| Author |
blind227 Poziom 13

|
25 Jan 2010 00:16 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Mam właśnie takiego hpka objawy na maxi jutro czeka go lutowanie dzisiaj nie mam już głowy do tego. Najlepsze jest to ze jak już mam wyjętą płytę główna to po podłączeniu zwykłego monitora rusza bez "dogięcia" a z matrycą czasami trzeba mu pomóc.
To chyba dobry test przed rozbieraniem. Ciekawe jak było u was ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
03 Feb 2010 21:30 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
blind: było różnie, może matryca dociążała Ci płytę z jednej strony..
u mnie teraz jest różnie z klawiaturą, jak wspomniałem były na płycie nr 1. problemów z nią nie było, po przełoże niu do płyty nr 2. nie chodziły ctrl, fn, alt, shift (po dogięciu płyty, zmianie docisku przez śrubki czasem pomagało więc wskazywało bardziej na płytę)
ale po przełożeniu klawiatury z powrotem do płyty nr. 1 (właściwie zmianie płyty w kadłubku) obecnie nie działają kursory lewo i prawo, pgup, F10, +, delete ....alt, fn, ctrl itp już działają ;) - ktoś to potrafi wyjaśnić ? sprawdzę ponownie w płycie nr2
albo ktoś ma tanio klawiaturę qwerty :D ?
edit: na płycie nr 2 klawiatura wydaje sie dzialac calkiem w normie tzn teraz dzialaja nawet klawisze alt itp. (ale nie wierze ze dlugo ;)
czyli nadal nie wiadomo o co chodzi ...
|
|
| Back to top |
|
 |
guig2004 Poziom 11

Joined: 16 Jan 2007 Posts: 65 Location: Płockie Megalopolis ;-)
|
06 Feb 2010 18:39 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Witam
Dołączę się do wątku, gdyż mam identyczny problem z Compaq nx6110. Gdy dociśnę napęd optyczny notebook się uruchamia - inaczej niestety nie. Czy ktoś mógłby mi jakoś pomoc? Obwiniam prawdopodobnie southbrige.
|
|
| Back to top |
|
 |
katar83 Poziom 19

|
07 Feb 2010 16:01 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Tak, mostek intela do naprawy BGA.
winh8r : po stronie plyty gdzie jest max, obok mostka intela masz dwa duze uklady. Jeden z nich jest odpowiedzialny ze sterowanie klawiatura bodajze plus wiele innych rzeczy. Sprawdz ktory(ten bardziej do dolu z tego co pamietam) i obejrz nogi po kazdej stronie ukladu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
09 Feb 2010 02:00 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
| katar83 wrote: |
| po stronie plyty gdzie jest max, obok mostka intela masz dwa duze uklady. Jeden z nich jest odpowiedzialny ze sterowanie klawiatura bodajze plus wiele innych rzeczy. Sprawdz ktory(ten bardziej do dolu z tego co pamietam) i obejrz nogi po kazdej stronie ukladu. |
Wyglądają ok na pierwszy rzut oka - solidnie, podobnie na drugiej płycie :)
Ale mam nowego podejrzanego: moduł BIOS, który był w innej wersji chyba niż wcześniej na tej płycie kiedy nie działały ctrl, alt itp. Ten był nowszy (v 2.01) i albo niekompatybilny jakoś albo wadliwy ? Jeszcze nie moge tego potwierdzić ale to by wprowadziło jakąś logikę (wcześniej nie zwracałem uwagi który moduł podłączam).
Na razie obecnie na starszym (1.10 chyba) jak podłączałem klawiaturę to działa OK
Ciekawostka: tylko na tym nowszym 2.01 kiedy nie ma pamięci cmos to włącza się zawsze baaardzo długie zliczanie pamięci ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2010 02:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ba._Ba. Poziom 3

|
10 Feb 2010 19:45 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Hmmm i zaczęły się moje problemy z laptopem. Kupiłem używanego jakieś pół roku temu, do wczoraj nie było żadnych większych problemów (był jeden - po wpięciu pendrive do usb przestawał działać touchpad ale nie mam pojęcia czy było to spowodowane hardwarem czy po prostu "bonusem" w systemie). Wczoraj podczas oglądania filmu z DVD totalna zawiecha. No to trzymam dłużej powera, wyłączył się. Próbuję włączyć - niebieska dioda, zamula napędem, dioda od napędu mignie, zapala się pomarańczowa, za moment gaśnie niebieska i po chwili gaśnie i pomarańczowa. Po wyjęciu napędu to samo z wyjątkiem piłowania silniczkiem od napędu i migania diodą napędu.
Dzisiaj rano się jeszcze normalnie uruchomił, jak gdyby nigdy nic, a teraz znowu zgon. Objawy nieco inne niż przy waszych lapkach dlatego pytam co może być przyczyną? Może jakaś błahostka o której zapomniałem?
Dociskanie klawiszy, złącza ładowarki/ matrycy, próbach odpalenia lapka w dziwacznych pozycjach nie dalł żadnego efektu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Feb 2010 20:25 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
i nie wyłącza się po miganiu diodami ? może to kombinacja padającego mostka pd. (usb, zawiechy) i maxa (nie odpala) ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Ba._Ba. Poziom 3

