Wynika z tego że bez ruszania lutownicą radio może jeszcze zaskoczyć powyżej
430 lecz rzeczywiście to już kres strojenia dla czułości.
Natomiast nie powinno być problemu z przestojeniem obwodów na 430-440
bo wykonane są klasycznie.
Napięcie strojące obwody jest generowane odrębnie z układu ASIC (?).
Przymierzam się do walki z głowicą. Wygląda ona dosyć ciekawie.
Chciałbym się skonsultować z fachowcami ,którzy mają więcej doświadczenia w wynalazkach - jakie mają pomysły na zgrabne przeciągnięcie głowicy na 430-440.
Przypominam że w oryginale "główka" jest ciągnięta varicapami od 406 do 430.
Napięcia strojące są w poście powyżej.
Tak wygląda głowica w naturze:
(na całość jest nałożony metalizowany wtrysk z tworzywa tworzący komory poszczególnych sekcji głowicy co będzie widać na schemacie)
Zrysowany schemat wygląda tak:
(jeszcze nie pomierzone pojemności)
Jaką drogę do przestrojenia wybrać?
Mam pomysł że najbardziej elegancko będzie odwinąć ciut z cewek - ale ile odwinąć i jak aby pasowały one potem w mozaikę PCB ?
Na razie mój program obsługuje 100% podzespołów Alcatela - ale interfejs usera jest dosyć skromny umożliwiając przestrajanie w dowolnym paśmie TX i RX , zmianę głośności , regulację SQL oraz wizualizację sygnału RSSI w postaci szesnastkowej.
Wystarczy aby dostroić głowicę.
Tak to wygląda:
Właściwie - to moje dywagacje - ale chyba zmiana cewek nie jest konieczna, ponieważ interesuje nas przeciągnięcie tego obwodu do 440MHz z 430MHz, a jak wiemy ta wartość 430 jest ustalona jako krytyczna przez program, moim zdaniem trzeba by mieć garść kondensatorów rzędu 1-40p SMD i je podstawiać i patrzeć jaki jest poziom sygnału podając go wcześniej np. z ZPFM3, do pomiaru wykorzystć V640. Cewki byśmy skracali gdyby to była przeróbka o więcej MHz, np. o 30-60, to można by skracać ale nie o 10, powinno być to na swój sposós szerokopasmowe w takim stanie jakie jest, wkońcu której osobie uda się zrobić filtr tego typu na sztywno na 430MHz, zwłaszcza, że to jest filtr pasmowy i jakieś pewne odchyłki posiada. Powiec mi jeszcze, jak z czułością powyżej 431MHz?? Bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam
Powiec mi jeszcze, jak z czułością powyżej 431MHz?? Bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam
Fajnie że kogoś jeszcze interesuje ten temat.
Jeszcze nic nie zmieniałem w obwodach RF więc czułość jest "fabryczna"
Od programu sterującego radiem czułość zależy tyle na ile pozwoli zakres działania varicapów plus indukcyjność cewek nawijanych.
Program jest nowy więc zasadniczo interesuje mnie wpływ napięcia strojącego na czułość - a że nie nie wiem jakie są tam varicapy (stosunek Vtune do Cvar) to nie wiem jakie wygenerować napięcie w danym zakresie pasma 430-440.
Masz pomysł ze zmianą pojemności - ale zauważ że większość pojemności w tej głowicy w obwodach rezonansowych to kondensatory sprzęgające a nie ustalające właściwy rezonans.
O fakt, nie spojżałem dokładnie na schemat tylko tak ogólnie rzuciłem pomysł. W takim razie trzeba by się dowiedzieć coś o diodach przestrajanych, jaka pojemność i jakie napięcie, może się okazać, że trzeba zmienić diody, na takie które umożliwią przestrajanie w danym zakresie który nas interesuje. Tak parzę na fotkę, i nie wiem, czy przypadkiem na diodach nic nie jest napisane? wydaje mi się, że coś jest, sprawdź to, ale zapewne najistotniejszym jest ten biały paseczek, to kolor określa typ, tak jak w tych najtańszych trymerach co kolor to inny zakres strojenia :). Powodzenia! Łukasz.
