie silnika trójfazowego w trójkąt (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl topic RSS feed