|
10 Feb 2010 20:31 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
| winh8r wrote: |
| i nie wyłącza się po miganiu diodami ? może to kombinacja padającego mostka pd. (usb, zawiechy) i maxa (nie odpala) ;) |
On się nie włącza tylko diody migają (jedna sekwencja którą opisałem na jedno wciśnięcie powera) więc jak miałby się wyłączać. Południowy znajduje się gdzieś w okolicach napędu? Bo swoją drogą napędu daaaawno nie używałem, w zasadzie nigdy żeby miał okazję się rozgrzać do takich temperatur jak podczas oglądania tego filmu. Dziś już mi się nie chce, jutro go rozbiorę, czego szukać? Testować tak jak zwykłego kompa, bez podłączonych wszystkich elementów?
Ach wydaje mi się też że coś nie tak jest z wentylatorem, nigdy nie zauważyłem jego jakiejś pracy, aczkolwiek wiele razy sprawdzalem programowo temperature i nie przekroczyła nigdy ok 65 stopni więc wnioskuję że działa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
11 Feb 2010 19:21 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Ja polecam nie wygrzewac zadnych chipow, tylko od razu zrobic reballing chipsetu. Mam tych lapkow od groma w serwisie i z poczatku wlasnie wygrzewalem hot airem, ale po krotkim czasie lapki do mnie wracaly...
Od kad zaczalem robic regalling wracaja tylko niektore, ale bardzo rzadko.
Lapki HP jak i COMPAQ sa zbudowane z tych samych smieci i maja te same wady, ktore niestety zdazaja sie za czesto.
Jesli nie macie jak zrobic tego sami, to polecam oddanie lapka komus kto potrafi zrobic i ma sprzet do reballingu, a wasz problem zniknie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Gigantor Poziom 16

|
23 Feb 2010 10:51 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Ku pokrzepieniu przytoczę swoją historię:
Kobieta moja ukochana lubiła używać laptopa w łóżku. Temperatura procesora często dochodziła do 98st. C (!), więc nie dziwiło mnie, gdy pewnego dnia komputer przestał działać. Objawy: po paru sekundach od uruchomienia wyłącza się. Trafiłem na ten wątek.
Naciskanie na klawiaturę i wyginanie złącza zasilania nic nie zmieniało. Po rozebraniu zauważyłem nadtopioną cewkę, stosy włosów i kurzu w wentylatorze, obstawiałem przegrzanie. Od niechcenia przelutowałem MAXa (stacja Xytronic 369 + grot precyzyjny + żel lutowniczy / nie dodawałem spoiwa, tylko przetopiłem to, co było na nóżkach układu). Podłączyłem "na pająka" płytę główna z wentylatorem i przyciskami, ram i matrycę. Po uruchomieniu komputer zaczął liczyć pamięć :) Laptop działa i ma się dobrze.
Pozdrawiam i życzę powodzenia, naprawa nie jest taka trudna i nie potrzeba do niej wyrafinowanego sprzętu
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
23 Feb 2010 11:53 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Oczywiscie. Zgadzam sie z przedmowca, ale jednak nie kazdy ma takie szczescie zeby po tokich obciazeniach temperatury do przelutowania byl tylko MAX.
|
|
| Back to top |
|
 |
katar83 Poziom 19

|
23 Feb 2010 13:57 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Kolego w przypadku tego modelu, mozna go przejechac, korzystac z niego kiedy jest w piekarniku i obok lezy kurczak i nie wiadomo co jeszcze. Trzeba sie naprawde postarac by ubic w tym laptopie chipset czy grafike. Podejrzewam ze laptop dzialalby dlugo nawet bez radiatora.
W 90% przypadkow jest to zwarcty C10XX(pierwszy obok gniazda zasilania) lub max do przelutowania co robi sie zwykla lutownica i jak ma sie chociaz jedna prawa reke i troche pojecia mozna zrobic bez problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
23 Feb 2010 19:37 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
| katar83 wrote: |
| Kolego w przypadku tego modelu |
A o ktorym modelu w tej chwili jest mowa? Czytalem wszystkie posty i z tego co widze mowa jest o wielu modelach laptopow HP jak i Compaq...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Feb 2010 19:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jedrekb9 Poziom 2