Faktycznie - nie przyjrzałem się dokładnie diodkom.
Mają marker Sp i biały pasek.
SMD CODE BOOK twierdzi że to:
S (white) BB535 Siemens SOD323 18-2pF varicap http://www.spelektroniikka.fi/kuvat/bb535.pdf
Z charakterystyki strojenia wynika że pojemność zmienia się od ok 18p do ok 10p
przy zmianach 1.5V - 4.5V (403-430MHz). Napięcie strojące pochodzi wprost z przetwornika
DA o wydolności 0-5V więc jeśli by zastosować podciąganie napięcia na opampie to może obędzie się bez grzebania w obwodach ;)
Ja spróbował bym w szereg z varicapami właczyć pojemności. Trzeba zdawać sobie sprawę, że zmniejszy to zakres przestrajania. Może popróbujesz zmierzyć zakres przestrajania tych diod.
No to już właściwie jesteś w domu, bo tak jak mówisz, podnieść poziom napięcia Uvar i powinno wejść wyżej z tym co mamy aktualnie :D W takim razie Pozdrawiam! Łukasz SQ8MXP :)
Macie jakieś pomysły na taki prosty przesuwnik napięcia ?
Tak aby wejściowe 0-5V zamieniał na 5-10V.
Można oczywiście zrobić wzmacniacz napięciowy lecz dysponuję tylko 8 bitowym przetwornikiem więc rozdzielczość dostrojenia spadła by wtedy do 7 bitów :(
Najpierw sprawdzę opcję z podniesieniem napięcia strojenia.
Jako że mam przetwornik z PWMa to dołożę jedno tranzystorowy driver przed filtrem i zasilę go z 10V.
Jeśli driver podetnę od masy zenerką 3V3 to uzyskam strojenie od 4V do 10V z rozdzielczością 8 bit czyli ok 0,023V/bit - powinno wystarczyć.
VCO odbiorcze można łatwo przełączyć na pracę 430-440 a nadawcze prawie obejmuje je zakresem i wymaga drobnej korekty.
Okazało się że napięcie strojenia nie jest takie krytyczne - świetną czułość w paśmie 430-440 uzyskuje się w okolicach już ok 5V. Podejrzewam że można nawet osiągnąć niezłe
parametry dużo powyżej 440 a może nawet do 470MHz.
Poprzednio ktoś napisał że pow 430 radio wogóle nie ma czułości - domyślam się że układ strojenia albo nie podawał napięcia strojeniowego albo podawał niewłaściwie.
I dokładnie jest tak jak myśłałem, w radiu nic nie trzeba grzebać od strony w.cz przy głowicy, bo ta jest szerokopasmowa z racji tego, że jest tu gdzie jest, czyli w radiotelefonie profesjonalnym. Tak więc, gratuluje udanych prób! Pozdrawiam :)
No i gitara - ten punkt z głowy.
Co do pracy odbiornika mam jeszcze 2 zastrzeżenia.
Pierwsze to dosyć wąskie pasmo p.cz. przygotowane do rastra 12k5 więc typowy odbiór nadajnika handy bez NARROW jest charczący. Należało będzie wymienić filtr II p.cz. (CFV455G 4,5kHz 6db) na coś szerszego albo zrobić kluczyk na 2 filtry NARROW i WIDE
Drugie zastrzeżenie to jakość filtrów w audioprocu. Włączyłem je ale mimo to przebija się dokuczliwy ton podnośnej CTCSS z odbieranego nadajnika.
Można co prawda zmodyfikować nieco ogniwo wzmacniacza audio na opampie , który wpięty jest w ścieżkę audio pomiędzy PRE PROCES AUDIO OUT a POST PROCES AUDIO IN ale to kolejna ingerencja , której lepiej uniknąć.
