FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

wykrywacz metali VLF GARRET ADS 5-2D

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> wykrywacz metali VLF GARRET ADS 5-2D
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jun 2007 09:14   

wykrywacz metali VLF GARRET ADS 5-2D

Witam serdecznie

Pytanie dotyczy konstrukcji jak w temacie. czy ktoś toto robił może? poniżej dokumentacja do wykrywki...

Dogrzebałem się po sieci do schematu i opisu wykrywki jak w temacie. Posiedziałęm trochę, przerobiłem płyteczkę w ProtelDXP, zmontowałem... i jest problem już na wstępie. nie mogę za żadne skarby dostroić generatora do częstotliwości 5kHz. Dobierając pojemności miałem taki zakres: dla C1=47nF --> f=33.8kHz, dla 147nF --> f=19.2kHz, dla 247nF --> f=15.6kHz. będzie wszystko jasne jak zajrzycie w dokumentację. Prosiłbym o pomoc w znalezieniu przyczyn, dla czego tak jest i co można zrobić, żeby odpalić (nie mylić z podpalić :)) te ustrojstwo? Cewki szperacza wykonałem dokładnie L1 - DNE 0.45mm - 80zwojów w kształcie omego, L2 - DNE 0.35mm - 150zwojów. Dodam jeszcze że utknołem na samym początku... i nie jestem pewien czy schemat wogóle jest OK, ale jeżeli działa na 30kHz, to może uda się go zredukować do 5kz...

byłbym wdzięczny za sugestie.
pozdrawiam serdecznie...

VLF.pdf
 Filename:  VLF.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  1.73 MB
 Punkty:  3.07 = 2.07 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jun 2007 09:14   

Back to top

swaldek
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 25 Jul 2007 22:36   

Re: wykrywacz metali VLF GARRET ADS 5-2D

To bardzo znana konstrukcja i występuje jeszcze pod kilkoma innymi nazwami z wiekszymi lub mniejszymi modyfikacjami.
Dobrze wykonany potrafi dać wiele przyjemności i satysfakcji. Pierwszą sondą też wykonałem jako"OMEGA",ale kolejne to już pierscieniowe, może delikatnie wymagające wiekszej precyzji przy strojeniu, ale łatwiejsze manualnie do wykonania. Strojenie generatora polega na takim dobraniu pojemnosci równoległej do cewki nadawczej aby podłączony na zaciskach cewki czestosciomierz pokazywał 5kHz. Opreację przeprowadzasz na nawet częściowo zbudowanym układzie i jeżeli nie możesz ustalić takiej czestotliwosci, to albo masz błąd w układzie, albo źle podłączasz cewkę nadawczą.
Pisz na maila lub GG, chętnie pomogę rozwiazać problem
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> wykrywacz metali VLF GARRET ADS 5-2D
Page 1 of 1
Similar topics
Impulsowy Wykrywacz Metali (19)
wykrywacz metali avt5025 (4)
wykrywacz metali. (12)
wykrywacz metali (24)
Wykrywacz metali PI (7)
Wykrywacz metali (4)
wykrywacz metali PI (1)
wykrywacz metali (2)
Wykrywacz metali (6)
Wykrywacz metali PLL (2)