| Author |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 08:48 RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Czy jest ktoś na tym forum kto gra w jakiegoś klasycznego RPGa typu WFRP, D&D, 7th, Wampir, Cyberpunkt?
Ja gram w WFRP 2ed(Mg i Wędrowny czarodziej), oraz D&D3.5ed(Czarodziej), pytam z czystej ciekawości. :D
Pozdrawiam Decado
|
|
| Back to top |
|
 |
Dawid_POL Poziom 9

|
01 Jul 2007 08:52 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
RPG Tuning - o coś takiego Ci chodzi? :D Jak tak, to ja :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jul 2007 08:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 09:13 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
D&D ;)
Ostatnio zaczęliśmy grać grupką. Była raptem jedna sesja ale dosyć wesoła ;) A że teraz wakacje to można sie pobawić :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 09:13 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Nie, chodzi mi o Role Play Game takie jak D&D czy WFRP, niesą to gry komputerowe, spotyka sie kilku ludzi z podręcznikami do danego systemu, jeden z nich jest MG(Mistrz Gry, prowadzi całość jest głównym narratorem), a reszta to gracze którzy wcielają się w postacie stworzone według zasad danego systemu. Potem rozpoczyna się przygoda, MG albo sam ją tworzy albo kupuje gotową. Ogólnie dla osób które lubią fantasy jest to coś cudownego, możliwość wcielenia się w fantastyczną postać i zagrania nią. :D
Aruna a kim grasz? Dzisiaj o 11 sie zleci do mnie ekipa i sobie szpilniemy w WFRP będę przwdopodobnie prowadził bo mamy dwie nowe osoby w grupie 5 osobowej.
Pozdrawiam Decado
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 09:27 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Decado mam ko(s)miczną postać ;)
Ostatnio naczytałam sie książek R.A.Salvatore'a ;) Kto zna ten wie o co chodzi ;)
Gram elfem drowem druidem :) A przy rzutach kostką tak mi sie "poszczęściło" że dostałam aż 1 PW :( Byle szczur może mnie zabić...
W drużynie mam:
półelfa - łotrzyka
krasnoluda - łotrzyka
elfa - maga :?: nekromante (chaotyczny zły chyba)
Siostra postanowiła z nami grać i wybrała sobie postać paladyna (praworządny dobry)
Działo sie:
elf do krasnaluda: ej ty gnomie ogrodowy
no i zacznie sie dziać:
paladyn vs nekromanta ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 09:57 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
| Aruna wrote: |
Gram elfem drowem druidem :) A przy rzutach kostką tak mi sie "poszczęściło" że dostałam aż 1 PW :( Byle szczur może mnie zabić...
elfa - maga :?: nekromante (chaotyczny zły chyba)
Siostra postanowiła z nami grać i wybrała sobie postać paladyna (praworządny dobry)
Działo sie:
elf do krasnaluda: ej ty gnomie ogrodowy
no i zacznie sie dziać:
paladyn vs nekromanta ;) |
No to masz troszkę wrednego MG że nie zrobił ci przerzutu na PW. A to połączenie w drużynie nekromanty i paladyn też jest ciekawe. :D, ależ oni się muszą"żreć" :D No to ładne macie kwiatki na sesji:D.
Kilka przykładów MG oraz graczy
Gracz
Szajbus
-Chowam miecz do pochwy i całuję ogra w usta
Chomik
-Pięciu arcydiabłówi dwóch pomniejszych bogów? To wszystko? Wydaje mi się że podczas tego spotkania będę musiał użyć tylko sześciu pierścieni z mej kolekcji
Mało spostrzegawczy
-Hmmm? Co? Och jesteśmy atakowani??!!
Psycho Killer
-Mg: Otwierasz drzwi i widzisz...
-G:Zabić, zabić, zabić!!! Krwi, krwi, krwi!!! Rraaaaaaaggghh!!!
Masochista
-Przestaję uciekać i odwracam się. Policzkuję minotaura i mówię mu żeby mnie puścił, bo złamie mi kark.