|
12 Mar 2010 15:13 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
| KrisXP wrote: |
Kolego katar83
Jeśli byłaby wadliwa klawiatura to na innym kompie byłoby to samo a po przełożeniu do innego działa wspaniale.
i nawet klawisz funkcyjny działał (wcześniej nie działał pomimo że był włączony w BIOSie).
Z naprawianymi płytami są na prawdę przeboje.
Z Wi Fi miałem tak że działała potem nie mogła się włączyć (załapywała za którymś ponownym włożeniem do slota)
a teraz wkładam i nie widzi jej wcale. Może to nie wina MAXA ale czegoś innego i może uda się znaleść przyczynę.
Pierwsza sprawa : Czekam na inną z allegro i zobaczę czy będzie działać.
Trackpiont przed demontażem działał idealnie wiec nie możliwe żeby się popsuł po montażu skróciłem wytarte styki tasiemki przez skrócenie jej troszkę i nic nie pomogło. Do teraz nie działa :(
Bateria znów ładuję do 60%.
Może ktoś wie jakie inne układy za co odpowiadają i może wystarczy wygrzać coś innego?
Możesz jeszcze kolego powiedzieć czym najlepiej "malować ścieżki"? |
Witam, widzę że sporo osób ma problem z touchpadem w tym modelu , ja także miałem kilka sztuk z tym objawem,lecz ostatnio namierzyłem winowajce na jednej z płyt, jest to element dokładnie pod spodem wejścia taśmy od touchpada zaraz obok C173, opisany jako L14 ,może kogoś nakieruje na właściwy trop,
Dodano po 8 [minuty]:
| jedrekb9 wrote: |
| KrisXP wrote: |
Kolego katar83
Jeśli byłaby wadliwa klawiatura to na innym kompie byłoby to samo a po przełożeniu do innego działa wspaniale.
i nawet klawisz funkcyjny działał (wcześniej nie działał pomimo że był włączony w BIOSie).
Z naprawianymi płytami są na prawdę przeboje.
Z Wi Fi miałem tak że działała potem nie mogła się włączyć (załapywała za którymś ponownym włożeniem do slota)
a teraz wkładam i nie widzi jej wcale. Może to nie wina MAXA ale czegoś innego i może uda się znaleść przyczynę.
Pierwsza sprawa : Czekam na inną z allegro i zobaczę czy będzie działać.
Trackpiont przed demontażem działał idealnie wiec nie możliwe żeby się popsuł po montażu skróciłem wytarte styki tasiemki przez skrócenie jej troszkę i nic nie pomogło. Do teraz nie działa :(
Bateria znów ładuję do 60%.
Może ktoś wie jakie inne układy za co odpowiadają i może wystarczy wygrzać coś innego?
Możesz jeszcze kolego powiedzieć czym najlepiej "malować ścieżki"? |
Witam, widzę że sporo osób ma problem z touchpadem w tym modelu , ja także miałem kilka sztuk z tym objawem,lecz ostatnio namierzyłem winowajce na jednej z płyt, jest to element dokładnie pod spodem wejścia taśmy od touchpada zaraz obok C173, opisany jako L14 ,może kogoś nakieruje na właściwy trop, |
Dodam jeszcze ze po wymianie tego elementu trackpoint też zmartwychwstał
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 15:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
R@F@L Poziom 16

|
23 Mar 2010 20:00 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Witam
Co może być objawem tego, że po podłączeniu zasilacza jest pełne zwarcie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
katar83 Poziom 19

|
23 Mar 2010 20:40 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Zwarcie na kondensatorze, najczesciej C1065 lub ktoregos w rzedzie z nim, tranzystora Q1017 lub Q1016, kondensatorow C1038, C1037 lub ewentualnie jeszcze ktoregos z C1218, C1217, tranzystorow Q1025, Q1032.
Podlaczasz zasilacz i sprawdzasz dotykowo ktory sie grzeje. Usuwasz i sprawdzasz czy dalej masz zwarcie.
winh8r
Odnosnie niedzialacych niektorych klawiszy, wczoraj naprawialem plyte w ktorej nie dzialal caly rzad miedzy 2 a X i winowajca okazal sie przedni panel z przyciskami volume up down, mute. Wymienilem i klawa dziala cala.
|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
24 Mar 2010 00:24 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Witam wszystkich właścicieli i serwisantów NC6000 !
Dzięki poruszanemu tu tematowi i Waszym wypowiedziom dzisiaj dokonałem reanimacji swojego laptopa z typowymi objawami, tzn niespodziewane zawieszenia, czasem trudności z odpaleniem. Po przelutowaniu słynnego już MAXIM-a wszystko pięknie wróciło do normy. Lutowanie wykonałem zwykłą lutownicą grzałkową (chyba 25W) z ostro zakończonym grotem. Nie należy się bać tej czynności, bo przy odrobinie wprawy i w miarę pewnej ręce nic złego nie może się stać. Jeżeli mnie będącym w wieku emerytalnym się udało, to młodszym tym bardziej powinno. Oczywiście wykonałem wszystko pod kontrolą tzw lupy jubilerskiej - takiej zakładanej na czoło, na oba oczy. Grot lekko zwilżyłem w stałej kalafonii, wytarłem delikatnie, przyłożyłem na 3 sekundy do nogi scalaczka. Widać po błyszczącej cynie, że nastąpiło przetopienie, wtedy następny pin i tak do końca. Wprawdzie jeszcze jutro czeka mnie ponowna rozbiórka laptopa, bo zapomniałem podłączyć głośniki hi hi, ale sprzęcik działa jak należy. Dziękuję wszystkim za wkład w rozwiązanie problemu i pozdrawiam, życząc kolejnych owocnych reanimacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
R@F@L Poziom 16