Czy parametry filtra są wystarczające do skutecznego wycięcia podnośnej ? :
Co do audio CTCSS, to zależy także od tego jaki masz głośnik, czy przenosi niskie tony czy wysokie, ogólnie rzecz biorąc od charakterystyki. Przykład, Motorola GM1200 , głośnik RSN4001 Motoroli , po podłączeniu, i nadawaniu radiem z ustawionym CTCSS, ten ton aż buczy, po wyłączeniu tego głośnika i uruchomierniu tego wbudowanego, CTCSS jest prawie nie słyszalny, wniosek? Głośnik uwydatnia niskie tony, które to powinny teoretycznie zostać wytłumione (0,3-3,5Khz wkońcu przenosi). Także zobacz na innym głośniku i może się okazać, że wszystko jest ok. Pozdrawiam :)
Nie tędy droga - próbowałem na kilku głośniczkach i słychać podnośną ciut mniej lub bardziej .
Jak filtr w RX nie tnie należycie tego co poniżej 300Hz to są takie efekty.
Dzisiaj przeprowadziłem kilka łączności z alcatela z raportami 5/9+++.
Działa znakomicie.
Tak jak wcześniej pisałem jedyna możliwość zrobienia tego z jajami to wywalenie głównego proca plus układu ASIC i podłączenie nowego sterownika.
Tak naprawdę połączeń jest niewiele w stosunku do 160 nóżek obydwu scalaków radia bo większość nóżek zajmuje 16 bitowa szyna danych.
Na razie nie wygląda efektownie ale przecież to tylko poligon ;) :
Docelowo w moim alcatelu będzie płytka z elementami SMD zrobiona na wymiar.
Punktów do połączenia jest 27 (owalne pady) plus masa więc nie ma tragedii. :
Procesor z ISP umożliwi błyskawiczną wymianę softu na aktualny. Nawet bez rozbierania radia.
Witam posiadam 9226MX i 2szt 9226hxd miałem gdzieś programator ale po remoncie się zapodział próbowałem zrobić nowy ale nie pamiętam o co chodziło z tym cyfrowym plus5 i czy max ma byc zasilany z radia z5V czy przez stab.
bezpośrednio z zasilacza
wiec tak mam taki interface http://obrazki.elektroda.net/50_1268522650.jpg kiedyś programowałem MX-a tym a teraz nie chce ruszyć w czym może tkwić przyczyna a dodam jeszcze ze to ten sam alcatel
Czy komuś udało się dopasować jakiś popularny (łatwo dostępny) wtyk do programowania HX-a ? Za każdym razem kombinuję, które 4 żyły w które dziurki ;) Na pająka.... Chodzi oczywiście o to okrągłe gniazdo 6-pinowe na górze... podobne do mini-din ale jednak inny układ pinów.
Ja na początku zrobiłem sobie wtyczkę z przewodu od myszki komputerowej wtyk PS/2 Ściągasz metalowy oring wokół wtyczki wyginasz pęsetą odpowiednio piny i na początek wystarczy. Jest to chyba wtyk który najbardziej będzie pasował do tego gniazda. Ewentualnie możesz jeszcze wykorzystać wtyk S-VIDEO tam masz akurat 4 piny :) Bo "Dorwać" orginalną wtyczkę , to graniczy z cudem.. A czy kolwiek cuda się zdarzają :)
Tak. Kol. SQ6ADE zrobił to, jednak na zewnętrznym procesorze, i swoim programie. Pisał swego czasu o problemach z torem m.cz, bo słychać CTCSS-a z enkodera radia korespondenta, ale prace się zawiesiły. Ogólnie szło fajnie.
Prace się nie zawiesiły tylko sezon na dłubanine się skończył... ale już się nowy zaczyna bo za oknem cienko na słupku.
HX jest trochę podobny układowo do MX no i ciaśniej wewnątrz.
Poza tym ultratanie hendiki 70cm z Chin stawiaja gigantyczny znak zapytania nad sensem dłubaniny w HX.