MG
Z poczuciem humoru a'la Monty Python
-Och nie! Zmutowany pomidor opryskał was strumieniem czerwonych gorących wilczych chrupek! wszycy dostają zero uszkodzeń i wykonują rzut obrony przeciw Heebie-Jeebies albo staną się podatni na eksplozję. :D
Moja ekipa z WFRP
Ja- MG, wędrowny czarodziej lekko obłąkany :D
Kumpel- MG, Zabójca troli, nieziemski furiat przebija się przez wszystko i wszystkich.
Kumpel- Banita
Kumpela- Fanatyk:D
Nowym dopiero będziemy tworzyli postacie.
D&D
Ja- czarodziej
Kumpel- MG
Kumpela- Bard
Kumpel- Wojownik
Brat- Tropiciel
Szwagierka- Kapłanka
Pozdrawiam Decado
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 10:47 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Decado
Kolega przytoczył fragmenty swojej gry z inną ekipą:
ktoś: wzywam mrówe
kolega: a czym sie różni mrówa od mrówki :?:
ktoś (z oburzeniem): no jak to czym :?: jest dwa razy większa i ma żądełko z jadem...
MG: no to jedziecie wagonikiem. Na około są dziesiątki tysięcy wojska które was eskortuje. I nagle atakuje was grupa bandytów. To teraz rzucę kostką żeby wam powiedzieć jak duża grupa was atakuje (rzuca kostką, wypada 3) No to atakuje was 3 bandytów.
Inny numery już z naszej sesji:
Pierwszy:
MG do łotrzyka: masz skrzyneczke, co robisz dalej :?:
łotrzyk-krasnolud: sprawdzam czy są w niej jakieś ukryte mechanizmy/pułapki
MG: nie ma
łotrzyk-krasnolud: w takim razie próbuje otworzyć
MG: dobrze, rzuć kostką na skuteczność
(łotrzyk rzucił i wypadło coś koło 10)
MG: no to bardzo powoli idzie Ci to otwieranie. Siedź i otwieraj. A ty nekromanto co robisz :?:
nekromanta-elf: biorę morgensztern martwego goblina i rozbijam skrzyneczke przy której pracuje gnom ogrodowy
MG: dobrze rzuć kostką
(wypadł 20 - krytyk)
MG: hmmm... udało Ci sie... łotrzyk rzuć kostką na refleks czy uniknąłeś morgenszterna
(kolega rzucił i znowu wynik koło 10)
MG: ok, tym razem udało Ci sie zabrać ręce, ale mimo to dostałeś rykoszetem.
łotrzyk-krasnolud: moja skrzyneczka :cry:
Drugi:
(znowu otwieranie skrzyneczek, łotrzyk-krasnolud tradycyjnie wypytał sie o wszystkie możliwe zabezpieczenia)
MG: rzuć kostką żeby sprawdzić czy uda Ci sie otworzyć skrzyneczke
(rzut i wypada... 1)
MG: no cóż... nie wiem jak to zrobiłeś ale... udało Ci sie skręcić kark podczas otwierania skrzyneczki...
Podobnych akcji/tekstów było baaaardzo dużo :) Wszyscy płakali ze śmiechu :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 11:30 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
MG
Ja(wędrowny czarodziej)
F(fanatyczka)
B(banita)
ZT(Zabójca Troli)
Cała ekipa byłą w tym momencie bez żadnego ekwipunku, bo wpadli do 10m dziury bez możliwości wyjścia oprócz bardzo wąskiego tunelu.
MG:czołgacie się dalej tym wąskim tunelem, zapach siarki staje się coraz mocniejszy, w oddali tunelu słyszycie jakby cichuteńki charkot. Nagle na końcu tunelu pojawia się odrobina światła. Powoli pełzniecie w jego stronę..... .....znajdujecie się w wielkiej grocie, a na samym jej środku leży wielki czerwony smok, z waszych obserwacji wynika że śpi.
Ja: rozglądam się po komorze, widze jakieś wyjście?