|
24 Mar 2010 09:10 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
WITAM. to był strzał w 10 uszkodzony okazał się c1065. po wstawieniu podobnego laptop ruszył. potrzebuje oryginalną wartość tego kondensatora. DZIĘKUJĘ
|
|
| Back to top |
|
 |
katar83 Poziom 19

|
24 Mar 2010 11:30 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
C1065 - 10uf 25V
|
|
| Back to top |
|
 |
marcins39 Poziom 1

|
27 Mar 2010 11:35 Re: Laptop HP NC6000 wyłącza się lub problem z włączeniem? |
|
|
|
| farmer wrote: |
Na stronie http://www.51nb.com/viewnews-32330 jest opis identycznego problemu i jego rozwiązanie, czyli przelutowanie MAX1987, jeśli dobrze rozumiem tłumaczenie z BabelFisha.
 |
jak większość z was, mam ten sam problem z wyłączaniem się mojego hp nc6000. Nie jestem specjalistą ale poradziłem sobie z tym problemem bez większych przedsięwzięć. otóż przeczytałem że dociśnięcie owego małego "MAX1987" wystarczy ale przy ruszaniu matrycą komputer i tak się wyłączy.
mi udało się i komputer może być używany jako sprawny w 100%!
więc potrzebny będzie taki oto (lub podobny) metalowy sprężysty łuczek jak na zdjęciu
ta gumka to oczywiście izolator od płyty głównej ale można ją zastąpić taśmą izolacyjną.
ten element wraz z oryginalną śrubką wraca na swoje miejsce w takim układzie jak na obrazku
na w ten sposób umieszczoną blaszkę montujemy pytę główną z wiatraczkiem dokręcając tą śrubkę do oporu oczywiście, dobrze by było żeby nasz dodatkowy element trochę stawiał oporu przy dokręcaniu :)
ja w ten sposób używam mojego laptopa od 2 miesięcy i działa bez zarzutów.
pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
lukgwo Poziom 7

|
01 Apr 2010 16:29 Re: HP NC6000 - wyłącza się lub nie włącza |
|
|
|
Witam serdecznie dziękuję za rozwinięcie tego tematu Wszystkim, którzy przyczynili się do uruchomienia mojego HP NW8000
NC6000, NC8000 oraz NW8000 to podobna rodzina z rożnicami w wyposażeniu i wydajności.
Ogólnie laptop nie wstawał - przy włączeniu zapalała się jedynie pomarańczowa dioda następnie po kiku sekundach laptop się wyłączał.
Analizując powyższy temat zacząłem rozbierać laptopa zgodnie z instrukcją serwisową HP - całkiem dobrze przygotowaną.
Skupiłem się na takich elementach jak:
1. Wyczyszczenie całkowite wnętrzności laptopa z kurzu -było go sporo szczególnie na radiatorze i ogólnie w obudowie.
2. Przykleiłem obudowę jednago dławika - była pęknięta i luźna - supeglue
3. Psiknąłem wszystkie styki oszilinem - ala kontakt spray
4. Przygrzałem HOTAIR-em sławny układ MAXIM 1987 - w okolicach złącza baterii - przynajmniej tam się znajduje dla NW8000 + profilaktycznie układ max przy złączu zasilacza (zirno kalafoni + hotair 400 st. C - z wąską dyszą)
Po wykonaniu powyższych czynności i zmontaawaniu laptopa na "pająka" komputer ruszył.
Po złożeniu w całość laptop działa i ma się dobrze - wszystkie systemy, touch pady i inne rzeczy sprawne.
Pozdrawiam i raz jeszcze wszystkim dziękuję.
|
|
| Back to top |
|
 |