MG: po przeciwległej stronie widzisz wyjście z jaskini słyszysz śpiew ptaków itd.
ZT: zabje tom bestyje, zabijem lubm znajdziem własnom smierc.
B: nie niemasz żadnej broni
ZT: o ku*** zapomniałem:D
Ja: musimy się jakoś przedostac obok tego smoka, przynajmniej spróbowac, może uda nam się przekraśc obok niego.
Całą ekipa : Aye
MG:Idziesz powoli, trąc plecami o granitową ścianę. Obserwujesz miarowo oddychająca poczwarę, pot zalewa Ci czoło. O, bogowie, myślisz, zrobię wszystko, byleby to przeżyć. Przystajesz na chwilę, zamykasz oczy, próbujesz uspokoić oddech. Nogi drżą jak trzcina na wietrze. Jeszcze kilka kroków, jeszcze kilka metrów. Ruszasz znowu. Jeszcze tylko dwa metry... jeden... Nagle zastygłeś w bezruchu. Kopnięty przez Ciebie kamień poturlał się tuż pod pysk potwora. Smok otworzył ślepia, przez chwilkę wpatrywał się w Twoje przerażone oczy... Zamknąłeś je. Życie powoli się przewija, a ty zastygasz w bezruchu, ryk smoka miesza się krzykiem twoich przyjaciół. Koniec, żegnajcie, już nic nie czuję... Wszystko ucichło...
-Ekhm, Dietter... Żyjesz? Otworzył oczy. -Ty też zginąłeś? To tak wygląda raj?- rzekł zniesmaczony czarodziej- to ci dopiero. -Jakby Ci to powiedzieć...- powiedział MG hamując śmiech- ten smok... To była iluzja. -Że Co?!!
Żebyście wy widzieli naszą reakcję :D, dopiero później dowiedziałem się że ten pomysł mój MG zakosił z www.polter.pl ale i tak było zabawnie. :D
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jul 2007 11:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 11:45 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
No to ja właśnie dostałam sms-a z propozycją spotkania sie jutro i kontynuowania przygody :) Czekam na informacje czy reszta grupy będzie miała jutro czas :)
Hmmm... u nas pomysły chyba nie są ściągane (chociaż ja sie nie znam) ;) Ale kolega (a znam go raptem 3 lata) i tak pozwolił sie na tyle poznać że widać że ma postrzelone pomysły :)
Decado co mi radzisz zrobić :?: Idziemy w stronę miasta (znaczy chyba będziemy iść... akcja zatrzymała sie na: "...udało wam sie wyjść z lochów. rozglądacie sie, przed wami rozciąga sie morze. Niedaleko widać latarnie morską. A w oddali majaczy sie miasto..."). No i ja mam aż 1 PW :D I jak to ujął kolega: "a drowa to wszyscy będą chcieli zeżreć za sam widok" ;) A i jeszcze zapomniałam dodać że nikt nikomu nie ufa więc zaraz każdy pójdzie swoją drogą :)
MG będzie miał ciężki orzech do zgryzienia żeby zrobić z nas drużynę :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 11:54 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Aruna, ciężko mi określić, podstaw to pogadaj z MG na temat twoich PW, no bez przesady odrobina wyrozumiałości, prawie niemożliwe jest granie z 1PW. Po drugie płaszcz z głębokim kapturem który będzie maskował twój wygląd, bo drowów to w większości ludzkich miast nienawidzą.
Pozatym staraj sie nie szukac w mieście zaczepki bo cie na stos poślą. I najlepiej trzym się z nekromantą.
Co do pomysłów to też prawie zawsze są wymyślane przez MG albo przez nas, ale Mg wtedy był ciekaw jak zareagujemy.
My przesuneliśmy dzisiejszą sesję na wtorek ze względów technicznych. Swoją drogą szukam ekipy do sesji na jakimś czacie.
Pozdrawiam Decado
Edit.
Ile masz PD?
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 12:25 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
PD :?: wiesz, dopiero jedna sesja była ;) tylko 650 ;)
A PW będę mogła podnieść dopiero od 2 poziomu... Tylko dlatego że drow ;)
Co do następnych porad :) O płaszczu z kapturem pamiętam :D Zaczepek nie szukam( w lochach oprócz 3 goblinów nie było jak szukać)... A nekromanta :?: To on wpadł na pomysł żeby sprawdzić czy drowy umieją pływać :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 13:23 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Każdy może podnieść PW dopiero po awanśie na 2 poziom. ;) To niezły jest ten nekromanta.
Pozdrawiam Decado
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jul 2007 13:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 16:28 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
No to w takim razie od 3 lvla. Drow właśnie lvl później na PW rzuca.
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 17:49 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Przeglądałem "Przewodnik Mistrza Podziemi" oraz "Księkę potworów" ale nie znalazłem wzmianki na ten temat. W którą edycję D&D gracie? 3 czy 3.5?
Ale nawet jeśli to pogadaj w MG przecież czasami trzeba nagiąć zasady. Jeszcze nie spotkałem się z postacią mającą 1PW.
Pozdrawiam Decado
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 19:02 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Ooo, a tu to nie pierwsza taka :) Kolega grał mnichem z 1 PW.
I nie wiem która edycja D&D. Szczerze to w tym roku pierwszy raz w to grałam. W dodatku dwie pierwsze sesje jakoś tak nam nie szły (pierwsza: "daj sobie spokój, matura za 2 miesiące a ty o smokach opowiadasz bajki" i drużyna padła, druga: "nie mam czasu", "dziś nie mogę", "może za tydzień" i sie ludzie porozjeżdżali).
Teraz gram po raz 3ci z trzecią grupą osób. No i żeby nie było... Nie mam żadnej książki do gry. Za to jak ekipa przyszła to tych książek było z 15ście i ich nie przeglądałam :) Tyle co pomogli stworzyć postać i zabawa z książką sie skończyła.
No i doświadczenie w tej kwestii mam praktycznie zerowe. Jeśli faktycznie będzie nam szło (bo ta grupa to typowi "zapaleńcy") to zakręcę sie za kupnem książek. Bo jeśli znowu pomysł padnie to bez sensu kupować książkę za 50-90 zł + dodatki skoro i tak nikt by w to nie grał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Minner Poziom 16

|
01 Jul 2007 19:18 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
czy wy te postacie robiliscie wg wlasnych zasad? :| bo mi sie wydaje, że w żadnej edycji D&D nie da się mieć na start 1PW :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 19:29 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
No właśnie niezupełnie według zasad :) Ekwipunek jest niby podręcznikowy ale nikt sie nie bawił w jego masę, udźwig nie jest pod uwagę brany ;) Tak samo z jaką prędkością poruszają sie nasze postaci :) I jeszcze parę rzeczy sie ominęło...
A 1 PW mi nie przeszkadza ;) Przynajmniej mogę sie chłopakami osłaniać (o ile mnie sami wcześniej nie pogonią ;))
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 20:13 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
| Minner wrote: |
| czy wy te postacie robiliscie wg wlasnych zasad? :| bo mi sie wydaje, że w żadnej edycji D&D nie da się mieć na start 1PW :) |
Masz rację, nawet jeśli będzie miała modyfikator -5 do Budowy to nie może mieć na starcie 1PW. Pokaż to MG i daj mu do przeczytania PG
| Podręcznik Gracza 3ed. 23str wrote: |
| Przy pierwszym poziomie postać nie rzuca kostką ale dostaje maksymalną liczbę punktów wytrzymałości(modyfikatory z budowy wciąż sie liczą) |
ale wcześniej o tym nie pomyślałem i nie zajrzałem do podręcznika.
Pożycz sobie od kogoś Podręcznik Gracza i poczytaj zasady, więcej ci narazie nie potrzeba jak będziecie zgraną grupą to pożycz sobie podręcznik specjalny dla twojej klasy. Reszta ci nie potrzebna, bo prawie wszystkie podręczniki są dla MG
Pozdrawiam Decado
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 20:24 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Hmmm... dziwne :| jak 3x tworzyłam postać tak 3x rzucałam na PW dla niej...
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
01 Jul 2007 21:41 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
No ja bym se pograł.. tylko nie mam z kim a dwa to to ze tematyka druidów, elfów.. magów mi sie permanentnie przejadła... po giercowaniu w L2
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 21:56 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
| Wojtek(KeFir) wrote: |
| No ja bym se pograł.. tylko nie mam z kim a dwa to to ze tematyka druidów, elfów.. magów mi sie permanentnie przejadła... po giercowaniu w L2 |
Z tego co wiem to nie tylko książki z elfami, druidami i innymi takimi postaciami są. Ktoś mi kiedyś opowiadał o książce o klanach wampirów. No i myśle że jeszcze jakieś sie by znalazły :) Tylko ze właśnie gorzej z tą grupą osób do grania :|
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
01 Jul 2007 22:50 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Wiesz ogragnizuję ludzi na sesję przez neta na jakimś prywatnym czacie, nie to samo ale jednak zawsze coś a i tak jaja są nieziemskie.
Pozdrawiam Decado
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
01 Jul 2007 23:11 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
łooo :D fajno... jakieś klimaty cyberpunkowe może? :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
01 Jul 2007 23:18 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
A może tak z elektrody osoby chętne by zebrać i rozegrać taką sesje :?: ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
02 Jul 2007 08:19 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
| Wojtek(KeFir) wrote: |
| łooo :D fajno... jakieś klimaty cyberpunkowe może? :D |
Niestety nie mam pdręczników do "cybera", a stworzyć klasy i rasy oraz zasady to by było roboty w piz**u.
| Aruna wrote: |
| A może tak z elektrody osoby chętne by zebrać i rozegrać taką sesje |
Dobry pomysł, tylko trzeba ustalić w co byśmy grali, Ja wolę prowadzić WFRP. Jeśli byśmy grali w D&D potrzebowalibyśmy jakiegoś innego mistrza. Popytam sie kumpli co grają czy by też nie zagrali jak by nas było za mało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
02 Jul 2007 08:31 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Ja jestem chętna ;) Tyle że trzeba do mnie duuuuuuuuuuuużo cierpliwości ;) i pewnie nie obejdzie sie bez łopatologicznego tłumaczenia ;)
Ewentualnie może w necie byłyby jakieś strony gdzie chociaż trochę można by było liznąć zasady nie mając żadnego podręcznika :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
02 Jul 2007 09:05 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Jeśli byśmy grali w D&D to http://dnd.polter.pl/SRD-v35-c8856
A jeśli w WFRP to niewiem wejdź forum.polter.pl
A poza tym musimy ustalić w co będziemy grali bo ja mógłbym prowadzić D&D ale jakoś tego nielubię.
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
02 Jul 2007 09:14 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Ok, dziękuje za linka :) Poczytam sobie ;)
A co do samej sesji to zależy ile osób by było chętnych :) Bo mi obojętne czy D&D czy co innego (z tym że jestem nowicjuszem i styczność miałam tylko z D&D) ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Decado Poziom 18

|
02 Jul 2007 10:21 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
A więc tak
Ekipa
1Decado<MG>
2Aruna<?>
3Smokie<Wojownik>
4
5
Aruna kim będziesz grać? To zagramy w D&D 3ed.
Umisz sama stworzyć postać?
Pozdrawiam Decado
|
|
| Back to top |
|
 |
Aruna Poziom 11

|
02 Jul 2007 11:08 Re: RPGowcy łączcie się ;) |
|
|
|
Powiedz mi tylko jak zastąpimy kostki do gry i myślę że ze zrobieniem postaci problemu nie będzie :) Ewentualnie zawsze mogę spytać o coś czego nie będę wiedziała jak wypełnić ;) Ale wzór jednej postaci z D&D mam :)
A postać :?: Nie wiem... Może tropiciel... albo zaklinacz (takimi sie jeszcze nie bawiłam ;)).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jul 2007 11:08 |
|
|
|